Product van het Jaar


Redactie HiFi.nl | 29 november 2013

Bij HiFi.nl wordt momenteel achter de schermen druk gewerkt aan het Hifidelity Jaarboek 2013-2014. Eén van de redactionele onderdelen is de Product van het Jaar-verkiezing.

In maar liefst twaalf categorieën gave audio- en video-componenten, maar ook smartphones, tablets en televisies, hebben we – samen met de collega's van FWD Magazine – een shortlist van steeds zes producten samengesteld. Het is aan de leden van de HiFi.nl Community om middels hun stemrecht te bepalen welke producten er uiteindelijk als Product van het Jaar in ons boek gaan belanden.

In elk van deze categorieën op de volgende pagina's hebben we zes producten geselecteerd die wat ons betreft de meest interessante nieuwigheden zijn die in de loop van 2013 op de markt gekomen zijn – met uitzondering van een paar producten die strikt genomen uit eind 2012 stammen. Om vanuit deze shortlists op de definitieve Producten van het Jaar uit te komen is het de bedoeling dat de lezers telkens één voorkeur uitspreken middels de enquete hieronder. Op de volgende pagina's vind je alle categorieën en producten toegelicht, te beginnen met categorie 1 hieronder: Versterker van het Jaar. Op pagina 9 en 10 vind je tot slot de vier categorieën van onze collega's van FWD Magazine: smartphones, tablets, 4K televisies en Full HD toestellen.

Let wel: je moet als Community Member ingelogd zijn op HiFi.nl om te kunnen stemmen. Zodoende kunnen we er zorg voor dragen dat alleen de stemmen van de members tellen voor de uiteindelijke uitslag. Je vindt dit artikel gemakkelijk terug via HiFi.nl/Community.

Mocht er dan na inlog nog altijd geen '(Member)' achter je naam staan, kun je dat even melden bij info@hifi.be

Versterker van het Jaar
Het versterker speelveld is breder dan ooit. Want naast de traditionele transistoren- en buizenapparaten, zijn tegenwoordig ook de zogenaamde digitale versterkers goed vertegenwoordigd. Goed om weten is dat versterkers steeds vaker over een ingebouwde DAC beschikken en dat sommige modellen zelfs streaming mogelijkheden bieden… 

 1) Marantz PM-11S3 - € 3.999
Inderdaad: de PM-11S3 is een rechttoe, rechtaan versterker. Maar dan wel één van de beste die we het afgelopen jaar gehoord hebben. Komt bij dat het prijskaartje in verhouding heel schappelijk is…

 2) NAD D 3020 - € 499
Vernieuwend, hoogst eigenzinnig – alleen al die vormgeving! – en een prijs/kwaliteitverhouding die zijn gelijke niet kent. Probeer maar eens om hier niet verliefd op te worden.

 3) Devialet 170 - € 6.990
Dit is misschien wel de modernste versterker ter wereld. Waarbij de term ‘versterker’ al lang de lading niet meer dekt. De Devialet 170 is namelijk net zozeer een D/A-omzetter en een streamer. En heb je de afstandsbediening al eens bekeken?

 4) Wadia Intuition 01 Power - € 7.500
Hij mag dan compact en slank zijn, er zit een hoop power en kwaliteit in die elegante behuizing verborgen. Zoveel zelfs, dat hij met gemak en op een hoogst muzikale manier een koppel high-end speakers zoals de Wilson Audio Sophia 3’s kan aansturen…

 5) Dan D’Agostino Momentum Monoblock - € 50.000/paar
Dit is high-end hifi op zijn best. De twee Momentums van de legendarische ontwerper Dan D’Agostino spelen de sterren van de hemel. En ze zien er ook nog waanzinnig fraai uit. Peperduur, dat dan weer wel…

 6) McIntosh MA7900 - € 8900
McIntosh heeft dit jaar zoveel mooie nieuwe versterkers geïntroduceerd, dat het moeilijk kiezen is. De MA8000 is ‘the one that rules them all’, maar de MA7900 is bijna net zo goed. En is een flink stuk goedkoper.

