Shootout Denon DHT-T100 en Canton DM50 Soundbase


Eric de Boer | 21 mei 2014 | Fotografie Eric de Boer | Denon
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 05 december 2013

Vrijwel geen enkel apparaat heeft binnen afzienbare tijd zoveel aanhang gekregen als de platte televisie. Maar omdat TV's steeds platter worden, wordt ook het geluid steeds platter. Al jaren spelen fabrikanten van hifi daarop in met home cinema-systemen en later ook de soundbars. Maar wat moet de TV-kijker die geen ruimte heeft voor een dergelijk systeem? Een TV speakerbase biedt uitkomst.

Dat het verbeteren van TV-geluid een hot item is, bewijst de enorme hoeveelheid lezers van het artikel dat hier eerder over verscheen. Het is heel simpel: niet iedereen wil of kan een enorme hoeveelheid kabels en luidsprekers in de huiskamer zien of plaatsen. Zo'n zes jaar geleden kwamen fabrikanten hier ook achter, wat resulteerde in de brede soundbars en de 2.1-kanaals home cinema-systemen.

Maar ook die systemen hebben nadelen wat betreft plaatsing: een soundbar is meestal te breed om onder een televisie te hangen en moet vaak worden voorzien van een subwoofer om toch wat laag te kunnen bieden. Wie zijn TV op een meubel heeft staan, moet ook nog eens rekening houden met de hoogte van een soundbar, anders wordt de ontvanger van de TV-afstandsbediening afgeschermd met alle problemen van dien.

De voordelen van een 2.1-kanaals home cinema-set ten opzichte van een soundbarzijn natuurlijk de integratie van een speler, radio en andere aansluitingen. Maar die moet vaak weer elders worden geplaatst en er moeten een subwoofer en losse speakers worden geplaatst, met de nodige kabels die vaak weer moeten worden weggewerkt om de huiskamer toonbaar te houden.

Speakerbase
Voor die mensen is een TV-speakerbase of soundbase een ideale oplossing. Tijdens de Europese Dealer Conference in Italië eerder dit jaar toonde Denon ons (onder embargo) al haar speakerbase, de DHT-T100. En tijdens de IFA was het Canton die met eenzelfde type geluidsoplossing voor televisies de aandacht trok. De Canton DM 50, waarbij DM staat voor Digital Movie. Beide soundbases bieden datgene waar veel huishoudens baat bij zouden kunnen hebben. Een alles-in-één geluidsoplossing voor (vooral staande) televisies met zo min mogelijk aansluitkabels die datgene doet waar vraag naar is: het simpelweg verbeteren van het TV-geluid.

Canton DM 50

Zowel de Denon als de Canton speakerbase zijn prima geschikt om onder de voet van een platte televisie te kunnen worden geplaatst. De TV mag niet zwaarder zijn dan respectievelijk 27 of 40 kilo, wat voor de meeste platteTV's van nu tot zo'n 50 inch geldt. In principe geldt voor beide speakerbases dat ze met een enkele kabel aangesloten kunnen worden, beide merken leveren er ook een standaard toslink-kabel bij. Ook hebben de beide hifiproducenten een afstandsbediening meegeleverd, hoewel de apparaten ook een leerfunctie bezitten om met de afstandsbediening van de TV bediend te kunnen worden. De gelijkenis tussen beide speakerbases is dus groot, wat het des te interessanter maakt om een directe vergelijking te maken. Waarvan akte.

Close-up: Canton DM 50
De Canton DM 50 is vervaardigd uit stevig MDF. Aan de voorkant zit een fraaie metalen grille, met daarachter een blauwkleurig LED display en de ontvanger voor infrarood. Met een breedte van 54 en een hoogte van 6,5 centimeter is het plaatsen van de soundbar onder een gemiddelde TV-voet geen probleem. Intern heeft Canton de DM 50 voorzien van vier klasse D-versterkers die in totaal zes drivers aansturen. Achter de grille aan de voorkant zitten twee paar 2 inch middentoners en 1 inch dometweeters, en voor het laag heeft Canton twee vier inch drivers aan de onderkant geplaatst.

Het frequentiebereik loopt van 40 tot 23.000 Hz en de crossoverfilters werken op 170 en 3000 Hz. Aan de achterkant zitten naast twee baspoorten de aansluitingen netjes 'verborgen' in een inham in de behuizing. Allereerst de Toslink-ingang voor geluid vanaf een televisie, maar wie gebruik wil maken van een coaxiale digitale kabel kan met de DM50 ook prima uit de voeten. Verder een analoge ingang middels twee tulpstekkeraansluitingen en een uitgang voor een subwoofer. Een standaard stroomkabel wordt aangesloten op de IEC C7 en voor software updates via de leverancier is er een speciale verbinding.

