Hi-Visit Audio-Time Breda


René Smit | 20 september 2013 | Fotografie Robin Looy

Het is woensdagmorgen als ik op weg ben naar Breda voor een afspraak met Erik-Jan Embregts, de drijvende kracht achter Audio-Time. Een aantal jaren geleden bezocht ik de winkel, echter toen nog op het oude adres.

Erik-Jan was destijds druk bezig de winkel te vervolmaken, onder andere door het bouwen van een aantal dedicated luisterruimtes. Helaas sloeg het noodlot toe voordat die verbouwing gereed was. Het pand brandde volledig af, en Erik-Jan moest op zoek naar een vervangende ruimte.

Deze werd gevonden in de Van Goorstraat en wel op nummer 10. Vlakbij het centrum van Breda, met voldoende parkeergelegenheid in de directe omgeving. Ondanks het vroege tijdstip – het is even na tien uur – is er al volop bedrijvigheid. Erik-Jan runt de winkel grotendeels alleen maar kan op woensdag en zaterdag een deel van de werkzaamheden overlaten aan Jacques, een enthousiaste zestiger. Wanneer ik binnenkom, zijn zij druk bezig een klantenbestelling klaar te maken voor aflevering. Bovendien is er al een klant in de winkel voor de speciale partij Direct to Disc elpees – maar daarover later meer.

Jacques vraagt mij of ik trek heb in een kop koffie en daar zeg ik volmondig ja op. Als hij vraagt wat ik erbij wil zeg ik: “Nou, een appelflap zou wel smaken…” Hij bedoelde natuurlijk suiker en/of melk. Zijn aanstekelijke lachbui naar aanleiding van mijn antwoord zet echter de toon voor de rest van mijn bezoek. Brabanders zijn en blijven nu eenmaal joviale, gastvrije en enthousiaste mensen!

Na de koffie neemt Erik-Jan me mee voor een rondje door de zaak. Deze blijkt verrassend groot te zijn met nog genoeg ruimte voor uitbreiding in de toekomst. Het pand is relatief smal, maar bijzonder diep. Bij het betreden van de winkel zie je allereerst een zithoek met een speelklaar opgestelde set, bestaande uit zowel beeld- als geluidproducten. Aan de andere wand diverse apparaten in fraaie steigerhouten displaykasten.

Verderop in de centrale een grote steigerhouten leestafel met comfortabele stoelen. Een prima plek voor een verkoopgesprek in ongedwongen sfeer. Even verder eenzelfde tafel die als werkplek annex afrekenpunt dient. Aan de wand achter de werkplek is een enorm assortiment hoofdtelefoons en bijbehorende versterkers te vinden. Wanneer ik Erik-Jan hier naar vraag zegt hij: “Tja, dit assortiment is redelijk uniek in de regio, en zeker een punt wat meer aandacht behoeft in de promotie van de winkel."

“Kijk”, zegt Erik-Jan, “In de basis zijn alle gespecialiseerde audiowinkels gelijk. We bieden allemaal goede service, installatie aan huis en reparatiemogelijkheden. Dit alles natuurlijk naast kennis van de producten die we verkopen, en het op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen. Een keuze als deze vind je echter niet bij andere winkels in de wijde omgeving, zeker niet wanneer je bedenkt dat alle hoofdtelefoons ook nog eens speelklaar zijn opgesteld. Dit is echt iets waar we ons als Audio Time mee onderscheiden van onze conculega’s!”

Luisterruimten

Wanneer we doorlopen, komen we in de eerste luisterruimte. Hier kun je als klant ongestoord stereo apparatuur en speakers beluisteren. De ruimte komt qua afmetingen overeen met een kleine huiskamer en is nauwelijks akoestisch aangepast. “Op deze manier klinkt het bij de klant thuis vaak nog beter dan dat ze het hier gehoord hebben,” zegt Erik-Jan.

Wanneer ik mijn blik door de ruimte laat gaan zie ik naast de bekende speakermerken zoals Bowers & Wilkins en Totem ook luidsprekers van het merk Vroemen. “Wat is dat voor een merk dan...?” Erik-Jan: “Vroemen is een Duits luidsprekermerk, volledig handgebouwd, en de kast is gemaakt van natuursteen. Het merk vormt voor Audio-Time echt een unique selling point. Wij hebben de alleen-vertegenwoordiging voor Nederland, en daar zijn we bijzonder trots op!

Niet voor niets was Vroemen eerder al onderdeel van Audio-Time Stelt Samen, red.

