Apple & Audio: Mediacenter set-up


Sander van der Heide | 26 april 2010 | Fotografie Anneke Ruys | Apple

Het is alweer bijna 10 jaar geleden dat Steve Jobs in 2001 de eerste iPod presenteerde. Hij verkondigde eerst dat de computer een centrale rol zou gaan spelen in het tot je nemen en bewerken van media en de eerste stap voor Apple was muziek. Hij gaf hier 2 redenen voor: "We love Music" en "Music is part of our daily lives".

Zijn voorspelling dat de computer een centrale rol zou gaan spelen in ons mediagedrag is zeker uitgekomen. Het liefst zag hij ook dat die computer een Apple-computer zou zijn. Dat dit een zeer geschikte keuze is en Apple unieke voordelen heeft voor het maken van een mediacenter of een audionetwerk, kun je lezen en uitproberen met de komende serie artikelen "Apple & Audio".

De basis-set

De instap om een Apple-georiënteerde hifi-setup te maken is een set waarbij een aparte computer speciaal wordt gebruikt voor het afspelen van audio-en videobetanden. Ik ga ervan uit dat u een versterker en een set speakers heeft of een stel actieve speakers. Het samenstellen hiervan is namelijk een heel ander verhaal en we concentreren ons nu op alles aan de andere kant van de audiokabel.

Eerst bepalen we welke *Mac we het beste kunnen gebruiken voor de mediacenter. De goedkoopste oplossing is een Mac die u niet meer gebruikt voor uw werk of dagelijks gebruik. Een oude G5 of MacBook voldoet prima. Onze voorkeur gaat echter wel uit naar een Mac die niet te groot is, niet teveel lawaai maakt (ventilator- en harddiskgeluiden) en genoeg audio-, video en data-aansluitingen heeft. We komen dan al gauw uit op een Mac Mini.

* Mac staat voor Macintosh, de eerste alles-in-1 computer van Apple uit 1984, vernoemd naar de appelsoort. De huidige computerlijn van Apple zijn in feite allemaal afstammelingen van deze Macintosh en voeren die nog in hun naam terug. De lijn is onder te verdelen in:

MacBook en MacBook Pro, de laptopserie iMac, de Macintosh anno 2010 Mac Mini, instapmodel in compacte vorm Mac Pro, de (semi)professionele serie

Het formaat is erg klein (16cm x 16cm x 5cm), hij heeft genoeg aansluitingen en is redelijk stil (voor een apparaat met een ventilator). Daarnaast zit er een Superdrive in die praktisch elk formaat CD en DVD kan weergeven.

In de laatste versie zit een NVIDIA GeForce 9400M grafische processor met 256 MB DDR3 SDRAM. Een goeie processor voor het afspelen van videocontent. De interne schijf van 160 of 320 GB is een 2,5-inch schijf met een toerensnelheid van 5400 RPM. Iets te traag voor het serieuze werk , maar gelukkig zit de Mac Mini boordevol aansluitingen voor een externe schijf. E�n FireWire 800-poort en vijf USB 2.0-poorten, maar ook een Gigabit Ethernet aansluiting. En draadloos Wifi-N en Bluetooth. Video kan via Mini-DVI (verloopplug naar DVI wordt meegeleverd) of Apple`s eigen MiniDisplay-poort worden weergegeven. Een verloop naar HDMI is los verkrijgbaar.

Audio uit

Audio zal binnenkort ook via deze MiniDisplaypoort worden weergeven zodat deze ook via HDMI zal lopen. Nu is het nog echter een gecombineerd analoog en digitaal signaal op de 3,5-mm minijack aansluiting. Deze is te gebruiken voor koptelefoon, lijnuitgang of optisch signaal. De DA-converter is van meer dan gemiddeld niveau, maar een externe DA-converter via USB of het digitale signaal heeft onze voorkeur. Tevens kan via deze aansluiting ook Dolby Digital 5.1 en DTS worden weergegeven. Let er wel op dat je een speciale kabel of een toslink mini-jackadapter gebruikt.

De meeste Macs vanaf 2006 hebben allemaal deze zelfde gecombineerde minijack-aansluiting en USB 2.0/Firewire800, waarbij het voorgaande dus ook van toepassing is. Een tweede favoriet zou daarom een MacBook of een MacBook Pro kunnen zijn, is in feite een Mac Mini met een beeldscherm en toetsenbord. Als plek, ruimte en lawaai minder van belang zijn is een Mac Pro of G5 een goeie derde. De iMac is iets minder interessant vlak naast de hifiset, hoewel de 27-inch-versie een goeie vervanger voor een los TV-scherm zou kunnen zijn.

Om enige teleurstellingen te voorkomen raden we vanaf het begin 2 dingen aan die de van de Mac Mini een echt mediamonster zullen maken: RAM en een externe harddisk. De huidige MacMini komt met 2 GB aan RAM-geheugen en aangezien OSX, het besturingssysteem van Apple, echt sneller wordt van meer RAM en de videokaart ook een gedeelte van het geheugen gebruikt zijn die paar tientjes extra welbesteed. De interne schijf van 160 of 320 GB is niet alleen te klein voor al je media die je erop gaat plaatsen, hij is met z�n 5400 toeren ook wel wat langzaam. Ook al ga je straks al je bestanden op een externe schijf plaatsen, het systeem zelf draait dan nog via de interne schijf. Om te beginnen zou ik een externe FireWire-800 schijf van 1,5 TB (7200 toeren) kopen en met Carbon Copy Cloner (http://www.bombich.com/) de complete interne schijf kopiëren naar de externe schijf. In het voorkeurpaneel `startup disk` kunt je dan aangeven dat de externe schijf voortaan de startup disk is.

