Een rondje New Music 2012


Redactie HiFi.nl | 10 oktober 2012 | Fotografie Robin Looy

In de lommerrijke omgeving van Chateau de la Hulpe bij Brussel vond op zaterdag 6 en zondag 7 oktober de vierde editie van New Music Belgian hifi show plaats. Ook HiFi.nl reisde af naar conferentiecentrum Dolce La Hulpe om tussen de ons al bekende apparatuur ook nog een paar krenten aan te treffen.

“Jullie heb ik eigenlijk niks nieuws te vertellen, HiFi.nl heeft al onze nieuwe producten al behandeld in het verslag van IFA”, reageert Martin Wilbrink wanneer wij de expositieruimte van Onkyo binnen lopen. Met zijn reactie slaat de account manager Benelux van het Japanse elektronicaconcern eigenlijk de spijker op zijn kop.

We moeten namelijk wel heel erg ons best doen om iets te vinden dat we niet al eerder zagen op bijvoorbeeld Highend München, IFA of vorig weekend nog tijdens X-Fi. Toch blijkt de rit naar België, waar we na een verkeerde afslag zelfs middenin de marathon van Brussel terechtkomen, niet helemaal vruchteloos. Integendeel - het staat er allemaal weer wel. En uiteraard heeft ook deze show primeurs, zeker voor het publiek. We lichten een deel van ons rondje langs de luisterruimtes uit. 

Zo troffen wij in Brussel bijvoorbeeld de Voxativ Ampeggio Due. Weliswaar vorig jaar al geïntroduceerd, maar voor de afvaardiging van HiFi.nl betekende de 1-weg luidspreker het debuut. Een eerste kennismaking die ons bij zal blijven, want de in samenspraak met pianofabrikant Schimmel gebouwde luidspreker maakte indruk. Ontzettend veel indruk. Het geluid was zo helder en natuurlijk, dat het haast pijn deed. We hoorden de violisten zelfs ademhalen. Al betaal je voor die kwaliteit, voor een setje van de Ampeggio Due dien je een kleine negentig mille neer te tellen.

Daarnaast gaat er een heel mooi verhaal verscholen in het merk Voxativ, zeker in combinatie met de buurman van JoSound. Een verhaal waar we nog maar eens op terug moeten komen. JoSound is een fabrikant van luidsprekers volledig gemaakt van bamboe, ontworpen en ontwikkeld door Joe Jouhal, de man achter het merk. Vol enthousiasme vertelt hij ons over het ontstaan van zijn speakers, dat we eigenlijk eens veel uitgebreider en met de titel Van Hobbyzolder tot Hifishow op zouden moeten tekenen. Na jarenlang zoeken naar 'zijn' geluid, besloot Jouhal dat dan maar zelf te ontwikkelen. En een bedrijf te starten op het Engelse Kanaaleiland Jersey, inmiddels specialist in het vervaardigen van bamboespeakers - waar zo'n driehonderd manuur per model in verdwijnt.

Het resultaat staat op New Music te spelen, maar dat is nog niet alles. Eén keer luisteren bij Voxativ was voor Jouhal voldoende om de engineer aldaar eens te vragen naar zijn ontwerp te komen luisteren. Met als gevolg, dat het paar Jo 33 Stereo speakers waar mee gedemonstreerd wordt, voorzien is van een unieke driver. En ook de Trafomatic Audio buizenversterker (aangesloten op een M1CLIC van Musical Fidelity: "There is nothing that can touch it, not at these prices.") unieke tweaks aan boord heeft uit het kamp van Voxamatic. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Steinway Lyngdorf, Cabasse, Magico en Nagra

Waar de Voxativ Ampeggio voor ons een debuut betekende, is het zeker niet de eerste keer dat een pianobouwer en een high-end producent de handen ineen slaan. Een mooi voorbeeld is het Model-D Music System van Steinway Lyngdorf, een collaboratie tussen de Amerikaans/Duitse pianoproducent Steinway & Sons en het Deense audioconcern Lyngdorf. En laat nou juist oprichter Peter Lyndorf van dat laatste bedrijf dit weekend zelf de set van 176.000 euro demonstreren.

