Home Fidelity


René van Es | 10 juni 2004

Twee vliegen in één klap

Thierry Schrier en Marc Bosman van Home Fidelity uit Amsterdam zijn twee jongens die hun sporen in audioland al ruim hebben verdiend. Ik stel het dan ook zeer op prijs als ze vragen de “set van de maand” te komen beluisteren in hun winkel op het Java eiland in het Amsterdamse IJ.

De winkel is recent verbouwd waarbij meer ruimte is ontstaan voor het geven van demo’s op het gebied van home cinema. Andere verbeteringen zijn een logischer indeling, een aangepast interieur, moderne en frisse kleuren en een afgeschermde opslagruimte. De verbouwing is nog niet helemaal klaar maar het eind is in zicht. Het blijft een boel werk, zeker als ook de verkoop en service gewoon door moet gaan. In deze nieuwe omgeving ga ik vandaag twee sets beluisteren. Eén set puur tweekanaal stereo en één set in de nieuwe home cinema ruimte. Waarbij ik de gelegenheid grijp om later de home cinema set in stereo opstelling te laten werken ter vergelijk.


Stereo

In de redelijk grote luisterruimte staat wat verloren de eerste set opgesteld. Twee kastjes van normale afmeting en twee monitors. Geen set die een huiskamer verandert in een studio. Recht voor mij staren de groene displays van Arcam mij aan. Bovenaan de versterker en daaronder de CD-speler. De versterker is een DiVA A90, opvolger van de vermaarde A85. De A90 levert twee maal 90 watt op een uiterst stabiele wijze en is in staat ook moeilijke speakers aan te sturen. Intern is de A90 gemoderniseerd en aanpasbaar aan elke situatie. Wilt u graag een platenspeler aansluiten, dan past er een phonokaart in een uitbreidingsslot. Wilt u de A90 integreren in een Arcam home cinema set, dan past een ander soort kaart in het slot. De display is informatief en toont de instellingen van de versterker. Heel doordacht is dat Arcam de meest relevante informatie zoals volume instelling extra groot afbeeld. Onder de A90 staat een CD82 die eveneens van Arcam afkomstig is. Onder de kap een loopwerk met daarachter een Wolfson Dac. Deze 24 bit 192 kHz dac is dubbel uitgevoerd zodat elk kanaal zijn eigen dac ziet. Burr Brown opamps vormen het versterker circuit. Thierry merkt naar aanleiding van de CD82 op: “Het is jammer dat mijn favoriet de CD92 niet meer leverbaar is. De ringdac die daarin werd gebruikt en is ontwikkeld samen met dCS was van superieure kwaliteit. Het was indertijd en nu nog mijn referentie speler in deze klasse. De Wolfson versie is een waardige opvolger en staat borg voor toekomstige ontwikkelingen. En maakt de speler in prijs een stukje aantrekkelijker”. Zo aan de buitenkant ogen de twee Arcam apparaten niet spectaculair. Het geluid dat ze samen uit een cd kunnen toveren is wel bijzonder.

Wat opvallend oogt, zijn de luidsprekers die Home Fidelity koos voor deze stereo set. Ze komen van Wilson Benesch en luisteren naar de naam Arc. Wilson Benesch speelt mee tot in de hoogste regionen en maakt de behuizingen deels uit carbon fibers. De Arc is het kleinste type dat Wilson Benesch levert en heeft een 17 cm woofer en een 25 mm  dome tweeter. De onderkant van de kast herbergt twee reflexpoorten. Daarom heb je of een speciale stand nodig of moet je de speaker aan de muur hangen. Prettig is dat de Arc qua drivers en type geluid overeenkomt met de iets grotere Discovery en de Center, zodat de weg naar een 5.1 systeem open blijft. De basunit is een eigen ontwikkeling van Wilson Benesch en heeft een carbon versterkte conusstructuur. De kast is gebogen naar achteren gevormd om inwendige reflecties te verminderen. De afwerking van de Arc staat op eenzaam niveau. De hoogglans high tech afwerking is een lust voor het oog. Aan elk detail is aandacht gegeven. Op de achterzijde vier luidspreker terminals die bi-wiring mogelijk maken. De Arc is met zijn 31 x 23 x 37 cm een compacte unit. Op de bijpassende stand is de Arc 95 cm hoog. Het kleine kastje weegt een respectabele 11 kilo. Intern is verzilverd koperdraad gebruikt met in het filter (laag 1ste orde en hoog 2de orde) luchtspoelen en polypropyleen condensatoren. Achter de Arc hangt DiMarzio kabel in een single wire uitvoering. Bruggetjes zijn eveneens van DiMarzio. De interconnect achter de Arcam’s is van hetzelfde merk. Bewust is door Home Fidelity niet gekozen voor extreme types maar gewoon de instapkabels. Wie beter wil kan dat altijd nog doen. Tenslotte maakt Thierry mij attent op de twee netsnoeren die Home Fidelity in eigen beheer vervaardigt en die achterop de Arcam’s zijn aangesloten.