Als je de Mac Mini alleen stereo gaat gebruiken, loont het de moeite om een losse DA-converter aan te schaffen. Dit kan via de toslinkaansluiting of USB. Er zijn hier legio mogelijkheden, maar ik kan hier alvast een paar van mijn favorieten aangeven:

Benchmark DAC1. Deze converter is er in vele smaken (met of zonder volumeknop, digitale ingangen, via USB) en klinkt fantastisch. Er zijn meerdere digitale ingangen en is dus ook ideaal te combineren met bijv. Nog andere apparatuur die een goeie audio-uitgang kunnen gebruiken.

HRT Music Streamer. Een stuk goedkoper, simpele opzet op hoogwaardig niveau: van USB naar stereo RCA. https://hifi.be/nieuws/41296/Muziek.nl_-_HRT_Music_Streamers_in_de_shop.html Nog niet beluisterd, maar wel op mijn verlanglijstje: Ayre Acoustics QB-9, WEISS DAC 202 en de Sonic Studio 304.

Het plaatsen

Bij het plaatsen moeten we rekening houden met de bediening, de bedrading en waar we de media plaatsen. Netwerkkabels CAT6 zijn tot tientallen meters aan te leggen en draadloos via Wifi kan de Mac Mini op zeker 10 meter vanaf het basisstation geplaatst worden. Als je niet voor het voorgaande kiest, OSX vanaf een externe schijf draaien, zou ik geen ventilatorgeluid van een externe schijf vlak bij je audio setup erbij willen. Al je mediabestanden op een externe schijf aangesloten op een Airport Extreme werkt prima, zeker als je de Mac Mini dan via Gigabit Ethernet aan de Airport Extreme koppelt. De TimeCapsule van Apple is eigenlijk niet meer dan dat, schijf en Airport Extreme in één kastje. Ook prima dus. Een externe netwerkschijf of en NAS biedt niet heel veel meer extra`s, behalve als je deze schijven vanaf het internet wil benaderen, automatisch back-ups wil laten maken of een FTP-server erop wil draaien. Voor het aansluiten van een NAS verwijs ik u graag naar een ander artikel op onze website, NAS aansluiten. Kies je wel voor een harddisk vlakbij de Mac Mini, probeer dan de USB- en Firewire-kabels hiernaartoe kort te houden, vooral FireWire is boven de 5 meter niet zo betrouwbaar meer. Apart of samen in een kastje zou ideaal zijn. Het bedienen van de Mac Mini kan dan via een lange USB kabel of Bluetooth, maar als men gebruik wil maken van de infrarood-afstandsbediening van Apple, zal deze nog in het zicht moeten blijven, wat overigens handig is voor het plaatsen van CD`s en DVD`s. Wat betreft de audio en videokabels raden we ook korte afstanden aan. Het digitale audio signaal via optische kabel heeft over langere afstanden dan 3 meter al snel last van jitter en het digitale video signaal zal vanaf 5 meter eventueel wat rode streepjes in zwarte gedeeltes kunnen vertonen.

Op deze foto zie je de Mac Mini Hifi-setup zoals opgesteld bij Klaas Guchelaar. De Mac Mini staat in de buurt van de versterker en TV en heeft veel ruimte om te ventileren.

Instellingen

Om gelijk te kunnen luisteren hoef je niet zo gek veel te veranderen in je systeem, alleen is het goed te beseffen welke uitgangen OSX soms automatisch kiest. In Geluidsvoorkeurpaneel zie je op welke uitgang je audio wordt uitgestuurd. Ik gebruik zelf echter een menu-item genaamd SoundSource. Dit programma is gratis te downloaden op www.rogueamoeba.com. Je kunt hiemee vanuit je menubar bepalen waar al je audio naartoe wordt gestuurd. Het mooiste is dat je systeemgeluiden (zoals foutmeldingen of emails die binnenkomen) los kunt uitsturen, zoals je hieronder ziet, waarbij ik systeemgeluiden naar mijn logitech speakers stuur en mijn audio van de muziek naar de digitale uitgang. Standaard staat iTunes afspeelrpogramma aangegeven, maar er zijn veel meer programma`s die zo ieder hun kracht hebben voor een bepaalde toepassing, vandaar dat we dit voor later bewaren.

Bediening

Voor het bedienen van je mac heb je gelukkig meerdere mogelijkheden:

Via USB. Met een paar USB-verlengkabels kun je het toetsenbord en de muis zo 10 tot 15 meter verlengen. Bluetooth. De meeste Macs hebben standaard Bluetooth en Apple heeft een stijlvol Bluetooth toetsenbord en muis in haar pakket (zie normaals de fot van de setup van Klaas Guchelaar) Infrarood. Er is een losse afstandsbediening van Apple verkrijgbaar die de basisfunctes in een applicatie als iTunes of Front Row bedient. Een Logitech Harmony Remote kan hier ook mee omgaan.

De laatste optie is via wifi met een iPod Touch of een iPhone. Deze functionaliteit zullen we in een volgend artikel nog uitgebreid behandelen.

Je bent nu ver genoeg op pad om eerst eens heerlijk van je eigen muziek te genieten vanuit iTunes rechtstreeks op je hifiset. Hoe je die muziek het beste kan binnenhalen, waarmee af te spelen en hoe te bedienen, lees je hier een volgende keer. We zullen dan de Mac uit de hifi-setup halen om via het netwerk weer bij de set terug te komen.