Steinway Lyngdorf Model D, dat zich in de luisterruimte van Peter Lyngdorf niet liet fotograferen. Dat lag overigens aan het licht, niet aan het enthousiaste brein achter de set.

Lyngdorf geeft een prima presentatie, al zijn de grapjes van de Deen wel een beetje kazig. “Nu wil ik jullie iets laten horen van The Doors. Zijn er mensen die The Doors niet kennen?”, vraagt Lyngdorf aan zijn gehoor in de aardedonkere kamer. Niemand antwoordt. “Gelukkig maar, anders was daar de deur geweest”, lacht onze gastheer, voordat hij Riders On The Storm van de formatie rond Jim Morrison opzet. Dat Model-D eveneens zorgt voor een geweldige geluidservaring, wisten we na een eerdere presentatie in de flagship store van Hi-fi Klubben in Amsterdam al natuurlijk.

Ook de System S Surround set was aanwezig

Luisteren naar prachtige sets kan volop tijdens New Music. Van de hierboven beschreven prijzige Voxativ luidsprekers en het Model-D Music System tot aan meer budgetgerichte oplossingen. Om de paar meter vinden we wel een luisterruimte, al is het ook daar zoeken naar producten die we nog niet kennen.

Brionvega is terug - ook in Brussel

Wat er moet staan, staat er op New Music. Maar we hebben het veelal al eens behandeld. Al waren de nieuwe producten van de merken van Harman, zoals Harman Kardon, JBL en AKG, op IFA niet voor publiek toegankelijk. Nu is dat wel het geval. En door de La Sphere van Cabasse, dat onlangs onderdak vond bij D&D Audio, krijgen we ook nu weer het gevoel in een film van Hitchcock beland te zijn. De op ogen lijkende luidsprekers jagen ons keer op keer toch een beetje de stuipen op het lijf.

Magico & Nagra
Een zaal verder kwamen we bij Nagra de nieuwe voorversterker tegen, de Nagra Jazz, die samen met de CDC en de kostbare VPA buizenversterkers (twee forse monoblokken) muziek maakten Q1 luidsprekers van Magico. De Jazz, verkoopprijs zo’n 12.000 euro, is een hoogwaardige buizenvoorversterker met een precisie, stabiliteit en ruisvloer die zodanig ver verlaagd is, dat de accuvoeding zoals je die bijvoorbeeld in de Nagra PL-P vindt, niet nodig is.

Als je zelf eens kennis wil maken met de Q-serie van Magico: zowel zaterdag 13 als zaterdag 27 oktober kun je bij Rhapsody in Hilversum terecht voor de nieuwe Q7 – wij gaan in ieder geval!

Audiolab, Devialet, Triangle, Wadia, Mark Levinson, Simple Audio

Bij New Transtec zien we tussen de al eerder door HiFi.nl besproken Wharfedale Jubileumspeakers -het merk bestaat in 2012 80 jaar- en de QUAD 23L speakers de M-DAC van Audiolab. Weliswaar eind vorig jaar al geïntroduceerd, toch heeft Bart Ruseler nog wel een nieuwtje voor ons: de M-DAC is namelijk beloond met een EISA Award voor beste D/A converter. De nieuwe standalone converter is feitelijk de vervanger van de 8000DAC uit 1992. Naast de USB-ingang met asynchrone verwerking van gegevens, heeft de M-DAC twee coaxiale en optische digitale ingangen en eveneens een coaxiale als optische digitale uitgang. Audiosignaal wordt geleverd via RCA single-ended en XLR gebalanceerde audio-uitgangen. De coaxiale input speelt muziekbestanden af tot en met 24-bit/192kHz, terwijl de optische en USB-ingangen 24-bit/96kHz data ondersteunen. Een bespreking staat al in de planning.

Het logo van de European Imaging and Sound Association zien we ook terug bij Toshiba, dat midden in de gang van de middelste van drie beurslagen een 55ZL2 4K TV heeft opgehangen. Het eerste 3D-scherm op de markt dat bekeken kan worden zonder bril kreeg de onderscheiding voor beste prestatie op het gebied van 3D. Maar ook dat toestel is al sinds eind 2011 op de markt.

