De set van... Pluimgraaf


René van Es | 05 maart 2004

Er zijn weinig dingen leuker voor een audio journalist dan het bezoeken van een winkel in het kader dan de set van de maand. Op je dooie gemak luisteren, tussendoor niet uitgepraat raken over je hobby en samen met de winkelier het bespreken van alternatieven. Dit keer gaat de reis naar Vlaardingen. Psychologisch lijkt Vlaardingen altijd zo ver weg. Maar eigenlijk is het gewoon vergroeid met Rotterdam en Schiedam, al ligt het aan de andere kant van de snelweg. Zelfs vanuit hartje Rotterdam is het snel en goed bereikbaar. Pluimgraaff Geluid is gevestigd in de Hoogstraat op nummer 49. Aan de rand van het centrum en nabij een oude windmolen. Parkeren is op deze avond in ieder geval geen enkel probleem. Je moet wel een klein stukje lopen door voetgangersgebied.

Paul Witberg is de huidige eigenaar van Pluimgraaff Geluid nadat hij de winkel heeft overgenomen van de heer Pluimgraaff zelf. Omdat ik de oude winkel niet ken weet ik niet wat er anders is geworden. Het interieur lijkt me grotendeels gehandhaafd, de merken zullen vast deels anders zijn geworden. Er is genoeg keuze te maken voor de set. Luidsprekers zijn te vinden van Opera (de kleinere types), Xanadu, JMlab (Chorus lijn), Visonik en Master. Elektronica staat er van Marsh Sound Design, Vincent, Cambridge, CEC (ook de nieuwste types met L.E.F. technologie), Unison Research, Cambridge Audio, GamuT, Synthesis en Van Medevoort. Platenspelers van Nottingham Analogue en Thorens zijn leverbaar. Kabels en accessoires komen van Kemp, Hi-Diamond, Van de Hul en Acti-Note. Het merkenpakket laat zien dat Paul nauw samenwerkt met een paar belangrijke importeurs en fabrikanten die in Nederland de nodige credit hebben opgebouwd. Zo te zien is Paul een liefhebber van buizen en stereo. Maar kijk ik verder rond dan is er genoeg te vinden op transistorgebied en voor home cinema.

De Set

Gekozen is door Paul voor componenten van Moon Audio. In de eerste plaats de Moon Audio Reference I-5 geïntegreerde versterker (3395 euro). Paul beschouwt Moon min of meer als de tegenhanger van GamuT. Het speelt net zo gemakkelijk en heeft veel kracht en soepelheid. De I-5 is goed voor 2 x 70 watt aan 8 Ohm en werkt tot 5 watt volledig in klasse A. Heel handig is de extra ingang op de Moon die direct toegang geeft tot de eindtrap. Daarmee staat de weg open naar een goede integratie van deze stereo versterker met een home cinema processor. Van het uiterlijk van de Moon moet u van houden. De kast vormt een belangrijk deel van de kwaliteit door de uiterst stijve opbouw. In de kast treffen we onder meer een zware voeding aan. Die werkt niet met een paar grote elco’s, volgens het principe grote stappen gauw thuis, maar met vele kleintjes. Dat is kostbaarder om te maken maar komt de snelheid van een versterker meestal ten goede. De cd speler is in eerste instantie ook van Moon. De Nova (3595 euro) is deels gebaseerd op vindingen gedaan voor de duurdere Eclipse. Volgens Paul tref je intern wederom een voeding met veel kleine elco’s, een klok met de kwaliteit van Trichord en een Philips CD transport. De DAC is van Burr Brown en werkt met een resolutie van 24 bit bij 352 kHz. Zoals dat hoort zijn de digitale en analoge circuits gescheiden gehouden. Twee slotopmerkingen ten aanzien van de elektronica, er zijn geen gebalanceerde ingangen beschikbaar op deze set en in de signaalweg treffen we uitsluitend MKP of betere condensatoren. Uiteraard zo weinig mogelijk.

