CES: The Dutch Connection


Gastauteur | 08 februari 2007 | Fotografie Gastauteur


Onze collega`s van HVT bezochten ook dit jaar weer de CES in Las Vegas. Wij brengen  u het complete verslag zoals dat eerder in HVT is verschenen.

Lees hier deel 1
Lees hier deel 3

In de serie Dutch Connection presenteerde Crystal’s directeur Gabi van der Kley met gepaste trots de gewonnen award. Deze reviewers choice – Best Product Debut – werd toegekend voor zowel de Ultra Interconnects als de speakerkabels van Crystal Cable’s Ultra Line. Een lijn die bestaat uit interconnects, netkabels en speakerkabels.

De interconnect is er vanaf 2.500 euro de netkabel is vanaf 1.750 euro en de speaker kabel vanaf 5.500 euro. We spreken hier uiteraard over Crystal’s top-of-the-line. Doch bij deze uitleg bleef het niet. Er werd ook nog gedemonstreerd met een schitterende Halcro/Vivid audio installatie. Dit juweel werd gecontroleerd door de splinternieuwe Crystal Power Strip met daarin geplugd de Ultra Power Line kabels. Een muzikaal geheel om van te smullen.

Echt bijzonder is ook Crystals eerste oortelefoon met noice cancelling. Zomaar naar de winkel gaan en dit kopen is er niet bij. De consument dient hiervoor naar de erkende Crystal distributeur te gaan. Deze verwijst de persoon vervolgens naar een erkend bedrijf waar oormetingen kunnen worden gedaan. Bij een oormeting wordt een afdruk van de binnenkant van je oor gemaakt. Het bedrijf, Earproof, maakt tenslotte ‘siliconen’ oortjes met speciale Crystal Cable voorzieningen. Na een aantal weken krijg je het setje thuis gestuurd. Voor 800 euro heb je dan een oortelefoon op maat. Enkele voordelen: het dopje valt niet uit je oor en irriteert niet èn ingebouwde noice cancelling! Geluidskwaliteit van het kleine mirakel is meer dan fantastisch. Tenslotte was er ook nog een pakket uitbreiding met actieve speaker voorzien van mini connectoren. Ideaal voor mensen die veel reizen en op de hotelkamer niet via hoofdtelefoon willen luisteren maar via een luidspreker. Het kleine formaat speaker werkt op batterijen of zelfs via de USB-poort en is daarmee dus via computer aan te sturen. Het speakertje is een echt Crystal Cable product en is leverbaar in combinatie met de Crystal Cable voor de prijs van ongeveer 225 euro. In het geval je al voorzien bent van een Crystal of eventueel andere kabel, kun je ‘m ook apart aanschaffen. Dit voor slechts 50 euro. Een ‘bargain’.

Vermeldenswaard is vervolgens nog dat Crystal afstand heeft gedaan van WBT. Men koos, in navolging van de recente ontwikkeling van de spades voor fabricage in eigen huis. Onder de benaming ‘Bananas’ bracht men een hoorbaar betere connector op de markt, waarbij zelfs esthetisch gezien vooruitgang is geboekt. Voor de goedkopere modellen, Piccolo, Micro en Standaard wordt een verguld, hoogwaardig OFC koper gebruikt en voor de Reference en Ultra line een Rhodium plated versie.

www.crystalcable.com

Final Sound Solutions

Al weer voor de derde maal in successie staat Final Sound Solutions op de CES. Opvallend is het dat deze Nederlandse elektrostaat-ontwerper elke keer een award heeft gewonnen.

Bij deze gelegenheid kreeg men een prachtige plaquette waarop staat vermeld dat de Final Sound 300i de Innovatie Award 2007 heeft weten te bemachtigen. In maar liefst twee suites waren ‘onze’ Nederlandse producten te bewonderen. Iets om natuurlijk trots op te zijn, maar bijna net zo belangrijk is de introductie van de FS 300i panelen.