Iets minder lang op de markt is de SUB van Sonos, die in combinatie met de Play 3 en Play 5 ook op New Music qua belangstelling niets te klagen heeft. Zoals ook D&D Audio op een volle luisterruimte kan rekenen wanneer het de D-Premiers van Devialet demonstreert (foto boven). Net als collega Jan de Jeu eerder bij Rhapsody zien we ook hier twee geschakelde D-Premiers. Nieuwsgierig als we zijn, lopen we toch ook nog even binnen bij PIOSound en even later Triangle.

Bij de Nederlandse elektrostatenbouwer werpen we nog even snel een blik op de al in München gespotte Eagle en wordt er tevens gedemonstreerd met de Falcon, die eerder al op onze redactie landde. Waar Triangle (foto onder) in München nog draaide op een M8-700 van Musical Fidelity, kiest de Franse luidsprekerproducent tijdens New Music voor de CP-800 van Classé.

Wadia, Mark Levinson, Revel en Simple Audio
Weer een deur verder bij de buren verzorgt Audiac-directeur Sander Janssen met gepaste trots demonstraties met de eindelijk gearriveerde Wadia 121 DAC. Een DA-convertor die rechtstreeks met USB op een Mac Mini aangesloten is, in een Master-Slave opstelling: de Mac stuurt de opgeslagen audio niet lukraak naar de DAC, maar wordt door de 121 zorgvuldig en op eigen aangeven uit de digitale opslag gehaald, en vervolgens via twee Mark Levinson 531 monoblokken naar Revel Ultima2 speakers gestuurd – de grote Salon2 staanders. De Wadia 121 DAC zorgt hierbij niet alleen voor de vertaalslag naar het analoge domein, maar ook voor het gewenste volume dankzij de ingebouwde DigiMaster techniek. Een echte Wadia DAC en voorversterker in één, met een prijskaartje van €1399,- euro.

Om de hoek, in de gang bij deze luisterruimte en tegenover de onlangs gelanceerde Ferrari's, lopen we de Simple Audio Roomplayer weer tegen het lijf. De streamer die we binnenkort toch echt van binnen en buiten onder handen gaan nemen, laat je dankzij de verbeterde software waar we afgelopen maand in Amsterdam al over schreven snel en overzichtelijk door je hi-res audio bladeren - in dat geval vanaf dezelfde Mac Mini die op de Wadia DAC aangesloten is. Nieuw daarbij is de HomePlug; deze wordt nu bij Simple in huis vervaardigd, en beschikt over een aparte ethernet-aansluiting. Het enige wat je hoeft te doen om je stroomnet geschikt te maken is het verbinden van je netwerk met een HomePlug of (één van) je Roomplayer(s), en de geïntegreerde Powerline technologie gebruikt dat bestaande stroomnet als netwerk voor je muziek. 

Bowers & Wilkins met akoestiek-oplossingen van Mutrox, Naim, Neat en Ultrasone

Bij Bowers & Wilkins vinden we diverse recent en minder recent geïntroduceerde hifi, waaronder hoofdtelefoons (P3), home cinema (de onlangs eveneens besproken MT-60D home theatre met de PV1D Subwoofer) en de nagelnieuwe streamingoplossingen, de A5 en A7. Wat in de grote ruimte van het Engelse merk vooral ook interessant is, is het apartehoekje waar aandachtig geluisterd wordt naar de 800 Diamond. Dat hoekje is namelijk ingericht door de specialisten van Mutrox.

De ruimte is zodanig onder handen genomen, dat de gemiddelde galmtijd teruggebracht is tot ongeveer 0,7 seconden. Dankzij een dergelijk prettig niveau is het mogelijk om ieder detail gedefinieerd ten gehore te brengen - het timbre of de klankkleur van een opname is niet altijd even goed te horen als de galmtijd van de studio-opname korter is dan die van de weergave. De panelen van Mutrox zorgen hier voor een beter 'Micro Akoestisch Klimaat', wat tevens een positief effect heeft op het spraakgebied.