Lekker losjes

Een monitor speaker kan zo lekker losjes klinken. Al gaat dat ten koste van diep laag. Slechts een handjevol echt goede monitoren weet de twee werelden te combineren. Ik moet zeggen de Arc komt een heel eind. Wie muziek draait op de Arc wordt beloond met veel details in de ratels en de rammeltjes. Dat is al snel duidelijk bij de CD van Stan Getz en Joao Gilberto. Ik moet er even aan wennen want op de LP is links en rechts verwisseld (of op de CD). Ik draai zelf altijd de LP. De moeilijke brommende stem van Gilberto blijft mooi verstaanbaar en zodra Astrud inzet spingt de monitor kwaliteit naar voren. Naar mijn smaak staan de speakers wat te ver uit elkaar. Als we ze indraaien verliezen we meer dan we winnen, dus we laten het zo. Norah Jones die ik onderhand reken tot de categorie “saai” weet op de Arcam/Arc nog aardig te scoren. Het saaie sausje gaat er vanaf. Dat is te danken aan de directheid van de Arc. Die heeft wel wat weg van een studio monitor. Iets warmte op de stem zou leuk zijn, daarvoor in de plaats krijgen we een gecontroleerde laagweergave. Natuurlijk kamer akoestiek afhankelijk. Een groter systeem zal met deze muziek moeite hebben zich te handhaven ten opzichte van de Arc. Enige kritiek is dat de Arc iets doet met de dynamiek. Ik merk aan mijzelf dat ik alles ongeveer even hard ervaar. Luid en duidelijk, haast nooit wat zachter tot op fluisterniveau.

Thierry kijkt mij vreemd aan als ik dat opmerk. Hij vertelt: “Ik ben sinds een bezoek aan de High End Show in Frankfurt (wat nu München is) geïmponeerd door Wilson Benesch. Ik hou van deze speakers omdat ze doen wat ik graag zie. Op een eerlijke en vervormingvrije manier de elektrische informatie omzetten naar akoestische informatie. Techniek achter de Arc speelt een rol en het fraaie uiterlijk. Ik ben blij dat er een importeur is voor dit merk. Anders hadden wij er mogelijk één gezocht.” Het ontbreken van warmte, noem het romantiek, blijkt ook op de Enya CD “A day without rain”. Het laag is zwaar en toch is het geheel een beetje kaal. Een kwestie van smaak hoe een andere luisteraar dit beoordeelt. Thierry grijpt de gelegenheid aan ook nog iets over Arcam op te merken: “Het lekkere van Arcam is dat het een bepaalde klanksignatuur heeft. Consistent door de hele lijn. Hoe meer geld je spendeert aan Arcam, hoe meer beleving je hebt en verfijning. Echter van de goedkoopste tot de duurste versterker is de basis klank gelijk. Dat maakt een set samenstellen met Arcam ook makkelijk voor mij en voor de klant. Zet een basis neer en als die bevalt dan kiest de klant de Arcam versterker die bij zijn budget past. Tot aan bi-amp mogelijkheden aan toe”. Als ik met Thierry kijk naar de prijzen van de componenten vormen de luidsprekers een uitschieter. De CD82 kost 998 euro, de A90 1498 euro, terwijl een set Wilson Benesch Arc 4135 euro moet kosten, per paar inclusief stands. “Dat geeft eens te meer aan welke kwaliteit de Arcam set heeft. Die kan moeiteloos omgaan met top speakers en de versterker en CD-speler zijn dat ook waard. Wie liever iets minder uitgeeft kan een prima keuze doen met een Xavian XN185 of een Dynaudio”. Omdat we ook nog een complete home cinema demo gaan meemaken proberen we andere combinaties niet uit en genieten nog even van CD’s van Lill Lindfors, Paolo Conti en Buena Vista Social Club. Ik krijg steeds meer begrip voor de keuze die Thierry gemaakt heeft. Hier staat een zeer eerlijke set te spelen die zonder opsmuk muziek weergeeft, zoveel mogelijk zoals het is opgenomen..

