Filmsterren op vier wielen


Rob van Ginneken | 02 november 2012

Eind oktober werd de Chevrolet Film Night georganiseerd bij de Paramount Studios in Hollywood, Californië. Een van onze auteurs werd uitgenodigd voor een bezoek, omdat het evenement in het teken stond van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van (home) cinema en wij daar uiteraard ook graag aandacht aan besteden.

Het leverde een mooi tweeluik op: volgende week berichten we over nieuwe technieken voor hoogwaardige entertainmentsystemen, vandaag staan we stil bij de rol van auto's in films; dat onderdeel van de Film Night bleek namelijk meer dan genoeg voor een verhaal op zich.

Wanneer een auto in een film net zo’n grote rol speelt als de acteurs, mag je rustig van een superster spreken. Soms gaat het zelfs zover dat ze bijna een eigen leven krijgen. De DeLorean van Back to the Future, de General Lee van The Dukes of Hazzard. KITT, Bumblebee in Transformers, de Batmobile en natuurlijk de moeder aller movie cars: de Aston Martin DB5 van James Bond.


Transformers: Dark of the Moon 3D

Het kan niemand zijn ontgaan dat James Bond weer in actie is. De nieuwste 007 film, Skyfall, draait vanaf deze week in de Nederlandse bioscopen, en er zitten bovendien meer achtervolgingen in dan ooit tevoren - zowel op twee als vier wielen. Volkswagens Kevers stuiteren in het rond –hopelijk in de animatiestudio–, er wordt een heel legertje motorfietsen afgeschreven en James (Daniel Craig) ploegt zich met een uit de kluiten gewassen graafmachine een weg over een voortrazende trein.


Skyfall

Toch was er opvallend genoeg één onderwerp dat ook vooraf in de media ruim werd besproken. In Skyfall keert de befaamde Aston Martin DB5 terug. Dé Bondmobiel onder de Bondmobielen, en al sinds Goldfinger over de hele wereld geliefd. U kent hem: oliesproeiers, boordgeschut, raketwerpers, pantserplaat, draaiende nummerplaten en natuurlijk de vermaarde schietstoel. Zelfs in de modelbouwwereld was en is het een gezocht verzamelaarsobject.

Voor filmproducent Michael G. Wilson was het eenvoudig: “We hebben van tijd tot tijd andere auto’s gekozen, maar voor James Bond komen we toch altijd terug bij Aston Martin.”


De 007 Aston Martin DB5

De oer-Bond auto?
Is de DB5 dan ook de oer-Bond auto? Tja, wat dat betreft hebben we toch verrassend nieuws te melden. Vrijwel gelijktijdig met de première van Skyfall vierde Chevrolet tijdens een Film Night in de Paramount Studios in Hollywood feest, omdat het Amerikaanse concern al een halve eeuw hofleverancier is aan ‘Hollywood’. En aangezien Dr. No in 1962 ook aan die kant van de wereld werd verfilmd, was de eerste auto waarin James Bond een achtervolgingsscène meemaakte inderdaad een Chevy. Een BelAir convertible om precies te zijn, een enorm slagschip.

Actie, actie en nog eens actie

De liefhebber zal wellicht even aan het idee moeten wennen, maar de Amerikanen hebben zelfs in de Bond films een langere filmhistorie dan Aston Martin. Zelf noemden ze trouwens met name de Corvettes uit Viva Las Vegas uit het begin van de sixties. In diverse modelgeneraties overspant die dus inderdaad een halve eeuw, want je vindt de Corvette ZR1 volgend jaar bijvoorbeeld terug in The Last Stand. Als je de trailer van die comeback film van Arnold Schwarzenegger bekijkt, wordt de sportwagen in een woeste achtervolgingsscène tot schroot gereden. Samen met een Camaro ZL1.

“Kan het mooier, een paar honderdduizend dollar auto’s in één scène?” verzucht een Amerikaanse recensent… Het filmpubliek is gek op die All American Muscle Machines.  Voorbeelden zijn er te over. Het afgelopen decennium noteren we onder andere 21 Jump Street, Transformers, Hawaiï Five-O, Faster, The Fast and the Furiuous, xXx en natuurlijk de animatiefilms Cars. Maar ook televisieseries zitten er vol mee. Van Happy Days, via NYPD Blue en The A-Team tot CSI: New York en de oude én nieuwe Hawaiï Five-O serie.  Maar minder gespierd gaat het verhaal ook op. Denk aan de Mini van Mr. Bean en (topper onder de  memorabele achtervolgingen) The Italian Job, de 2CV van James Bond en de bijzonder stoffige Peugeot 403 van inspecteur Columbo. Afgestemd op zijn tamelijk versleten overjas.