Let wel: je moet als Community Member ingelogd zijn op HiFi.nl om te kunnen stemmen. Zodoende kunnen we er zorg voor dragen dat alleen de stemmen van de members tellen voor de uiteindelijke uitslag. Je vindt dit artikel gemakkelijk terug viaHiFi.nl/Community.

Mocht er dan na inlog nog altijd geen '(Member)' achter je naam staan, kun je dat even melden bij info@hifi.be

Draaitafel van het Jaar

Je zou denken dat de analoge draaitafel – die toch al meerdere decennia onder ons is – intussen wel volledig doorontwikkeld is. Maar dat is niet helemaal waar. Zodoende werden ook dit jaar weer een aantal opmerkelijke nieuwe vinyldraaiers op de welwillende luisteraar losgelaten…

1) Well Tempered Lab Versalex - € 3.965
De Versalex ziet er van ver niet heel bijzonder uit – tot wanneer je de golfbal opmerkt die aan de arm gemonteerd zit! –, maar is dat zeker wel. Belangrijker is dat de Well Tempered Lab tafel werkelijk stukken beter klinkt dan zijn prijs doet vermoeden…

2) McIntosh MT5 - € 8500
Als je de MT5 een keer gehoord en/of gezien hebt, kun je je nauwelijks voorstellen dat McIntosh nog maar enkele jaren actief is als draaitafel producent. Hoe ze er in geslaagd zijn om op die relatief korte tijd zo’n machtige draaitafel neer te zetten? Geen idee.

3) Block PS 100 - € 1.199
De PS 100 heeft veel van de kwaliteiten - en de looks! - van een dure high-end machine, maar dan met een veel vriendelijker prijskaartje eraan. Daar houden we wel van. Na de aankoop nog even goed installeren en op smaak brengen met een mooi element, en klaar.

4) Rega RP40 - € 999
Rega bestaat 40 jaar. En dat moet gevierd worden. Met de RP40, bijvoorbeeld. Hoewel het om een compleet nieuwe vinyldraaier gaat, is de RP40 eigenlijk een afstammeling van de originele Planar uit 1973. Er zit dus inderdaad veertig jaar ontwikkeling in deze RP40…

5) Thorens TD 209 - € 999
De bekende Thorens kwaliteit, met een fancy vormgeving als bonus. Dat kon eerder al wel, maar niet voor deze prijs. Dit snaaraangedreven juweeltje wordt compleet met een AT95B element geleverd.

6) TechDAS Air Force One – vanaf € 64.000 
Uitzonderlijk op alle mogelijke manieren, deze Air Force One. Over de toegepaste technieken alleen al kan zomaar een leuk boekwerkje volgeschreven worden. Helaas komt het prijsniveau haast in de buurt van dat van een presidentieel vliegtuig…

Netwerkspeler van het Jaar

Netwerkspelers zijn de nieuwe cd-spelers. Maar dan beter en veel gebruiksvriendelijker. Sommige spelers zijn bedoeld voor één ruimte, andere hebben eerder een multiroom karakter. En er zijn modellen met en zonder ingebouwde opslagcapaciteit.

1) Bluesound Node (€ 449), Powernode (€ 699) & Vault (€ 999)
Bij Bluesound schijnen ze precies te weten waar de moderne muziekliefhebber behoefte aan heeft. En dus lanceerden ze een prima klinkend systeem dat zich net zo goed voelt als hoogwaardige geluidsbron in de woonkamer, dan als complete ‘whole house’ oplossing.

2) Marantz NA-11S1 - € 3999
Omdat ontwerpers Ken Ishiwata en Rainer Finck het alleronderste uit de kan wilden halen, werd de productie van de speler een jaar (!) uitgesteld. Maar het was het wachten meer dan waard. Wat een machine…

3) Meridian Media Source 200 - € 725
Geluidskwaliteit en bedieningsgemak zijn al enkele jaren absoluut top bij de Meridian Sooloos systemen. Maar nooit eerder kon je deze kwaliteit in huis halen voor een dergelijke lage prijs. Zo zien we het graag…

4) Aurender W20 –  € 15.900
Zou dit het beste server/streaming muziekapparaat ter wereld zijn? De kans is groot. Mag ook wel voor die prijs, natuurlijk. Je krijgt er echter wel 6 Tb aan harde schijven bij, plus een royaal bemeten SSD. En de user interface is top.