Op de luisterpositie zou er veel last zijn van overspraak uit de rest van de ruimte. Door middel van een resonerend membraam in de modules, zal het luchtgedragen geluid dat in de mainroom wordt geproduceerd afnemen op de luisterpositie, wat bijdraagt aan een zekere rust tijdens het luisteren. 

Dat is overigens niet alles wat deze oplossingen op zich nemen, zo wordt ons door de specialisten uitgelegd. Omdat geluid zich vanaf 400 Hz als licht gedraagt, worden de absorbers op de eerste reflectie positie aan de wandzijde gepositioneerd en heffen zij kamfiltering op. Omdat kamfiltering in het horizontale vlak voor vertroebeling van het stereobeeld zorgt, geeft dateen enorme winst in definitie en klankkleur. Ook de plafond absorbers boven de luisteraars worden met dit doel opgehangen; eerste reflecties elimineren en verkleuring tegengaan. Tijdens de opbouw van de setting zijn de speakers dankzij een akoestische meting zo gepositioneerd dat front wall cancelation tot een minimum wordt teruggebracht, en er vanuit de sweet spot een zo goed mogelijke weergave beleefd kan worden.

Naim, Neat en Ultrasone
Bij Latham zien we naast de diverse topmodellen hoofdtelefoons van Ultrasone ook twee nieuwe in-ear modelletjes tentoongesteld: de Tio en IQ. Alhoewel modelletjes, met een vraagprijs van respectievelijk 355 en 660 euro zou iets meer nederigheid wellicht gepast zijn. En wanneer Ed Verkerk en Rowan Dernee van Latham de oordopjes uit de vitrine halen zodat onze fotograaf Robin ze op de gevoelige plaat vast kan leggen, zijn we toch nét even voorzichtiger dan bij andere in-ears. Ook nieuw bij Ultrasone is de Signature DJ hoofdtelefoon, waaraan een prijskaartje van 812 euro hangt. Wellicht kunnen we ze binnenkort een keertje testen.

Maar Latham heeft meer 'primeurs' uitgestald in Brussel. Van Naim zien we de nieuwe NaimUniti 2, de NAC-N 172 XS, De 555PS DR en n-Stream 3.1. Ook met de Versalex draaitafel van Well Tempered Lab maakt het publiek voor het eerst kennis, terwijl Verkerk verder de P75 mk3 Phono voorversterker van Dynavector heeft meegenomen. De IOTA van Neat Acoustics en de Sarsen luidsprekerkabel en Sarum Range van The Chord Company maken het rijtje primeurs compleet. 

Vogelvlucht

In de gang, tussen twee deuren naar donkere luisterruimtes, vinden we een opstelling met Meridian. Om precies te zijn, de Meridian Sooloos met eerder dit jaar verbeterde software, die –in tegenstelling tot de stand in München, waar de kogelvormige M6 speakers de mediaserver flankeerden- een setje digitaal actieve luidsprekers uit de DSP-serie (de DSP 5200, om precies te zijn).

Ook de 818 Audiocore stond opgesteld, rond de Amsterdamse ISE eerder dit jaar al in onze eigen hoofdstad gepresenteerd. De M6 speakers hebben we niet gezien – wellicht omdat Viertron deze nieuwe modellen in Nederland nodig had voor de Dwaze Dagen bij de Bijenkorf -, maar die hebben we gelukkig al uitgebreid aan de tand gevoeld.  

Elac
In een van de ‘kelders’, één verdieping onder de begane grond, vind je ook een aantal luisterruimtes – de New Music Show is over drie verdiepingen verdeeld. Eén van die ruimtes behoorde Look en Listen toe, de importeur die er onder meer Elac en ASW presenteerde. Niet de grote opstelling met Paradigm en Anthem die ze in Veldhoven een week eerder hadden – Look en Listen had daar de grootste stand -, maar evenzeer wel met een primeur: de Elac 407.

