High End 2005 dl.1


René van Es | 12 mei 2005

Tip: klik hier voor deel 2 van dit verslag.

Het M.O.C. in München begint zich te bevestigen als dé plaats voor een high end show. Was er vorig jaar een voorzichtig begin waarbij zowel beursdeelnemers, als organisatie als pers zich afvroegen of het verplaatsen van de beurs van Frankfurt naar München verstandig was geweest, dit jaar bleek eens te meer hoe juist die beslissing toen was. München heeft vaste grond onder de voeten en was door het huren van een extra hal groter, aantrekkelijker en interessanter. Meer dan 160 exposanten vertegenwoordigden ruim 500 merken. Met demoruimtes die veel beter waren dan voorgaand jaar en met demo’s die de oren schokten. Het feest der herkenning van een echte high end show die begon met de met de vertrouwde gezichten van de dames van de High End Society. Gewapend met pen, papier, camera en badges zwierven wij alle vier dagen over de beurs. Het was teveel om over elk merk laat staan type te schrijven. Daarom een greep uit onze indrukken en een deel van de vele honderden foto’s.


High end straten

Op de derde verdieping van het M.O.C. kun je spreken van een high end straat. Van achter naar voren loop je langs Ceratec en Piega die design vertegenwoordigen met hun aluminium luidspreker zuilen. Gecombineerd met beeld staan ze in een soort woonkamer opstelling te glanzen in vele kleuren. Direct daarna de eerste verrassing.

Bösendorfer. De firma die het meest bekend is van zijn piano’s en vleugels maakt ook luidsprekers waarbij opgemerkt moet worden dat men bij Bösendorfer de kast laat werken als instrument. Met resonerende zijkanten. Twee maal zijn wij binnen geweest en vooral de demo met de kleinste luidsprekers sprak het meeste aan. Bösendorfer had de moed om bezoekers eerst de klank van een echte vleugel te laten horen om hen daarna uit te nodigen voor de luidspreker demo. Zelfs de kleinste types waren in staat, weliswaar met minder volume, zeer realistisch het beeld van de vleugel te herscheppen. Bösendorfer die een aantal jaar geleden dit type weergever introduceerde is duidelijk gegroeid. Het uiterlijk is niet ieders smaak, oubollige hoogglans, de manier waarop de kleine telg omgaat met muziek maakt hem tot een “geheimtip”.

Backes & Muller deelt een ruimte met Consonance. De Droplet CDP 5.0 is in werkelijkheid een mega grote CD speler met een “frituurpan” ruimte voor de CD. Backes & Muller had de gehele ruimte volgezet met luidsprekers, iets wat de geluidskwaliteit en de demo niet ten goede kwam, maar was wel in staat aan te tonen welk geweld een B&M aankan. Zonder qua niveau te vervallen tot een PA systeem.

Naim speelde een grote ruimte vol met twee “n”-Sub subwoofers en twee vloerstaanders. In de kale ruimte waarin een uitgebreid rek met Naim versterkers en voedingen een plaatsje had, vertoefden de bezoekers op aangename wijze.

Thorens showde eigen versterkers. Een phono versterker, voorversterker en twee monoblokken dreven een set Isophon speakers aan. Natuurlijk was de bron een Thorens platenspeler, ditmaal voorzien van SME arm. Het is nu een optie om niet alleen te kiezen voor Rega armen, de spelers zijn eveneens uit te rusten met de gehele SME reeks. Opvallend dat Thorens na jaren van afwezigheid ook weer met elektronica aan de slag gaat. Wie het voor Thorens maakt blijft onbekend.

