Naim introduceert DAC-V1 en NAP 100 op CES 2013


Redactie HiFi.nl | 14 januari 2013 | Fotografie Redactie HiFi.nl | Naim Audio

Tussen de circa 20.000 nieuwe producten die de organisatie opgegeven heeft voor CES 2013 vinden we ook twee introducties van Naim. Dankzij de opvallende DAC-V1 asynchrone usb-dac en de NAP 100 versterker, twee producten die we graag nog even uitlichten voor we terugvliegen naar de normale wereld, slaagt het merk erin de aandacht binnen dat bizar grote aanbod op zich te vestigen.

De DAC-V1 is een gloednieuwe dac met ingebouwde voorversterker en high-end hoofdtelefoonversterker in één. Bijzonder voor Naim is de toevoeging die we in de inleiding al meldden; asynchroon usb. De DAC-V1 is het eerste product van het merk dat deze technologie ondersteunt.

(klikbaar voor de volledige specificaties)

Het apparaatje bezit vijf digitale ingangen (coaxial BNC, 2x coaxial RCA, 2x optical toslink), twee analoge outputs, een digitaal gecontroleerde analoge volumeknop, en een hoofdtelefoon-aansluiting aan de voorzijde. Aangesloten aan een computer wordt de audiokwaliteit bepaald door precies dat, de kwaliteit van je audiobestanden (en die mag met de DAC V1 tot 24-bit/384kHz gaan), en niet door de hardware van je computer. Het ideale kastje dus voor de muziekliefhebber wiens bibliotheek op de computer te vinden is.

De NAP 100 op zijn beurt is een power amplifier (2 x 50W bij 8 ohm, 2 x 100 bij 4 ohm) in hetzelfde kenmerkende halve-design (‘shoebox’ volgens de liefhebbers) formaat als de nieuwe dac. Niet voor niets, de NAP 100 is ontworpen als partner voor de DAC-V1. Prima te gebruiken ook als uitbreiding van de UnitiQute. Klik op een willekeurige foto voor de volledige specificaties. Beschikbaarheid is nog niet bekend, marktprijzen worden zoals het er nu uitziet 1700 euro voor de DAC-V1 en 900 euro voor de NAP 100. 

Belangrijkste kenmerken

1 x high-speed asynchrone USB ingang tot maximale 24bit/384kHz5 x S/PDIF ingangen tot maximal 24bit/192kHz (1xBNC, 2xRCA, 2xTOSLINK)Vaste of volume geregelde analoge uitgang op Cinch en DINZero S/PDIF Jitter ontwerp in overeenstemming met de originele NAIM DACDoor Naim zelf ontwikkelde digitale filtering met 16 x oversamplingSHARC ADSP21489 DSP voor digitale filtering en zero S/PDIF jitterClassic reeks voorversterker met hoogwaardige gain stage componentenHoogwaardige Burr-Brown PCM1791A DAC, zoals in de NDX en SuperUnitiEnkelvoudige Klasse A hoofdtelefoonversterker. 1⁄4 inch hoofdtelefoonuitgangGalvanisch geïsoleerd – optische isolatie tussen digitale en analoge sectiesNaim’s digitaal bediende analoge volumebediening voor prestatie en precisieLineaire voeding met 210V voeding, met windingen voor digitaal, DAC en analoogMinimaal systeemeisen zijn OSX 10.7 en hoger of Windows 7, 8 en XPBit perfect getestAarde schakelaar voor optimale prestatiesUpgradeable softwareOLED display om instellingen aan te passen en controleren van inkomende bit-ratesBediening via afstandsbediening en toetsen voorzijdeDAC-V1 kan de speelfuncties en volume van uw computer bedienenCompact non-magnetisch, non-resonerend chassis

NAP 100 kenmerken

Compact ontwerpClassic Naim discreet transistor ontwerp eindversterker50W per kanaal bij 8 ohm (100W bij 4ohm)Dual mono ontwerpHoogwaardig component gebruikLineaire voeding met grote ringkern trafoCompact non-magnetisch, non-resonerend chassis

Meer over asynchroon usb
Digitale audio is meer dan alleen de data van 0 en 1’en en ervoor zorgen dat elke sample rate nauwkeurig overeenkomt met het juiste uitgangsvoltage. Ook vitaal voor het behalen van de hoogste kwaliteit is timing. Wanneer de tijdsinterval varieert – beter bekend als jitter – wordt de sinus van het uitgangssignaal verstoord. Om dit te voorkomen wordt de master klok die het proces controleert geplaatst naast het DAC circuit. Asynchroon usb zorgt ervoor dat dit proces wel goed werkt omdat de data als het ware getrokken wordt uit de bron, in andere gevallen wordt het digitale signaal geduwd naar de interface onder leiding van een inferieur en separaat geplaatste klok in de computer.

Naim heeft bij de ontwikkeling samengewerkt met Audiophileo, de specialist op het gebied van Asynchroon USB. Hun expertise heeft ervoor gezorgd dat de ontwikkelingstijd sterk werd teruggebracht en dat er 100% ondersteuning was vanuit alle computers en besturingssystemen.

Kijk voor al het nieuws op de CES Special

De foto's zijn wat donker en saai, het zijn immers prototypen in een slecht verlichte hotelkamer, maar het bovenstaande kijkje aan de binnenkant is dan wel weer geinig. Wordt ongetwijfeld vervolgd in de review-rubriek.

Ook aanwezig in de Naim-ruimte: de nieuwe Ovator S-800