AV-NU verslag: deel 1


Eric de Boer | 29 oktober 2010 | Fotografie Eric de Boer

Na de veelbelovende aankondiging was het afgelopen weekend dan eindelijk zover, de eerste AV-NU was een feit. Na hard werken van de organisatie werden vele bezoekers in drie dagen tijd op veel nieuwe producten attent gemaakt door zo’n honderd standhouders. Ook diverse media hadden stands gehuurd en natuurlijk werd er ook veel sotfware in de vorm van lp’s cd’s en beeldschijfjes als dvd en Blu-ray aangeboden.

De vele stands waren samen goed voor meer dan 350 verschillende merken in soft- en hardware en niet te vergeten ontelbare accessoires. Veel te zien en te horen dus in de Jaarbeurs te Utrecht. De show was overzichtelijk ingedeeld en ruim 7000 bezoekers konden in de grote hal op grote displays zien in welke hal of op welke etage de verschillende importeurs hun stand hadden opgebouwd. Het showverslag zal in delen worden gepubliceerd om diezelfde overzichtelijkheid te kunnen bieden als de AV-NU haar vele bezoekers bood. Klik hier voor het overzicht van AV-NU 2010. Achter de kassa bevond zich een grote expozaal waar meerdere importeurs alsmede de redactie van HiFi.nl een stand hadden ingericht. Hier de interessante nieuwtjes die zich in deze ruimte bevonden.

HEA, TES Audio en GP Acoustics
Direct bij binnenkomst liepen de bezoekers tegen een brede stand van Kef (GP Acoustics) aan. Hier waren de onlangs geïntroduceerde nieuwe luidsprekerlijn, waarvan wij onlangs nog een recensie plaatsten, te zien; de goedkopere maar prima klinkende Q-serie. Hiervan voorzag instapper Q-100 trouwens ook de Hifi.nl stand van muziek tijdens de beurs. Hagelnieuw en derhalve één van de vele primeurs in Utrecht, was de nieuwe T-serie van Kef. Deze wel heel erg dunne luidsprekerlijn (35mm diepte) is voorzien van een geheel nieuwe tweeter en een vrij revolutionair ontworpen middentoner/ woofer. In plaats van een conus toe te passen, heeft Kef een nieuwe dubbelgelaagde unit, een platte tussenwand, gekregen waarmee de weergever zelf fungeert als dragende unit en resonanties van een behuizing elimineert. De nieuwe speakers zijn door de geringe diepte ideaal toe te passen in home cinema opstellingen en kunnen als complete 5.1set worden geleverd inclusief bijpassende subwoofer vanaf 1299 euro.


Foto: Kef Q-serie Uni-Q Woofer - ©Paul Vermeulen

Hier tegenover stonden drie andere importeurs, te beginnen met TES Audio. Ook hier was veel nieuws te zien en te beluisteren, waaronder de aangekondigde nieuwe Stello DAC DA100 Signature. Deze dac ondersteunt PC-usb, 24/96 bestanden en de opengewerkte versie toonde een gedegen opbouw. Interessant. Verder nieuwe Mission luidsprekers, de MX-serie. Deze compacte lijn weergevers zullen verkrijgbaar zijn vanaf 100 euro per stuk tot 399 euro voor de grote vloerstaanders MX-5. De MS Duo subwoofer van dit merk is interessant voor wie geen versterkingsgedeelte wil zien in zijn huiskamer, de spikes van de sub kunnen zowel onderop als op de achterzijde gemonteerd worden, waardoor het versterkingsgedeelte naar de vloer gericht kan worden. Het merk Aura kent drie nieuwe componenten, de geïntegreerde versterker Groove met 75 Watt vermogen (1499 euro), de Neo cd-speler die ook als dac ingezet kan worden en de Note, een versterker/ cd-speler, radio en iPod dock voorbereiding in één.


Foto: Aura Note - ©Eric de Boer

HEA stond met de nieuwe imposante HORNmanufaktur en Odeon speakers op Cayin en Lyric apparatuur te spelen. Odeon had een nieuwe weergever, de No. 28, met gedraaide hoorns uit massief berken multiplex. Het Oostenrijkse HORNmanufaktur is de eerste firma die een high-end breedband driver heeft ontwikkeld, met een gevouwen backloaded hoorn. Hay was zelf aanwezig om bezoekers van informatie te voorzien en er kon een eerste muzikale indruk van de set en de weergevers opgedaan worden. Veel buizen, aparte vormgevingen en interessante klanken trokken veel bekijks.