Vandaag spelen op de Moon’s een paar luidsprekers van Xanadu. De AW25 van Xanadu (5000 euro) is de op één na grootste die Xanadu maakt. De afmetingen van 117 x 25 x 35 cm zijn niet bescheiden maar wel nodig om de basspeaker te koppelen aan de Hybride Tube (afgeleide van een transmission line). De basspeaker is een 21 cm unit die volgens opgave tot 35 Hz zal weergeven. Naar boven in het frequentie bereik komt een 13 cm middentoner aan bod en het hoog wordt weergegeven door de onderhand bekende ring dome van Vifa. Zoals gewend van Xanadu is de afwerking perfect. Door de afgeschuinde kanten lijkt de speaker minder groot dan hij in werkelijkheid is. Luidspreker kabels zijn van het merk Acti-Note en komen uit België. Er zitten in de kabel een soort kastjes verwerkt maar ook Paul weet niet wat die doen en wat erin zit. Paul heeft baat bij het gebruik van deze kabels. Ze zorgen voor een goede plaatsing en behouden de aangeboden dynamiek. Ze zijn best betaalbaar want 2 x 3 meter met naar keuze bananen of spades komt op 720 euro. Betere kabels zijn er best volgens Paul maar rechtvaardigen niet de meerprijs in deze opstelling. Wat ook geldt voor de interlinks.

De Set (2)

Veel is er gedaan om de netspanning een beetje in de hand te houden. Volgens Paul is de netspanning in Vlaardingen vreselijk vervuild. Elders in Nederland wordt dat ook alleen maar erger door industrie en TL-verlichting en in de woning doen we er vrolijk aan mee met onze magnetrons, dimmers en computers. Paul gebruikt standaard een Power Source netfilter van Kemp (1295 euro) met daarop Kemp Power Cords Plus (245 euro) of netsnoeren van Sign Audio (300 euro). Sign is neutrale kabel, die in de optiek van Paul niets wegneemt en niets toevoegt. De prijzen voor Kemp en Sign zijn in verhouding tot de rest van de set en zeker niet extreem.

Later die avond maak ik kennis met een CD-speler die deels uit eigen stal komt. Het is een Cambridge Audio Azur 640C van 499 euro. Paul maakt daarop een BNC uitgang, rechtstreeks vanaf de analoge output van de DAC. Op deze BNC connectors kan met een Pluimgraaff zilver kabel een externe buizentrap worden aangesloten die ook de filtering voor zijn rekening neemt. De modificatie kost maar 25 euro, de buizentrap zelf 325 euro. De upgrade is dus altijd later te doen en omdat de buizentrap in een separaat kastje zit, is de modificatie ingreep in de speler maar klein. De schakeling komt van Paul Witberg zelf en van een klant van Pluimgraaff die erg veel met buizen doet. Reden om deze speler aan te sluiten - en te leveren - is om te laten zien dat voor een beperkt budget een heel goed cd geluid haalbaar is. Later op de avond zal Paul deze speler inzetten die dan opmerkelijk goed presteert.

Het luisteren

Zo langzaam maar zeker komen we toen aan het belangrijkste deel van het verhaal. Hoe klinkt het nu eigenlijk. We zetten in met Nils Lofgren en draaien track vijf van zijn CD “Acoustic Live”. Paul draait op een laag decibel-niveau. Dat in tegenstelling tot veel andere dealers die vaak ver boven het huiskamerniveau uitkomen. De beloofde snelheid van de Moon apparatuur was geen loze kreet. De gitaar is lekker puntig en de stem staat mooi los van de klankkast van de gitaar. Sommige sets laten het instrument en de stem versmelten tot een brij. Hoe groter het oplossend vermogen, hoe eenvoudiger je jezelf kunt voorstellen dat er een man met een gitaar zit of staat. Deze CD draai ik met regelmaat thuis en waardeer ik steeds meer als een soort testmateriaal. Ik heb zelf muziek meegenomen en draai Rachelle Ferrell. De Xanadu maakt er een mooie droge bas van. De ruimte en de akoestiek zijn mij onbekend , dus ik weet niet hoeveel de omgeving in positieve zin bijdraagt. De bas bij Ferrell kan namelijk nogal eens overweldigen en te vet worden. De bas gaat ook mooi diep. Mag ook wel want we luisteren niet naar een klein systeem. De piano laat ons genieten van een heldere aanslag met mooie loopjes. Instrumenten zijn aanvullend aan de stem van Rachelle, die ook Paul op een gegeven moment door merg en been gaat. Stemnuances zijn uitstekend hoorbaar. De weergave is erg schoon en rustig. Een tikje te rustig naar mijn zin. Ik zie het liever iets ruiger en wat minder glad. Maar dat is een kwestie van voorkeur en smaak. Het geluid heeft niets van doen met HiFi geluid in de zin van luisteren naar apparatuur. Het is muzikaal en geen enkel component vraagt extra aandacht. De harmonie van de set is duidelijk bedacht door Paul en zo gecomponeerd. Het volume is inmiddels omhoog geweest en zakt weer. Op een laag pitje blijft het vol klinken in de ruimte. Zonder opdringerigheid merk ik als we door de muziek heen praten.

