Verslag Audio Show Alkmaar 2013 - Deel II


Marc Brekelmans en Max Delissen | 21 februari 2013 | Fotografie Robin Looy

In het vervolg van onze ronde (deel I vind je hier) komen we bij Stage Acoustics uit. Gewoon lekker plaatjes draaien. Je weet wel, eens een keer die oude elpee van Genesis op het plateau van de draaitafel leggen omdat de muziek zo lekker is. Of een andere krakkemikkige, maar o zo fijne opname vanaf de harde schijf spelen.

Niet omdat de muziek audiofiel verantwoord is, maar omdat je die muziek met de juiste apparatuur gewoon heel erg goed kunt laten klinken. Zelfs als de opname niet optimaal is. Bij Stage Acoustics en Antelope Audio snappen ze dat blijkbaar.

Evert Aaij van Spanjaard Audio in Alkmaar had voor de gelegenheid drie tassen vol met vinyl meegenomen, collega Bernard Knoop van Antelope Audio hield het bij digitale muziek die op een UltraFlow server van Audio Aan Zee was geparkeerd. Ieder had een eigen set ter beschikking: Evert de spiksplinternieuwe Avid Ingenium draaitafel op een Avid Pulsus phonotrap en een Cary Audio Sli 80 buizenversterker aangesloten op de PMC Twenty.24 vloerstaande transmissielijn luidsprekers, Bernard een AudioAanZee muziekserver aangesloten via een AntiMode DSPeaker roomcorrectiemodule op de Antelope Audio Zodiac Gold met Voltikus voeding. Kabels van Hi-Diamond transporteerden het signaal vervolgens naar de minuscule PMC DS-001 klasse-D mono-eindversterkers en de machtige PMC PB1 luidsprekers.

AVID Ingenium

De grote PMC PB1’s klonken krachtig en snel en wisten Phil Collins en consorten met een echt live-gevoel neer te zetten. De kleinere Twenty.24’s op de analoge set brachten met dezelfde plaat meer verfijning. Twee totaal verschillende sets, maar ieder met hun eigen beleving.

PUUR Audio, Sound E-Motions
Het is een verademing om eens op je gemak naar een MBL installatie te kunnen luisteren. Tijdens grote shows als de High End in Munchen hangen de bezoekers van de MBL-ruimte letterlijk met de benen buiten. Voor ons een reden om die ruimte, noodgedwongen, steeds over te slaan. Maar hier in Alkmaar is alle tijd en ruimte. Dit keer bovendien geen set met een astronomisch prijskaartje, maar één die ook voor minder gefortuneerden - al is dat betrekkelijk bij MBL - enigszins bereikbaar is.

De MBL-set ((c) Max)

De totale combinatie bleef, zonder de Taralabs bekabeling, nog net onder de 30.000 euro. Daarvoor krijg je een uiterst veelzijdige cd-speler/DAC-combinatie (Corona C31), een krachtige geïntegreerde versterker (Corona C51) en twee MBL 120 Radialstrahler luidsprekers voor. Allen tot in perfectie uitgevoerd in smetteloos wit met chroom-accenten. De weergave was prachtig open en uiterst gedetailleerd, zelfs onder deze minder ideale show-omstandigheden. 

De Tweede Verdieping

De Nederlandse hifi-pers werd op deze beurs vertegenwoordigd door HiFi.nl en onze collega’s van Music Emotion. Nieuwe abonnees van Music Emotion konden kiezen uit diverse interessante welkomstcadeau’s en HiFi.nl had een grote stapel Hifidelity Jaarboeken meegenomen.

De Jaarboeken en automatische deelname aan de loterij met door organisatie en aanwezige merken samengestelde prijzen waren bedoeld voor iedereen die zich aansloot bij de HiF.nl Community, een meerwaarde-abonnement dat voor leden extra voordelen oplevert naast alle gratis toegankelijke content op de website van HiFi.nl. De charmante dames die we voor dit doel mee hadden genomen hadden over aandacht in ieder geval niets te klagen.

Nutters Audio
Gerrit Nutters had goed uitgepakt, niet alleen met audiofiele elpees en cd’s maar ook met hoofdtelefoonversterkers, Oyaide stekkers en allerlei andere audio-accessoires. Het was de hele dag dringen geblazen rond zijn kraam, het toegestroomde publiek bleek massaal kooplustig te zijn. We hebben de hele dag bezoekers met volle tassen en vrolijke gezichten door de ruimtes zien lopen.

