Muziek bij House of Music thuis


Redactie HiFi.nl | 30 april 2013 | ArtSound

Nog nooit gehoord van House of Music? Dat is weinig verwonderlijk, aangezien deze firmanaam nog maar een jaar of wat circuleert. De naam is dan wel nieuw, maar de mensen en de vennootschap waar het om gaat zijn al veel langer actief in de audiobranche.

Tot voor kort stond de Belgische invoerder/fabrikant House of Music bekend onder de naam Jobetrade. Maar die naam gaan we voortaan dus niet meer horen. House of Music is enkele maanden geleden verhuisd naar Ronse. Deze gemeente situeert zich temidden van de immer schilderachtige Vlaamse Ardennen in Zuid-België, op ongeveer 103 stokbroodlengtes van de Franse grens. Op de nieuwe locatie bevinden zich  – naast de verplichte kantoren - een aantal akoestisch geoptimaliseerde demo/luisterkamers en een groot magazijn. Hoe groot? Heel groot, eigenlijk. Als je een beetje vlot kunt taxiën, moet je er toch wel een Boeing of vijf in kwijt kunnen, schatten we.

Merken
House of Music houdt zich bezig met de distributie in België en Luxemburg van merken zoals Harman Kardon, JBL, AKG, Canton, Oehlbach, Advance Acoustic en Sangean. Sinds kort hebben ze ook het nieuwe merk Voco binnengehaald –waarover later meer -, waarvoor ze de distributie op Benelux-niveau verzorgen. En tenslotte verdeelt House of Music producten van het eigen merk – Art Sound – in heel Europa. Tijdens de open deur dagen eind april werden heel wat nieuwe producten voorgesteld. Waar we het meeste naar uitkijken, zijn de nieuwigheden van Art Sound en Voco. Al is het maar omdat we de informatie over de andere producten ook wel via de Nederlandse distributeurs te pakken zullen krijgen.

Tutto é Beno
Art Sound producten zien er doorgaans bovengemiddeld kek uit – je moet je merknaam toch enige eer aandoen? – en hebben de reputatie om met een gunstige prijs-kwaliteitverhouding uit te pakken. Een eerste interessante nieuweling is de Tutto 2.1.

Zoals de naam al doet vermoeden gaat het om een 2.1 luidsprekersysteem. Het is opgebouwd uit twee uiterst compacte satellietspeakertjes en een subwoofer. En ja, dat doet ook ons wel enigszins denken aan de producten van Bose. Hoe dan ook zijn de satellietjes afgewerkt met een rubberen finish, die ietwat korrelig aanvoelt. De subwoofer is een passief exemplaar, waar ook de wisselfilter van het systeem ingebouwd zit. Dat wil dus zeggen dat je je versterker moet verbinden met de baskast door middel van gewone luidsprekerkabels.

De wisselfilter splitst het signaal dan in een gedeelte met lage tonen en een gedeelte met hoog en mid. Het laag wordt weergegeven door de baskast, het hoog en mid verlaat de kast weer via een tweede set luidsprekerkabels, en wordt dan uiteindelijk weergegeven door de satellieten.

Bij de Tutto’s krijg je standaard muurbeugels meegeleverd. Optioneel zijn ook plafondbeugels beschikbaar. De speakertjes zijn leverbaar in zwart en wit. Goed om weten: de set kan ook in 100 volt applicaties gebruikt worden. Handig voor kleding- en horecazaken en dergelijke. De Tutto 2.1 set kost € 299. Een extra set satellietjes – je kunt er in totaal vier aankoppelen aan één subwoofer – heb je voor € 89. Een korte luisterindruk belooft alvast veel goeds, zeker als je rekening houdt de sympathieke prijzenpolitiek.

Art Sound

De nieuwe AS410 is de opvolger van de AS401, die gekscherend ook wel de ‘cirkant’ genoemd wordt. Omdat zijn voorfront het midden houdt tussen een cirkel en een vierkant, that is. In vergelijking met de vorige versie is het binnenvolume van de AS410 lichtjes vergroot. Een andere nieuwigheid is de praktische Phoenix aansluitpoort op de achterzijde. De behuizing van deze olijke verschijning is nota bene gebouwd uit carbon. Want alleen met dat materiaal konden alle gewenste glooiingen op een nette manier aangebracht worden. De AS410 is een full range ontwerp en heeft slechts één driver. Hij is verkrijgbaar in hoogglans wit en zwart. En in twee ‘limited edition’ uitvoeringen:  ‘House of Music oranje’ of ‘Chocoladebruin’. Kost € 219 per paar, zo’n setje. Leuk detail: voor de limited edition versies wordt geen meerprijs aangerekend.