5) Cyrus Stream Xa - € 1.649
Combineer de gewaardeerde Cyrus streaming technologie met een hoogwaardige DAC en verpak het geheel in een typische Cyrus behuizing. Wat je dan krijgt is de Stream Xa. ‘Engineered to Entertain’ luidt de slagzin van dit Britse merk. De nagel op de kop.

6) SOtM sMS-1000 – vanaf € 2.800
Deze server/streamer combinatie beschikt over 2 Tb opslag en een drievoudige voeding. De systeemsoftware is vrij toegankelijk, en dus kan de machine door middel van allerlei plugins naar hartenlust getuned en getweaked worden. Bonus: 7” Android tablet meegeleverd!

Soundsystem van het Jaar

Heel wat gebruikers kiezen voluit voor een compact alles-in-één audiosysteem. Dat er bij voorkeur ook nog goed uitziet, en dat zonder al teveel moeite muziek vanaf een smartphone of tablet weergeeft. Met behulp van AirPlay en/of Bluetooth.

1) Marantz Consolette - € 999
Metalen kast. Walnoten achterpaneel. Twee 2-weg luidsprekers. Vier eindversterkers, met een totaal vermogen van 180 watt. Wifi. Netwerk aansluiting. USB-poort. 30 pins iOS dock. En de typische Marantz-sound, natuurlijk…

2) Denon Cocoon Stream - € 299
De fraaie, organische vormgeving van deze Denon doet uitgesproken modern aan. Terecht, want de Cocoon Stream zet muziekbestanden vanaf Apple-, Android- en Windows apparaten om in hoogwaardig geluid. Precies wat de moderne muziekliefhebber wil…

3) Bowers & Wilkins A7 - € 799
Aan de buitenkant: strak, chique en minimalistisch. Binnenin schuilt een audiofiele 96 kHz/24 bit DAC, een potige 150 watt versterker en hoogwaardige luidsprekers. Want het is en blijft een B&W, natuurlijk. Doet AirPlay, Wi-fi en netwerk audio.

4) Klipsch Stadium – € 1.995
Een high-end dock, bestaat dat?  Vanaf nu wel, alleszins. Stel je voor: 400 watt piekvermogen, frequentiebereik tot 26 Hz, en echte Klipsch hoorndrivers voor het hoog. Verder krijg je onder andere AirPlay, Bluetooth, DLNA, Wifi en USB.

5) Geneva Sound System Model S Wireless DAB+ - € 399
Dit ‘Made in Switzerland’ systeem omvat twee klasse D versterkers en evenveel 3” breedband luidsprekers. En een FM en een DAB/DAB+ tuner. Streamen vanaf eender welk mobiel apparaat (iOS/Android/Windows/Whatever) kan via Bluetooth.

6) Mcintosh McAire - € 4250
De McAire ziet er zonder meer indrukwekkend uit. En dat is hij ook. Zo zijn het afwerkingsniveau, het gewicht en de stijl typisch McIntosh. Heel chique dus, gebouwd als een tank en haast even zwaar. De McAire kan overweg met AirPlay, Wifi , netwerk en USB.

Luidspreker van het Jaar

Voor elk wat wils in deze categorie: van kostbare überspeakers tot meer sympathiek geprijsde middenklassers.  En een alleraardigst desktopmodel. Zolang je iet of wat binnen dezelfde prijsklasse gaat shoppen, is het vaak niet zozeer een kwestie van beter of slechter, maar van anders. Toch kan er maar één de Luidspreker van het Jaar worden…

1) KEF X300A – € 799/paar
Je zou de X300A kunnen omschrijven als high-end muziekoplossing voor de desktopomgeving. Er zit namelijk ook een 96 kHz/24 bit DAC in de KEF’s, evenals twee versterkermodules. Gewoon nog een USB-kabel inpluggen en voila: instant nirvana.

