Audio-Time wederopbouw


Dieter van den Bergh | 10 juni 2011 | Fotografie Erik-Jan Embregts

Vorig najaar sloeg het noodlot toe bij de populaire hifi-winkel Audio-Time in Breda: de zaak brandde volledig af. Op 10 november heropent de zaak op een nieuwe locatie in het centrum van de stad. Tot die tijd volgen we in een serie de bevlogen eigenaars Erik-Jan en Angelique Embregts, waarbij we nieuwe edities in de reeks steeds hier toe zullen voegen. Vandaag deel 1: De nasleep.

Deel 2 is inmiddels hier te vinden. 

10 juni 2011: in een pand aan de Van Goorstraat, een karakteristiek straatje in het centrum van Breda, is een groepje bouwvakkers hard aan het werk. Ze zetten wandjes en werken aan het plafond. Hier moet over vier maanden - op een oppervlakte van 270 vierkante meter - de nieuwe hifi-winkel van Audio-Time verrijzen. “Daar komt de kleine, daar de grote luisterruimte en daar de grote bioscoop.” Eigenaar Erik-Jan Embregts wijst door zijn nu nog stoffige zaak. “Audio-Time was een begrip in Breda, en zal dat blijven. We gaan hier iets speciaals van maken, poepie-sjiek gaat het worden, maar zeker met dezelfde passie en gezelligheid.”

De brand

Terug naar 10 november 2010: Een grote brand verwoest hifi-zaak Audio-Time aan de Valkenierslaan, aan de rand van de Bredase wijk het Ginneken. De brand werd veroorzaakt door dakwerkzaamheden. Negen jaar lang leidden Erik-Jan (47) en zijn vrouw Angelique (42) Embregts er met ziel en zaligheid een succesvolle winkel. Niet alleen de shop en het magazijn, ook hun aanpalende woonhuis ging volledig in vlammen op. Het gezin Embregts - met twee meisjes van 9 en 11 jaar en een jongen van 12 - verloor negentig procent van haar privé-eigendommen. “Plotseling zit je met drie kinderen en alleen een plastic zakje met spullen in een hotel”, zegt Erik-Jan zeven maanden later.

De volgende stap

Het Bredase gezin woont nu in een bungalow in een vakantiepark, in afwachting van een nieuw huis. Aan de Valkenierslaan woonden ze volgens Erik-Jan ‘fantastisch’, om daar nooit meer terug te kunnen keren doet veel pijn. Hij en zijn vrouw zijn bezig met een nieuw huis in dezelfde buurt, maar “zo’n plek gaan we nooit meer vinden.”

Vlak voor de brand verbouwde Erik-Jan nog een groot deel van de zaak. “Het gevoel dat al die energie verloren is gegaan, is misschien nog wel het ergste.” Het verlies van privé-eigendommen probeert hij te relativeren. “Het zijn maar spullen, dat we gezond zijn is veel belangrijker.”

Emotionele waarde

Maar natuurlijk hadden veel dingen grote emotionele waarde, zoals de trouwjurk van zijn vrouw, of de jurk die ze aanhad toen hij haar ontmoette, en die ze van hem nooit weg mocht doen. Of de onvervangbare knuffelbeer en -muis, die zijn dochters en zoon al vanaf de geboorte hadden, de verticale retro-platenspeler in de winkel of bepaalde producten die er al jaren stonden en of wat voor een reden dan ook niet verkocht worden. En natuurlijk de foto’s. “Al leven we gelukkig in het digitale tijdperk. Van alle kanten kregen we foto’s van ons gezin toegestuurd.”

 

Geluk

Hoewel Audio-Time sinds de brand geen actieve winkelvoering meer heeft, probeert Erik-Jan de service naar de klant zoveel mogelijk in stand te houden. Al valt dat niet altijd mee. “We zijn niet altijd bereikbaar, simpelweg omdat het KPN een paar maanden kostte om de doorschakeling van ons oude nummer naar mobiel optimaal te laten verlopen.”

Dit soort frustraties en andere bureaucratische ellende, het hoort allemaal bij de nasleep van een brand, zo ondervonden Erik-Jan en Angelique. Heel langzaam kan het gezin nu een minder prettige periode afsluiten. “Ik probeer er nuchter naar te kijken: als je later op je sterfbed terugkijkt op je leven en het ergste wat je hebt mee gemaakt is een brand, dan heb je nog geluk gehad.”

Schrale troost

Erik-Jan en Angelique Embregts zijn in hun nopjes met de nieuwe locatie aan de Van Goorstraat 10 in Breda centrum. “Een betere locatie dan voorheen? Misschien!” Het is een schrale troost. Okay, nog één voordeel dan: “We hadden al heel lang een grote bioscoop op ons verlanglijstje staan en ook meer aandacht voor hoofdtelefoons. Dat kunnen we nu plotseling realiseren.”