IFA 2007: foto verslag


Marc Brekelmans | 06 september 2007 | Fotografie René van Es

Afgelopen week werd in Berlijn de (nu) jaarlijkse IFA gehouden. HiFi.nl probeerde voor u in twee dagen langs meer dan 1000 exposanten te lopen die verdeeld waren over 26 hallen. Zere voeten en leuke foto`s zijn het tastbare resultaat van deze wandeltocht.


Op de avond van onze aankomst moesten we natuurlijk de innerlijke mens voeden. Het beroemde (beruchte) Checkpoint Charly hebben we niet gevonden, maar Checkpoint Curry was een goed alternatief.

Ook op het terrein van de Messe waren er tussen de 26 hallen en op het middenterrein (sommergarten) volop eetgelegenheden te vinden. Vooral hotdogs, chinees en worsten waren erg in trek.





Maar nu over naar waar we eigenlijk voor gekomen waren: de allernieuwste ontwikkelingen en snufjes op het gebied van consumenten electronica. Voor de rechtgeaarde muziekliefhebber was de IFA wat aan de magere kant: het gros van de aanwezige stands werd gevuld met beeldschermen, de nieuwe High Definition formaten, mobieltjes en navigatiesystemen.

Zo kondigde Philips in de persoon van topman Rudy Provoos een nieuwe manier van televisie kijken aan. Regisseur Wong Kar Wai maakte zelfs special voor de Aurea een speelfilm met de naam `There’s only the sun`. De op de onderstaande foto getoonde Aurea televisie heeft niet alleen Ambi light verlichting aan de zijkanten van het scherm, ook de boven en onderkant zijn voorzien van het slimme lampje. Zelfs het kader rond het scherm is voorzien van verlichting en wisselt dus met de beelden op het scherm van kleur. Videofielen zullen er waarschijnlijk van gruwelen, maar mijn verwachting is dat de Aurea als warme broodjes over de toonbank gaat vliegen.

De nieuwe streamium apparaten hebben nu ook een Bluetooth aansluiting.

Na Ambi light komt Philips nu ook met Ambi sound. Het `surround` geluid komt uit de zogenoemde Soundbar onder de televisie: een ontwikkeling die we tijdens de IFA bij veel meer fabrikanten zagen. In samenwerking met Vogel`s is voor de Philips soundbar zelfs een aparte televisievoet ontwikkeld. Die was trouwens voor het grote publiek nog niet te aanschouwen, ook niet op de stand van Vogel`s.

Ook Loewe toonde een soundbar voor haar platte schermen, en zoals we inmiddels verwachten van Loewe: hij zag er erg fraai uit.

en nog meer beeld

Ook bij Hitachi was het beeld wat de klok sloeg. Zo introduceerde Hitachi een serie nieuwe Full HD schermen en was op de Hitachi stand `s werelds eerste Blu-ray Disc camcorder (BD70E) te aanschouwen.

Hitachi claimt als enige de volledige aan Blu ray gelieerde technieken in huis te hebben en zelf te produceren. We zagen in ieder geval opneembare Blu-ray schijfjes van Maxwell (onderdeel van het Hitachi concern), een Blu-ray camcorder die volledig in eigen huis ontwikkeld en gemaakt wordt, en ook de Full HD panelen die gebruikt worden in de Hitachi televisies komen uit eigen fabriek.

Tijdens de IFA wordt er ook graag tegen elkaar opgeboden. Zo toonde Samsung een 102" plasmascherm, en ik kan u verzekeren, dat is echt GROOT. Niet gezien maar wel gehoord dat ie er tijdens de IFA zou moeten zijn: een Sharp scherm met een beelddiagonaal van maar liefst 108"....blijkbaar over het hoofd gezien.

En natuurlijk het scherm met de hoogste resolutie (4K x 2K): het super high resolution LCD scherm.

En voor degene die maar geen genoeg kan krijgen van televisie kijken: ook uw badkamerspiegel kan omgetoverd worden tot televisie.

Wel zagen we bij Sharp een erg fraai meubel waarin u, mocht u eens een keer geen televisie willen kijken, gewoonweg het beeldscherm kunt laten verdwijnen.

Een andere oplossing, weliswaar met bijbehorend prijskaartje, is uw beeldscherm te laten verfraaien met echte Swarovski kristallen. Het hier getoonde exemplaar (een Harman Kardon LCD-scherm)werd voor de IFA geleend van de Boetiek in de Amsterdamse PC Hooftstraat.  

Eindelijk Audio

Je kon er niet omheen.... de duurste set ter wereld! We hebben hem helaas niet kunnen beluisteren (de rijen waren veel te lang), maar we slopen wel even naar binnen om een paar foto`s voor u te maken.