Hierin heeft men de zogenaamde gepatenteerde inverter technologie toegepast. Ondanks het succes met eigenlijk de gehele elektrostaat-lijn bleek toch dat laagweergave middels een extra subwoofer nog beter tot zijn recht komt. Aangezien de bestaande subwoofers op de markt voor de Final familie niet snel en gedetailleerd genoeg bleken te zijn, werd besloten de ontwikkeling van een sub in eigen hand te nemen. Het ‘finale’ resultaat werd op CES getoond. Bijna het gehele ontwerp werd in eigen huis gedaan, maar omdat Final alleen tevreden is met het beste, schroomde het niet elders kennis te halen. Daarom werd besloten een beroep te doen op het gerenommeerde Duitse Fink Audio. Alom wordt dit bedrijf als één van de beste akoestische designers ter wereld gezien. Het resultaat is twee subs van hoog niveau. Belangrijk voordeel van deze subs is dat het cross-over bij bijvoorbeeld de S220 – die eigenlijk bedoeld is voor de referentie-lijn bestaande uit de 400i, 600i en de grote broer 1000i – erg ‘smooth’ verloopt. Haperingen behoren tot het verleden. De sub maakt het systeem tot één geheel. Hoewel de Final subs natuurlijk het best te combineren zijn met de eigen speakers, is het natuurlijk geen enkel probleem deze ook in combinatie met andere speakers toe te passen.

Uiteraard heeft Final ook een Home entertainmentlijn. Deze bestaat uit de 90i en 150i. Sinds kort is hierbij dus de 300i gekomen. Op de CES 2007 vond hiervan de wereldwijde introductie plaats. Voor deze lijn is de S110 sub ontwikkeld. Vanzelfsprekend is deze iets kleiner dan de S220, maar ondanks zijn geringer formaat zet ook deze, inherent aan Final’s reputatie, een perfecte prestatie neer.

www.finalsound.com

Prima Luna

Geestelijk vader achter PrimaLuna is Herman van den Dungen van Durob Audio. Ook dit Nederlandse product is ruim vertegenwoordigd op de CES.

Belangrijker misschien nog, het heeft onlangs in Amerika de Product of the Year Award 2006 van The Absolute Sound gewonnen met de ProLogue Six monoblokken! In de aanloop daar naar toe kreeg het merk in 2005 èn 2006 ook nog eens een Golden Ear en Editor’s Choice Award van onze Amerikaanse collega’s voor de ProLogue One, ProLogue Three en de ProLogue Five. Reden genoeg om natuurlijk ook deze Nederlandse ontwerper op de CES te bezoeken.



Herman toonde de eerste twee modellen van de DiaLogue range, de One en de Two. Eveneens nieuw is de ProLogue Eight, een meer dan volledige buizen CD-speler. Deze speler wordt extra bijzonder door toepassing van een ‘buizenklok’. Voor zover bekend is het daarmee de eerste en dus enige CD-speler ter wereld die op deze manier is gebouwd. Gehoormatig biedt het een beter fundament in het laag en geeft het een groter beeld met beduidend meer detaillering. De prijs voor dit apparaat is nog niet geheel vastgesteld, maar zal vermoedelijk rond de € 2.200 komen te liggen. Voor de DiaLogue One moet je 1.975 euro neertellen en voor de Two 2.250 euro.

www.primaluna.nl

Siltech

Reeds in Nederland zei Siltech president Edwin van der Kley dat we absoluut in Las Vegas langs moesten komen omdat het bedrijf daar verrassend nieuwe producten zou presenteren. Daar bleef het ook bij, want hij was niet op voorhand bereid een tipje van de sluier op te lichten.

Wat we verwachtten waren natuurlijk nieuwe kabels of iets wat daarmee te maken had. Maar reeds bij binnenkomst in de Siltech booth viel de mond toch een beetje open van verbazing. Een wel zeer aangename wel te verstaan. We troffen daar de eerste, in de eindfase van ontwikkeling verkerende Siltech Signature SC1 luidspreker aan (zie het nieuwsitem op HiFi.nl). Een wereldprimeur! Het systeem kent een extreem korte ontwikkelingstijd van slechts drie maanden. Men heeft alles op alles gezet om de luidspreker op de CES beschikbaar te hebben. Dat is dus gelukt, maar desondanks zijn de Siltech mensen nog niet helemaal tevreden. Enkele ‘schoonheidsfoutjes’ moeten er nog uitgehaald worden, maar dat neemt niet weg dat je onmiddellijk hoort dat er veel, heel veel potentie in zit. Zodanig zelfs dat er op voorhand de eerste twee dagen al vier à vijf bestellingen zijn geplaatst. Verwachting was dat aan het eind van de show tien paar verkocht zijn.