"De speakers zijn ontworpen door ingenieur Bernd Vroemen, die een opleiding in geluidstechniek heeft genoten. Tijdens zijn scholing kwam hij erachter dat marmer bijzonder geschikt is om als kastmateriaal voor een hoogwaardige luidspreker te gebruiken. Dat dit materiaal niet breder toegepast wordt bij het bouwen van speakers heeft alles te maken met het verwerken van de diverse steensoorten. Een grote mate van vakmanschap en het kunnen 'lezen' van de steensoorten is een eerste vereiste.”

Het is duidelijk dat hij bijzonder trots is dit merk te kunnen voeren. “Het is uitermate moeilijk om met steen te werken, maar het biedt oneindig veel mogelijkheden. Zo kun je kiezen uit verschillende kleuren en structuren afhankelijk van de gebruikte steensoort. Op die manier krijg je als klant altijd een uniek product in huis. Om het echt speciaal te maken kun je zelfs kiezen uit diverse soorten halfedelsteen. Niet alleen voor wat betreft de kast is er keuze, ook het technische gedeelte kan naar wens aangepast worden. Bernd Vroemen biedt een basiskwaliteit die al op een zeer hoog niveau presteert, maar indien de klant meer wil kan nagenoeg alles. Tot en met het toepassen van een diamant tweeter.

Natuurlijk dient de rest van de luidspreker dan aangepast te worden zoals het wisselfilter en dergelijke. Herr Vroemen heeft daar alle expertise voor in huis zodat een afgewogen geluid gegarandeerd is. Dat zal dan wel een lieve duit kosten...? “Normaal gesproken zouden de speakers inderdaad fors geprijsd zijn, maar doordat ik de luidsprekers direct vanaf de fabriek betrek blijft de prijs relatief laag. Het ontbreken van de tussenhandel levert de klant fors voordeel op. Hierdoor kunnen wij de meest betaalbare versie van een Vroemen speaker al aanbieden voor 1200 euro per stuk. Afhankelijk van de wensen van de klant en het gekozen model kan de prijs oplopen tot wel 18.000 euro per stuk.”

Voor een uniek product als dit zijn de prijzen inderdaad bijzonder scherp te noemen. Ook eens kennismaken met deze fraaie speakers, maak dan vooral een afspraak voor een uitgebreide luistersessie. Wilt u de speakers eerst eens zien en horen in een ongedwongen ambiance? Dan kun je op 4, 5 en 6 oktober op de Quatre Saison life-style beurs te Zevenbergen terecht. Daar geeft Audio Time acte de presencé met verschillende modellen uit de lijn Vroemen luidsprekers.

Home Cinema

Na de eerste luisterruimte lopen we verder naar achter en komen we in een gang, waar links de tweede ruimte te vinden. Deze kan net als de eerste gebruikt worden voor het in alle rust beluisteren van stereo apparatuur. Een comfortabele bank zorgt ervoor dat je als klant heerlijk relaxt de apparatuur die je samen met Erik-Jan uitgekozen hebt kunt beoordelen.

“Dit is wat ik voor ogen had toen ik het oude pand aan het verbouwen was,” vertelt Erik-Jan. “Hier kunnen meerdere klanten tegelijk, zonder elkaar te hinderen ongestoord hun keuze maken. Maar dit is nog niet alles!" We lopen verder de gang in en komen in een grote spaarzaam verlichte ruimte. “De Audio-Time thuisbioscoop!” roept Erik-Jan trots.

De ruimte is voorzien van zwarte vloerbedekking, wanden en plafond met daarin een aantal kleine spotjes. Rechts naast de deur staat een rack met daarin een complete surroundinstallatie. Aan de korte zijde van de ruimte hangt een groot 60” plasmascherm. Als speakers dienen, hoe kan het ook anders, exemplaren van Vroemen. Vloerstaanders voor de frontkanalen en monitors voor de surroundkanalen. Ook hier een lekkere bank om optimaal te genieten van het beeld en geluid.

“Met het realiseren van deze bioscoopruimte kunnen we nu ook de hardcore surroundliefhebbers optimaal bedienen. En er is bovendien nog ruimte voor uitbreiding in de toekomst.” Om daad bij woord te voegen, schuift hij een groot gordijn aan de lange zijde van de ruimte open - waar ik dacht dat de gordijnen slechts fungeerde als demping voor de bioscoopruimte. Er blijkt een nog grotere ruimte achter verscholen te zitten.

“In een later stadium wil ik het onafgewerkte gedeelte betrekken bij de ruimte die nu als bioscoop dienst doet. Op die manier is het mogelijk afhankelijk van de wens van de klant ook een heel groot systeem op te stellen, al dan niet in combinatie met een projector in plaats van een plasma- of ledscherm. Vraagt de situatie om een kleinere ruimte dan volstaat het dichtschuiven van de gordijnen of andersoortige afscheiding. Je ziet, plannen genoeg voor de toekomst.” zegt Erik-Jan.