Foto: HEA Stand - ©TADA!

Hepta, Hansted, Audion Eltim Audio en The Pied Piper
Een gangpad verder stond Hepta met een brede maar vrij statische stand, waar een Cayin set zacht stond te spelen op twee nieuwe Hepta Two weergevers. Hiernaast stond Hansted Audio met onder andere de merken Jadis, Amazon, Transfiguration, Mørch, Rothwell, Peachtree, Bergmann, Lovan en Ringmat Statmat. Veel apparaten met een gedegen naamsbekendheid met als succesnummer de Peachtree apparatuur, met als nieuwtje de bijpassende speakers van dit merk, de compacte DS 4.5.

Ook Eltim Audio had een erg druk bezochte stand op de AV-NU. Veel nieuwe producten zoals de reeds aangekondigde Morel drivers, Twaron ‘Angel hair’ dempingsmaterialen en vele Mundorf artikelen waren goed bekeken producten bij de stand die veelal door zelfbouwers werd bezocht.

Audion showde enkele producten van het merk dat al 20 jaar bekendheid schijnt te genieten in ons land. Hieronder waren de Silver Night 300B jubileum editie, de Sterling Trio 3 kanaal AV versterker en de LS One luidsprekers.

Een ander merk dat al dertig (!) jaar in ons land opereert, is The Pied Piper. Verkrijgbaar als zelfbouwspeaker of als eindfabrikaat is op enkele kleine zaken na weinig veranderd ten opzichte van de eerste series, zegt de pasgetrouwde eigenaar trots. Ook actieve speakers (wat het merk aanbeveelt boven een externe versterking) zijn nog steeds ‘backwards compatible’ dus wie de net geïntroduceerde 100 Watt versterker in zijn wat oudere speaker wil hebben, kan dit zonder problemen (laten) doen. Natuurlijk was ook het gelimiteerde jubileummodel te zien.

Van games tot speakers en alles daar tussen

AVA, Antelope Audio, Nutters Audio
Hierachter stonden onder andere importeur AVA, die op de AV-NU met onder andere Kaleidescape en CYP demo’s gaven op gebied van software, iPort integratie van de bekende Apple producten in of op muren en natuurlijk de nieuwe Kaleidescape M-class player waarmee high definition beeldbestanden vanaf een server kunnen worden benaderd. Natuurlijk op een Runco LCD-scherm.

Naast de stand van HVT, waar veel vintage audio stond opgesteld, stond Antelope Audio. Het in de Benelux nog vrij onbekende merk is op zoek naar dealers en stond op de AV-NU met de nieuwe Antelope Audio Zodiac+ HD Mastering 192 kHz D/A converter te draaien. Deze dac met 64-bits klok aan boord kent een dynamisch bereik van maar liefst 129 dB bij een vervorming van slechts 0,0004%. Een hoofdtelefoonaansluiting en volumeregeling zitten geïntegreerd en veel bezoekers luisterden naar de luxe (2995 euro kostende) dac.


Foto: Antelope Audio Stand - ©TADA!

Een erg grote stand in de expozaal werd ingenomen door Nutters Audio, die naast WBT en Kimber Cable displays ook zeer veel software had meegenomen. Een nieuwe samenwerking met de deze week te openen webshop www.music4hifi.be was nieuws, de kurken draaiplateaumatten zijn inmiddels een groot succes, evenals de nieuwe male connectors van Wattgate. Verder heeft het audiofiele label Fim twintig titels van Universal Records gekocht, die al verkrijgbaar zijn. En er is van ditzelfde label groot nieuws, de verwachte ‘nieuwe’ zeer audiofiele geluidsdrager UDCD is vanaf heden leverbaar. Deze nieuwe high-end standaard voor cd’s van het merk dat toch al bekend staat om haar goede opnames, krijgen elk een speciale behandeling die uit vier belangrijke stappen bestaat (waaronder de behandeling met RCC, dat staat voor Resonance Control Coating), met als resultaat een zo laag mogelijke blokerror mogelijkheid (UDCD kent een waarde van 3 terwijl een ‘gewone’ massaproductie-cd een waarde van 220 heeft!). Toegegeven, 75 euro voor een enkele cd is een hoop geld, maar voor de puristen zal het dit zeker waard zijn!