Een Home Cinema set

De nieuwe home cinema studio

Op het moment van schrijven is de studio nog niet helemaal klaar. Her en der nog een likje verf, een plankje en de afscherming van het buitenlicht kan nog beter. Het staat een prima demo niet in de weg. Marc neemt het gesprek over en bedient de set. Verfrissend dat eindelijk iemand de ware kwaliteit van een set wil tonen en daarom start met muziek DVD’s en niet met donderend geweld uit oorlogs of spektakel films.

Het is geen truttig setje dat hier staat. Laten we eens wat componenten langsgaan. Het hart van de full blown Linn opstelling vormt de Kisto met de Unidisk 1.1. De Kisto is een AV controller die zich laat integreren in een multi room situatie en in home automation. Net zo goed geschikt voor stereo als de ondersteuning van formaten als: Dolby Digital EX, Dolby Pro-Logic II, DTS 96:24 ES, DTS Neo 6, MPEG-2, AAC en Dolby Headphone. Ik zal u niet vermoeien met alle in en uitgangen, want dan is dit blad vol. Bij Home Fidelity rekent men de Kisto tot de top drie of top vijf van AV controllers. De Unidisk 1.1 fungeert als speler. Net zo flexibel als de Kisto en in staat om CD, SACD, DVD-Audio, DVD-Video, VCD en SVCD af te spelen. Of data CD’s met MP3 en JPEG bestanden. Gebrand op CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW of DVD +RW. Ook op deze machine meer in en uitgangen dan ik mij kan wensen. Marc merkt op: “klanten die veel CD’s draaien raden wij altijd de Unidisk 1.1 aan. Wie de Unidisk inzet als universele speler met de nadruk op beeld waarbij geluid meer als ondersteuning werkt, kortom de die-hard film fan, maakt een voordeliger keus met de Unidisk 2.1. Die speelt uiteraard ook CD en SACD, maar kent niet de ultieme verfijning in de muziekweergave.

Voor de eindversterking van de set kun je werken met 2250 stereo eindversterkers of de AV5125 5-kanaal versterker. De opgestelde luidsprekers komen uit de Akurate serie. De 242 als front, de 212 als surround en de 225 als center. Geen sub”. Marc zet het liefst of twee subs neer of geen. Ligt de nadruk op filmbeleving dan kiest hij voor de toevoeging van een sub, ligt de nadruk meer op muziekweergave zoals vandaag, dan leveren de Akurate’s meer dan genoeg power, ook de lage regionen, om zonder toevoeging te kunnen spelen. Het beeld komt van een InFocus 5700 DLP projector. Bekabeling omvat onder meer de Siltech Stockholm Component video kabel, de SQ-28 Classic interlinks en eigen Home Fidelity netsnoeren. Een Audioplan Power Star optimaliseert de stroomvoorziening en levert een extra scherp en contrastrijk beeld.

Als ik vraag waarom juist gekozen is voor deze componenten en een bijna volledige Linn samenstelling hebben zowel Marc als Thierry een uitgesproken mening. “Linn is voor ons al jaren een merk dat ons na aan het hart ligt. Marc heeft zelfs voor Latham gewerkt en daar zoveel gezien van de producten, de research en de filosofie dat het hem nooit meer heeft losgelaten. Linn biedt de kans om te groeien in het merk. Het is vaak voorgekomen dat een klant begon met een Classic met daarbij Xavian XN125 luidsprekers en dat het virus om zich heen greep. Al snel komt men terug voor extra eindversterkers of het actief aansturen van Linn luidsprekers. Of achter speakers e.d. en dan doorgroeit maar Unidisk en Kisto niveau. Je loopt met Linn noch in muziekweergave noch met filmbeleving tegen beperkingen aan, anders dan de huidige stand van de techniek. Daarbij is het een merk dat zich sterk maakt voor service en nazorg en waar wij als dealer kunnen rekenen op ondersteuning en vlotte levertijden. Het is voor ons altijd lastig om een favoriete set aan te wijzen, er is zoveel te koop, maar vaak bevat zo’n set wel ergens een Linn component”. Thierry merkt nog op dat als hij Linn Keilidh luidsprekers inruilt, hij die altijd even mee naar huis neemt om met nostalgische gevoelens terug te denken aan hifi tijden van weleer.

