Sabine Uitslag (CDA) Muziekbeleving


Dieter van den Bergh | 23 december 2009 | Fotografie Dieter van den Bergh

In de weekenden staat ze met haar band Spinrock op de bühne, doordeweeks zit ze voor het CDA op het pluche van de Tweede Kamer. Google ‘CDA’ en ‘rockzangeres’, en het zoekresultaat is zonder twijfel Sabine Uitslag. Voor onze serie De Muziekbeleving Van… zochten we de Twentse (Westerhaar, 1973) op in de hectiek van het Binnenhof.

De dag - Internationale Dag van de Rechten van de Mens - waarop de Hofstad wordt overspoeld met een recordaantal demonstraties, terwijl in de Kamer de begroting op het programma staat en een debat over de Q-koorts, de epidemie waar Sabine Uitslag (met in haar portefeuille onder andere Gezondheidszorg) zijdelings bij betrokken is. Voor even hoeft ze niet over politiek te praten, maar over haar grote passie, muziek. Want: ‘een dag niet gezongen, is een dag niet geleefd’. Met Spinrock brengt Uitslag volgens de bandbio een ‘sexy show’ vol ‘eerlijke’ rockcovers, van acts als Anouk, Foo Fighters, Adele, Lenny Kravitz, Pearl Jam en Red Hot Chili Peppers. Maar soms ook een eigen song. Onlangs schreef de bevriende Henk ‘Goede Doel’ Temming speciaal voor de band een nummer. Sabine Uitslag over haar muzikale opvoeding en favorieten, ofwel ‘geheime zendermuziek’, de ‘christelijke’ muziek van U2, de schoonheid van mineurklanken en de betere schreeuw- en smijtnummers.

Blueszangeres

“Ik vraag me wel eens af, hoe zou het gelopen zijn als mijn moeder een blueszangeres was geweest, zoals de moeder van Anouk? Dan had ik waarschijnlijk niet hier in Den Haag gezeten. Mijn moeder zong wel, maar in een kerkkoor, christelijke liedjes. Mijn zusje - die ook goed zingt - is twee jaar jonger, mijn broer negen jaar jonger. We vormden een gezellig arbeidersgezin, met redelijk strenge ouders, mede vanwege het geloof. Westerhaar was tot mijn twaalfde het middelpunt van de wereld, daarna verhuisden we naar Vriezenveen. Almelo, dat was de grote, verre stad.”

Toppop & piraten

“Er stond altijd muziek aan: Hilversum 3. De zondagmiddag van de KRO was een vaste luistermiddag. En mijn moeder wilde geen aflevering van Toppop missen. Ze hield van The Police en van Rob de Nijs. De clip van We All Stand Together van Paul McCartney was mijn favoriet, met die kikkers, geweldig. [zingt melodie] Dan dansten mijn moeder en ik samen rond de tafel. Wat ik ook heel gaaf vond: Walking on the Moon van The Police en Running Up That Hill van Kate Bush, met die professor met de wolkenmaker. Mijn vader hield van geheime zendermuziek, de piraten. Liedjes als Lafaard van de Stad [van Gerard Schoonebeek-red] en Meisje in je Spijkerbroek [van Kees de Wit-red], en veel van de Zangeres zonder Naam. Ik zette ook wel eens de klassieke zender op. ‘Zet maar gauw af’, riep mijn moeder dan, ‘want de katten beginnen te janken’. [lachend] Nee, klassiek werd niet echt gestimuleerd. Net zo min als heavy metal. Uit de slaapkamer van de buurjongen klonk soms heavy metal, zoals Slayer. De hele straat kon meegenieten, mijn ouders vonden het afschuwelijk.”

Elastiekjes & De Roffels

“Ik was veel meer met muziek bezig dan mijn ouders. Als ukkie verzon ik nieuwe teksten en wijsjes op christelijke liedjes. Zong mezelf met die liedjes in slaap. Ik spaarde elastiekjes en maakte die vast aan de spijlen van de stoel, en probeerde daar liedjes op te spelen. Ik ging naar de Zondagsschool en leerde blokfluit spelen. Speelde in de kerk en zong solo bij het kerstfeest in de kerk. Ik had toen al schijt aan grote groepen. Ik was zeven of acht en werd tijdens een bruiloft van een oom en tante een avond op sleeptouw genomen door de plaatselijke bruiloftsband De Roffels. Terwijl de andere kinderen op de dansvloer lagen te dollen, trok ik op met de band. Ik mocht op het podium, ging met de zangeressen mee optutten op de wc, prachtig vond ik dat. In de zandbak zong ik liedjes voor mijn vrienden. ‘Wat willen jullie horen? Een liedje over een olifant?’ Dan verzon ik een liedje over een olifant. Een beker uit de zandbak was de microfoon.”

Muzikale invloeden en voorkeuren

Vanessa & Kiss

“Een van mijn eerste singles was… Euh, hoe heet het [zingt] Upside down and dizzy does it make me. Ja, Upside Down van Connie Breukhoven! Vanessa dus. En van The Dolly Dots, Doe Maar, Michael Jackson, Come on Eileen van Dexy’s Midnight Runners, Vienna van Utravox, en ook het hardere werk zoals Kiss. Veel singletjes kreeg ik van mijn ooms, die ook nog jong waren. Ik heb al mijn singletjes bewaard in een doos, die staat bij mijn ouders op zolder. Die muziek doe ik nooit weg, het is een soort van vriend geworden, die me in een bepaalde periode door dik en dun heeft gesteund.”

