Uitbreiding Living Space® Experience van Busch-Jaeger


Werner Ero | 07 februari 2015 | Fotografie Werner Ero

Toepassingen van huisautomatisering bestaan inmiddels alweer tientallen jaren. Van een basisopzet waarmee één of meerdere lampen in- of uit kunnen worden geschakeld uit de beginperiode, tot de meest geavanceerde en complexe systemen vandaag de dag. Configuraties waarmee zowat alles op technisch gebied in en om uw huis, bedrijf of instelling volledig kan worden bediend of gemonitord. Het probleem is echter dat er inmiddels zo enorm veel mogelijk is, dat eventueel geïnteresseerden dit vaak niet meer voldoende kunnen concretiseren. Om hieraan tegemoet te komen heeft vrij recent marktleider installatietechniek ABB met Busch-Jaeger hun Living Space® Experience in het leven geroepen. Oftewel een reële belevingswereld waarin alle vormen van woningautomatisering die Busch-Jaeger aanbiedt, zelf kunnen worden ervaren. In de zomer van 2014 is dit experience center verder uitgebreid met een utiliteit-, hotel- en zorggedeelte waardoor de oppervlakte toenam naar 320 m2.



Dat het Duitse merk Busch-Jaeger een grote speler op het wereldtoneel van de installatietechniek is, blijkt wel uit het feit dat het bedrijf naar meer dan 60 landen exporteert en dat alleen al in Duitsland zelf 1.000 medewerkers werkzaam zijn! De naam Busch-Jaeger is bij mij persoonlijk al tientallen jaren vooral door het programma lichtschakelaars en wandcontactdozen bekend, hoewel dat natuurlijk nog slechts het topje van de ijsberg is. Want het complete assortiment omvat maar liefst 5.500 verschillende artikelen, dat naast een compleet installatieprogramma met inderdaad de nog steeds vervaardigde lichtschakelaars en wandcontactdozen, ook serie inbouwapparaten, dimmers, bewegingsmelders en geavanceerde elektronische producten voor gebouwmanagement bevat.



Living Space® Experience
Ook al is er in Home Emotion nummer 1 van dit jaar al een artikel verschenen over dit bijzondere belevingscentrum wat is gesitueerd op de eerste verdieping van het onlangs compleet vernieuwde complex ‘De Woonindustrie’ (voorheen Home Trade Center) in Nieuwegein. Toch was het mede gezien de recente uitbreiding en vooral het maatschappelijke belang, bijzonder interessant om nu eens zelf te ervaren hoe Busch-Jaeger invulling aan deze thema’s heeft gegeven. Aangezien ik nog nooit in zowel het Home Trade Center als het vernieuwde complex van De Woonindustrie ben geweest, ben ik bij aankomst werkelijk verbaasd door zowel de enorme omvang (40.000 m2!) als geraffineerde styling van dit onderkomen. Want eenmaal binnen volgt meteen de volgende verrassing en ontwaar ik in plaats van een verwacht gangenstelsel met hier en daar een door kunstlicht verlichte hal, eigenlijk totaal het omgekeerde. Na de entree arriveer ik namelijk in een grotendeels door daglicht verlichte binnenplaats. Een grote open ruimte die door de vele lichtstraten op het dak en de gekozen transparante indeling, in één oogopslag toont wat er globaal is te zien en waar 150 interieurfabrikanten en overige aanbieders hun collectie aanbieden middels het business-to-business concept. De informatieve en vernieuwende Living Space® Experience van Busch-Jaeger is dus zeer op zijn plaats en sluit goed aan op deze bijzonder inspirerende omgeving.