Waterfall - Avantgarde - Densen - Clearaudio

Waterfall overtuigde niet alleen in visueel opzicht maar tevens met de weergave. 3D Lab, eveneens Frans en eveneens afkomstig uit de Côte d”Azur maakte de muziek snel, direct en puntig. De Triangle units in de Waterfall’s bestrijken een frequentiebereik tot 5000 Hertz wat een gunstig effect heeft op de weergave, omdat in het kritische middengebied geen cross-over nodig is. De demping op de unit zelf werkt tussen de 300 en 5000 Hz. Daaronder werkt de luchtkolom en de poort aan de onderzijde als een hydraulische demper en voorkomt resonanties. Het glas is als kastmateriaal niet alleen gekozen uit visueel oogpunt maar is volgens ontwerpen en eigenaar Cedric Aubriot wezenlijk beter en stijver dan hout of vergelijkbaar materiaal.

Avantgarde Acoustic plaatste een bescheidener systeem dan vorig jaar. Niet langer de mega grote bashoorns, nee dit keer de nieuwe Meta Picco en de fors grotere Meta Primo. Hoorns voor midden en hoog in de Picco met een tweetal hoogrendement woofers, een korte hoorn opstelling voor het laag in de Primo. Het zijn de eerste luidsprekers van Avantgarde die ook voor het laag de kast gebruiken en geen toegevoegde actieve baskast. Avantgarde gebruikte als aandrijving voor de laagweergevers ingebouwde versterkers en voor het midden en hoog eigen ontwerp versterkers bestaande uit een One Series voorversterker en twee monoblokken van elk 50 Watt. Het is even sparen want een Primo kost 49.000 euro en de Picco 21.000 euro per paar. Wie valt voor het geluid van een Avantgarde hoorn zal moeite hebben ooit terug te keren tot een andersoortig systeem.

Densen toonde de nieuwe B250 voorversterker die is uitgerust met een 200 stappen volumeregeling, geheel relais gestuurd en opgebouwd rond Vishay weerstanden. Ruimte om de Densen aan het werk te horen was er niet, dus de papieren spec’s zijn het enige imposante tot nu toe. Densen kennende is de versterker snel en muzikaal, een reden om die in de toekomst nader aan de tand te voelen. Nog altijd beschouw ik Phonosophie als het betere jatwerk. Phonosophie ziet telkens weer kans of Naim of anderen te imiteren. Niet leverbaar in Nederland voor zover ik weet. Net zo min als juweliers in Nederland nagemaakte Rolexen en IWC’s verkopen. De ex ontwerper van Restek, die voor zichzelf is begonnen met Trigon, heeft een Snowwhite voorversterker ontwikkeld voor de Dwarf eindtrappen. Snowwhite stal ons hart als een echt Sneeuwwitje betaamt.

Clearaudio toonde vrijwel alle leverbare modellen in een smaakvolle stand (smaak kan verschillen). Hoofdrolspeler een Statement draaitafel, high tech, mega mooi gemaakt, helaas niet spelend te aanschouwen.

Om muziek te reproduceren maakte Clearaudio gebruik van een Ambient van 3700 euro, eigen Clearaudio versterkers en Vivid luidsprekers. Diverse malen speelde men bij Clearaudio live muziek, wat zorgde voor een aangename afwisseling van vinyl en echte artiesten. Twee andere primeurs waren een Double Matrix platenwasmachine die een plaat aan twee kanten tegelijk reinigt en een Vinyl-Doctor platenpers om kromme platen vlak te maken door verwarming en langzame afkoeling. Reken op drie tot vier uur per kromme LP.

Tannoy - Lindemann - Focal - Classé - B&W - Rotel

Naast een uiterst charmante PR dame die met haar Schotse tongval onze harten stal, wist Tannoy ook te boeien met luidsprekers uit de Prestige serie. De vormgeving die eerder thuishoort in een Engels country house dan in een moderne woning verhult niet de uitstekende klank van de dual concentric unit, aangevuld met een super tweeter. Veel moderner, veel kleiner en meer voor home cinema is de Arena reeks. Kapitein Nemo luidsprekers leverbaar met of zonder zuiltje, die zo uit de boeken van Jules Verne lijken te komen. Cyrus apparatuur leverde met de Arena het overtuigende bewijs dat een hoogwaardige satelliet met actieve woofer in staat is tot hoogwaardige weergave van film geluid. Wij prefereerden de Prestige serie als het gaat om muziek.