Verder heeft Art Sound ook nog twee nieuwe actieve subwoofers in het gamma, de ASA65 (€ 279) en de ASA80 (€ 349). Door de afgeronde hoeken lijken de subwoofers – die qua looks een hoog Velodyne-gehalte hebben – kleiner dan ze werkelijk zijn. Hebben we ons laten vertellen. Art Sound heeft nog een derde min of meer nieuwe – hij is al aan half jaartje op de markt – subwoofer op de markt. Wat dit exemplaar zo bijzonder maakt is de vormgeving. De subwoofer heeft een soort sokkelvorm, die op pootjes staat. Je kan hem kwijt onder een bank –als die niet te laag is, tenminste–, maar je kan hem ook aan de muur hangen. Dat komt omdat het om een ‘downfiring’ ontwerp gaat. En dat ‘downfiren’ kan zowel tegen de vloer als tegen de muur gebeuren.

Ingebouwd staat netjes
Tot nu toe was Art Sound voornamelijk actief in het instap- en het middensegment. Maar dat gaat veranderen. Toch al zeker voor wat de inbouwluidsprekers aangaat. Zo richt de nieuwe Intiimi – geen typefout – serie zijn pijlen ondubbelzinnig  op het hogere marktsegment. Daarbij streeft Art Sound zowel naar een hoogwaardige geluidskwaliteit als naar een topklasse afwerkingsniveau. Of dat eerste gelukt is, zal een luistertest moeten uitwijzen.

Wel waren we positief verrast toen we alvast een eerste luisterindruk kregen. Wat de afwerking betreft, valt op dat de grillerand – de breedte van het randje dat om de eigenlijke grille heen zit – slechts 1 mm breed. Daarbij steekt de grille ook niet meerdan 5 mm uit, eens het geheel gemonteerd is. Elk van de Intiimo modellen beschikt over een neodymium woofer en een richtbare neodymium/titanium dometweeter. Een ingebouwde toonregeling laat toe om de klankleur af te stemmen op de ruimte akoestiek. De prijzen voor het Intiimi gamma lopen van € 499 tot € 749.

Voco

Er zijn tegenwoordig fabrikanten in overvloed die met ‘me too’-streaming producten komen. Maar dit is een ander verhaal. Echt. Het begint al bij de naam. ‘Voco’ is namelijk kort voor Voice Command. En ja, dat wil inderdaad zeggen dat je muziek kunt selecteren door er doodgewoon om te vragen. Hoe gemakkelijk wil je het hebben?

Aanbod
Voco is een Amerikaanse fabrikant van streaming oplossingen, gerund door de voormalige CEO van Best Buy, die we op de ISE al tegen het lijf liepen. Voorlopig zijn er drie producten beschikbaar: de V-Zone, de V-Zone+ en de Voco app. De V-Zone is een audiostreamer, terwijl de V-Zone+ ook videoclips via YouTube weergeeft. De filosofie van Voco dicteert namelijk dat muziek slechts de helft van de beleving biedt. De andere helft is video. Je kan muziek - en YouTube video’s, in het geval van de V-Zone+ - streamen vanaf een iOS- of Android smartphone of tablet. Bovendien heeft elk van de apparaten ook de USB-poort vooraan. Ook langs die weg kan muziek gestreamed worden. Meer nog: je kan de muziek die je op die manier aanvoert, ook draadloos doorsturen naar de overige Voco apparaten in je netwerk. Tenslotte kan je ook muziek – al dan niet aangevuld met video – vanaf een pc streamen naar de Voco’s. En vanaf een Netgear NAS. Net een Synology of een ander NAS-merk in huis gehaald? Dikke pech.

Al zal het uiteindelijk allemaal wel goed komen overigens, want Voco wil in de nabije toekomst ook andere NAS-merken gaan ondersteunen. Maar er komt ook bijkomende hardware aan: de V-Spot, de V-Base en de V-Bar. Die eerste is een audio streamer met ingebouwde versterker en luidspreker à la Sonos S5. House of Music had alvast een prototype – dat met een halve pot lijn en drie nietjes aan elkaar hing – klaar staan van deze V-Spot. De V-Base is – nu ja: wordt is een beter woord – een audio/videostreamingsysteem dat in een flinke, liggende luidsprekerkast ingewerkt zit. Lijkt ons bijvoorbeeld geschikt om onder de tv te worden gepositioneerd. De V-Bar tenslotte is een soundbar met ingebouwde audio/video streaming faciliteiten.

Het blijkt dat elk Voco apparaat als acces point geconfigureerd kan worden. Handig als je op vakantie gaat, bijvoorbeeld. Want gewoonlijk heb je dan niet meteen een router of een switcher bij de hand, wel? De user interface – lees: de app – wordt beschikbaar gesteld in maar liefst twintig talen. Je kan deze app trouwens niet alleen gebruiken om je Voco spullen mee aan te sturen, maar je er ook je muziek op je iOs/Android device onderweg mee beluisteren. Op die manier word je zowel thuis als onderweg geconfronteerd met de user interface, zodat je er snel aan went. Slim bekeken, dat. We wachten de testspulletjes af!