Verslag X-fi High-End Audio Show 2011


Eric de Boer | 25 oktober 2011 | Fotografie Jiri Büller | 47 Labs

Tijdens het mooie oktoberweekend van 22 en 23 oktober viel de X-fi High-End Audio show wederom samen met de in het buurcomplex gehouden AV-NU. Veel ruimtes op diverse verdiepingen van het Utrechtse NH Hotel deden dienst als demoruimte van meer dan dertig deelnemende winkels en importeurs. Hifi.nl proefde voor u van de sfeer van dit succesvol gebleken evenement.

De veelgehoorde teneur onder bezoekers die ik sprak was dat de X-fi zich nu al mag meten met de VAD shows van weleer. Een boude, maar deels ware mening die vaak naar voren kwam toen ik bezoekers vroeg hoe de X-fi show beleefd werd. Ik kan me hier ook iets bij indenken, want waar de AV-NU uitblinkt in grotere ruimtes met meer oog voor details in aankleding van een stand, wordt met deze professionele uitstraling meteen de drempel verhoogd voor het uiten van meningen van bezoekers. En dat is juist wat het iets selectere publiek dat enkel shows als de X-fi bezoekt aantrekt. De smalle gangen van een warm hotel met luisterruimtes waar vaak niet meer dan negen man inpast heeft zo zijn charme.

De locatie waar de show dit jaar werd georganiseerd leent zich overigens prima voor shows als deze, hoewel de verdeling van ruimtes over twee vleugels van het hotel en zes verschillende etages wel vraagt om goed schoeisel en het ontbreken van claustrofobie. 

OTO SE Signature

De hoogte in
Ik start meteen op de 20ste en 21ste etage van het voorste gedeelte van het hotel, waar John van Gent en Hifisupply de bezoekers tekst en uitleg geven over bekabeling en accessoires. De meegebrachte tweedehands- en demoartikelen vinden ook gretig aftrek, want ook audiofielen lusten wel een koopje. De eerste ruimte op de hoge verdieping is van X-fi. Remco en Caspar van deze importeur en winkel in Buren hebben gezorgd voor een vrij imposante set van Audio Note. Nieuw was hier het gebruik van de TT-2 draaitafel waarin een primeur gemonteerd was: de Arm Two/II toonarm. De verder set werd vooral gekenmerkt door een Dac en loopwerk van hetzelfde merk, een versterker in de vorm van een Oto SE Signature en twee imposante speakers, die een flink aantal decibels mochten genereren. Hoewel sommigen –mijzelf incluis- het volume wat te hard vonden bleven de bezoekers hier toch wel zitten. Beneden demonstreerde deze importeur en mede-organisator van deze show met 47 Labs in twee ruimtes. De veelal kleine componenten van dit merk wisten toch weer een prima indruk op de bezoekers achter te laten.

47 Labs

Music2 Import pakte weer flink uit met een prestigieuze opstelling van de inmiddels overbekende Blumenhofer Loudspeakers en als primeur de nieuwe D.S.S. Ljurk vloerstaanders. De Blumenhofers kwamen met de bekende Octave versterking prima tot hun recht, hoewel een nog grotere ruimte geen overbodige luxe geweest was. De Dutch Speaker Systems Ljurk betrof een preproductiemodel, die een volle klank gaf met een diep laag. Beide sets weergevers werden voorzien van muziek door Octave versterking, waarvan de meest imposante toch wel de MRE 130 monoblokken vormden die de Blumenhofer Genuin FS1 aanstuurden. Heerlijk muzikaal.

Music2

De twee Acoustic-Signature draaitafels die door Music2 werden ingezet kenden ook twee primeurs. De meest luxe tafel had een door van den Hul speciaal voor dit merk geproduceerd element in de toonarm zitten, de Canary SE. Het MM Soundsmith element in de tweede tafel was gemonteerd in de andere primeur, de imposante luchtgelagerde Aeris tangentiale arm van het nieuwe Nederlandse merk Balanced Audio. De aluminium arm zal ook in een carbonversie leverbaar worden. Van Astin Trew was Michael Osborn aanwezig zoals al eerder te lezen was op Hifi.nl.