Het gebruiken van de duurste Clearaudio draaitafel is al een aardige gooi in de richting naar de duurste set ter wereld.



Andere merken in de set waren Velodyne (2 x DD1812 à 15.000 euro per stuk en daarbij ook nog eens 2 maal de DD-18), Burmester, Accuphase, Mark Levinson en JBL.

Maar ook de Krell Evolution serie stond klaar om ingezet te worden.

Op de set van Jamo - behorende bij de Klipsch groep waarmee ze de stand deelden - vonden we deze nieuwe luidsprekers. Niet bijster origineel van design - herkennen we daar geen Dali en Dynaudio in - maar volgens de vertegenwoordiger afgeleid van de vormgeving van de Jamo 909 luidsprekers...toeval dus(?)

Een nieuw Jamo surround systeem dat er erg leuk uit zag.

De beroemde Klipschorn (links) en de Jamo 909 (rechts)

Deze Dali LCR luidspreker kwamen we toevallig tegen op de stand van een groot electronicamerk. Zelfs de Nederlandse importeur van Dali, die we later op de dag tegen het lijf liepen, was volledig verrast. Deze luidspreker is dus nog niet officieel geïntroduceerd door Dali.

en nog meer Audio

Op de stand van Carat werden we meegenomen naar de afgesloten persruimte waar we twee nieuwtjes te zien kregen. Het eerste nieuwtje is een Carat cd-receiver. De aanvraag voor een testexemplaar hebben we maar meteen ter plekke gedaan, dus daar leest u binnenkort meer over.

Een ander nieuwtje was de aanwezigheid van een inbouwluidspreker met een basreflex poort (het kleine driehoekje rechts onderin). Volgens de fabrikant nog niet eerder vertoond in een in-wall luidspreker.

Mordaunt Short toonde haar nieuwe Alumni luidsprekers. Meer daarover en ook over de nieuwe Mezzo serie en de nieuwe Marantz apparatuur kunt u bekijken in onze Marantz huisshow 2007 vodcast elders op HiFi.nl.

De nieuwe Mezzo serie van Mordaunt Short.



En de nieuwe apparatuur in de Premium series van Marantz.

Harman International had de meest indrukwekkende `Audio` stand. Alle groten merken van de Harman Group waren aanwezig: zo kon u zich verlekkeren aan o.a. Harman Kardon, Infinity, JBL, Mark Levinson, Revel, Becker en AKG.

Harman Kardon gaat de kenmerkende blauwe verlichting rondom de volumeknop verliezen. In de toekomstige modellen wordt dit een wit/grijze verlichting. Ook het design van de apparatuur wordt lichtelijk veranderd.

Topluidsprekers van JBL.

En een nieuwe Revel luidspreker (links). De monitor luidspreker van JBL (rechts) sprak ons meteen aan. Prachtig afgewerkt en indrukwekkend om te zien. Binnenkort mag u de recensie dus verwachten.

Kenwood is weer terug aan het komen op de audio markt. De onlangs door ons geteste K-Esule set werd gedemonstreerd aan het publiek.

Deze Onkyo luidsprekertjes zijn bijzonder! De behuizing van de luidspreker fungeert namelijk als klankkast en is opgebouwd als bij een muziekinstrument. De prijs van ongeveer 1500 euro per stuk is ook al een indicatie dat u dit kleintje niet mag onderschatten. 

Verrassend! Een buizenversterker van het merk Magnat. Details konden we helaas niet ontdekken.



De Quadral stand.

HiFi meubels

Meubelen op de IFA? Jazeker! Tijdens de IFA waren er veel fraaie nieuwe meubelen te zien. Zo had Vogel`s een paar erg slimme oplossingen voor praktische problemen.



Zo toonde Vogel`s een nieuwe lijn meubelen die perfect passen bij ieder plat scherm. Het meubel is namelijk naar ieders wens aan te passen. U moet zich voorstellen dat het linker en rechtergedeelte van het meubel op bovenstaande foto met elkaar vebonden worden door de grijze plaat in het midden. En daarin schuilt het geheim: de twee meubelhelften zijn hierdoor naar elkaar toe of van elkaar af te schuiven. Zo past uw meubel altijd perfect bij uw platte scherm. Het systeem is modulair uit te bouwen met bijbehorende planken en kastjes. De getoonde televisievoet is trouwens electrisch verstelbaar.

Een ander veel voorkomend probleem is de bekabeling van en naar de televisie. Het Hide-a-Wire systeem moet hier een einde aan maken. De kabelgoot is groot genoeg om alle bekabeling door te voeren, is overschilderbaar en makkelijk te heropenen. De bestelling om de bekabeling op ons kantoor weg te werken is ter plekke gedaan.