Verkoopprijs zal rond de 75.000 euro per paar liggen. In april dit jaar moet met de productie worden begonnen. Wellicht komt er in de nabije toekomst ook een kleinere versie. Opvallend aspect in het geheel is dat de Siltech technici bij het ontwikkelingsproces sterk hebben gekeken naar de auto-industrie. Vroeger werd in de auto-industrie een model gemaakt, dat later werd voorzien van interieur, instrumentarium, motor enzovoort. Een benadering die inmiddels als verouderd beschouwd wordt, maar die over het algemeen nog steeds in de luidspreker industrie wordt toegepast. Nu wordt door middel van de hedendaagse technieken eerst de motor, benodigd instrumentarium en interieur ontwikkeld en pas daarna komt het koetswerk. Een veel logischer aanpak omdat het design beter kan worden aangepast aan specificaties en ook metingen beter zijn te verrichten. Exact op deze manier is ook de Signature SC1 ontwikkeld. Niet onbelangrijk om te vertellen is dat de ruimte waarin de speaker komt te staan van ondergeschikt belang is.

Ander nieuwtje is de Siltech Silver Gold Emperor Crown luidspreker kabel. Vanwege het gecompliceerde productieproces, het is gemaakt van één enkel kristal van binnen naar buiten, is deze nog slechts in afmetingen van 3 meter te maken. De fabrikant is namelijk in staat om maximaal 100 meter per maand te produceren. Het is Siltech’s top van de top. De kabel is, zoals te verwachten ook qua prijs top.

www.siltechcables.com

HiFi.nl sprak met Edwin van der Kley over de nieuwe Siltech SC-1 luidspreker, klik hier voor de Podcast.

Vogel`s

Vrijwel iedereen klinkt de naam Vogel’s bekend in de oren. Het Nederlandse bedrijf geniet al jaren bekendheid door o.a. zijn ophangbeugels. Het eerste succes vergaarde men reeds meer dan dertig jaar geleden door hun speakerstands en muurbeugels. Stereo nam een vlucht, kleinere luidsprekers moesten hoger staan om ze goed te kunnen beluisteren en Vogel’s speelde daar op in door stands in allerlei maten te maken.

Inmiddels, heel wat generaties later, wilde men meer dan alleen speakerstands, TV ophangbeugels, audio- en video meubels en zogenaamde wall-mounting systemen voor plasma- en LCD-schermen. Surround-systemen zijn gemeengoed geworden. De consument beleeft de bioscoop in eigen huis. Projectie is daarvoor natuurlijk het beste medium. Het (tijdelijk) plaatsen van een projector is in de regel geen probleem, maar om een scherm op te hangen heb je in feite toch een aparte kamer nodig. Juist dit is voor de betrekkelijk kleine Nederlandse huizen vaak een onoverkomelijke barrière. Enige mogelijkheid die overblijft is dus een scherm ergens in de huiskamer ophangen. En daar zit niemand op te wachten.

Vogel’s bedacht hiervoor met ‘Mighty Brighty’ een ongelooflijk efficiënte oplossing. Het biedt mogelijkheid tot beeldweergave op de wand.

Mighty Brighty is een projectieverf welke in drie lagen op de wand wordt aangebracht. Eerst een magnetische laag, daarna de zogenaamde base-coat en als laatste de top-coating. Bijzonder is dat je door middel van de Brightness Booster de gain-waarde kunt bepalen. Gain is de benaming voor reflectiewaarde, een belangrijk aspect voor goede beeldweergave. Het beeld afkaderen is vervolgens de finishing touch. De bijgeleverde zwarte magneetband die op de magneetverf blijft kleven, maakt dit mogelijk. Na het film kijken kun je deze eenvoudig weer verwijderen, schilderij ophangen en klaar is Kees. Mighty Brighty is een product dat iedereen die een kwast of roller kan vasthouden op de muur kan aanbrengen. Het is verpakt in een complete doos van kaderrand tot verfbakje. Omdat het gelijkmatig aanbrengen van de verf van cruciaal belang is, is het evident dat er ook een verfroller van hoogwaardige kwaliteit wordst gebruikt en die zit in de doos. Aardig te vermelden is dat Konica Minolta een onafhankelijke test deed met het product met het oogmerk te kijken of Vogel’s de claim van beter dan een witte muur waar konden maken. Uit het onderzoek bleek dat er 40% beter resultaat was dan een witte muur. Dit is bijna vergelijkbaar met een professioneel projectiescherm.

Prijzen voor dit product variëren van 100 euro tot 300 euro. Een absoluut koopje voor goede beeldweergave.

De CES organisatie vond dit product zo uitzonderlijk, dat Vogel’s de ‘Innovations Award 2007’ hiervoor werd toegekend.

www.vogels.com
www.vogels.com/mightybrighty