Hoorns, roze lampen en plexiglazen speakers

Een etage hoger tref ik in de lobby Audiomaat en Oorstreling. Deze laatste heeft op de showtafel een leuke microset staan van het Italiaanse merk Audel, compleet met kleine transmissielijn speakers. Muziek voor kleine ruimtes met een prijskaart onder 1000 euro. Sonority showt samen met Concept en Design en weet met merken als B.M.C. Audio, nieuwe ADAM luidsprekers onder andere Canor, Burson en niet te vergeten diverse kabels van onder andere Cassiopeia. Op de weergave kan ik niets aanmerken en de getoonde producten zijn in deze ruimte divers en voor elke portemonnee. 

Verder speelt op deze etage Sound E-motions met een imposante MBL opstelling, die ik door de drukte slechts kort kon beluisteren.

MBL

De bouw van het hotel zorgde voor een drukke gang naar het achterste gedeelte van het gebouw, waarlangs enkele stands voornamelijk lp’s te koop aanboden. Want ook het scoren van juist die éne plaat die je al langer zoekt behoort zeker tot één van de hoogtepunten van showbezoeken. De muziek uit de mooie grote ruimte van Pro Mafico en Number 4 komt me al tegemoet als ik de gang uitloop. Hier speelt duidelijk Bryston op Avant Garde. Dit oogt imposant en zo klinkt het ook. De directheid in de weergave is duidelijk niet ieders ‘cup of tea’ maar interesse is er genoeg. Leuk is om de nieuwe Bryston BDP1 digitale streamer en de SP3 surroundprocessor annex voorversterker te zien. Deze alleskunner is voorzien van de nieuwste codecs om alle formaten te kunnen afspelen en is erg mooi vervaardigd.

Bryston

Bij de buren staat Triple M Audio te spelen met een set uit eigen makelij in een roze verlichte ruimte. Vorig jaar wist Pink Faun grote indruk op me te maken, maar of het door het drukke gepraat in de ruimte kwam of door de veranderde set, dit jaar speelde het merk mooi maar ingetogener.

Pink Faun

De trappen leidden naar de eerste etage waar zeven luisterruimtes open stonden en de gang vol stond met pratende bezoekers en exposanten. Naast Dynamic Solutions, The Pied Piper, het eerdergenoemde 47 Labs en Easy Audio vond men hier een leuke ruimte van Hear Everything Audio Import, waar twee paar Guru luidsprekers een mooie weergave hadden. Primeur was in deze ruimte de Tentlabs b-Amp S, die op de grote Guru’s een echt audiofiel karakter tentoonspreidde.

Icon Audio

Ook Rik Stoet had flink uitgepakt tijdens de X-fi. Met een complete buizenset bestaand uit apparatuur van Icon Audio werd het publiek getrakteerd op een vol, warm geluid uit twee plexiglazen speakers. Navraag leerde dat deze weergevers door de Brits/ Taiwanese fabrikant ook in productie genomen gaan worden. De baspoorten aan de voorzijde van de verder ongedempte monitorspeakers geven in elk geval genoeg laag weer maar het geheel klinkt niet onaantrekkelijk, integendeel.

Hanze Hifi

Hanze Hifi speelde met een flinke set weergevers met de naam Swissonor B.A.C.H., niet te verwarren met de Bach luidsprekers. Deze in de hoeken geplaatste tweeweg coaxiale hoornweergevers kwamen in de kleine ruimte helaas niet geheel tot hun recht, ondanks een luxe buizenversterking van hetzelfde merk, H.A.T. voorversterking en een mooie Thorens TD124 met aangepaste voeding. Imposant om te zien was het wel en Hanze Hifi weet dan ook alles te vertellen over upgrades en modificaties van dit soort platenspelers. 

Thorens

Primeurs en golfballen in een oliebad

De tweede verdieping had ruimtes van onder andere TAD, Studionoot, Sense of Music en Beta Audio te bieden. Deze laatste had een erg muzikale presentatie van Manley en Reference 3A weergevers. Hier werd gewoon muziek gedraaid, geen nonsens of gepraat.