Intern is de Canton DM 50 voorzien van een Bluetooth 2.0-verbinding met AptX techniek om streaming van audio en een verbinding met een Bluetooth ondersteunende TV mogelijk te maken. Via de afstandsbediening kan de Canton speakerbase worden bediend, knoppen op het apparaat zelf zijn niet aanwezig. Het display licht enkel op wanneer een commando wordt ontvangen en dooft vanzelf weer, dus opvallen doet het apparaat niet.

Wat betreft de mogelijkheden is de DM 50 ook prima afgewerkt. Intern zitten decoders voor Dolby Digital en DTS TruSurround voor de omzetting van het geluid vanaf de TV of een video-apparaat. Verder kunnen bas en treble worden beïnvloed, is er altijd de optie om in stereo te luisteren en is paren via Bluetooth snel een eenvoudig. Op de (best wel zware) afstandsbediening zitten verder toetsen voor Power en Mute. Drukt de gebruiker de toets Sound langer in, verschijnt een menu voor aanpassing van LipSync, de functie om de subwooferuitgang te activeren en een Equalizer. Middels deze laatste functie kan worden opgegeven of de Canton DM 50 vrij staat, of er een televisie op is geplaatst of dat de soundbase in een kast staat. De IR leerfunctie zorgt ervoor dat een andere afstandsbediening (bijvoorbeeld die van de TV zelf) kan worden gebruikt om de soundbase te bedienen.

Denon DHT-T100

Ook de Denon DHT-T100 speakerbase is voorzien van een fraai dun uiterlijk. Denon heeft gebruik mogen maken van de technieken die zusterfabrikant Boston Acoustics in huis heeft en dat heeft geresulteerd in een constructie van stevig kunststof die licht taps toeloopt naar de achterkant. De voorkant meet 61 centimeter breed en de hoogte is 7,1 centimeter. Met een diepte van 35,5 centimeter is de Denon speakerbase ook wat dieper dan de concurrent in deze vergelijkende test, de Canton is met 30 centimeter diepte de kleinere van de twee. Maar wel de zwaarste, want met 4,3 kilo is de DHT-T100 een kilo lichter dan zijn Duitse collega.

Het vermogen dat de eveneens klasse D-versterkers bieden ligt op 120 Watt. Met een opgegeven frequentiebereik van 40 tot 20.000 Hz biedt de Denon op papier ook genoeg laagweergave, evenals zijn opponent in deze 'shootout'. Maar waar Canton een drieweg speakersysteem toepast, heeft Denon gekozen voor een tweeweg oplossing. De zwarte metalen grille aan de voorkant herbergt twee paar tweeters met een oppervlakte van 1,3 centimeter. De grote drivers die voor laag en midden verantwoordelijk zijn hebben een diameter van 5 inch en zijn ovaal van vormgeving om de speakerbase niet de hoog te maken.

Ook de Denon DHT-T100 speakerbase is voorzien van twee basreflexpoorten aan de achterkant. Daartussen zitten de aansluitingen, die niet volledig verzonken en haaks zijn zoals bij de Canton DM 50, maar wel wat naar binnen liggen. Het aansluiten van kabels is vrij makkelijk, mede dankzij een uitsparing aan de bovenkant van de Denon. De aansluitingen zijn vrijwel gelijk aan de Canton, maar voor de analoge ingang heeft de DHT-T100 een 3,5 mm aansluiting. Een verloopstekker naar cinch en een 3,5 mm aansluitkabel worden meegeleverd. De analoge ingang kan wel worden 'getrimd', er zit een schakelaar voor 0, -6 en -12 dB om de ingangsgevoeligheid aan te passen.

Wat betreft technieken en bediening gaan beide soundbases min of meer gelijk op, ware het niet dat Denon de DHT-T100 ook heeft voorzien van tiptoetsen die schuin bovenop de voorkant zitten. In plaats van een equalizer te gebruiken heeft Denon gekozen voor hun eigen Virtual Surround technologie als uitbreiding op de Dolby Digital decoding. Hierdoor is het mogelijk om te kiezen voor vijf luistermodi: Dialog, Movie, Music, Movie Wide en Music Wide. De benamingen spreken voor zich.

