CES 2007 - deel 1


Gastauteur | 01 februari 2007 | Fotografie Gastauteur

Onze collega`s van HVT bezochten ook dit jaar weer de CES in Las Vegas. Wij brengen  u het complete verslag zoals dat eerder in HVT is verschenen.

Lees hier: The Dutch Connection
Lees hier deel 3

Januari 2007. De grootste audio- en videoshow ter wereld bestaat 40 jaar! Normaal is de presentatie van het High-End deel in ‘Alexis Park’. Maar na jaren gastheer te zijn geweest, bleken de motelkamers van dit fraaie ressort aan renovatie toe te zijn en werd voor het topsegment uitgeweken naar het schitterende Venetian hotel.

Als je ooit Las Vegas gaat bezoeken, laat het dan niet na hier naar binnen te gaan. Op de tweede verdieping is (klein) Venetië nagebouwd en met een echte gondel en zingende gondelier kun je een tocht door de kanalen maken. Ongelooflijk maar waar. Deze locatie bleek een echte vooruitgang te zijn. De kamers klonken beter en het aantal exposanten bleek groter dan ooit evenals het aantal bezoekers. In willekeurige volgorde krijg je een overzicht van de show, waarbij de Nederlandse inbreng opviel door het in de wacht slepen van awards en innovatieve karakter. In het verslag tref je meestal de Dollar prijs aan. Ter informatie: op het moment van de beurs stond de Dollar op ongeveer zeventig eurocent. Woord van dank gaat uit naar Jesper Hansted die met zijn Leica Digilux2 camera honderden foto’s maakte, waaruit wij uiteindelijk deze fotoselectie maakten.


MSB / Platinum

Het Californische Platinum – een bedrijf dat twintig jaar geleden startte met CD-spelers – was de eerste stand die we bezochten. Meteen was daar een wereldprimeur! Als allereerste, hoe kan het bijna anders in deze tijd, werd een dockingstation getoond waarin de nieuwste iPod Video op waarlijk high end niveau jazz muziek afspeelde. Niet zo maar een iPod, want dit was de allereerste ge-upgrade 30Gb iPod die men kon horen. Van binnen werden volgens de bedenker dusdanige verbeteringen aangebracht dat ie zelfs beter klinkt dan Platinum’s beste CD-speler. Daar deze iPod in feite als een hoogwaardige harddisk is gebouwd, werd het mogelijk de upgrade aan te brengen. Verkrijgbaar vanaf nu voor een prijs van $ 200. Wanneer je state of the art wilt, moet je het dockingstation plus RF-link erbij kopen. Totaal prijs is dan $ 2,000.

www.msbtech.com


Flow / Argento Audio

Het Deense Argento demonstreerde in combinatie met Tidal luidsprekers hun nieuwe kabellijn. De sound was opvallend en wonderbaarlijk fraai. Probleem is natuurlijk wel om vast te stellen wat de exacte invloed van de kabels is. Bijzonder in het oog springend was het power cord dat voor ‘slechts’ € 1.500 van eigenaar wisselt. Je hebt er dan wel twee meter voor.

www.argentoaudio.com


Red Rock / Audio Gershman Acoustics

Als je ooit in de omgeving van Las Vegas komt, moet je zeker een bezoek brengen aan de Red Rocks. Een prachtige imposante omgeving. Minstens net zo imposant was de installatie die werd aangestuurd door versterkers van die naam. De overige componenten waren Gershman Acoustics speakers, een Exemplar Audio Dac en de voor ons onbekende Magnan kabels. Groots, zeer groots voor een totaal prijs van bijna $ 85,000. Verkrijgbaar in Nederland is het nog niet. Waar praten we over?

www.gershmanacoustics.com


ETI

Een onbekende naam met bekende producten. Het Australische bedrijf Eichman veranderde zijn naam in ETI. Eichmann is in Europa een beladen naam. Daarom besloot men de bedrijfsnaam te wijzigen in ETI. In het pakket heeft men nog steeds de fenomenale eXpress power enhanced cable en de ‘Toppers’. Toppers lijken een beetje op kleine koelribben. Je legt ze boven op speakers of elektronica. Het hoorbare resultaat is een verbetering van de geluids- én beeldkwaliteit. Acht nieuwe producten, variërend van connectoren tot puur zilveren spades tot en met koper met goudlaag. Om de zilveren spades te polijsten en dus connectie te verbeteren heeft men een speciaal ‘poetsdoekje’ in het pakket.

www.eti-reserch.com.au

Naim, Quad en meer...