Cars 2

Actie
Tijdens de Chevrolet Film Night in Hollywood benadrukten Britse en Amerikaanse filmmakers de cruciale rol van automobiel vertier. Volgens producent en regisseur Rob Cohen (onder andere bekend van The Fast and the Furious, Miami Vice en Knight Rider) is het een patent recept voor de filmindustrie.

“Actie, actie en nog eens actie. Het werkt over de hele wereld en met een boel autoscènes krijg je ook makkelijker financiers bij elkaar om je script te verfilmen. Daar komt nog bij dat het relatief weinig kost om bijvoorbeeld een geweldige achtervolging op te nemen. De keuze is simpel: als je er geen flinke portie actie in stopt, zal je echt grote filmsterren moeten meebrengen.”

“Tja. En Camaro’s en Corvettes zijn nu eenmaal volbloed Amerikaans. Maakt niet uit of James Dean er in zit of iemand anders, het werkt altijd.” Producenten Jon Landau (bekend van films als Dick Tracy en vooral Titanic en Avatar) en zijn collega Ian Bryce (van Indiana Jones, Batman, Spider-Man en Transformers) noemen het Amerikaanse merk in een adem met een Brits icoon als de Aston Martins uit de Bond films. Landau: “Chevrolet zag het belang van auto’s in de film zelfs eerder en doet daar ook veel voor. Zij hebben de modellen in huis en denken mee om jouw filmideeën werkelijkheid te maken.”

Het mag wat kosten

In de nieuwste Transformers is het Sideswipe ‘personage’ bijvoorbeeld gebaseerd op een autoshow prototype, de Corvette Stingray Speedster. Bryce: "We hebben zelfs met het Chevrolet design team samengewerkt om de volgende generatie Camaro – die nog moest worden gelanceerd - helemaal aan te passen aan het Bumblebee karakter in de film. Die keuze was trouwens een grote stap voor ons, want in het oorspronkelijke comic book was het een ander automerk. Maar nu kent de halve wereld déze Bumblebee en zijn digitale animatieversie autobot.”


Chevrolet Transformer Edition in de Paramount Studios

Het kost wat
Het is duidelijk dat het de automobielindustrie wel een paar centen kost, maar kennelijk levert het ook heel veel op aan imago en publiciteit. Vaak ontdek je in films automodellen die tijdens de première nog niet eens in de showroom staan. Zo heeft 007 al heel wat BMW’s en bijvoorbeeld Land & Range Rovers versleten. Uiteraard geldt daarbij ´voor wat hoort wat´.

Potentiële klanten bevolken wekenlang de bioscopen voor ontelbare ‘premières’ en in een enkel geval gaat dat zelfs zo ver en dat er bijvoorbeeld een Limited Edition Camaro Transformers in de folders opduiken – Bumblebee geel. Zaken zijn zaken. In de komende Schwarzenegger-actiefilm kon dat trouwens wel eens de volgende Corvette zijn. Die wordt volgend jaar namelijk vernieuwd…


De jaren '80 Batmobiel is een oude Chevy met vliegtuigonderdelen en een V8

Tijdens een bezoek aan Petersen Automotive Museum treffen we naast ´Grease Lightning´ (´46 Ford waarin Travolta en Newton John reden) ook de enorme oer-Batmobiel die Michael Keaton in de eerste films reed. Live oogt hij bijna aandoenlijk en dat kan ookwel kloppen, want de informatie vermeldt dat hij werd gebouwd op een twintig jaar oud Chevrolet Impala onderstel dat ergens in Londen op een autokerkhof was gevonden. Misschien werkten de enorme ‘vleugels’ inspirerend. Al zijn die vervangen door Batwings. De voorkant werd naar verluidt in elkaar gezet met slooponderdelen zoals de neus van een Harrier Jet en stukken van een Rolls Royce vliegtuigmotor. In de films is niets wat het lijkt, zeg maar...