Niet alleen een nieuw model, maar letterlijk het enige paar ter wereld dat de Duitse luidsprekerfabrikant tot nu toe vervaardigde. Althans, in definitieve versie. De twee zwarte staanders keren na de show terug naar de fabriek, waar ze zullen dienen als ‘mal’ voor een hele serie broertjes. 

Elipson & Cambridge Audio
Op de New Music Show ook plaats voor nieuwe of vernieuwde modellen van bijvoorbeeld Elipson en Cambridge Audio. Eerstgenoemde liet de onlangs geïntroduceerde zwarte versie van de Planet L bollen zien, en Cambridge pakte onder meer uit met de onlangs geteste 615A & C combinatie en de nieuwe Min21 satellieten van Minx, waar we binnenkort over publiceren - maar die de oplettende lezer hier alvast kan vinden...

Rega & Totem
Een andere Belgische importeur die natuurlijk in de eigen hoofdstad niet kan ontbreken, is Joenit. De distributeur van Rega en Totem pakte uit met beide merken, door de door ons gerecenseerde Apollo-R (cd-speler) en Brio-R (versterker) van eerstgenoemde aan te sluiten op de Mite monitorspeakers van Totem, en de STTAF vloerstaanders van dat Canadese merk. Naast de cd-speler stond ook de Rega RP3 in het meubel opgesteld - je vindt recensies van deze modellen via de tag Rega, of op de Joenit Special. Luisteren wij op kantoor ondertussen naar de Apollo- en Brio R op een nieuw set Totem Arro's. 

Dynaudio
Bij Dynaudio een dubbele demonstratie, verzorgd door Edwin Vlieger die de Nederlandse markt onder zich heeft, en Luc Demeure die België voor zijn rekening neemt. Op dezelfde positie voorin de luisterruimte werden de dit jaar al uitgebreid beschreven en eveneens EISA-Award winnende Dynaudio Xeo's afgewisseld met een opstelling met de Confidence C4 II speaker die aangestuurd werd door een 'light' versie van wat het merk in München aan Chord apparatuur had staan. Tijdens ons bezoek aan deze hoek van de show, was de beurt aan de wireless Xeo speakers, die indruk maakten op de goedgevulde ruimte.

Tot slot

Weliswaar is er dan voor de delegatie van HiFi.nl wellicht weinig nieuws onder de aangename nazomerzon, de bezoekers van New Music zullen toch voldoende nieuws gezien hebben. De overzichtelijke en gratis toegankelijke beurs slaagde er ook voor de vierde editie zeer zeker in de belangrijkste merken naar het conferentiecentrum iets ten zuiden van Brussel te krijgen.

De show in Dolce La Hulpe in de Belgische hoofdstad heeft uiteindelijk aantal mooie primeurs en zeer prettige luisteropstellingen bij elkaar gezet, en is anderzijds een goede doorsnede is van productintroducties uit het lopende kalenderjaar. Nieuwe of nagenoeg nieuwe hifi apparatuur aan de ene kant, zoals de Elac FS-407 (het eerste paar ter wereld), of de unieke bamboeluidsprekers voortgekomen uit een samenwerking tussen JoSound en Voxativ, om er twee te noemen. Of de langverwachte Wadia 121 DAC, en de Utrasone in-ears; de eerste keer dat het Duitse merk zich in dat segment van de hoofdtelefoonmarkt mengt.

Aan de andere kant zie je hifi die gaandeweg de grote en relatief grote shows van het jaar – Las Vegas, Amsterdam, München, Berlijn, Alkmaar, Veldhoven, Brussel – laat zien wat audiofabrikanten in 2012 op de markt brengen cq. bezig houdt; Meridian Sooloos en Audiocore, NAD C390DD, Wadia 121, Marantz 11-Serie, Nagra Jazz, Cabasse Baltic, Bowers & Wilkins A5 & A7, Sonos SUB, Devialet D-Premier, Pass Labs XP-30, Simple Audio Roomplayer, Rotel 12-Serie, Boston M-Serie, Naim NDS, Audiolab M-DAC, Rega Apollo-R, et cetera, et cetera. Genoeg te beleven, en beluisteren…