Westlake Audio / Boulder

Westlake is een bedrijf dat reeds 36 jaar bestaat en al die tijd voornamelijk luidsprekers fabriceerde. Aangestuurd door de super versterkers van het merk Boulder en een Wadia CD-speler werd de ‘Tower Six’ meer dan overtuigend gedemonstreerd. Van de ontwerpen moet je houden. Vergelijk het qua design met Tannoy en Klipsch. Het nieuwste model is voor $ 17,000 per paar verkrijgbaar. Een schijntje vergeleken met Westlake’s top van $ 150,000. Dat de Boulder’s veel invloed hadden op de superb sound moge duidelijk zijn. Via de Duitse distributeur is het merk in Nederland verkrijgbaar.

www.westlakeaudio.com


Clearaudio

Een oude bekende. Evenals de meeste firma’s, introduceerde het Duitse bedrijf ook een aantal nieuwe producten. Meest opvallende was de Nano Phono (een verrassende naam) voor € 190. Deze MM en MC phono trap heeft compleet gescheiden kanalen en heel speciaal, een ingebouwde ‘gain control’. Het geheel zit in een aluminium behuizing en heeft uniek ingebouwde subsonisch filters. Uiteraard staat het garant voor een verbetering van uw analoge signaal. Verder werd een nieuwe generatie elementen getoond. Doch de nieuwe trots was ongetwijfeld de ‘Universal’ toonarm die vol met innovatieve ontwikkelingen zit en van uitzonderlijk niveau is. Evenals de prijs van € 3.900 overigens. Voor de specificatie verwijs ik naar de website.

www.clearaudio.de


Magico


Het luidsprekermerk Magico is in Europa slechts verkrijgbaar in Italië, Scandinavië en Spanje. Men zoekt naar distributie in andere Europese landen. We beluisterden de M6 mede door middel van een Esoteric SuperAudioCD-speler. De speakerlijn loopt van de V3 van $ 22,000 per paar, naar de M6 waarvoor je $ 119,000 moet neertellen. Who cares? Helaas dit is nog niet alles. Voor The Ultimate met hoornspeaker betaal je $ 323.000. Inclusief bezorging aan huis! Zo zijn er volgens zeggen het laatste half jaar vier paar afgeleverd.

www.magico.net


NAIM

Naim is een Brits audio merk dat al meer dan dertig jaar aan de weg timmert.
Zoals je wellicht weet, heeft Naim sinds enige tijd met Malcolm Latham een nieuwe distributeur in Nederland. Op de CES werden imposante DBL speakers aangestuurd door een complete Naim configuratie. Deze al enige tijd bestaande lijn, bestaat uit de CD555, de NAC282 voorversterker, NAPSC22 Supply, 555PS Power Supply met drie eindversterkers. Naim onderscheidt zich in fraaie en enigszins tijdloze vormgeving. Zeker zo belangrijk is het om te melden dat het systeem tot uitstekende prestaties in staat is. Wederom geen goedkope set voor ruim $ 60,000 (exclusief de speakers), maar de sound was meer dan prachtig. Binnenkort kunt u in samenwerking met de Nederlandse importeur van Naim – Latham Audio – de derde HVT Quality CD bij ons tijdschrift verwachten.

www.naim.audio.com


QUAD

Wie kent ‘m niet. Ongetwijfeld één van de meest bekende speakers ter wereld. Zeker als elektrostaat heeft ie een ongekende roem vergaard. Oude wijn in een nieuwe zak is onrecht doen aan dit product. Feit is wel dat hij onmiskenbaar familie is van de ESL63. Daar houdt het dan ook mee op, want het ogenschijnlijk uitontwikkeld concept won een innovatie award 2007 voor design en engineering. We praten hier over de ESL2905 anno 2007. Plezierig was het dat op een ‘normaal’ volume werd gedemonstreerd. Daarmee werd haarscherp duidelijk dat het dus absolute onzin is om alleen met luide weergave topniveau te krijgen. $ 11,500 is weliswaar geen geringe prijs, maar qua prijs/kwaliteit verhouding en mede in vergelijk met vele andere weergevers is het een koopje.

