Rhapsody Show 2006


Guido de Kanter | 18 mei 2006 | Fotografie Jiri Büller

Naast het geschreven verslag dat u hieronder vindt heeft HiFi.nl ook gefilmd tijdens de Rhapsody show 2006. U kunt deze filmpjes in verschillende formaten downloaden. De hoogste (HD) kwaliteit (niet beschikbaar voor het interview met Neil Patel) behaalt u met het 1080p filmpje. Hiervoor dient u echter wel te beschikken over een scherm dat de HD resolutie kan weergeven. Houdt u, zeker bij de HD filmpjes, rekening met een (afhankelijk van de snelheid van uw verbinding) lang(ere) downloadtijd.

Impressie Rhapsody show 2006



Standaard kwaliteit:  HD kwaliteit
Quicktime medium  Quicktime 480p
Quicktime large  Quicktime 720p
   Quicktime 1080p
   
Windows Media  iPod
WMA medium  klik hier

WMA large

 

 

Interview Neil Patel - Avalon Acoustics

Standaard kwaliteit:  
Quicktime medium  
Quicktime large  
   
   
Windows Media  iPod
WMA medium  klik hier

WMA large

 

 

They call it stormy Monday, yes but Tuesday`s just as bad.

Geestdriftige gezichten alom dit weekend bij de Hilversumse dealer Rhapsody. De aanleiding: de Avalon Isis maakte zijn debuut op Europese bodem. Voor Rhapsody was het aanleiding er een weekendlange show omheen te organiseren.


Rhapsody huist in een prachtige Hilversumse villa

De Avalon Isis ( 72.500 euro) is de jongste schepping van het bedrijf rondom de rusteloze ontwerper en directeur Neil Patel. Het betreft een 152 cm hoog, modulair systeem, dat bestaat uit twee bijzonder inerte behuizingen. In de midden/hoogkast huist een diamanten tweeter en een 17 cm grote keramische middeneenheid. Het laag komt uit de onderste, dragende kast, waarin twee nomex/kevlar woofers huizen. Patel zei in het interview dat Hifi.nl met hem had (video binnenkort online) dat zijn streven is om luidsprekers te maken die steeds minder eigenklank heeft. De Isis zou zijn meest geslaagde poging zijn.


Neil Patel met op de achtergrond de kleinste Avalon, de Symbol

De Hilversummers van Rhapsody waren het alvast roerend met Patel eens, sterker: in de woorden eigenaar Harry van Dalen klinkt de Isis “bijna beter dan live”. Avalons nieuweling zou de luisteraar verplaatsen van ergens achter in de zaal (de meeste luidsprekers komen niet verder) naar de eerste rij. Te oordelen naar de demonstratie is de Isis inderdaad de mooiste Avalon ooit; volkomen transparant en als kleurende factor bijna onhoorbaar. Op dit niveau van reinheid lijkt het alsof de gemiddelde versterker meer kleuring geeft dan de speaker: elk ‘sausje’ ontbreekt,wat het luisteren naar de Isis tot een unieke ervaring maakt.

demonstratie


Het optimaal opstellen van een topset vraagt ervaring, geduld en ... sjouwwerk


Avalon`s nieuwste topmodel Isis

Een luidspreker van het caliber Isis demonstreer je natuurlijk niet aan een torentje van de MediaMarkt. Harry van Dalen en zijn mannen hadden een combinatie verkozen met als bron de VPI HRX draaitafel met een Jan Allaerts element, dan wel de Spectral SDR-4000 Cd-speler. Ook van Spectral waren de voorversterker DMC-30 SL en eindversterker DMA-360. Bekabeling kwam van MIT en Oracle. Al met al stond er voor een ruimschoots zescijferig bedrag te spelen, en dat was goed te merken. Zoals een enthousiaste bezoeker zei: “Dit is geen gewone luidspreker. Ik hoorde in feite de luidspreker niet, hij leek in de ruimte op te lossen. Een extreem realistische weergave, met veel energie en kracht.” Een ander zei: “De Isis laat 100 procent door van wat hij krijgt. En aan Spectral heb je inderdaad een van de meest neutrale, doorlatende combinaties te pakken. Waar deze speaker toe in staat is, is echt heel bijzonder.”


Het echte werk kan beginnen, Harry van Dalen demonstreert


The Websters, Mahler, Cream (Clapton) of Prince, het klonk allemaal even goed

CD-speler shoot-out

Zo maar wat meningen opgetekend in de oprijlaan bij Rhapsody, waar de bezoekers genoten van het goede weer en de gratis koffie. Binnen was de Isis was niet de enige lekkernij die te bewonderen viel. Een andere demonstratie betrof drie Cd-spelers in de 10.000 euro-klasse, die beurtelings dezelfde muziek mochten doen opklinken. De kandidaten: de dCS 8pi, Meridian 808 en de recent geïntroduceerde Audio Research CD-7, speelden allen op vergelijkbaar niveau, maar met duidelijk verschillende klankmatige eigenschappen. Een niet-representatieve steekproef leerde dat de meesten uiteindelijk aan de Audio Research in deze setup de voorkeur gaven.

Een vermoedelijk niet geringe bijdrage aan de goede klank in de diverse ruimten leverden de diffusers/absorbers van Acoustica Applicata, de DAADs. Deze nog vrij compacte ronde zuiltjes zijn aan één kant diffuser, aan de andere kant absorberend.

Home Cinema

Elders in Rhapsody’s grote pand aan de Borneolaan werden twee meerkanaalssets getoond. De eerste betrof een set die compleet opgetrokken was uit Meridian: de 5200 speakerset van main- en centerkanalen, met achter de monitors 3300. Een DVD-speler G91 dreef ze aan en diende als toeleverancier voor de Barco CineVision 70 beamer. Bekabeling, inclusief HDMI, kwam van MIT. De zo overgedragen beeldsignalen kregen een boost van een Meridian HDMax 421 HDMI-switcher.

De tweede set was conventioneler: geen actieve, digitaal aangesloten luidsprekers maar normale. Nou ja, normaal: het betrof de Symbol-lijn van Avalon, bestaan de uit vloerstaanders, center, inbouw achterluidsprekers en subwoofer. De speakers werden op stoom gebracht door Theta: de Dreadnaught meerkanaals eindversterker met daarvoor de Casablanca III voorversterker. Theta’s multispeler Compli was niet op tijd gereed voor de show. Zijn plaats werd ingenomen door de Teac Esoteric DV-50. Ook niet gek. Beeld zag een enthousiast publiek dankzij de Meridian/Faroudja DILA1080 beamer. Het betreft een gemodificeerd exemplaar van JVC, dat getuned is voor maximale beeldkwaliteit. De voorgeschakelde Meridian/Faroudja DVP1080 scaler zorgde voor de omvorming van de DVD-resolutie naar het 1920x1080 formaat van de projector.

Deze bezoeker heeft buiten de bioscoop nooit zo’n mooi beeld gezien, en het geluidsdeel van de set bracht de goedgekozen muziek zeer indringend over. Geweldige apparatuur!


Ook High Fidelity Discs was tijdens de Rhapsody show aanwezig


Er was niet alleen een schilderij van zijn hand te winnen, Rob Bolland gaf vrijdagavond ook nog een privé optreden aan genodigden

En eigenlijk gold dat voor heel de show. Apparatuur om bij te watertanden, en die optimaal klonk. Een goede sfeer en lekkere koffie. Zo wil ik wel meer zondagen besteden.