(Gesponsord artikel)

Chattelin Stelt Samen


Redactie HiFi.nl | 18 maart 2013 | Fotografie PHOTO40 | Devialet

In de rubriek De Specialist Stelt Samen vragen we hifi-dealers om voor onze lezers in de luisterruimte een bijzondere set bij elkaar te zetten, en de verschillende keuzes toe te lichten om liefhebbers warm te krijgen zelf eens te gaan luisteren.

Voor de aflevering van deze rubriek in maart vertrokken we richting Chattelin Audio Systems in Den Haag, waar Peter Chattelin een hele gave high end-samenstelling voor ons in petto had - en natuurlijk voor onze lezers. Peter lichtte met plezier zijn keuzes toe.

Waarom deze set, om met de deur in huis te vallen? “Het is een systeem waarvan ik vind dat het op dit moment in en rond zijn prijsklasse een set uit duizenden is! Een set waarmee ik privé zeker zou willen spelen om redenen van muzikaliteit, toekomstbestendigheid en prijs-kwaliteitverhouding!” En alsof dat niet genoeg lof is voor de onderdelen van de set die hij samengesteld heeft, voegt Peter daar ook nog aan toe dat er op het gebied van gebruikersgemak in zijn beleving momenteel geen enkele concurrent is.

“De formule van het samenstellen van geweldig klinkende sets zit hem in een aantal aspecten,” zo licht Peter toe. Een aantal van die aspecten vind je in de hoek van de nuchtere feiten, waaronder technische specificaties – “maar ik schrijf de meest essentiele punten toch toe aan het ‘aanvoelen en indenken’, waartoe ik de benodigde ervaring in de afgelopen 35 jaar opgedaan heb. Bij Chattelin AS ligt de focus namelijk op het zo realistisch mogelijk weergeven van ‘Het Moment’, en om dat te bereiken struinen we de (inter)nationale markt af op zoek naar producten die op deze filosofie aansluiten.”

 “Een van de componenten in deze set hebben we ook op die manier gevonden,” zo maakt Peter ons nog benieuwder naar de uiteindelijke keuzes, “en het is inmiddels een begrip binnen de audiowereld...”

“Door heel veel ervaring te hebben opgebouwd met geweldige (en vaak kostbare) systemen zoals de laatste jaren bij ons in de winkel gedemonstreerd, gecombineerd met de constante confrontatie met (zelf) live gespeelde muziek als referentie, is die zogenaamde realiteitsbeleving in de door ons getunede set-ups terug te vinden.”

De Set:

Devialet D-PremierMarten Django XLWadia 381 iAurender S10Shunyata Anaconda L.S kabelsMIT Oracle MA digital interface

Start van de keten

In het inleidend verhaal refereert Peter al aan een apparaat wat zij middels de (inter)nationale media naar Nederland gehaald hebben in 2010 – de Devialet D-Premier versterker/DAC/streamer, “zo’n beetje het meest besproken apparaat van de afgelopen paar jaar...”

Om niet opnieuw alle functies en kenmerken van de D-Premier op te sommen (lees bijvoorbeeld hier onze recensie), wil Peter graag één eigenschap uitlichten: de klank. “Hij beschikt over een heel belangrijk aspect en dat is het nagenoeg onophoudelijke vermogen om te bewegen binnen het brede dynamische spectrum wat muziek kenmerkt. Zelfs in de meest complexe stukken blijft hij uitkristalliseren wat er precies allemaal gebeurt in de muziek - en dat met het gemak van een V8 motor.”

“Mensen die in mijn winkel voor het eerst kennismaken met de Devialet slaan dan ook vaak steil achterover van hetgeen ze horen,” voegt Peter toe. “Je verwacht het ook niet uit zo’n klein en plat apparaat – maar de toekomst is hier!”

De luidsprekers dan, de grote Marten Django XL modellen. “Toen ik voor het eerst kennismaakte met de XL was ik onder de indruk van de souplesse en de kwaliteit om zo’n beetje alle genres op muziekgebied weer te geven zoals het zou moeten. Écht goede luidsprekers bouwen is in mijn beleving de moeilijkste tak van sport binnen onze hobby. De speaker die voor alles een 10 krijgt is er niet, dus moet je jezelf afvragen ‘OK, wat vind ik belangrijk?’”

“Een goede tonale balans bijvoorbeeld, waarbij geen van de drie gebieden (hoog/midden/laag ) uitblinkt, is een kunst op zich. Consumenten worden over het algemeen vooral bevangen door zogenaamde imponerende luidsprekers die zich vooral kenmerken door een ‘warm‘ geluid, met de nadruk op volheid onderin. Begrijpelijk, maar in de praktijk, na wat langer met de speaker geleefd te hebben, blijkt dat-ie gaat vervelen. Zo’n systeem doet in feite een gekleurd kunstje, waarbij het ontbreekt aan de werkelijk belangrijke aspecten, zoals ruimte, informatie en oplossend vermogen die je alleen maar kunt verkrijgen met luidsprekers waarbij het fasegedrag écht kloppend is.”