www.quad-hifi.co.uk

Accuphase - Avalon - Profundo

Accuphase / Avalon

Als ik mij goed herinner, heb ik de laatste jaren geen Accuphase op de CES gezien. Het Japanse high end merk bij uitstek liet zich in combinatie met Avalon Diamond van een sublieme kant zien. Buiten de uitstekende soundkwaliteit om, waarborgt Accuphase nog steeds een tijdloos design. Iets wat je bij Japanse producten, of het nu auto’s of consumenten elektronica betreft, niet zo vaak tegenkomt. Op de CES had men de wereldprimeur van de A-45 en P 7100 stereo-eindversterkers, samen met het DP-800 SACD transport en DC-801 DAC met DP-500 CD-speler. Prijzen zijn respectievelijk $ 9,800, $ 19,000, $ 15,900, $ 14,500 en $ 6,900. Als finishing touch was er de C-2810 voorversterker voor $ 20,000. Voorwaar geen budgetprijzen, maar kennelijk schrikt men hier niet meer van. Bijkomend voordeel is dat de Dollar laag staat.

www.accuphase.com


Profundo

Profundo presenteerde de Basis 2500 Signature platenspeler in combinatie met Transfigurations Orpheus top element van $ 5,000 en Basis Vector Model arm. Wat je niet vaak tegenkomt in audioland zijn luidsprekers uit Oostenrijk. Trenner & Friedl zijn luidsprekerbouwers met een vrij lange historie maar wellicht bekender in Amerika dan Europa. Ze zien er min of meer Italiaans uit. Samen met de Viva Solista versterker, Mingus subwoofer en het Basis kabel systeem is dit één van de weinige systemen die grootst klinkt en ook nog eens betaalbaar is. Dit in vergelijk met de meeste ‘Venetian-show’ systemen. De speakers kosten nog geen $ 4,000 per paar terwijl de versterker voor $ 9,950 van eigenaar verwisselt. Aardig om nog te vermelden is dat de kasten helemaal handgebouwd worden. Niet in China, maar gewoon in Oostenrijk.

www.profundo.us


PlastoForm Industries Ltd.

Heel opvallend is de PlastoForm. Het bedrijf toonde ons een 5.1 surround systeem van ‘kromme’ speakers. Filosofie daarachter is dat het afstraalgedrag daardoor een groter bereik heeft. Het is een heel slanke full range aluminium speaker met subwoofer die je bij wijze van spreken ook als meubel kunt gebruiken. Het systeem is zo nieuw dat de prijs nog niet bekend is. Het bedrijf distribueert ook naar Europa. Bij het verlaten van de kamer werden we tot onze verrassing in de naastgelegen ruimte geconfronteerd met een hele lijn iPod docking stations, speakers, subwoofer en wekkerradio. Wat is toekomst?

www.plastoform.com


Opera / Unison Research

Eén van de allereerste audiofiele CD’s ‘Cantate Domino’ werd gepresenteerd op de immense Caruso speakers van het Italiaanse Opera. Samen met de beproefde geïntegreerde Unison Research 350 versterker en Unico hybrid CD-player met gebalanceerde uitgangen, kwam deze oude glorie – vinyl en later (SA-)CD – weer helemaal tot leven. Je luisterde niet naar een systeem, maar slechts naar super gecontroleerde maar bovenal voortreffelijk weergegeven muziek. Bijzonder is dat je de eindversterker kunt switchen van 50 naar maximum 350 watt. Door de versterker te ‘knijpen’ haal je alles eruit wat maar mogelijk is en dat is veel, heel veel.

www.operaloudspeakers.com
www.unisonresearch.com

Oude bekenden

Silverline Audio

Smaakmaker van de dag was voor ons beiden zonder enige twijfel de Silverline Audio Minuet. De uiterst enthousiaste fabrikant schotelde ons een verbazingwekkende demo voor met speakertjes van $ 600 ’t paar. Het tweeweg systeempje van zo’n 20 bij 15 bij 15 is op de achterzijde voorzien van zware conrectoren met bi-wire mogelijkheid. Het aanbevolen versterker vermogen loopt van 10 naar 300 watt RMS. Dat ze een groot vermogen aankunnen werd in een kwartier duidelijk. Onder alle muzikale omstandigheden hielden ze zich moeiteloos staande. Opgemerkt moet wel worden dat er een invloedrijke zware Pass Labs versterker achter stond. De weergevers zijn enigszins traditioneel maar onopvallend van vormgeving en daardoor gemakkelijk in elk interieur te integreren.