2) Magico S1  - € 15.500/paar
Zouden er in 2013 beter klinkende luidsprekers op de markt losgelaten zijn dan deze Magico’s? Dat is weinig waarschijnlijk. Naar Magico normen is de S1 heel betaalbaar, maar wij moeten er toch een hele poos voor sparen. Maar: ze zijn het dubbel en dwars waard.

3) Revel M106 - € 1998/paar
Deze fraaie Amerikanen klinken even goed als ze eruit zien.  Misschien heeft het wel iets te maken met het enorme R&D budget van de Harman groep, waar Revel deel van uitmaakt. De compacte vormfactor en het vederlichte prijskaartje zijn niet te versmaden bonussen.

4) Vivid Audio Giya G3 – vanaf € 27.998
De Giya G3 is het werk van Laurence Dickie, één van ’s werelds beste luidsprekerontwerpers. De unieke vormgeving – Diva Plavalaguna uit The Fifth Element, iemand? – maakt ‘m tot een meerwaarde voor je interieur.

5) Wilson Audio Alexia – vanaf € 55.900/paar
De Alexia is opgebouwd uit drie onafhankelijke modules (laag, mid en hoog), die op een hoogst elegante manier in elkaar passen. Heel veel techniek, heel veel muzikaliteit en eh.. heel veel geld, dat is de Alexia in een notendop.

6) GoldenEar Triton Two - € 3.000/paar
‘We make high-end affordable’, zegt ontwerper Sandy Gross er zelf over. In het geval van de Triton Two zijn we het volkomen eens met hem: deze luidsprekers klinken inderdaad erg goed en het prijskaartje is best schappelijk.

Hoofdtelefoon van het Jaar

Er zijn zoveel verschillende hoofdtelefoons verkrijgbaar, dat het haast onbegonnen werk is om de zes beste exemplaren die dit jaar op de markt gekomen zijn er uit te kiezen. Feit is dat je heel waarschijnlijk met elke van de hieronder voorgestelde hoofdtelefoons lang en gelukkig naar muziek kunt luisteren…

1) Bose QuietComfort 15 - € 349.95
Er zijn twee heel goede redenen om de Bose QuietComfort 15 in dit lijstje op te nemen: hij klinkt als een klok en de noise cancelling functie is onwerkelijk goed. Daarbij is ook het draagcomfort eersteklas.

2) Audio Technica ATH-ANC9 – € 339
Deze hoofdtelefoon weert stoorgeluiden als geen ander, met dank aan de ingebouwde QuietPoint noise cancelling technologie. Verder klinkt hij aangenaam relaxed en heeft hij een klein microfoontje om telefoongesprekken te kunnen voeren via je smartphone.

3) Bowers & Wilkins P7 - € 399
De looks en het afwerkingsniveau van deze P7 staan boven elke twijfel verheven. Over de geluidsweergave stelt B&W dat de drivers in de oorschelpen sterke overeenkomsten vertonen met de woofers en tweeters die ze in hun luidsprekers gebruiken. Dat belooft!

4) Philips CitiScape Frames GHL5705/BKP – € 99.99
Er zijn een paar dingen die ze bij Philips heel goed kunnen. Hoofdtelefoons ontwerpen is daar één van. En dat leidt af en toe tot de realisatie van een fraai gesculpteerd staaltje techniek zoals de CitiScape Frames hoofdtelefoon. Doe zo verder, Philips!

5) KEF M500 € 299
Als een fabrikant zich waagt aan een voor hen geheel nieuwe productcategorie, is het resultaat in het begin normaal een stuk minder goed dan bij de concurrentie. Maar deze keer niet. Met de superieure M500 hoofdtelefoon speelt KEF meteen mee aan de top.

6) Sennheiser Momentum On-Ear – € 199.95
Sennheisers zijn prima hoofdtelefoons. Altijd al geweest. De hipheidsfactor bleef er echter wel eens wat bij achter. En daar brengt de Momentum On-Ear ‘Premium Lifestyle Headphones’ nu definitief verandering in. Mooi zo!

 

DAC van het Jaar

Een digitale gegevensstroom omzetten naar analoog geluid, zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Misschien niet, maar desondanks blijkt het niet evident te zijn om dat ook op een correcte en muzikaal prettige manier te doen. Het zestal hieronder slaagt daar met vlag en wimpel in.