De acht tiptoetsen lichten vanuit het midden naar buiten toe op om aan te geven welke luistermodus is gekozen, zo maakt Denon de afwezigheid van een display goed. Natuurlijk is Bluetooth ook aanwezig, met A2DP en eveneens AptX techniek voor een verbeterde geluidsoverdracht. Voorts bezit de Denon een nachtmodus, om bij een lager volume toch een voller geluid te kunnen creëren.

Vergelijking

Initieel was het mijn idee om ook de Bose Solo op te nemen in een directe vergelijking met de Denon DHT-T100 en de Canton DM-50 speakerbases. Hoewel de Bose-versie van de TV-speakerbase wel in dezelfde prijsklasse opereert als de Denon en de Canton, is een vergelijk niet eerlijk. Want zowel de Canton als de Denon streven de Bose Solo mijlenver voorbij als het gaat om mogelijkheden en instellingen.

Allereerst passen op de Bose Solo slechts TV's met een formaat van maximaal 42 inch of 18 kilo gewicht. Daarnaast kan de gebruiker van de Bose Solo niet kiezen voor instellingen voor surround, stereo en is er geen equalizer aanwezig. Ook bij stereo-geluid luistert de Bose-eigenaar dus naar een ruimtelijk effect, wat bij bijvoorbeeld nieuwsuitzendingen of praatprogramma's minder wenselijk is. En ook Bluetooth is niet aanwezig op de Bose Solo, terwijl zowel de Canton DM 50 als de Denon DHT-T100 dat wel bieden. Teveel redenen om de Bose uit te vlakken uit het speakerbase-vergelijk.

Omschakelen
Bij het testen van beide modellen verwachtte ik een flinke mentale omschakeling te moeten maken, omdat ik gewend ben aan een volwaardig meerkanaals opstelling voor home cinema. Voor het gemak werd mijn receiver op passief gezet, zodat al het geluid naar de televisie zou worden geleid. Ik gebruikte hiervoor een AudioQuest Forest HDMI-kabel, die met een erg hoge prijs-kwaliteitverhouding prima functioneert voor het doorgeven van alle signalen. Voor het digitale signaal vanaf de televisie naar de soundbases maakte ik gebruik van de meegeleverde optische kabel die bij de Canton werd geleverd. Deze was net wat beter afgewerkt dan die van Denon, hoewel de gemiddelde gebruiker van één van beiden het verschil niet zal merken. Laat staan een aftermarket kabel aan zal schaffen.

Na een inspeelperiode van twee weken om en om werd het tijd voor een echt vergelijk tussen de Denon DHT-T100 en de Canton DM 50. Allereerst de stemgeluiden. Vaak worden uitzendingen zoals het nieuws of praatprogramma's door soundbars met een surroundstand ook verplicht weergegeven met een echo. Met de keuze Dialog weet de Denon het hier klankmatig van de Canton te winnen, hoewel op luider niveau de DM 50 prettiger is om langer naar te luisteren, omdat de DHT-T100 wat aan de heldere kant is.

Wat gezien de driverbezetting en het opgegeven frequentiebereik wel frappant is, is dat de Denon van zichzelf een wat voller laag biedt. Gelukkig kan zijn Duitse collega dan weer worden aangepast met de equalizer. Het bedienen van beide soundbases met de afstandsbediening is kinderlijk eenvoudig, maar de afwerking van de Canton afstandsbediening zorgt wel voor wat extra gemak. Geen nood, daarvoor hebben de fabrikanten een leerfunctie voor ingebouwd, zodat ook andere afstandsbedieningen kunnen worden toegepast.

Dan film en series. Belangrijk, want daarvoor zullen deze TV speakerbases het meest worden gebruikt. Op Film 1 speelt op dit moment de indrukwekkende film The Hobbit: An Unexpected Journey. Het filmische verhaal dat natuurlijk is gebaseerd op de werken van J.R.R. Tolkien neemt de kijker weer mee terug naar het sprookjesachtige Midden Aarde, waar de Hobbit Bilbo Baggins op een spannend avontuur gaat. Natuurlijk met veel geweld, spektakel en ook de elfen, dwergen, Orks en andere wezens zoals het briljante wezentje Gollum. De actie die in de film heerst wordt door beide speakerbases goed vertaald en ik kan me levendig voorstellen dat veel huishoudens het prima met één van beide geluidsoplossingen zouden kunnen stellen. Wat spelen met de afstand tot de achterwand levert niet heel erg veel veranderingen op voor de basweergave. De surroundfuncties van beide speakerbases doen hun werk meer dan afdoende; er is daadwerkelijk sprake van een breed en diep geluidsbeeld, hoewel de Denon DHT-T100 met de stand Film Breed het meest weet te imponeren.