Ik pak mijn Velvet demo-CD nog eens uit de doos en geniet van de opname waar zo weinig aan gekunsteld is. Het is een blijft een heerlijke combinatie van bas, piano en stem. In alle eenvoud opgenomen en nu in alle eenvoud weergeven. Zonder franjes, toevoegingen of romantische sausjes. Een erg eerlijk geluid. Met deze opname in de oren sluiten we de Cambridge CD-speler aan. Die moet een kniebuiging maken voor de Moon. Maar slaat op zich geen gek figuur. Er komt nu wat onbalans in de set en het pakkende van daarnet is verdwenen. Hier komt meer het HiFi geluid om de hoek. Paul sluit tenslotte de eigen buizentrap aan tussen de CD-speler en de Moon versterker. Dat is een totale metamorfose. Ineens is er ruimte en doorzichtigheid. Het stereobeeld groeit in de winkel naar alle kanten. Het lijkt alsof je van een kamer naar een zaal bent verhuisd. Alles gaat ook weer veel gemakkelijker. Velvet straalt en het doet me denken aan een gelegenheid waar ik Velvet live hoorde spelen terwijl mensen geanimeerd met elkaar stonden te praten. Een soort horeca sfeer overkomt me als het volume even laag blijft staan zodat Paul en ik met elkaar kunnen praten. De buizentrap draagt bij aan de sfeer en zet de Cambridge Audio ineens op een veel hoger niveau. Nog steeds niet wat de Moon kan maar hij benadert hem steeds meer. De rest van de avond brengen we luisterend naar muziek door en pratend over de hobby. Vooral de buizenschakeling van de Cambridge Audio is een onderwerp van gesprek. Later zal Paul mij boven een ruime laten zien waar een joekel van een buizenbak staat die voor een klant verkocht mag worden. Ik beluister de set niet, maar als aan de schakeling net zovele aandacht is besteed als aan het functionele uiterlijk dan moet het een beest zijn. Achter in de winkel tref ik nog wat curiositeiten aan die van vorige eigenaar afkomstig zijn. Zoals een houten Hadcock arm. Paul is zelf ook een liefhebber van analoog maar slaat daar niet in door en weet donders goed dat de CD ook veel te bieden heeft. Het zoeken naar een balans. Net als met de set die hij heeft samengesteld.

Pluimgraaff show

Uiteraard komt de Pluimgraaff Show in restaurant Engels ter sprake die op 27 en 28 maart 2004 wederom zal plaatsvinden in Rotterdam op het Stationsplein. Het is de bedoeling dat de set zoals die hierboven staat beschreven te beluisteren is. Jammer dat u uw ervaringen niet exact zult kunnen vergelijken met die van mij omdat het geheel in een andere akoestiek zal staan. Uiteraard is Pluimgraaff Geluid niet alleen op de show en presenteren diverse distributeurs hun waren. Met in het achterhoofd het geluid van vanavond kan Paul Witberg vast rekenen op mijn aanwezigheid. Hij heeft blijk gegeven met verstand van zaken, een oog voor techniek en een oor voor muziek, componenten en merken te verweven tot een muzieksysteem.

Adres gegevens:
Pluimgraaff Geluid
Hoogstraat 49
3131BL Vlaardingen
Tel: 010 - 435 00 45
Email info@pluimgraaff-geluid.nl
Web www.pluimgraaff-geluid.nl

Apparatuur en prijzen:
Moon I-5 geïntegreerde versterker  3395 euro
Moon Nova cd speler    3595 euro
Xanadu AW25 luidsprekers   5000 euro
Acti-Note Luidspreker kabels   720 euro
Kemp Power Source lichtnetfilter  1295 euro
Sign Audio netsnoeren    300 euro /stuk
Kemp Power Cord Plus netsnoeren  245 euro /stuk
Cambridge Audio Azur 640C cd speler  499 euro
Modificatie aanbrengen    25 euro
Buizentrap met zilver interlinks   325 euro