Aspera Audio
Op een wat ongebruikelijke plaats (de garderobe) kwamen we een tevreden team van Aspera Audio tegen. Dankzij de nieuwe Power Plant P10 regenerator hadden ze absoluut de schoonste stroom van de hele show en klonken de Transmission Audio luidsprekers via de opmerkelijke ‘magnetosolid’ Grandinote versterker en de splinternieuwe PS Audio NuWave D/A converter erg goed.

Even inzoomend op de nieuwe converter van PS Audio bleken we met een betaalbaar (1199 euro) en zeer begeerlijk product van doen te hebben. Deze op de PerfectWave gebaseerde DAC heeft een coaxiale en optische digitale ingang en kan ook (a-synchroon uiteraard) een USB audiostroom tot 24 bit 192 kHz verwerken. De PerfectWave klokken aan boord zorgen voor ongekend lage jittercijfers en de ingebouwde ‘digitale lens’ zorgt voor een nog betere jitterwaarde.

Hear Everything/Audio Aan Zee
Ton van der Veeken van Hear Everything draaide tot ons grote genoegen weer volop ‘echte muziek’ op zijn set die bestond uit een cd-speler en versterker van C.E.C. en luidsprekerkers van Guru Audio. Tijdens de demonstratie werd omgeschakeld tussen de kleine QM10 en de vloerstaande QM60. De familie-overeenkomst is duidelijk, in beide gevallen zitten we vrijwel meteen geboeid naar de muziek te luisteren in plaats van naar de set, al merken we natuurlijk wel dat de QM60 een voller en krachtiger geluid geeft.

Luisteren bij Hear Everything ((c) Max)

Ton deelt de ruimte met Audio Aan Zee uit Den Helder, een hifi-speciaalzaak die een eigen muziekserver op de merkt brengen onder de naam UltraFlow. Het is in feite een zeer stille en stabiele computer waarbij enorm veel aandacht is besteed aan de integriteit van het digitale signaal dat uitsluitend via een USB-uitgang de volledig ventilatorloze kast verlaat. Er is alleen nog een goede (a-synchrone) USB D/A-converter nodig. Het zag er goed uit en klonk prima, alleen hadden we het als vergelijking wel leuk gevonden om ook via de UltraFlow de track van Kraftwerk te horen die Ton van der Veeken even daarvoor draaide.

Indiana Line, Analogue Audio en Musical Reality met Kemp

In dezelfde ruimte stond ook een set van Indiana Line, het Italiaanse luidsprekermerk dat zich kenmerkt door fraai, strak design en zeer realistische prijzen. Helaas werd er niet gedemonstreerd op het moment dat wij er waren, want bij de set stonden namelijk ook twee interessante apparaten waarmee digitale akoestiekcorrectie kan worden toegepast. De Anti-Mode module waarover we ons tijdens de X-fi show van 2012 al verbaasden, en het nieuwe Franse merk Trinnov zouden in de vrij grote vierkante ruimte wel eens voor een revolutionaire geluidskwaliteit hebben kunnen zorgen.

Lees ook deze brochure

Analogue Audio
Wim van Kraanen had voor deze show o.a. de Auditorium 3 luidspreker van Living Voice meegenomen. Op het moment dat wij de ruimte binnenkwamen was de workshop over akoestiek bijna afgelopen en konden we nog net even genieten van de ragfijne en zeer realistische weergave die uit het systeem vloeide. De Simply Italy versterker van Unison Research (2x12,5 watt) en de Norma cd-speler droegen zeker bij aan het uiterst muzikale eindresultaat. Jammer genoeg was er geen tijd om de andere set te beluisteren, die bestond uit de Rosso Fiorentine Volterre luidsprekers, Synthesis Virtus40 versterker en Space 294 platenspeler van Nottingham Analogue, net als de andere set volledig bekabeld met Phantom Cable.

Analogue Audio stelde de Phantom Cable beschikbaar voor onze Community loterij

Musical Reality/Kemp Elektroniks
Bij Musical Reality vielen we toevallig ook in het staartje van een workshop. Daar werden in een set van o.a. de Kronzilla SX-Eco eindversterker en de in Stealth-verf gehulde Von Schweikert VR44 luidspreker (een wereldprimeur!) producten van Creaktive gedemonstreerd die Elektrosmog zouden tegengaan, waardoor de luisteromstandigheden zouden verbeteren en het muziekgenot groter zou worden. Elektrosmog wordt onder andere veroorzaakt door radiogolven van mobiele telefoons, maar ook wifi-netwerken en magnetronovens doen een flinke duit in het zakje.