Om een voorbeeld te geven: wanneer de beelden zich in een grot met veel watergeluiden afspelen, is het de Denon die druppels echt losjes in de ruimte weet te projecteren. Ook vocalen tijdens de surroundweergave zijn belangrijk. Die wil je niet op een andere plek horen dan vanuit daar waar ze moeten komen. Beide apparaten weten hier ruim voldoende te scoren en doen niet veel voor elkaar onder. De diepte van stemmen ligt bij de Canton DM 50 net wat meer naar achter dan bij de Denon, zonder teveel weg te vallen uit het totale geluidsbeeld. Wanneer ik echter muziek luister vanaf mijn PVR, in dit geval Elbow live, dan weet de Denon middels de muziekinstelling net wat natuurlijker te klinken. De stem van Guy Garvey ligt in vergelijking met de Canton lijkt meer achter een gordijn te blijven kleven, een soort van ingetogen weergave. Niet irritant, maar wel merkbaar wanneer de twee componenten naast elkaar worden vergeleken.

Datzelfde blijkt uit de weergave via Bluetooth. Met mijn iPhone als weergever kan ik beide apparaten koppelen en gewoon omwisselen. Diverse muziek wordt afgespeeld om de twee apparaten klankmatig te vergelijken. Vergeet niet dat veel mensen met een nieuwe televisie hun speakerbase ook zullen gaan koppelen via Bluetooth. Het is op beide apparaten mogelijk om meerdere apparaten draadloos te koppelen, zolang er maar één tegelijk speelt. Het geweldige nieuwe album Fanfare van Jonathan Wilson speelt digitaal, omgezet in Apple Lossless natuurlijk. Wie van Wilson zijn muziek houdt kan ik overigens melden dat de vinylversie van zijn nieuwe album, dat ik eerder recenseerde, nog een stuk beter klinkt dan de digitale versie. Maar dat terzijde. Met Wilsons muziek toont de Canton zich als een gedegen weergever die het moet hebben van warmte en een wat ingetogen geluid. Vermoeien zal deze DM 50 niet, ook niet met het geluidsniveau op een wat hogere stand.

Hoewel ik een lichte aanpassing van het laag middels de equalizer nodig acht voor een prettige weergave (dit is gelukkig ook aanwezig) weet de Canton de Denon te overtreffen op een hoger geluidsniveau. Maar dan wel op standje 'party'. Op een normaal geluidsniveau is het weer de Denon die dankzij een wat grotere afbeelding en de hogere mate van helderheid in het weergegeven geluid toch de voorkeur verdient. Het laag is weliswaar wat minder doortekend dan bij de Canton, maar weet wel natuurlijker over te komen. En dat komt, samen met de net wat bredere soundstage (voor zover we daar bij deze apparaten over kunnen praten), het totaalbeeld bij stereo weergave van muziek via Bluetooth gewoon ten goede.

The last man standing?
Tsja, dan heb je twee apparaten in huis die beide exact doen wat ze beloven. Want zowel de Denon DHT-T100 als de Canton DM 50 weten het geluid van de televisie te verbeteren. En flink ook. Zelfs de luxere Philips TV's uit de 8- en 9-serie hebben het nakijken wanneer je ze samen met deze speakerbases zou beoordelen. Beide fabrikanten hebben goed bekeken wat er exact nodig is om in deze tijd voor relatief weinig geld een compleet geluidssysteem aan de man te kunnen brengen. Dat houdt in dat de toevoeging van Bluetooth en de mogelijkheid om een subwoofer aan te sluiten aanwezig moeten zijn, samen met het kunnen gebruiken van een andere afstandsbediening, zoals die van de televisie zelf. Ook de mogelijkheid voor het aansluiten van digitale en analoge randapparatuur is door zowel Denon als Canton toegevoegd.

Wat me in eerste instantie bevreemdde is het feit dat beide apparaten geen HDMI gebruiken om de signalen te kunnen doorvoeren of verwerken. De reden hiervan ligt echter voor de hand: het toevoegen van een HDMI board (een aparte printplaat met digitale verwerking voor beeld en/ of geluid) zou de kostprijs van de apparaten met minimaal de helft verhogen. Wat echter wel op beide apparaten toegevoegd had mogen worden is NFC, de makkelijke techniek die paring via Bluetooth mogelijk maakt door middel van het even aanraken van een mobile device tegen de speakerbase.