Bijbelse U2

“Net als alle meisjes liep ik rond met buttons van Doe Maar. En was ik gek op Hennie Vrienten. Véél leuker dan Ernst Jansz. Mijn échte muzieksmaak begon ik pas te ontwikkelen rond mijn dertiende, veertiende. The Cult, Simple Minds, maar vooral U2. Die zijn ooit begonnen als gospelband, en hebben heel lang nog een hoog christelijk gehalte gehad. Hun song 40 (How Long) ging bijvoorbeeld over Psalm 40 uit de Bijbel en ook The Joshua Tree staat vol Bijbelse verwijzingen. U2 heeft mij door mijn puberteit gesleept. In 1987, de Joshua Tree was uit, kwamen ze naar Amsterdam. ‘Ik ga naar het concert’, zei ik tegen mijn vader. ‘Dacht het niet’, zei hij resoluut. Het zou mijn eerste concert worden. Toen ben ik op oudejaarsavond maar bij de radio gaan zitten, terwijl iedereen bijna liep te knallen, luisterde ik naar het live-concert van U2, en zat te tapen natuurlijk.” 


(Foto: Eddy Dibbink) 

Vleermuizen

“Ik heb iets met mineurklanken. Op de middelbare school hoorde ik bij de alto’s, de vleermuizen, zeg maar. Zwarte kleding, enorm veel zeep in mijn haar. [lachend] Maar toen ik met een veiligheidsspeld in mijn oor thuiskwam was het genoeg voor mijn moeder. Ik ben nooit een ras-alto geweest, maar donkere muziek is me altijd blijven boeien. Van bands als Morcheeba, Portishead, My Dying Bride, Paradise Lost, daar word ik vrolijk van! Als ik wat opzette thuis zei mijn ex-vriend [Markjan Vermeer, gitarist van Spinrock- red], wel eens: waar hangt hier het touw?”

Schreeuw- en smijtnummers

“Met mijn eigen bands heb ik ook altijd alto-rock gespeeld. Eerst met Liquid Sensation, toen met Zipper en Spinrock. Liquid Sensation was heel goed, al zeg ik het zelf. We hadden succes in de campuscene van Enschede, maar verder zijn we nooit gekomen, jammer. Met Spinrock doen we veel rock, zoals Anouk, Golden Earring, Foo Fighters. De lekkerste nummers om te zingen? Whole Lotta Love van Led Zeppelin, High Road Easy van Sass Jordan en Whole Lotta Rosie van AC/DC. De betere schreeuw- en smijtnummers.”

Yoko-setje

“Hoe ik zelf naar muziek luister, maakt niet veel uit. [lachend] Ik ben, zeg maar, het tegenovergestelde van een geluidspurist. Ik kan gerust naar een radiozender luisteren die niet goed is afgesteld. Mijn eerste vakantiegeld ging op aan een drie-in-één-setje van Yoko. Zes jaar heb ik daar naar geluisterd. ‘Hoe kan je als muzikant nou op zulke rommel luisteren?’, vroeg een vriend van me die hifi-freak is. ‘Bovendien kan het helemaal niet’, zei hij, ‘zo’n setje had na maximaal drie jaar al kapot moeten zijn’. Hoe muziek precies klinkt, maakt voor mij niet zo veel uit. Muziek is gevoel voor mij, het appelleert aan iets wat binnenin je zit. Iets onbenoembaars en mystieks. Zoals de plaat X&Y van Coldplay. Hoe die plaat begint… Je wordt meegenomen naar een wereld tussen hemel en aarde. Datzelfde gevoel krijg je ook als je die plaat op een Yoko-setje beluistert.”

De Favorieten Van...

Nederlands product

“Zelf luister ik tegenwoordig naar bands als Muse en Elbow, maar heb ook een voorliefde voor het Nederlands product. Voicst, Kane, The Scene, Anouk, Wende. Of muziek uit mijn streek zoals Kas Bendjen uit Vorden en Jovink en de Voederbietels, bij wie we wel eens het voorprogramma hebben gedaan. Toffe gasten. Wende heb ik laatst in 013 gezien, erg mooi. Wie ik graag had willen zien: Gotcha!, ze waren hier laatst in het Paard, ik was vastbesloten om te gaan, maar toen kwam er toch weer werk tussen.”

Leren broek

“Tot nu toe is de muziek goed te combineren met de Tweede Kamer. Het is dan ook vooral een weekendhobby. Het levert wel eens grappige situaties op, sta ik in een kroeg te schreeuwen, komt er na afloop iemand naar me toe: ‘Ze zeggen dat jij kamerlid bent, maar da kan toch helemaal nie?’ Maar zoals de een gaat dammen of fietsen in zijn vrije tijd, sta ik maar al te graag in een strakke leren broek en met mijn haar omhoog te zweten op het podium.”


(Foto: Eddy Dibbink)

Spinrock speelt o.a. 25 december in Hotel Geldringen in Steenwijkerwold, 1 januari in Lichtenvoorde en 16 januari in Café de Klok in Eibergen. Meer info: www.spinrock.nl


De favorieten Van… Sabine Uitslag

1 - mijn hifi-set: JVC
2 - favoriete muziekgenre: rock, blues, eigenlijk van alles, behalve experimentele jazz
3 - all time favourite (song of album): Yellow van Coldplay
4 - gruwel echt van…: Experimentele jazz
5 - maar luister stiekem wel naar…: Verzamel-cd van Radio 538 als ik in mijn cabrio rij
6 - omvang muziekcollectie: Geen idee
7 - verzamelaar? Nee
8 - vinyl of cd? Cd!
9 - meest memorabele muziekbeleving: Beth Hart live in Lucky Rijssen…wauw!
10 - mijn hifi/tip: Luister lekker naar wat je goed vindt. Gouden plugjes? Ik heb werkelijk geen idee.