Lindemann toonde vol trots het vrijwel definitieve prototype van een volledig gebalanceerde voortrap die te combineren is met de eigen 820 SA-CD speler en de eigen luidsprekers en eindversterker. Lindemann is niet goedkoop maar bewijst wederom met de demo een zeer muzikaal geheel in eigen huis te scheppen. De Lindemann SA-CD speler siert binnenkort onze woning voor een recensie zo is ons toegezegd.

Een etage lager verbaast Focal-JMlab met geheel vernieuwde Electra 1027 Be en 1007 Be vloerstaander en monitor. De “oude” Electra reeks verandert in Profile en ziet er totaal anders uit. Afgeschuinde fronten met wel de bekende “W’ woofers en middentoners.

In de nieuwe Electra past men beryllium tweeters toe, in de Profile serie titaniumoxide. Doorlopend demonstreerde men met de Grand Utopia Be, waarmee  München één van de weinige gelegenheden biedt om deze kolos te horen. Maar zelfs in een forse ruimte, die men tot beschikking had, komt de Grand Utopia nog niet tot leven. Een kasteel is meer op de plaats.

De Duitse Focal importeur is zelf fabrikant van Monitor Black & White kabel, in Nederland gevoerd door Wagner & Wagner. Nieuw is een actieve luidspreker kabel die via een elektronische schakeling de inductie van de kabel compenseert. Omdat de inductie regelbaar is kan men zelf de klank aanpassen van de kabel aan de weergevers. Een kostbaar concept, 3300 euro voor 2 x 3 meter inclusief elektronica, echter in high end prijslijsten niet schokkend ten opzichte van wat andere merken brengen. Tevens toonde Monitor een actieve interlink. Tussen de bron en de ontvanger plaatst men een schakeling met een zeer hoge ingang impedantie met buizen (zoals de X-10D van Musical Fidelity) en een zeer lage uitgang impedantie die bereikt wordt met een halfgeleider schakeling (niet zoals….). Uiteraard aan in en uitgang voorzien van eigen Black & White kabels. De demo met de actieve kabel verbaasde vriend en vijand. Met de kabel tussen de luidsprekers geplaatst en door het in en uitschakelen van de elektronica wist men een in mijn oren zeer irritant stuk muziek om te zetten in muziek die mijn smaak niet is, zonder het irritante trekje. Actief is de kabel duidelijk veel opener en veel dynamischer, meer fase correct en sneller.

Classé nam de show in München te baat om hun jongste DVD telg te introduceren. De CDP 300 heeft als unieke eigenschap dat men een plasma of LCD kan gaan aansturen met een resolutie van 1080 progressive. De speler laat zich bedienen via een touch screen op het apparaat en heeft een uiterlijk en eenvoud dat alle mannen en met name dames zal aanspreken. Helder, overzichtelijk en kasten met afgeronde hoeken. Wie een Classé “toren” ziet is beslist onder de indruk. Goedkoop is de CDP 300 niet met een prijskaart van 7500 euro. Het is bovendien geen allesspeler want SA-CD wordt niet geslikt. Volgens de ontwerper is daar met opzet voor gekozen om CD geluid en DVD weergave volledig te optimaliseren. De beeldkwaliteit was indrukwekkend op de resolutie van 1080 Progressive. Later zal de serie groeien en zullen zowel een dedicated transport, als een machine die kan werken als upscaler voor andere bronnen, het licht zien. Classé claimt dat de beeldkwaliteit zo hoog is dat Blue Ray spelers van de eerste en tweede generatie verslagen worden of hoogstens gelijk zijn, waarbij de Classé bovendien superieur is en blijft met het geluid.