Op de keper beschouwd moet ik bekennen dat de afwerking van de Canton DM 50 de meerprijs ook rechtvaardigt. De luxere (lees: zwaardere) uitvoering van zowel de speakerbase als de meegeleverde afstandsbediening geven ook echt een wat beter gevoel. Ook is er de keuze voor meerdere kleuren. Daarnaast is het display, dat alleen oplicht wanneer de DM 50 een signaal ontvangt, toch ook best prettig. Klankmatig is de Duitse opponent in deze shootout wellicht de meest neutrale, maar ik kan me voorstellen dat deze eigenschap voor vooral een wat ouder publiek wel wenselijk is. Ook de keuze tussen enkel stereo en surround zorgt ervoor dat men niet teveel hoeft te 'leren' om het apparaat te kunnen bedienen. En de toevoeging van een equalizer maakt het echt mogelijk om geluid aan de persoonlijke voorkeur te kunnen aanpassen.De aan de onderkant geplaatste woofers zouden in het geval van sommige lichtere meubels voor resonanties kunnen zorgen, hoewel ik daarvan geen last heb gehad met een massief meubel.

Maar wat betreft het aantal mogelijkheden op surroundgebied zal juist de Denon DHT-T100 de meeste mensen aanspreken. Toegegeven, de afstandsbediening oogt en bedient een stuk simpeler dan die van Canton, de speakerbase heeft een minder degelijke afwerking en op een luider niveau kan de Denon wat overhelder werken. Maar gezien het toch wat aantrekkelijker prijskaartje en het gemak van weergave, samen met de mogelijkheid om de Denon andere afstandsbedieningen te kunnen leren zonder tussenkomst van de originele afstandsbediening, is het voor de liefhebber van films, series en concertregistraties wel heel erg fijn om meer surroundtoepassingen te kunnen gebruiken. Erg prettig is het automatisch inschakelen van de Denon DHT-T100 wanneer een signaal vanaf de digitale ingang wordt ontvangen. De Canton DM 50 kan dan weer dezelfde functie hebben via de leerfunctie voor de afstandsbediening. Zet je dan de TV aan, schakelt de Canton middels deze macrofunctie ook in. Afgezien van een nachtstand is het niet verder kunnen regelen van het geluid wel een gemis. Wat in het voordeel van de Denon DHT-T100 werkt ten opzichte van de Canton DM op de Denon 50, is dat de aansluitingen makkelijker te bereiken zijn. Zeker wanneer ook de analoge ingang wordt gebruikt.

We praten dus over wikken en wegen, waarde lezer. Beide apparaten hebben duidelijke voordelen en richten zich op net een wat andere markt. Wie gaat voor de meest eenvoudige bediening en de meest hoogwaardige afwerking in de prijsklasse zal dus voor de Canton kiezen. Puur op mogelijkheden in weergave en de toegankelijkheid daarvan zal de Denon echter meer potentie hebben. Lees gerust: een jonger publiek aanspreken. De keuze voor de verbetering van geluid hangt dus af van de persoon die die verbetering zoekt. Wat betreft deze twee kan ik derhalve melden dat mijn persoonlijke voorkeur bij de Denon ligt, en dan voornamelijk vanwege de ruimere surroundmogelijkheden en de wat meer levendige weergave. Maar hoe dan ook, beide TV speakerbases doen dat waarvoor ze gemaakt zijn. Elk met een eigen doelgroep.

HiFi.nl plus- en minpunten

Denon DHT-T100
+ Veel surroundmogelijkheden
+ Goede prijs-kwaliteitverhouding
+ Open weergave

- Geen display
- geen NFC
- Afstandsbediening en behuizing hadden luxer gemogen

Canton DM 50
+ Degelijk afgewerkt
+ Display
+ Makkelijke bediening

- Geluid in stereo is wat minder open
- Geen NFC

Canton DM 50: 429 euro
Verkrijgbaar in Zwart, Wit en Zilver satijn lak

Bekijk alle details en actuele prijzen van de Canton DM 50

Denon DHT-T100: 299 euro
Verkrijgbaar in zwart

Bekijk alle details en actuele prijzen van de Denon DHT-T100

 

Gebruikte hardware

Weergave

Canton DM 50 Denon DHT-T100

Digitaal:

Panasonic TX-P42G20ES Marantz UD5007 Apple iPhone 4 Samsung SMT-7140 PVR

Stroomvoorziening:

Supra LoRad en PS Audio Quintet stekkerblokken Kemp QA plug

Kabels:

AudioQuest Forest en OxyPure HDMI bekabeling Canton (OEM) optische kabel