Ubisoft, STS Digital, Robytone, Music2 Audio Import en Avtunes
Een pad verder was het een mediaspektakel van jewelste, waar spelletjesfabrikant samen met Epson een drietal instapmodellen gaming-dedicated beamers toonde aan de bezoekers, die op drie grote schermen zelf spellen van het merk Ubisoft mochten uitproberen. Naast dit geweld was de stand van STS-Digital, die nieuwe cd’s aan het publiek presenteerde en met een leuke set ook nog originele mastertapes afspeelde.


Foto: Bezoeker speelt games bij Epson - ©Paul Vermeulen

Hiertegenover stond de stand van Robytone. Onlangs heeft deze importeur het merk NuForce aan het pakket kunnen toevoegen en van dit merk was de nieuwste telg uit de kleurrijke Icon-serie te zijn, de Icon2. De uDac stond er in vele kleuren en sinds kort is er ook een bluetooth hoofdtelefoon op de markt, de BT Sports, die goed blijft zitten ondanks de bewegingen van de gebruiker. Door de draadloze techniek is deze koptelefoon ook inzetbaar als headset voor menig telefoontoestel, een prettige bijkomstigheid! Verder was het merk Melody vertegenwoordigd met een buizenversterker en –cd-speler, er stonden Adcom componenten, Frankenphile kabels in luxe houten kisten en leuk waren de nieuwe SoundScience QSB 30 Watt actieve usb-speakers, die inclusief erg luxe kabels slechts 99 euro per stuk gaan kosten. Handig voor onderweg en een verdienstelijk geluid voor de prijsklasse!

Music2 Audio Import had een statische stand tijdens de AV-NU, omdat dezelfde importeur een demo gaf op de X-Fi audioshow om de hoek van het Beatrixgebouw. Het verslag van die show vind je deze week nog elders op Hifi.nl. Tijdens de AV-Nu stond er op de stand van Music2 de Blumenhofer Acoustics Genuin FS 3.2 weergevers (met richtbare hoorn), de nieuwe lijn van DSS speakers, een draaitafel van Acoustic Signature en het voor Nederland nieuwe buizenmerk Absoluta, met een retro-look en hoogglans afwerking. Erg luxe aandoend, wat ook wel mag met prijzen die beginnen bij net geen 10.000 euro voor een geïntegreerde versterker (de Partenope, 2x 73 Watt hybride met phonotrap MM/MC aan boord).


Foto: Music2 Audio Import Stand - ©TADA!

AVtunes had haar stand goed ingevuld tijdens de AV-NU. Hun succesvolle merk Norstone heeft sinds kort ook gesloten meubels leverbaar, uiteraard met dezelfde stijlvolle afwerking. Het meubelmerk Idealiss introduceerde in Utrecht drie nieuwe Ogol LED tv-liftkasten en van het merk Ellipson waren de kogelvormige speakers met de naam Planet L getoond. Deze speakers zijn ook op de wand of aan het plafond te bevestigen en zijn nu ook in mat zwart verkrijgbaar. Ook nieuw bij deze importeur zijn de RipButler MicroX 500 en 1000 netwerkopslagapparaten met ingebouwde cd-ripper. Verkrijgbaar in zilver en zwart, voor 999 euro (500 GB) en 1099 euro (1000 GB). Deze apparaten zijn SqueezeBox- en Sonos compatible en kunnen ook branden op cd of dvd. Vrij nieuw is het merk System Fidelity, waarvan tijdens de AV-NU 2010 de geïntegreerde versterker SA-370 en cd-speler CD-370 werden getoond. Deze 50 Watt versterker kost slechts 349 euro en de cd-speler kost 229 euro.