Luidsprekers

Deze laatste opmerking in acht nemend blijven er maar weinig luidsprekers over, uit de duizenden mogelijkheden, die voldoen aan bovengenoemde criteria, zo stelt Peter. “Ik kan drie dagen vullen met het fenomeen luidspreker als het moet, want er is vreselijk veel over te vertellen, maar in het kort: in mijn beleving heb je op het high end-front anno 2013 twee soorten; de ‘denk’ luidspreker en de ‘hart’ luidspreker."

"De eerste is inherent aan hoe nu veelal gedacht en gebouwd wordt; het betreft over het algemeen luidsprekers opgetrokken uit aluminium kasten voorzien van beryllium tweeters en/of keramische eenheden. Niks mis mee, en vaak ontzettend goed in resolutie, articulatie, et cetera. Door de opvallende informatieve eigenschappen van deze luidsprekers blijft het menselijk brein tijdens het luisteren echter beredeneren wat er gebeurt, waardoor je (veelal) niet toekomt aan het loslaten daarvan, en het ontdekken van de essentie van waar de muziek écht over gaat.  Voor alle duidelijkheid, er zijn veel luisteraars die bovenstaand juist heel mooi vinden, en het is uiteraard niet aan mij om daar over te oordelen!”

De tweede variant, zo legt Peter uit, de ‘hart’ luidspreker, is technisch bezien (lees: qua specs) minder spectaculair en heeft relatief wat meer oneffenheden. “Maar, en dat is het belangrijkste, hij maakt dat de luisteraar in no time in de muziek verdwijnt, en zet kippenvel van top tot teen neer. En wat is nou belangrijker?”

De Django XL is een mix van beide varianten en zet voor een prijs van 9.950 euro per set een geweldige sound neer, die niet verveelt na lang luisteren en uitstekend combineert met de Devialet.

Finishing touch

Aan bronzijde, ook niet onbelangrijk, heeft Peter gekozen voor de Wadia 381i cd-speler voorzien van digital in/out aansluitingen waardoor hij compatible is voor het gebruik van een muziekserver/streamer –“in dit geval een Aurender S10, wat ik op het moment de meest muzikale muziekserver vind”.

“De Wadia 381i is all round gezien een heerlijk klinkend product, wat ik veelvuldig in mijn demo’s gebruik, en die weinig eigen verzonnen kleur inbrengt. Hij is voorzien van een goede voorversterker aan boord en daardoor ook te combineren met losse eindversterkers. De Aurender S10 is niet voorzien van een DAC, dus ik lus hem door naar de Digital-in input van de Wadia 381, die juist beroemd is om zijn DAC en specifieke Wadia clocking.”

Last but not least dan: bekabeling... “Wij noemen het anders, namelijk Component(en) – want als er nu nog mensen zijn die vinden dat kabels niet uitmaken, dan doen wij in de audio iets heel erg fout met z’n allen!”

“De finishing touch op deze door ons samengestelde combinatie zit hem dan ook in de bekabeling. De Shunyata Anaconda luidsprekerkabels zorgen ervoor dat beide uitgesproken karakters (Devialet/Django XL) op de juiste wijze met elkaar communiceren, en laten de kwaliteiten van genoemde componenten daarmee het beste tot hun recht komen. De Anaconda is de ultieme versie, maar ook de kleinere varianten doen het geweldig binnen deze setting.”

“De (vaak onderschatte!) digitale interface tussen de Aurender S10 en Wadia 381i tenslotte is van MIT, en wel de Oracle MA. Ook hier is variatie binnen MIT ruim voorhanden, echter is de MA de ultieme versie.”

Samenvattend: “Deze set is er één die precies doet waartoe-ie is samengesteld, namelijk muziek maken en je als luisteraar emotioneel raken. Als bonus is het skala aan mogelijkheden dankzij de Devialet nagenoeg onbegrensd, en hij is bovendien nog (relatief) te betalen ook, en dat laatste is niet geheel onbelangrijk.”

Je bent van harte welkom om te komen luisteren. “Onze Illy koffie is de beste uit Den Haag en omstreken!”

Chattelin Audio Systems
Anna Paulownastraat 58
2518 BG Den Haag

T: +31 70 363 20 50
M: +31 6 230 605 14
E: ?info@chattelin.nl
Website / Special Page