1) Meridian Explorer – € 295
Een flinke hoeveelheid krachtige, digitale technologie, veilig weggeborgen in een aluminium ‘brillenetui’, zo laat deze Meridian Explorer zich kort en krachtig omschrijven. Heeft één ingang, namelijk USB mini type B.

2) Musical Fidelity V90DAC – € 275
Functionele no-nonsense aan de buitenzijde, hoogwaardige 32 bit/192 kHz DAC circuits binnenin.  Het resultaat is een DAC die een paar niveaus hoger presteert dan zijn prijs doet vermoeden…

3) MSB Technology Analog DAC – vanaf € 7500
Net zoals elke andere DAC zet de MSB digitale signalen om naar het analoge domein. Hij doet dat echter op een zodanige manier dat het resultaat sterk doet denken aan het allerbeste wat analoge signaalbronnen te bieden hebben. Indrukwekkend, dat.

4) Bricasti Design M1 – € 8.585
Bricasti is een grote naam in de professionele audio wereld. In fancy looks en/of semi-wetenschappelijke bla bla is men daar niet geïnteresseerd. Wel in zeer hoogwaardige prestaties en een niet al te gek prijskaartje. En dat is precies waar de Bricasti Design M1 voor staat…

5) Wadia 121 Decoding Computer – € 1.399
Een prima klinkende DAC is dit, die gelijk ook dienst doet als hoogwaardige voorversterker. En die in een uiterst aantrekkelijke verpakking komt. Waarom ze hier dan pakweg geen € 2.399 voor vragen? We begrijpen het ook niet.

6) Naim DAC-V1 – € 1.750
Een stroom snel voorbijflitsende cijfertjes zonder enige aarzeling en met de nodige schwung omzetten naar vloeiende, analoge geluidsgolven. Dat doet de DAC-V1 als geen ander. Daarbij is het tegelijk ook een prima hoofdtelefoonversterker.

Surroundproduct van het Jaar

Misschien is het ietwat oneerbiedig om zomaar twee soundbars in dezelfde categorie te mikken als een chique AV-receiver en twee peperdure AV-processors, maar we hebben het toch maar geriskeerd. Blijft de vraag welke nu de beste nieuweling is…

1) Marantz AV8801 – € 2399 & MM8077 – € 2199
Deze uitstekend presterende Marantz-combo speelt echt in een hogere klasse dan het gros van de AV-receivers, maar is aan de andere kant een stuk goedkoper dan wat je doorgaans betaalt voor een losse surround processor en een meerkanaals eindtrap.

2) Sonos Playbar – € 699
Een dijk van een soundbar, die tegelijk ook het befaamde audio streaming systeem van Sonos naar je woonkamer brengt, hoe slim is dat? Bijkomende plussen zijn het superieure bedieningsgemak en de mogelijke uitbreiding naar écht surroundgeluid.

3) Philips Fidelio HTL9100 – € 799,99
Het nadeel van een soundbar is dat er enkel virtueel surround geluid uit komt. Maar daar hebben ze bij Philips wat op gevonden. Op de HTL9100 zitten links en rechts twee draadloze speakertjes aangehecht die je kunt loskoppelen en achteraan kunt neerzetten. Slim!

4) Meridian 861 V8 – € vanaf 16.750
De ‘V8’ toevoeging staat er omdat deze 861 surround processor inmiddels al aan z’n achtste editie toe is. Hij kost wat, maar beter dan dit wordt het echt niet. Tot wanneer Meridian één van de volgende jaren met een V9 voor de dag komt, that is.

5) Arcam AVR750 – € 4.999
Eigenlijk is dit een topklasse stereo-apparaat, dat bij wijze van toegevoegde waarde over vijf extra geluidskanalen beschikt. Het resultaat is een 7.1 machine die met evenveel gemak en precisie een intiem concert neerzet als een bombastische blockbuster.