Foto: AVtunes Planet L speaker - ©Paul Vermeulen

Boeddha, de Okki Nokki en de Tannoy Kingdom Royal

Samsung, Sony, RMR Soundsystems en VinylVinyl
Achterin de expozaal stonden Samsung en Sony met hulp van RAF 3D televisies en spelers te tonen. Ook hiervoor toonde het publiek grote interesse, de 3D-brillen gingen van hoofd naar hoofd. De techniek is ‘booming’ en zal steeds verder integreren in de huiskamers van de consumenten. Samsung had ook de 8000- en de nieuwe 9000 serie LED-tv’s staan.

RMR Soundsystems toonde in Utrecht nieuwe hoofdtelefoons en in-ear headsets van V-Moda. Met schappelijke prijzen, felle kleuren en een strak design zal het merk zeker een jong publiek aanboren. De oordopjes kunnen worden geleverd met afstandsbediening in het snoer geïntegreerd, wat ideaal is voor Apple en Blackberry producten. Een korte luistersessie naar een set oordoppen leerde dat het geluid vol en detailrijk is, terwijl omgevingsgeluid geheel wordt afgeschermd. V-Moda hoofdtelefoons zijn leverbaar vanaf slechts 39 euro.


Foto: V-moda - ©Paul Vermeulen

Een andere drukbezochte stand was die van VinylVinyl, waar menig bezoeker weer even door de platenbakken ging om iets van zijn of haar gading te zoeken. Ook accessoires en kleine voorversterkers waren hier te koop of te bezichtigen.

Rondom de hal, Audiac, Pioneer, HNNY benelux, D&D Audio en Latham Audio
Audiac had eigenlijk een te volle stand waardoor het erg dringen was. Reden hiervoor zal wel de nieuwe Arcam BDP-100 Blu-ray speler geweest zijn die achterin een hoek stond te spelen. Deze speler was zo nieuw dat hij de nacht voor de opening van de AV-Nu nog was ingevlogen om hem te kunnen tonen aan het publiek. Ook de nieuwe Arcam rDac en rCube trokken natuurlijk veel aandacht. Verder stonder er producten van Olive, Ayre, Lexicon. Geneva Labs in veel kleuren en Thiel luidsprekers. Er stond veel Cyrus tentoongesteld en ook van T+A was de wonderschone buizen voor-eind combinatie P10-2 en M10 monoblok samen met de D10-2 cd-speler te zien, maar helaas niet te beluisteren. Ook was er een opstelling met onder andere Mark Levinson en Wilson Audio te zien. En niet te vergeten enkele nieuwe producten van Tivoli Audio. Ook Terrason Audio was aanwezig op de stand van Audiac met Klangwerk speakers aangestuurd door Artora componenten. Maar zoals eerder vermeld, Audiac had zoveel moois te bieden in een te kleine ruimte dat veel bezoekers niet alles hebben kunnen zien. Volgend jaar een grotere ruimte?


Foto: Audiac T+A - ©Paul Vermeulen

Ernaast stond Pioneer met veel home cinema apparatuur, een opgestelde dj-kit en als enige tijdens de AV-NU met autoradios, navigatie en andere mobiele apparatuur en speakers. Achteraan de hal had medeorganisator HNNY benelux een flinke stand met veel nieuws. Natuurlijk stonden de nieuwe Okki Nokki platenwassers prominent opgesteld.


Foto: Okki Nokki - ©Paul Vermeulen

Van Rel Acoustics werd de nieuwe Quake T5 geïntroduceerd in Utrecht, die een 100 Watt stabiele versterking en een strakke vormgeving kent. DF Solutions toonde de DF Base, de DF Link en de DF Sonix. Drie streaming oplossingen voor audio en video. Deze stonden tijdens de AV-NU aangesloten op enkele grote Hantarex beeldschermen. Van Philips toonde HNNY de nieuwe Pronto TSU 9500 Inwall afstandsbediening voor alle denkbare domoticatoepassingen. Beyerdynamic heeft nieuwe hoofdtelefoons, de nieuwe Tesla modellen T1, T50p en T5p. De T1 en T5p zijn identiek aan elkaar, behalve de afsluitimpedantie. Waar de T1 met 600Ohm perfect aansluit op de hifi installatie is de T5p met 32Ohm geschikt voor gebruik met de meeste draagbare media. En de T50p is weer het beste voor mobiel gebruik. Publiekstrekker was de nieuwe Tannoy Kingdom Royal. Een bakbeest van een luidspreker, uitgevoerd met een supertweeter, een nieuwe Dual Concentric driver, 120 kilo per stuk wegend en diverse gouden accenten zal deze super-Tannoy een bepaald publiek zeker wel aanspreken. Meer betaalbaar zijn de nieuwe Revolution speakers van dit merk, de DC6 boekenplankspeaker en de DC6T vloerstaander voor respectievelijk 399 euro en 599 euro per stuk. En helemaal interessant zijn de nieuwe Creek Destiny MK II componenten, die in Duitsland en Engeland al zeer lovende kritieken hebben gekregen.

