JBL OnBeat Xtreme


Rebecca Seunis | 30 oktober 2012 | JBL

Het lijkt er haast op, dat vrijwel alle merken inmiddels een streaming device met AirPlay of Bluetooth op de markt gebracht hebben. JBL kon niet achterblijven, en deed dat met maar liefst twee modellen tegelijk: De JBL OnBeat Air en de grotere ‘Xtreme’ variant. Geen nieuwe modellen, maar zeker nog courant!

Laatstgenoemde hebben we op de redactie eens aan het werk gezet - het is tenslotte Dockings Maand. En om, net als het apparaat zelf, maar meteen ter zake te komen: het apparaat maakt het ‘plug & play’ principe in ieder geval volledig waar. Je steekt de stekker in het stopcontact en kunt meteen muziek afspelen vanaf iPad of iPhone. Drie keer de handleiding lezen is absoluut niet nodig bij dit apparaat. Dat is alvast mooi meegenomen. 

Volgens de website van JBL komt deze dock ‘als beste in zijn soort uit blinde luistertests’. Dat belooft wat natuurlijk. Eerst nog maar wat meer over de buitenkant van het apparaat. Wat de OnBeat Xtreme bijvoorbeeld uniek maakt, is de roterende aansluiting. Je kunt je iPad, iPod of iPhone horizontaal of verticaal plaatsen voor de beste videoweergave. Vooral bij de tablet heeft dit veel effect. Zo kun je met je iPad heel praktisch videochatten, een film kijken of gamen. Een AC-voeding zorgt ervoor dat je iOS-apparaat opgeladen blijft als het in het dock staat. Met een extra composietkabel kan de JBL OnBeat Xtreme zelfs videocontent naar je tv sturen zodat iedereen kan meegenieten. 

De OnBeat Xtreme is niet heel ‘extreme’ in omvang. Hij is ongeveer 45 bij 24 centimeter groot, en weegt vier kilo. De vorm doet een beetje denken aan een strik. Smaken verschillen uiteraard, maar als je een iPad in deze dock plaatst, maakt het totaal zeker indruk. Het is alsof de iPad die je er zelf in moet klikken, is meegenomen in het design; het complementeert elkaar. Is de dock ‘leeg’, dan lijkt hij ook echt iets te missen. Vooral de zilverkleurige bovenkant en de kleine knopjes aan de zijkant zijn erg stijlvol, alleen wel erg vingerafdruk-gevoelig. Voor de poetsfreaks onder ons: leg er maar standaard een doekje naast. Al het plastic oogt bovendien wat goedkoop.

Luisteren

Design en een stijlvol uiterlijk, dat klinkt allemaal aardig. Maar klinkt het ook aardig? We zijn tenslotte vooral geïnteresseerd in de audiokwaliteit. De OnBeat Xtreme is uitgerust met draadloze Bluetooth-technologie en voorzien van JBL Ridge tweeters, JBL AtlasTM woofers en een computer-geoptimaliseerde DSP-equalizer. Hij heeft vier keer 30 watt in huis en 360-graden geluid. Een RF afstandsbediening geeft je controle over systeemfuncties en muzieknavigatie. Deze is te gebruiken tot een afstand van negen meter.

Een kijkje in de keuken van HiFi.nl - letterlijk

De Xtreme kan met AAC-codec overweg, mits je dus ook audiobestanden met de AAC-codec gebruikt. Het gevolg is een betere kwaliteit geluidsstreaming, en dat kun je horen. Een zuiver geluid vult de kamer, al mis je in het midden wat kracht bij hogere volumes. Acoustische gitaren en vocalen klinken erg helder, maar een technoplaatje of stevig rocknummer komt op hoog volume wat minder uit de verf. Kortom: mooi en helder geluid, maar vooral voor luistermuziek of op een 'acceptabel volume' - terwijl het apparaat zich qua uiterlijk erg goed voor feestjes zou lenen. De afspeelmogelijkheden zijn goed, en de bediening prettig.

Gezien de tamelijk hoge prijs van 599 euro wil JBL met de OnBeat Xtreme concurreren met ‘audiofiele’ docks zoals de B&W Zeppelin Air, of de NAD Viso 1. Of hij daar de strijd inderdaad mee aankan, is natuurlijk de vraag. Twee systemen voor een vergelijkbare prijs, die een completer plaatje wegzetten en populair zijn bij de critici. Toch kan-ie alles wat je van een goede dock mag verwachten, en is de weergave zeer goed te noemen. Zorgen voor de concurrent?

Voor degene die hem te duur vindt, is er zoals gezegd ook de kleinere versie: de JBL OnBeat Air (€249 euro). Kijk op de JBL website voor meer informatie.