6) Illusonic Immersive Audio Processor – € 15.600
De Immersive integreert een meerkanaals voorversterker, een DAC en een processor in één apparaat. Hij kan maar liefst 16 luidsprekers aansturen – minder kan ook – en 2 subwoofers. Stereo omzetten naar 16.2 en dan toch een natuurlijk geluid overhouden? Dat is de missie van deze Illusonic.

FWD TV's van het Jaar

We willen een steeds betere televisie ervaring. En een van de vereisten daarvoor is een groter beeld, maar dan wel zonder geconfronteerd te worden met de pixelstructuur van het scherm. 4K-televisies leveren 'retina'-stijl beelden, zelfs van erg dichtbij. We selecteerden de zes beste van het jaar.

4K-televisie van het Jaar

1) LG 65LA9709: 6499,-
Geen Edge LED, maar een Nano Full LED achtergrondverlichting voor deze 4K-tv. Je mag je dan ook aan uitstekende contrasten verwachten. Met de Magic Motion remote en de knappe interface vind je zo je weg in het smart tv deel.

2) Samsung UE65F9000: 5999,-
Deze slimme tv schuilt achter een eenvoudig design. Prachtig beeld, een leuke én handige smart-tv interface en alle aansluitingen netjes in aparte behuizing.

3) Sony KD-65X9005A: 5499,-
Triluminos scherm voor kleuren die je normaal gezien enkel in de cinemazaal ziet, Magnetic Fluid speakers voor geluid dat echt een kamer kan vullen. Wat wil je nog meer?

4) Toshiba 58M9363DG: 3499,-
Hij is met zijn 58 inch net iets kleiner dan de competitie, maar de prijs is ook heel wat toegankelijker. Koppel dat aan een sterk, overtuigend en gedetailleerd beeld en de Toshiba blijkt een prima keuze.

5) Panasonic TX-L65WT600E: 6500,-
Deze 4K-tv beschikt niet alleen over een HDMI 2.0 aansluiting én een 4K mediaspeler, maar ook over een DisplayPort aansluiting, ideaal als je op groot scherm wil gamen.

6) Philips 65PFL9708K: 4999,-
Philips levert zijn groot scherm aan een competitieve prijs. De beelden zijn scheermes scherp en worden zacht omkaderd door een driezijdige Ambilight.

Full HD-televisie van het Jaar

Kies je voor plasma of lcd of ga je voluit voor de nieuwe OLED schermen? De beste tv kiezen moet echter meer zijn dan enkel de beeldkwaliteit. Ook gebruiksgemak, smart tv en geluidskwaliteit spelen mee.

1) Panasonic TX-P60ZT60E: 4500,-
Een plasma-tv die in de voetsporen van de legendarische Kuro wil treden, die moet een uitstekende zwartwaarde en contrast bieden. Geloof ons vrij, dit is met recht en reden een 'limited edition'.

2) Samsung K55S9C: 7999,-
Perfect zwart en flitsend contrast, dat krijg je van OLED-technologie. Gebogen design met speakers in het kader. Overgieten met Samsung's geweldige smart tv-interface en je hebt een echte blikvanger in huis.

3) LG 55EA9809: 8999,-
Transparante voet met transparante speakers en toch een volle klank. En natuurlijk het beste zwart en contrast dankzij OLED. Opvallend gebogen scherm. Leuke bediening met de Magic Motion remote.

4) Sony KDL-55W905A: 2499,-
Triluminos technologie voor uitstekende kleuren, een handige interface, een uitstekende 'One Touch' remote en een prachtig design. Sony combineert heel wat goede eigenschappen.

5) Sharp LC-60LE857E: 2799,-
Dit Quattron scherm gebruikt naast een rode, groene en blauwe subpixel ook nog een gele subpixel. Je krijgt er extra scherpe beelden door en een ruimer dan normaal kleurbereik.

6) Philips 55PDL8908S Designline: € 2799,-
Heb je genoeg van al die gewoon uitziende televisies? Leun dan deze Designline tegen je muur. Driezijdige Ambilight maakt hem nog unieker.