Natuurlijk ontbreekt ook een aanbod aan goede gebruikte en demo apparaten niet in het assortiment van Audio-Time. Hiervoor is een kleine ruimte ingericht met daarin rekken waar de diverse producten opgesteld staan. “Het productaanbod wisselt regelmatig dus bezoek regelmatig onze website www.audio-time.nl of neem telefonisch contact op wanneer je naar iets specifieks op zoek bent.”

Direct to Disc

Naast serieuze hifi heeft Audio-Time nog een leuk item beschikbaar voor verhuur. In de werkplaats achter de winkel laat Erik-Jan mij een complete 'party set' zien, bestaande uit een console met daarin twee cd-spelers, versterkers en een draadloos karaoke systeem. Verder vier grote JBL luidsprekers en een subwoofer. Een korte demonstratie van de set laat horen dat Erik Jan de juiste keuze heeft gemaakt door niet deel te nemen aan de voorrondes van The Voice of Holland….

We lopen terug naar leestafel en zetten daar ons gesprek voort. “We zorgen ervoor als Audio-Time bij te blijven in de nieuwe ontwikkelingen in de markt. Daarom verkopen we ook een assortiment streaming en daaraan gerelateerde producten. De computer doet meer en meer zijn intrede in audio-installaties. Iets wat niet tegen te houden is. We kunnen onze klanten pasklare oplossingen of maatwerk bieden al naar gelang de situatie. We voeren onder andere producten van Sonos, Bluesound en Olive en niet te vergeten de Audioquest DragonFly USB Dac."

"Wel vind ik dat er met de komst van streaming en muziek beluisteren vanaf een harddisk minder de focus ligt op de muziek, en meer op zoveel mogelijk verschillende korte stukjes luisteren. Daarom geef ik zelf nog steeds de voorkeur aan het luisteren naar vinyl. Klankmatig komen de diverse media steeds dichter bij elkaar te liggen, dus dat is geen reden meer voor een bepaalde voorkeur. Echter het luisteren naar een elpee betrekt je in mijn ogen meer bij de muziek. Eerst het ritueel van schoonmaken en het in de aanloopgroef laten zakken van de naald en daarna een hele zijde afluisteren zonder nummers te skippen.”

Het onderwerp vinyl brengt ons vervolgens bij de al eerder genoemde partij Direct to Disc elpees. “Soms heb je mazzel en loop je tegen iets bijzonders aan," zo duidt Erik-Jan. "Via een vriend kreeg ik de tip dat er in een nalatenschap van iemand hier uit de buurt een partij elpees zat. Na contact opgenomen te hebben, mocht ik langskomen om die partij te bekijken. Bleek het te gaan om ruim 700 Direct to Disc elpees. Ongeveer twintig verschillende titels van diverse labels als Crystal Clear Records, Century Record en Direct Disk Labs. Sommigen zelfs Limited Editions.”

Wanneer ik vraag wat hij precies met deze unieke partij gaat doen zegt Erik-Jan het volgende: “Kijk, Audio-Time zou Audio-Time niet zijn als we met deze elpees niet een leuke klantenactie zouden doen. We hebben het volgende bedacht: bij elke €100, - die een klant besteed aan een draaitafel of analoog gerelateerd product, als bijvoorbeeld een element of phonotrap ontvangt hij of zij een Direct to Disc elpee naar keuze. Van sommige echt unieke titels zijn maar enkele stuks beschikbaar dus wees er snel bij.”

We zijn ondertussen een aantal uurtjes verder en regelmatig komen er klanten binnen die de aandacht vragen van Erik-Jan. Dus besluiten we het gesprek af te ronden zodat hij zich volledig op de klanten kan concentreren.

Het was wederom een genoegen bij Audio-Time op bezoek te zijn. Erik-Jan Embregts is onverminderd enthousiast en heeft met de verhuizing naar het nieuwe pand nog meer mogelijkheden om u als klant kennis te laten maken met mooie en unieke producten. In een ongedwongen en relaxte sfeer kunt u ongestoord uw keuze maken. Zowel de muziek- als filmliefhebber kan zijn hart ophalen in de fraaie winkel van Audio-Time. Nieuwsgierig geworden? Erik-Jan Embregts ontvangt u graag in zijn winkel. 

Audio-Time
Van Goorstraat 10
4811HJ  Breda
Tel. 076-5656450
www.audio-time.nl

Of kijk op de Facebookpagina