Manley

Ook TAD wist te imponeren met een mooi, groots geluid. Art’s Excellence had uitgepakt met een set van Audio research en Wilson Benesch, waarvan als primeur de kleine vloerstaande Vector uit de Geometry serie. De eveneens nieuwe Ref150 eindversterker van Audio Research toonde geen enkele moeite met het in bedwang houden van de speaker en ook hier was sprake van echte muziek met een no-nonsense weergave. Lekker!

Audio Research

Veel bekijks trok Latham met twee luisterruimtes. De eerste kamer werd ingenomen door Alan Gibb van The Chord Company die duidelijke verschillen liet horen tussen wel en niet hoogfrequent afgeschermde kabels. Geen high end prijzen, er werden kabels van zo’n vijftig euro gebruikt die al goed konden laten horen dat de toename van hoogfrequente storing kunnen leiden tot een minder mooi geluid. De Engelsman deed dit overigens op een wel heel leuke manier, waardoor luisteraars lang bleven zitten.

The Chord Company

De tweede ruimte bracht muziek in de vorm van twee mooie draaitafels van het merk Well Tempered Lab. Bekend van de golfballetjes die in olie met een hoge viscositeit drijven voor het minimaliseren van armresonanties was de weergave van dit merk gecombineerd met Dynavector elementen en Naim apparatuur een waar feestje voor de bezoekers. De gebruikte monitorspeakers van Neat, de Momentum 3i gaven een mooi ruimtelijk geluid weer. Op de gang was dit dan ook een veelbesproken set. En terecht.

Muziek, Bach en een eindversterker

De derde en laatste verdieping bood onder andere een verrassing in de vorm van Suzy Wong; De Luidspreker. Maar ook Kingrex, Speakerland, Marantz en Musical Affairs waar DHTRob muziek streamde over de Pel Audio DAC met de Grand Crescendo Appassionata als speaker. Een interessante combi die wist te imponeren.

Bach

Van een heel ander kaliber –namelijk veel compacter- waren de speakers van Rick Bach, die speelde met de kleine S-serie HE monitors die de luisteraar weer wisten te verassen met een formidabele weergave inzake stage en diepte. De speakers werden aangestuurd door een imposante set van Esoteric en nieuw op de X-fi waren de verschillende kabels van de ontwerper zelf. Dat de man een enorme passie heeft voor muziek én techniek blijkt wel uit de kundigheid waarmee hij vertelt over zijn producten en de gebruikte technieken en grondstoffen van deze nieuwe kabels. Binnenkort zal Hifi.nl een recensie verzorgen van één van de producten van Bach.

Bach

Daluso had een ruimte aan de overkant van de gang. De belofte van mooie apparatuur van Reimyo en Bravo luidsprekers werd waargemaakt en de ruimte lag vol met tuningproducten van Harmonix, die ook in de ruimte werden gebruikt. Een draaitafel van Dr. Feickert Analogue was aanwezig maar werd dit jaar niet gebruikt. De prima versterking van Reimyo, waaronder de nieuwe KAP-777 eindversterker, speelde ruimtelijk en vol. Ook in deze ruimte voerde de muziek de boventoon en met mij zaten vele luisteraars te genieten. Toch was deze set in een grotere luisterruimte beter tot zijn recht gekomen, ondanks alle toegepaste tuning van een enthousiaste importeur.

Al met al mocht de tweede editie van de X-fi High End Audio Show een groot succes genoemd worden. Want ondanks de vaak te kleine ruimtes, lage gangen en hoge liften was het zowel het sociale aspect van deze show als de getoonde producten waar de bezoekers warm voor liepen. De gezelligheid en de mooie sets zijn nog steeds een succes en de gratis entree speelt hierin zeker een rol. Bezoekers luisteren niet alleen maar spreken elkaar ook aan om tips te krijgen of meningen uit te wisselen. De winkeliers en importeurs hebben hun best gedaan om een serieuze High End show naar een hoger niveau te tillen en zijn daarin zeker geslaagd. Het stijgende aantal bezoekers en exposanten vraagt om een goede organisatie, maar het resultaat geeft hier wel blijk van. Ik ben wel benieuwd welke locatie volgend jaar gekozen gaat worden…