Verder toonde Vogel`s weer de nodige wandsteunen voor televisie en luidsprekers. De hierboven getoonde arm heeft als bijzonderheid dat hij er voor zorgt dat het beeldscherm bij het uitdraaien of inklappen nooit tegen de muur kan stoten. Zo beschermt u uw beeldscherm en uw muren.


Ook werd er een pre-production sample getoond van de Glider: een electrische wandsteun voor uw LCD of plasmascherm dat zowel linksom als rechtsom uit kan draaien. Opvallend was de vloeiende beweging (zonder start en stop schokken) waarmee het scherm gedraaid werd.

Een ander zeer fraai meubel werd getoond door Spectral. Ook dit is een modulair systeem en speciaal gemaakt om uw audio en video apparatuur een perfect plekje te geven. Het hieronder getoonde meubel bestaat uit vijf losse segmenten.

Meubelfabrikanten zoeken steeds meer naar praktische oplossingen voor dagelijkse problemen. Zo willen veel mensen wel een surround geluid maar hebben een aversie tegen de vele luidsprekers die dan in de ruimte geplaatst moeten worden. Spectral zocht en vond de oplossing in een samenwerking met Canton. Het onderstaande meubel heeft alle luidsprekers, inclusief versterkers ingebouwd. Het enige dat u nog aan hoeft te sluiten voor een surround beleving is een geluids- en beeldbron (dvd-speler).

Opmerkelijke zaken

Vanaf de stand van de Plus X Award (een in Duitsland erg belangrijke prijs) werd een televisie uitzending gemaakt voor jongerenzender Giga. Olaf Sturm, onze Duitse collega van avmagazin.de, vertelt over een JBL geluidssysteem.

Chinezen maken alles: zelfs vergulde draagbare radio/cd-spelers. Of ze hem ook in Europa aan de man kunnen brengen....?

De grote hoeveelheid Chinezen die tijdens de IFA aanwezig zijn zorgen voor concurrentie voor de bier und bratwurst stands. Aziatisch eten is er in overvloed.

Maar gelukkig ook de bekende worsten.

In de Chinese hallen - het lijkt in die hallen wel alsof je in Hongkong bent ipv in Berlijn - is er volop namaak, euhh.... zijn er volop varianten op bekende ontwerpen. iPods en Sony Walkmans dienen als inspiratie op de meeste stands. Ook buizenapparatuur is populair. Enne....u noemt het merk en wij plakken het erop.

En toch is de afwerking van veel chinese producten van een zeer hoog niveau.

Een Pakistaanse handelaar (?) wil wel eens horen hoe deze set klinkt. We kunnen het wel voor hem invullen....hard en beroerd.

En dan kom je in de Chinese hallen ineens de naam Smit tegen...verdwaald misschien?

Ook nostalgische producten worden in China nog gewoon voor u gemaakt. Tsja...wat zullen we daarvan nu nog zeggen.

Op de stand van Klipsch kwamen we deze buiten luidsprekers tegen. They Rock!

En ook deze lampen zijn in werkelijk meer dan alleen een lamp. Ze produceren rondom geluid. Toch wel leuk eigenlijk!

Bij Harman zagen we deze subwoofer met satelliet luidsprekers. Volgens de vertegenwoordiger zijn alle Swarovski kristallen met de hand op de behuizing geplakt. Het exacte aantal ben ik vergeten, maar ik geloof dat er 40.000 steentjes op zitten. Helaas voor de rich and famous.....hij is niet te koop.

Soms leek het wel een autosalon. Zonder te overdrijven hebben we zeker 5 Lamborghini`s gezien. Daarvoor moet je normaal gesproken naar Marbella.

En ook de Spyker F1 auto stond tijdens de IFA op de Medion stand te pronken. Nu maar hopen dat het niet bij deze ene keer zal blijven.

En anders is er nog altijd dit Spyker LCD tv`tje. Past gewoon op de magnetron in de keuken. En die blijft overigens gewoon werken.

Kopie of origineel? Dat was de vraag toen we deze platenspeler bij een Chinese fabrikant zagen staan. Hij lijkt namelijk wel verdacht veel op de nieuwe Revolver draaitafel.

En ook deze buizenversterker heeft wel wat trekjes van Prima Luna. Maar dit is overduidelijk een geval van inhaken op een succesnummer.

De Wii was tijdens de IFA op veel plaatsen aanwezig. Opvallend: de mensen die er mee speelden hadden er echt lol in. Misschien toch maar eens kado geven aan de kinderen.

En zo maak je reclame voor iets saais als laptoptassen. Engelse humor zullen we maar zeggen.

En zo zijn we aan het einde gekomen van deze fotoreportage betreffende de IFA 2007. Binnenkort zullen wij het verslag dat de collega`s van HVT tijdens de IFA hebben gemaakt plaatsen.