www.silverlineaudio.com


Furutech

Furutech kreeg een innovatie award voor de DeMag, een apparaat ter grootte van een draaitafel waarop je een LP, CD of DVD kunt leggen. Druk op de ‘erase’ knop en de schijf wordt gedemagnetiseerd. Resultaat is hoor- en zichtbaar. De sound wordt schoner, transparanter en helderder. Prijs ligt rond de $ 1,350. Hetzelfde geldt voor de DVD. Een ander in oog springend apparaat was de DFV-1. Vrijwel iedere LP verzamelaar kent het probleem. Op één of andere manier trekt een plaat soms krom. Stop ‘m in het apparaat, de LP wordt gedurende twee uur verwarmd en aan het eind van de sessie is de plaat absoluut recht. Daarna is de klank weer als vanouds, uiteraard zonder dat er schade is ontstaan. En dat voor $ 1,800.

www.furutech.com


Haniwa speaker systems

Nooit van gehoord denk ik zachtjes. Als het aan mister Kubo, ontwerper van de speaker, ligt, komt hierin snel verandering. De tijd zal het leren want het speakerpaartje kost maar liefst $ 60,000. Imposant zowel qua afmeting als geluid en als je een heel grote en moderne kamer hebt, kunnen ze er nog mooi in staan ook. Als bron gebruikte Kubo ‘slechts’ een standaard Marantz draaitafel. Of deze in verhouding stond tot de rest?

www.kubotek.com


Shanling

Min of meer een oude bekende. Zo’n anderhalf jaar geleden hadden wij enkele apparaten ter test in onze HVT studio. Herinnert u het zich misschien nog? CD-speler en versterker zagen er goed uit en waren voorzien van buizen. Beide componenten zitten nog steeds in het Shanling pakket, maar inmiddels is daar de A500 versterker bijgekomen. In combinatie met de nieuwe CD500 CD-speler een fraai geheel. Helaas zat een demo er niet in. Kennelijk lagen de prioriteiten ergens anders. Prijs van de apparaten is respectievelijk $ 6,499 en $ 5,999.

www.shanling.com


AudioMachina

De AudioMachina speaker bestaat uit twee delen in één behuizing. Het hoge en midden deel is ‘Melody’ genaamd, de sub heet ‘Symphony’. Aangestuurd door Franse buizenversterkers van het merk Audio Aero, was dit in feite de eerste set die ons niet kon overtuigen. Het speaker paar kost maar liefst $ 20,000 en is binnenkort waarschijnlijk ook in de Benelux verkrijgbaar. Uiteraard tegen een Europrijs. Of er velen op zitten te wachten is maar de vraag.

www.audiomachina.com


EMT

Bij het zien van deze draaitafel en versterkers waan je je in vervlogen jaren. Een gevoel dat mede werd veroorzaakt door het gedraaide materiaal. Miles Davis, Brook Benton, Frank Sinatra en Johnny Cash zorgden voor een geluid waar zo velen naar zoeken. De tikjes en spettertje kwamen op The Nines van de DeVore Fidelity ‘prachtig’ tot uiting. Ook deze set kent een niet geringe prijs van $ 50.000. Een prijs die men wellicht probeerde te rechtvaardigen doordat men de apparatuur demonstreerde in een dure suite van het Venetian hotel. Buiten dat was het zeker genieten.

www.toneimports.com
www.devorefidelity.com

Kabels

Sooloos

Onder het motto ‘Life Has a Soundtrack’ presenteerde het New Yorkse bedrijf Sooloos de mogelijkheid om met één vingertip op een display je favoriete muziek in no time op je systeem weer te geven. Helemaal innovatief is het niet helemaal meer, want merken als Linn en B&O zijn hier ook al enige tijd mee bezig. Bijzonder is wel dat men werkt met maar liefst één of twee Terabite schijven. Het mag duidelijk zijn dat dit een enorme opslagcapaciteit genereert. De eenheid dient met het Internet verbonden te worden. Wanneer je een CD koopt en deze in de lade stopt, wordt automatisch via de server van Sooloos het hoesje en andere gegevens gedownload. Men maakte hiervoor afspraken. Voor $ 12,500 wordt u eigenaar van het één Terabite instapmodel. De toekomst lijkt ingehaald.

www.sooloos.com


TaraLabs

TaraLabs heeft sinds kort een nieuwe distributeur in Nederland: Monitor Audio. Op de CES werd zoals verwacht de nieuwe lijn getoond. Onder het mom ‘lucht is alles’ werd de RSC Air 3 kabel geproduceerd waarbij in feite drie kabels door een luchtbuis worden getrokken. Men pretendeert hiermee de beste kabel van puur koper te hebben ontwikkeld. Verkrijgbaar ten behoeve van luidspreker en interconnect. Prijs gaat per meter. Wist u trouwens dat het merk ook luidsprekers maakt?