We realiseren ons dat er nogal wat mitsen en maren in deze alinea staan, maar omdat we niet de gehele demonstratie hadden bijgewoond konden we in alle eerlijkheid niets zeggen over het effect van de producten. De grote groep luisteraars die naar de workshop waren gekomen applaudisseerde echter dankbaar na afloop van de presentatie. In dezelfde ruimte vonden we ook Kemp Elektroniks, de Nederlandse producent van innovatieve stroomproducten en kabels. Zij hadden zorggedragen voor de optimale stroomvoorziening van de set.

Hihat, More Music en Hifinesse

HiHat Audio is het bedrijf van beursorganisator Ben Hoedjes van Studio Alkmaar waarmee hij de buizenproducten van het Lua, de solid state versterkers, luidsprekers en platenspelers van Symphonic Line en platenspelers van Acoustic Solid importeert. De Symphonic Line ‘DER’ cd-speler (dé cd-speler) werd gecombineerd met een set die verder bestond uit de fraaie Acoustic Solid 111 Wood draaitafel met het Benz Micro ACE-Sm element, de Lua Sinfonia GS versterker en de Lua Con Emozione luidsprekers. Ook deze set hebben we helaas niet kunnen beluisteren, maar we kennen al deze merken als zeer muzikaal.

Eén van de tafels bij Hihat ((c) Max)

More Music
Importeur More Music wist het aanwezige publiek weer eens ouderwets te verrassen. Deze importeur van absolute high-end producten demonstreerde met luidsprekers van GoldenEar Technology, en die vallen, tot grote verbazing van de aanwezigen, in een prijssegment dat voor de meeste liefhebbers nog bereikbaar is.

Bij het horen van de relatief gezien bescheiden prijs van 3000 euro per set waren de meeste aanwezigen dan ook zeer positief verrast. Ook wij waren onder de indruk door het zeer open klankbeeld en de lekkere dynamiek van het systeem. Al is het uiterlijk niet echt afgestemd op de Europese markt, GoldenEar Technology is zeker een merk om in de gaten te houden!

Hifinesse
Bij Hifinesse was Lars Kristensen van Raidho aanwezig om de demonstraties te verzorgen. Dat deed hij op de Raidho D-1 luidsprekers die voor het eerst in Europa te beluisteren waren. De letter ‘D’ in de typebenaming verwijst waarschijnlijk naar het materiaal waarmee de units zijn bekleed: diamant. De bron (CD Origine - 31.000 euro) en de versterking (NR 1200 - 11.500 euro) voor dit moois was afkomstig van het ons nog onbekende Franse merk Neodio, de bekabeling zoals gebruikelijk bij Hifinesse van Nordost. Bovendien werd er kwistig omgesprongen met Quantum stroomproducten en AC Sort cones van Nordost. Het systeem speelde ongelooflijk snel en goed gearticuleerd, en het laag dat uit de kleine D-1’s kwam was ronduit indrukwekkend. 

De Raidho D1's staan komend weekend bij A10Audio

Slotwoord: AZ weer landskampioen?
Gelukkig is de audiowereld minder competitief dan de voetbalwereld en kennen we geen winnaars en verliezers. Maar om toch in voetbaltermen te spreken - de show wordt tenslotte in een heus voetbalstadion gehouden - speelt de AZ-show, of zoals organisator Ben Hoedjes het officieel noemt de ‘Highend Audioshow’, mee in de absolute top van de eredivisie der hifishows. De sfeer was uitermate gemoedelijk en relaxt en de kwaliteit van de demonstraties was bijzonder goed. Opvallend was ook het aantal leuke en leerzame demonstraties.

Wij hebben ons in ieder geval uitstekend vermaakt, en afgaande op de tevreden gezichten van zowel bezoekers als deelnemers geldt dat ook voor hen. Na samen met de aanwezige importeurs nog een laatste pilsje gedronken te hebben was het hoog tijd geworden weer naar het Brabantse af te zakken. Een hele reis, maar absoluut de moeite waard. Wij zijn er volgend jaar zeker weer. Jullie ook?