 
Foto: Tannoy Kingdom Royal - ©Paul Vermeulen

To be continued...

D&D Audio had ook veel nieuws te melden. Niet alleen is de importeur twee merken rijker, waaronder het bekende speakermerk Xavian (waarvan er enkele modellen op de AV-NU stonden) maar ook van het al bestaande merkenpakket had Hennie Dolleman van D&D Audio veel te melden. Natuurlijk was er veel VTL te zien. Ook Roberts Radios, een typisch Brits product, heeft nieuws. Er is nu een retro uitvoering van de radio leverbaar met ondersteuning van wifi en usb. Natuurlijk met DAB+ en FM-tuner en met een optionele luxe leren draagtas leverbaar. Van het platenspelermerk Clearaudio is er een nieuwe versie van de Emotion leverbaar, de Emotion SE. Uitgevoerd met een standaard CMD-lager, een dikker chassis en een dikker plateau.


Foto: Devialet D-premier klasse-D versterker - ©Paul Vermeulen

De Performance van hetzelfde merk heeft ook een verandering ondergaan, deze is vanaf heden leverbaar met een andere afwerking in zwart/zilver en aluminium. Van Crystal Cable is er nu een kabelinbrander leverbaar, die speciaal voor dit merk wordt vervaardigd met hoogwaardige componenten. Dezelfde versie is er van Siltech, maar ook dan weer is deze productspecifiek gemaakt en in zwart uitgevoerd. De grootste verassing van de stand was toch wel de erg stijlvolle Devialet D-premier klasse-D versterker. De voorversterking komt van twee pure klasse-A versterkers, terwijl de 8 eindversterkers zorgen voor een stabiele 2x 240 Watt vermogen. Het toestel kan zowel hangend als liggend geplaatst worden en is volledig voorbereid op de digitale toekomst. Met een ingebouwde phonotrap voor zowel MC als MM-elementen en alle denkbare inputs zoals HDMI in en uit, toslink(2), S/Pdif (4), XLR AES/EBU en vier speakerterminals blijft er weinig te wensen over. Maar wie analoog wil verbinden krijgt ook twee aparte RCA terminals. Het apparaat is middels software in te stellen op de wensen van de gebruiker, evenals de afstandsbediening. Tijdens de AV-NU stonden de bekende glazen Arabesque weergevers van Crystal Cable aangesloten op deze wel heel erg stijlvolle versterker en met enige regelmaat ging het volume dan ook omhoog om zo een flinke indruk achter te laten op de bezoekers.

Naast onze eigen stand stond nog een statische display van Latham Audio, met veel nieuws. Maar de echte luisterruimte was boven, dus zult u het nieuws van deze importeur later terug kunnen vinden in het vervolg van dit showverslag.

 
Foto: Latham Audio Naim Ovator - ©Paul Vermeulen

Omdat de stand van Hifi.nl tussen diverse muziekmakende stands gesitueerd was hebben we veel meegekregen van de verschillende demo’s die werden gegeven. Zelfs onze ‘eigen’ set, bestaande uit een door Audiac verstrekte Arcam Solo Mini die middels Crystal Cable bekebeling twee Kef Q-100’s aanstuurde, werd nog even als demo ingezet toen er geïnteresseerden naar vroegen. Het was een drukke maar gezellige boel in de expozaal van de Jaarbeurs. Met soms rust en dan weer een kakafonie van geluid door de vele demonstraties.


Foto: HiFi.nl Stand - ©Eric de Boer

Bekijk ook de andere verslagen over AV-NU:

AV-NU 2010: deel 2
AV-NU 2010: deel 3