FWD Smartphones en Tablets

De doorbraak van smartphones en tablets heeft een enorme impact gehad, ook op de beleving van muziek en film. Heel wat mensen gebruiken mobiele toestellen als bron voor media, consumeren er rechtstreeks muziek en video op, of hanteren een tablet als afstandsbediening voor hun AV-apparaat. Het speelveld is immens groot, maar wij hebben de hoogvliegers er uitgepikt. Nu nog het beste van het beste kiezen…

Smartphone van het Jaar

1) Apple iPhone - € 699
De afstand tussen de iPhone en de andere toptelefoons wordt kleiner. Toch blijft de Apple-foon de referentie, met een ijzersterke gebruikerservaring en de ultieme troef voor audio- en filmfans: Airplay. Dit is ook het apparaat met de ruimste aanbod remote-apps.

2) LG G2 - € 549
LG maakt indruk met hun eerste topmodel in jaren. Naast een prachtig IPS-scherm pronkt de G2 met ondersteuning voor hogeresolutie-audio. Er is een infraroodpoort om de G2 als universele afstandsbediening in te zetten.

3) Sony Xperia Z1 - € 649
De solide bouw en de water/stofdichtheid maken de Z1 een smartphone die heel wat kan doorstaan. Toch oogt het niet als een bouwvakkerstelefoon, maar net als een elegante verschijning met een mooi Bravia-scherm.

4) Google Nexus 5 - € 399
In termen van waar voor geld biedt de Nexus 5 heel veel. Ondanks het lagere prijskaartje moet hij niet onderdoen voor duurdere topmodellen. Dat de Nexus een ‘pure’ ervaring biedt zonder allerlei extra verflaagjes boven op Android, vinden wij bovendien heel fijn.

5) Samsung Galaxy Note 3 € 749
Met zijn 5,7-inch Super AMOLED-scherm is de Note 3 een smartphone waar je niet naast kan kijken. Het verenigt het beste van een telefoon en van een tablet, wat vooral fijn is voor mediaconsumptie en gaming. Ook hier ondersteuning voor hoge resolutie-audio.

6) HTC One - € 599
Lange tijd was de afwerking van de iPhone een toonbeeld van hoe het moest. De aluminium behuizing van de One van HTC maakt duidelijk dat ook andere fabrikanten kwaliteit kunnen afleveren – en een telefoon die zeer goed presteert.

Tablets

1) Apple iPad Air - € 479
De nieuwste iPad is dunner dan ooit en heel wat lichter. Vooral dat laatste maakt de iPad Air zeer aangenaam in het gebruik. Net zoals de iPhone is Airplay een waanzinnig handige feature.

2) Apple iPad mini - € 399
Airplay is ook bij de iPad mini present. Of je nu de mini of de Air kiest, heeft meer te maken met de persoonlijke voorkeur voor een grote of kleine tablet. De mini is in elk geval niet langer het kneusje van de familie, want het is nu uitgerust met snelle hardware en een indrukwekkend Retina-scherm.

3) Samsung Galaxy Tab 3 10.1 - € 379
De Galaxy Tab 3 is ondertussen - je had het nooit geraden – de derde generatie van Samsungs antwoord op de iPad. We vinden vooral fijn dat het grote 16:9-scherm films beter toont en dat Samsung heel wat apps voorziet, waaronder een nette DLNA-app.

4) Sony Xperia Tablet Z - € 479
In bad naar een film kijken op een tablet? Met de Xperia Tablet Z kan het, en nog meer. Sony heeft een stijlvol en zeer licht toestel gebouwd dat krachtig genoeg is voor alle apps en bovendien een knappe mediaspeler aan boord heeft. Goede geluidsweergave ook.

5) Google Nexus 7 - € 269
Wie een compacte tablet zoekt met een uitstekend HD-IPS-scherm kan niet veel mis doen door te kiezen voor de Nexus 7. Het pronkt met alle mogelijkheden van een topper, incluis NFC en een stevige batterij. En het prijskaartje maakte het helemaal af.

6) LG G Pad 8.3 - € 299
De laatste tablet van LG dateert weer van drie, vier jaar geleden. Met de G Pad is het merk helemaal terug. De mooie IPS-scherm van de G Pad is een tussenmaat: niet te klein, niet te groot. Ideaal voor onderweg!