www.taralabs.com


Supra Cable

Het Zweedse kabelmerk dat door Viertron in Nederland wordt gedistribueerd, bestond vorig jaar 30 jaar. Dat wil zeggen, dat toen men er in de zeventiger jaren achter kwam dat een dikkere kabel beter klonk, Supra vrijwel meteen op de ontwikkeling is ingesprongen. Dat men daarna technologisch niet is blijven stil staan mag duidelijk zijn. Verschillende malen hadden wij Supra kabels binnen HVT ter test. Ter gelegenheid van het heugelijk feit produceerde men de ‘Sword Interconnect Anniversary Limited Global Edition’. Het is een kabel geworden van superlatieven. Gelegenheid om de interlink op de CES goed te beschouwen, was er eigenlijk niet, maar met Supra’s CEO Tommy Jenving hebben we afgesproken dat de kabel binnenkort ter test op onze redactie ligt.

www.jenving.se

Mobile Fidelity en Bladelius

Pierre Gabriel

Pierre Gabriel, de Canadese Jadis distributeur, heeft tot twee dagen na opening van de beurs moeten wachten voordat hij zijn fraaie VR-5 SE speakers kon demonstreren op de splinternieuwe Jadis DA 50 Signature versterker. Met behulp van het ervaren Symphonia Evolution loopwerk en met slechts 30 watt klasse A werden de weergevers gevoed met de vrijwel onmiddellijk herkenbare Jadis sound. Alle kabels ML1 worden in eigen huis ontwikkeld en kennen eveneens de naam Pierre Gabriel. Gabriel’s kabels zijn inmiddels onder de naam Jadis verkrijgbaar in Europa. De lijn bestaat uit een nieuwe power, digitale, interconnect en luidspreker kabel. De goedkoopste is $ 800 tot $ 5.,000 voor de interconnect. Uiteraard zit hier veel variatie tussen. Regelmatig terugkerend probleem voor CES exposanten lijkt de Amerikaanse douane te zijn, want Jadis had hier tevens zijn laatste ontwikkeling, de DiP ten toon willen stellen. Dit is een op de Jadis Orchestra gebaseerde geïntegreerde versterker met iPod voorziening. Een hele stap voor het merk omdat het bedrijf van de gebroeders Calmettes zich tot op heden voornamelijk hield bij versterkers en CD-spelers. Het enige wat men nu beschikbaar had, is een foto. Zodra Hansted Audio het apparaat beschikbaar heeft, zal deze bij HVT ter test worden aangeboden.

www.pierregabriel.com


Mobile Fidelity

Als hèt audiofiele analoog label van oudsher, had Mobile een aardige verrassing in petto. Op de CES was de introductie van het allereerste MFSL (moving coil-)element ooit, de Carbon 3.5 een feit. Verpakt in een duur uitziende doos moet je er wel $ 3,500 voor neertellen. Gemonteerd in de Avid Acutus draaitafel met Dynavector arm toonde het een overweldigende klank. Vanzelfsprekend hadden de Avantgarde luidsprekers, aangestuurd door Valve elektronica hierin ook een belangrijk aandeel. Hoewel het element even later op de vele malen goedkopere Valve set met Mobile Fidelity OML 1 monitoren ook zeer overtuigend klonk en na switchen op de OML 2 zelfs nog iets verfijnder. Specificaties zijn onder andere een output voltage van 0,24 mV en een frequentie respons van 20-20.000 Hz. Verder heeft het handgemaakte element een carbon fiber headshell en een gewicht is 11,5 gram.

www.mofi.com


Symposium

Als audiofiel val je van de ene verbazing in de andere. Niet dat het ene systeem zoveel beter klinkt dan het ander, meestal verval je toch in superlatieven; het is steeds weer opnieuw smullen. Zo ook in de ‘booth’ van de Symposium Panorama luidsprekers. Deze kunnen zo worden opgenomen in een SF-film. Om ze zo dood mogelijk te krijgen, maakte men gebruik van roestvaststaal. Het front is van een open aluminium gaasframe. Bijzonder is dat het vierweg systeem is met een gewicht van maar liefst 125 kg dat ontkoppeld is van zijn voet en dat de tweeter en boven midrange eveneens ontkoppeld zijn: lees beweegbaar, zijn opgehangen. De bovenste, lage midrange kun je, om het juiste afstraalgedrag te krijgen licht kantelen. En wat is een dergelijke speaker zonder bas unit? Nou, die stond met zijn 50 kg statig naast de andere speaker opgesteld. Een sublieme sound voor $ 60,000. Voor de mensen die dit te duur vinden, er is hoop. Een kleinere versie die rond de $ 10,000 komt te liggen, is in de maak. Europese distributie is er o.a. in Duitsland en Engeland. Voor de Benelux zijn onderhandelingen gaande.

