Projectie geeft de ultieme filmbeleving


Gastauteur | 26 augustus 2010

Het licht in de kamer wordt langzaam gedimd, zacht zoemend komt het scherm naar beneden en de lamp van de projector wordt opgewarmd. De eerste tonen van de soundtrack worden zachtjes door de luidsprekers weergegeven. Rustig zak je wat verder in je stoel, met een heerlijk glas gekoelde drank en een lekkere bak popcorn binnen handbereik...

Wat is er mooier dan in je eigen huiskamer of zelfs aparte bioscoopruimte van een levensgroot beeld genieten? Dus geen plasma van 127 centimeter, maar een projectiescherm van tweeënhalve meter! En dat met een kwaliteit waarvoor je vijf jaar geleden nog een fortuin moest neerleggen?

Projectie geeft volgens onze gesprekspartner Epson de ultieme filmbeleving, met veel meer bioscoopgevoel dan een lcd- of plasmatelevisie oproept. En met een oprolbaar scherm en een kleine projector kan zo’n thuisbioscoop vrijwel compleet in de woonkamer worden weggewerkt.

Lcd-projectoren

Epson is ‘s werelds grootste projectorfabrikant en expert als het gaat om lcd-projectoren. Maarten Kuenen, Business Manager Projectoren van Epson Benelux, vertelt: “De educatie- en zakenbranche zijn de grootste afnemers van projectoren, en het home cinema/consumenten-gedeelte is maar een relatief klein onderdeel van het totaal. Maar wel belangrijk, omdat Epson daar echt kan laten zien wat voor state of the art producten we kunnen maken.”

De eerste vraag die we voorleggen aan Epson is waar je op moet letten als je een projector koopt. Volgens Maarten Kuenen is het budget uiteraard een belangrijke factor. “Helaas kun je voor vijfhonderd euro geen Full HD-projector kopen. Maar als je echt wilt genieten van alle details van bijvoorbeeld blu-ray, is een projector met een resolutie van 1920x1080 pixels eigenlijk een must. Deze beginnen in prijs bij zo’n 1200 euro. Verder is het belangrijk een goede dealer te zoeken, liefst eentje die ISF-gecertificeerd is. Dat betekent dat ze verstand van zaken hebben en de projector perfect voor je kunnen afstellen. ISF staat voor Imaging Science Foundation. ISF geeft trainingen aan professionals in de industrie over het correct inregelen van beeld. Een ander belangrijk punt: niet iedere beamer is geschikt voor home cinema.”

Fluisterstil

Maar waarom speciaal die home cinema-projectoren? Waarom is niet iedere beamer geschikt voor een home cinema? Maarten verduidelijkt: “Aan een home cinema-projector worden andere eisen gesteld dan aan een data/presentatieprojector. Zo is het bij presentaties vooral van belang dat je bij veel omgevingslicht nog een acceptabel plaatje te zien krijgt. Correcte kleuren zijn dan minder van belang. Bij een home cinema-projector is dat andersom: hier zijn natuurlijke kleuren juist enorm belangrijk en is een lichtkanon in de meeste gevallen niet nodig. Ook moet het contrast goed hoog zijn en het beeld mooi scherp, zonder aan dat ‘filmische’ in te boeten waar de echte filmfreaks naar op zoek zijn. Als laatste is het belangrijk dat de projector lekker stil is, met een ventilator die je niet stoort tijdens de film. Epson besteedt veel aandacht aan het fluisterstil maken van haar home cinema-projectoren.”

Gamen

Maar niet alleen films krijgen een extra dimensie ‘in het groot’. Maarten vertelt: “Het is geweldig om op groot formaat te gamen! Je waant je op levensecht formaat in de wereld van het spel. Epson maakt zelfs projectoren met ingebouwde speakers en dvd-speler, zodat je waar je maar wilt je game-console aan kan sluiten en kan spelen. En daarna even bijkomen met een goede film natuurlijk...”

De belangrijkste technologieën voor projectoren zijn lcd (Liquid Crystal Display) en dlp (Digital Light Processing). Epson maakt uitsluitend lcd-projectoren en maakt ook de lcd-panelen voor andere projectorfabrikanten. Alle lcd-projectoren gebruiken drie paneeltjes, één voor elk van de primaire kleuren rood, groen en blauw. Die drie verschillende beeldjes worden door middel van een prisma bij elkaar gevoegd en door de lens op het scherm geprojecteerd.

Deepblack technologie

Maar wat zijn dan eigenlijk de voordelen van lcd? Maarten: “Lcd-projectoren hebben een heel rustig beeld ten opzichte van dlp-projectoren, die in de betaalbare klasse altijd een enkel lichtpaneel en een kleurenwiel gebruiken, waarmee de kleuren na elkaar worden geprojecteerd in plaats van tegelijkertijd. En dankzij de Epson DeepBlack-technologie in de topmodellen is het zwart bovendien echt zwart en worden daarmee extreem hoge contrastwaardes gehaald. Het argument dat lcd-projectoren geen diep zwart kunnen weergeven, gaat nu niet meer op.”