De tijd loopt door, net als de parkeermeter en er gaat muziek op. Eric Clapton speelt ons wat voor, begeleidt door een elektrische saxofoon. Het is werkelijk heel knap hoe de muzikant het keyboard bedient om de saxofoon tonen samen te stellen en tegelijk een sax mondstuk aanblaast. Knap is ook op welke manier Linn dat vertaald in de luisterruimte. De sfeer is perfect getroffen. Je kunt er haast niet omheen en dus schuift Krall in de Unidisk. Ook hier is de zaalambiance nadrukkelijk aanwezig en lijkt de luisterruimte vele malen groter dan hij in werkelijkheid is. Het beeld is scherp en vol contrast. Ook als we “Finding Nemo” bekijken. Pixar maakt mooie plaatjes. De InFocus projector is neergezet vanwege de hoge prijs/kwaliteit verhouding en voordelen als: de chipset voor de weergave, de instelmogelijkheden, het toegepaste kleurenwiel, WSVGA en de component ingang. Buiten beeld materiaal om luisteren we ook naar een paar CD’s die daarnet klonken op de stereo set. Zonder truck`s  weergegeven op de voorste twee Akurate speakers en de Kisto en Unidisk als normale 2-kanaal speler en voorversterker. Het is even wennen om naar de roots af te dalen en de zaalruimte om de muziek te missen, maar het klinkt gewoon goed tot zeer goed. Deze samenstelling kun je rustig verkopen aan een muziekliefhebber. Blijft het bij muziek dan is de Kisto overdreven en kun je daar bezuinigen met een andere voortrap.

De vraag

Als altijd volgt de vraag en de overweging: waarom koopt een klant bij een specialist en betaalt dan soms meer dan in een discount shop of via internet? Thierry en Marc schieten beide in de lach: “De stereotype antwoorden liggen zo voor de hand. Service, voorlichting, nazorg, aandacht voor de klant en luisteren. Wat veel mensen echter niet beseffen is dat die vier punten steeds belangrijker worden naarmate de investering hoger is en de complexiteit toeneemt. Als wij een complete home cinema installatie afregelen kunnen we daar rustig drie tot vier uur mee zoet zijn. Dat is relatief kort en we kunnen dat kort houden door ervaring en doordat we trainingen gevolgd hebben. Een Kisto of een Unidisk is een schitterend apparaat. Met heel veel mogelijkheden en instellingen. Dat krijg je als klant natuurlijk onder de knie. Maar dat kost buitengewoon veel tijd. En mogelijk kom je nooit tot een optimale instelling. Datzelfde geldt voor projectoren en plasma’s. De tijd van even neerzetten is voorbij. Evenzeer is dat het geval met een stereoset. Door schade en schande wijs geworden doe je als dealer kennis op van akoestiek, van omstandigheden waaronder een set moet draaien, van mogelijkheden en van beperkingen. Dat geeft je de kennis om snel en vaardig het meeste uit een set te halen en die uit te tillen boven de grauwe middelmaat die vaak te vinden is in “koopjes sets” of internet aankopen. Synergie is belangrijk voor muziek en beeldweergave. Audio is als koken. Het kookboek en de keuken kan nog zo goed zijn, de hand van de kok en zijn compositie op het bord bepalen of Michelin een ster of een bestekje toekent. Daar hoort bij het doorgronden van de wensen van een klant. Het komt voor dat wij klanten waar we in de loop de jaren een goede relatie mee hebben opgebouwd, weigeren bepaalde types te verkopen. Omdat we weten dat ze daar later spijt van krijgen en terugkomen voor inruil. Liever adviseren wij dan nog door te sparen en over een paar maanden opnieuw binnen te stappen. Dat geeft eerst afkeurende gezichten, maar wie onze raad opvolgt merkt op de lange duur goedkoper uit te zijn en uiteindelijk meer plezier te hebben van de gedane investering. Daar gaat het ons om. Helpen met uitzoeken, componeren, en een persoonlijke relatie opbouwen met klanten”. Volgens mij slagen Marc en Thierry daar in. Geruggensteund door 18 jaar ervaring als audio specialist en met steun in de rug van de leveranciers.

Met dank aan Marc en Thierry voor de tijd, de demo’s en de uitstekende muziekkeuze.

 


Stereo set:
Arcam A90 versterker    1498 euro
Arcam CD82 CD speler      998 euro
Wilson Benesch Arc luidsprekers en stands 4135 euro
DiMarzio kabels (interconnect + speaker)   278 euro
Home Fidelity netsnoeren per stuk      59 euro

Home Cinema set:
Linn Unidisk 1.1     10115 euro
Linn Kisto      12735 euro
Linn 2250        3213 euro
Linn Akurate 242 front speakers     8330 euro
Linn Akurate 212 surround speakers met stands   5925 euro
Linn Akurate 225 center speaker     3275 euro
InFocus 5700 DLP projector      4495 euro
Siltech Stockholm video composiet kabel per meter    279 euro
Siltech SQ-28 Classic interconnects      325 euro

Adresgegevens:
Home Fidelity
Sumatrakade 331
1019 PM Amsterdam
Tel (020) 419 61 10