www.symposiumusa.com


AVP / Essence

Dat de Symposiums zo goed klonken heeft volgens de ontwerper ook zeker te maken met de bekabeling. De speakerkabels en interlinks zijn van het merk Essence, de power kabels van AVP. De CES organisatie besloot in het dagelijks CES magazine de powercords te benoemen tot ‘Best of Show’. De AVP lijn bestaat uit de 14, de 16 en de A/V Power-Flow Pro. De prijzen variëren van $ 600 tot $ 1,500. Uiteraard wel afhankelijk van lengte.

www.essentialsound.com


Bladelius / Marten

In combinatie met de Duke speaker van het Zweedse Marten, presenteerde Bladelius met de Gondul een uniek apparaat. De Gondul herbergt niet alleen een hoogwaardige multispeler, maar tevens een processor en voorversterker. Deze component kost maar liefst € 12,000 maar daarvoor heb je natuurlijk wel een aantal zaken in één. Voor de bijpassende Ymer eindversterker van 2x 300 watt betaal je ongeveer € 15,000. Speakers gaan inclusief de stands voor zo’n € 6,500 over de toonbank. Neem daarbij goede bekabeling en je hebt voor rond de € 35,000 een uitstekend klinkende high end installatie. Voorwaar nog geen goedkope set, maar in vergelijk met vele andere valt dit toch mee. Vind je dit desondanks toch te duur, overweeg dan de geïntegreerde Tyr versterker en de Syn CD-speler. Beide apparaten zijn slechts € 2.000 per stuk.

www.bladelius.com
www.marten.se

Tot slot

T+A

T+A verraste met een prachtig vormgegeven K6 DVD surround receiver met maar liefst zeven versterkers aan boord. Vijf voor de ‘hoofd luisterruimte’ en twee voor een eventueel andere kamer of keuken. Uiteraard is er een 5.1 surround processor in opgenomen. De versterker bezit vijf vermogenversterkers die elk 60 watt per kanaal produceren. Om de zaak compleet te maken zit ook nog eens een extreem goed klinkende FM tuner in. Het systeem kost € 6,500. Uiteraard zijn bijpassende speakers in verschillende kwaliteit en een actieve sub verkrijgbaar. Als klap op de vuurpeil lanceerde het Duitse bedijf de VSP 1250 R HDMI scaler en video-processor. Dit is een volledige modulair apparaat van extreem hoog niveau. Men pretendeert hiermee alle schermen te kunnen upgraden. Prijs is € 4,000. Op de 50 inch Pioneer Plasma Elite werd een subliem plaatje gecreëerd.

www.taelektroakustik.com


Thiel /SIM2 / Bryston

Synergistic Research’s internationaal verkoopleider Frank Vermeylen toonde buiten de de nieuwe Bryston, SIM2 en Thiel producten om een uiterst merkwaardig maaksel. Eigenlijk is het woord attractie misschien beter op zijn plaats. Geen bezoeker van de stand kon om dit kolossale voorwerp heen. Het ‘beeld’ is in feite een ontwikkeling van ene Nikola Tesla (1856-1943) die geloofde dat je energie kunt transporteren zonder geleiders. De door Synergistics ontwikkelde ‘Teslacoil’ toonde zijn gelijk aan. Bij de ontwikkeling van Synergistics nieuwe kabellijn is gebruik gemaakt van Tesla’s theorie. Fascinerend was het om de demonstratie te zien hoe inderdaad vonken oversloegen. Het deed denken aan een Frankenstein-film. Meer informatie hierover vindt u op de website. Last but not least voor ons op de CES was de Thiel CS3.7 aangestuurd door een Bryston versterker en uiteraard voorzien van Synergistics bekabeling. Binnen vijf minuten werd duidelijk waarom de CS3.7 een award had gewonnen. De sound van deze combinatie was fabuleus.

www.synergisticsresearch.com