B&W Loudspeakers, de groep waartoe Classé behoort en die de kapitaalinjectie gaf voor het ontwikkelen van de nieuwe modellen, had zelf ook nieuws. Natuurlijk de 800 Diamond serie maar ook in-wall types die in niets lijken op de mini in-wall’s van veel andere fabrikanten. Een verborgen voorproefje zagen wij van XT-series, een echte B&W in een slanke aluminium zuil met de tweeter half er bovenop. Zelden zag ik een meer aansprekende zuil.

Rotel kondigde twee instapmodellen in, een DVD speler en een surround receiver. Het waren nog lege dozen. Maar ze gaan heten de RDV03 en RSX03. De RDV03 zal ongeveer 400 euro gaan kosten. Rotel heeft ook custom install apparatuur dat niet alleen daarvoor geschikt is maar ook diegenen zal aanspreken die houden van een puristisch uiterlijk gepaard aan functionaliteit.

Siltech - Crystal Cable - Viola - Cyrus - Polk - Avalon - Ayon - Brinkman

Verderop in de gang treffen we Crystal Cable en Siltech Cable aan bij de Duitse importeur, die daarnaast merken voert als Viola, McIntosh, Halco, Wilson Audio en Theta. Om even met wat namen te smijten die de werkelijke high end vertegenwoordigen. Nieuw van Crystal Cable is een phono kabel en de kabel om uw iPod op elegante wijze te koppelen met andere apparatuur.

Minder high end en daarom veel betaalbaarder is Polk. Het enige nieuws is de RM-serie 6800 en 6900, sub/sat systemen. Polk demonstreerde samen met het Duitse Restek, dat onder meer een mini serie versterkers uitbrengt, high end voor kleinbehuisden. Naast de Restek versterkers en de unieke phono trap die u via een remote laat kiezen uit 6 ingangen voor phono waarbij impedantie, capaciteit en versterkingsfactor voor elke ingang separaat instelbaar is.

Cyrus brengt een muziekserver uit. Een harddisk audioserver met Cyrus Link. De naam wordt Linkserver Solo, verder kon niemand er meer over vertellen.

De importeur van Avalon, die vorig jaar een uitstekende demo verzorgde, bleef dit jaar ver achter. Hoe men kans ziet om Avalon, Basis, Hovland en Pass zo te kakken te zetten is mij een raadsel. Men trakteerde ons in München op twee maal mono. Wat ook nauwelijks verbaast als je op de lange zijde van de smalle kamer de speakers ver uit elkaar zet. Schande, ze moeten beslist een voorbeeld nemen aan onze eigen Harry van Dalen die More Music helpt met de demo’s.

Veel en veel beter had Ayon de zaakjes voor elkaar waar men Vyger draaitafels, Ayon versterkers en Lumen White luidsprekers tot ongekende hoogte stuwde. Heel goede demo, echte muziek en massaal werd genoten van wat hier werd geboden. Ayon luidsprekers waren wel opgesteld maar niet aangesloten. Jammer want het nieuwe type Butterfly had ik graag gehoord. Lumen White komt mogelijk naar Nederland, van Vyger draaitafels is dat al zeker al vechten diverse importeurs om de rechten. De Ayon voorversterker was nog een prototype waarin aan te treffen 24K gold boards, Lundahl trafo’s, stappenvolume regelaar en werkend met een externe buizen voeding.

Naast Ayon staat MAL Valve, een bedrijf dat in eerste instantie aandacht vraagt vanwege de enorme hoeveelheid buizen, waarvan ze met een demo de functie bewijzen. Grote klasse het geluid dat opgewekt wordt met een Brinkmann draaitafel waarin een Brinkmann EMT element het werk doet. Brinkmann draaitafels zouden eigenlijk in Nederland te koop moeten zijn, de markt voor MAL Valve schat ik een stuk kleiner in.


Volgende week deel 2.