Marantz persconferentie


Marc Brekelmans | 30 juni 2005 | Marantz

Ieder jaar organiseert Marantz een Europese persconferentie op een, meestal fraaie, locatie ergens in Europa. Dit jaar mocht de internationale pers zich verzamelen in het mooie, net onder Napels gelegen, Italiaanse kustplaatsje Sorrento.

Marantz maakt sinds 2002 deel uit van de D&M holding. Andere onderdelen van de D&M holding zijn Denon, McIntosh en het voornamelijk van haar MP3 spelers bekende Rio. Replay TV, Escient en CTN completeren het gamma van de D&M holding. Een paar weken geleden werd bekend gemaakt dat Boston Acoustics voortaan ook onder de D&M vlag zal gaan opereren. Marantz Europe staat onder leiding van de charmante Terrie O’Conell. Marantz Nederland staat onder leiding van Edwin Grote.

Tijdens de persconferentie wordt veel aandacht geschonken aan de huidige marktontwikkelingen. Marantz’s “Brand Ambassador” Ken Ishiwata vertelde de aanwezige pers dat stereo met een heuse comeback bezig is en dat SA-CD (ondanks vele verhalen dat het formaat mislukt is) nu door Philips en Sony (maar dus ook door Marantz) als een gearriveerd medium wordt gezien. Meer dan 3000 titels zijn inmiddels beschikbaar, en daarmee is volgens Philips en Sony de kritische massa om een formaat succesvol te mogen noemen bereikt. Opvallend is dat Marantz in de Premium lijn uitsluitend kiest voor SA-CD stereo weergave en niet voor de surround mogelijkheden die het formaat biedt.

Van het totale Marantz assortiment zal maar liefst zo’n 65% nog dit jaar gewijzigd worden. Hieronder de belangrijkste (maar zeker niet alle) nieuwe producten die voor dit jaar in de planning staan.


Premium Series

In de premium lijn werden twee nieuwe modellen geïntroduceerd; de PM-15S1 versterker en de SA-15S1 SA-CD-speler. Deze set is al door Hifi.nl aan de tand gevoeld, lees hier de recensie. Het nieuwe uiterlijk van de Premium serie is zeer geslaagd te noemen. Het geheel maakt een zeer solide indruk en het matte aluminium wordt erg fraai geaccentueerd met blauwe displayverlichting. Mensen die de blauwe verlichting niet mooi vinden, of op audiofiele gronden liever geen extra verlichting hebben, kunnen het licht dimmen of zelfs uitschakelen. De Premium lijn is leverbaar in de kleuren zilver en het typische Marantz goud.


PM 15S1


TT 15S1


SA 15S1


Range Series

In de Range zijn een aantal cosmetische wijzigingen doorgevoerd; zo zijn alle frontpanelen voortaan uit massief metaal gemaakt (sommige modellen hebben nu nog een met metaal omtrokken kunststof frontpaneel) en vervalt de kleur goud. Voor mensen die nog een aanvulling zoeken op hun bestaande gouden Marantz set reden om snel naar de winkel te gaan. Verder wordt er in de Range vooral voortgeborduurd op bestaande, bewezen technieken als HDAM en Current Feedback. De top AV receivers in de Range bieden MRAC (Marantz Room Acoustic Calibration) en Lip Sync. Twee zeer handige functies om optimaal van surround te kunnen genieten.


SR 9600


vlnr; Ivo vd Broek (HomeStudio), Edwin Grote (Marantz), Paul Messenger (journalist)

In de Range lijn worden dit jaar de volgende nieuwe producten geïntroduceerd:

Surround receivers: SR9600, SR5600, SR4600
DVD-spelers: DV9600, DV7600, DV6600, DV4600
Versterkers: PM7001, PM4001, PM7001 KI, PM4001 OSE
SACD-spelers: SA7001, SA7001 KI
CD-spelers: CD5001, CD5001 OSE.
Tuners: ST7001, ST6001

Opsodis

Optimal Sound Distribution afgekort als OPSODIS is een nieuwe techniek die door Marantz als eerste geïntroduceerd zal worden. Bij deze techniek (waar ik u niet mee zal vermoeien) is het mogelijk om met twee kanalen een echte surroundbeleving te creëren. Nu zult u zeggen; “dat doen meer merken.” Klopt, maar deze techniek is dermate verfijnd dat het zelfs mogelijk is om schijnbare hoogte en afstand in het geluidsbeeld te creëren.


Een techneut van Opsodis geeft uitleg

Zo zou het mogelijk moeten zijn om een vlieg virtueel naast uw oor te plaatsen. Tijdens een demonstratie werd “House of the Flying Daggers” gedraaid. In de scène waarin de hoofdrolspeelster het opneemt tegen een politie infiltrant, gesitueerd in een cirkel van kleine trommels, klinken de trommels zeer levensecht, maar vooral werden de trommels goed in de ruimte geprojecteerd. Trommels die achter de kijker horen te staan, staan daar ook. Indrukwekkend als u bedenkt dat de enige luidsprekers die gebruikt zijn pal voor u staan.


Tweekanaals surround met drie luidsprekers(!)

De aanwezige technici van OPSODIS wisten mij te verzekeren dat dezelfde techniek ook toegepast gaat worden in een behuizing die direct onder uw tv te plaatsen is. De huidige drie (!) luidsprekers die nodig zijn om de twee kanalen weer te geven zijn met geen mogelijkheid fraai te noemen en staan, naar mijn bescheiden mening, commercieel succes in de weg. Alleen als de belofte van één fraaie en slanke behuizing ook echt waarheid is, dan voorspel ik het systeem een grote toekomst.

Mordaunt Short

Mordaunt Short wordt in heel Europa door Marantz gedistribueerd, reden dat de luidsprekerfabrikant daarom tijdens de persconferentie aanwezig was.


Ken Ishiwata en de nieuwe Performance

Ken Ishiwata demonstreerde de nieuwe Performance op Marantz Premium met o.a. de Marantz draaitafel TT-15S1 als bron. De Performance is een echte High End luidspreker die we, binnen afzienbare tijd, aan de tand zullen gaan voelen. Daarbij liet Mordaunt Short een prototype zien van een nieuwe subwoofer. De Genie completeerde de aanwezige Mordaunt Short productlijn.


Hallo Genie


De kern van de nieuwe sub


Performance in een koffertje

Het mag duidelijk zijn dat Marantz flink aan de weg timmert, een wijziging van 65% van het programma binnen één jaar is haast onvoorstelbaar. Dat Marantz daarbij steeds weer weet te verbazen met innovatieve, maar vooral goed klinkende ontwerpen heeft Marantz gebracht waar het anno 2005 staat. 
Haar filosofie "Because Music Matters" is precies waar het om draait bij Marantz, genieten van muziek staat in al haar producten centraal.

Als afsluiter brachten we nog een bezoek aan Pompeii. Voor wie het leuk vindt, op de volgende pagina staat een fotoverslag van deze in 79 na christus onder de as van de Vesuvius bedolven stad.

Pompeii

Hieronder een foto-impressie van het prachtige, nabij Napels gelegen, Pompeii. Pompeii werd 79 na christus, tijdens een uitbarsting van de Vesuvius, onder een dikke laag as bedolven.

 
De rand van de stad


Opgravingen gaan nog steeds door


Eén van de twee theaters


Een hoofdstraat


Zebrapad (de weg was gevuld met rioolwater)


Een badhuis


De bakker


De Tempel op het centrale plein