Wij vragen Maarten of het alleen mogelijk is om in een volledig donkere ruimte te kijken naar een projector. Hij legt uit: “Projectoren functioneren natuurlijk optimaal in een verduisterde ruimte, maar een beetje licht op het scherm is niet zo erg. Epson-projectoren hebben hiervoor een speciale Living Room-stand waarmee je weliswaar iets aan beeldkwaliteit inlevert, maar waarvoor je een feller plaatje terugkrijgt. Bijvoorbeeld als je overdag een film wilt kijken, of wilt gamen met vrienden. Of als je de hele buurt hebt uitgenodigd om naar het WK voetbal te kijken.”

Kijkafstand

Er zijn nog meer zaken om even goed op te letten. “De juiste kijkafstand is erg belangrijk, en die is afhankelijk van de projector en de kamer. De beschikbare afstand bepaalt de optimale grootte van het beeld. Als je anderhalf tot twee keer de beeldbreedte als kijkafstand aanhoudt, heb je een optimale beleving.

Aan de ene kant is het niet de bedoeling om te ver weg te zitten van het beeld, omdat het dan moeilijker wordt om details te zien en omdat de impact van het beeld dan minder wordt. Maar te dichtbij zitten is ook niet alles. Ook neemt de hoeveelheid licht op het scherm af naarmate het beeld groter wordt. Een te groot beeld ziet er meestal nogal mat uit, dus maak het niet te gek! Iedereen moet dit natuurlijk voor zichzelf bepalen, dit zijn meer richtlijnen. Uiteraard kies je bij een 16:9-projector ook voor een breedbeeldscherm. Laat je door een dealer met kennis informeren over de verschillende soorten projectieschermen, en onthoud dat naast de grootte ook de kwaliteit van het projectiescherm heel belangrijk is.”

Klanttevredenheid

Maarten wil dat laatste punt nog even verduidelijken: “Wij vinden het bij Epson heel belangrijk dat dealers hun klanten goed voorlichten over het product. Daarom selecteren wij ze op service en kennisniveau. De meeste dealers zijn in staat de projector perfect af te stellen door middel van een ISF-kalibratie. Wat er gebeurt tijdens zo’n kalibratie is dat alle settings met meetapparatuur volledig volgens de standaard worden ingesteld. Dat is zeer specialistisch werk en essentieel voor een zo goed mogelijk plaatje. Klanttevredenheid is voor ons het allerbelangrijkste en wij gaan hierin vrij ver.”

Een heel verhaal al met al, maar het belangrijkste is dat je tegenwoordig voor de prijs van een goede plasmatelevisie ook een projector met scherm kunt aanschaffen. Wedden dat het beeld bij de buren dan minder indrukwekkend is dan bij jou? Veel kijkplezier!

Aankooptips: 

Let op de resolutie van de projector. In de lagere prijsklassen is deze meestal 1280x720 pixels, wat ‘HD Ready’ wordt genoemd. Pas bij een resolutie van 1920x1080 pixels spreekt men van ‘HD’ of ‘Full HD’, wat essentieel is om optimaal te genieten van blu-ray. Omdat de lamp in projectoren goed gekoeld moet worden, zijn niet alle projectoren even stil. Let hierop bij aankoop. Let erop dat de projector op de gewenste plaats ook de gewenste beeldgrootte oplevert! De zoomfunctie van de gebruikte lens heeft maar een beperkt bereik. Let erop dat de projector is uitgerust met lens shift. Dit maakt montage van de projector veel flexibeler, omdat deze niet meer recht voor het scherm gehangen hoeft te worden. Bij twijfel altijd overleggen met de dealer voor de meest geschikte positie. Sluit de projector altijd aan op de best mogelijke beelduitgang van de bron. In volgorde van goed naar slechter is dat: HDMI/DVI, component video, RGB via Scart, S-Video, composiet. Ga bij de aankoop niet alleen af op de door de fabrikant opgegeven lichtsterkte van de projector (uitgedrukt in ANSI-lumen) of contrastwaardes. Beide worden vaak overdreven en geven weinig garantie voor een goed beeld! Met het vorige punt samenhangend: een projector die goed presteert als presentatieprojector in felverlichte ruimtes, is ongeschikt voor gebruik thuis. De elektronica is geoptimaliseerd voor statische computerbeelden, niet voor de veel complexere videosignalen. Projectoren zijn vrijwel nooit uitgerust met een tv-tuner. Je zult dus een externe (High Definition) televisiedecoder op de projector aan moeten sluiten als je er ook tv mee wilt kijken. Koop de projector bij voorkeur bij een echte specialist en laat hem indien mogelijk direct ISF-kalibreren.