Naast de producten van deze Duitse fabrikant zelf, is in de LSE ook de samenwerking aangegaan met toonaangevende partners als Philips, Bang & Olufsen, Miele en Miditec. Producten die dan ook volledig operationeel een vast onderdeel van dit innovatieve informatiecentrum vormen. In het al eerder bestaande gedeelte is er vooral sprake van een herkenbare woonomgeving. Hierbij is naast een nagebootste buitensituatie met onder andere bewegingsmelders en video-deurcommunicatie, in de verschillende huiselijke vertrekken zoals keuken, woonkamer, kantoor en slaapkamer, een volledig praktisch werkbare voorbeeldsituatie gecreëerd. Een scenario waarbij letterlijk alles op logische wijze met elkaar in verbinding staat en vooral communiceert. Vooral door de transparante indeling van de verschillende ruimtes, is in deze voorbeeldsituatie ook daadwerkelijk goed zichtbaar hoe logisch alles werkt en op elkaar is afgestemd. Om een optimale compatibiliteit te bereiken, werken zowel de samenwerkingspartners als alle producten van Busch-Jaeger met KNX-sensoren en bedieningselementen.

Uitbreiding



Helemaal nieuw is de in de zomer van 2014 gerealiseerde uitbreiding van de Living Space® Experience die pal rechts naast het oorspronkelijke gedeelte is gerealiseerd. Op een extra oppervlakte van 180 m2 zijn in een mooi ruimtelijke en opengewerkte opstelling domotica-oplossingen verwerkt voor ultiliteit, hotel en de zorg. Toenemende bezuinigingen in de gezondheidszorg dwingen namelijk veel ouderen om steeds langer thuis te blijven wonen. Busch-Jaeger toont met deze uitgebreide opstelling zijn maatschappelijke betrokkenheid en toont tevens dat met de nodige aanpassingen een betere kwaliteit van leven mogelijk is. Zo is in de zogenaamde ‘zorgkamer’ een woon/slaapkamer met badkamer te zien die is voorzien van alle mogelijke toepassingen op dit gebied. Zoals een koppeling met een zorgoproepsysteem, bewegingssensoren, sociale alarmering en aan- en afwezigheidschakelaars die wederom met KNX-sensoren en bedieningselementen werken.



Naast het zorggedeelte is in het nieuwe gedeelte ook de nodige ruimte ingeruimd voor een heuse hotelkameropstelling. Net als in de zorgkamer zijn ook hier de verschillende behoeftes van dit keer de hotelgasten goed in beeld gebracht. Naast regeling van temperatuur en verlichting zijn er bewegingssensoren, gemotoriseerde gordijnen en audio/visuele toepassingen gerealiseerd.



Busch-free@home®
Als mooie aanvulling op de reeds bestaande Busch-Jaeger toepassingen, is er sinds kort ook het voordelige en eenvoudig te bedienen Busch-free@home® huisbesturingsssteem. Dit nieuwe domoticasysteem voor het middensegment in de markt maakt van een huis een werkelijk intelligente omgeving. Zo zijn licht, verwarming, jaloezieën en zelfs deurcommunicatie met slechts één druk op de knop te bedienen. Favoriete instellingen zijn te kiezen met een slimme schakelaar op de wand of (op afstand) met tablet of smartphone. Intuïtief, praktisch, comfortabel en energie-efficiënt. En beschikken gebruikers over de vele voordelen van domotica tegen geringe meerkosten ten opzichte van een conventionele elektrische installatie. Verder betekent huisbesturing met Busch-free@home® een waar genoegen voor gebruikers.



Zij kunnen nu namelijk vanaf iedere plek, in huis of waar dan ook ter wereld, de sfeer en situatie in huis naar hun persoonlijke wensen aanpassen. De bediening is uiterst gebruiksvriendelijk en voor iedereen te begrijpen. Een lichtscène start met één druk op de knop. En ontwaken wordt extra aangenaam door vanuit bed de jaloezieën te openen en de verwarming en radio alvast in te schakelen. Bewoners hebben altijd de keuze om programma’s te gebruiken of om functies individueel te schakelen. Bovendien zijn persoonlijke wensen gemakkelijk programmeerbaar in het systeem.

Eenvoudige installatie



Een ander zeer belangrijk aspect van Busch-free@home® is de installatie zelf. Tot nu toe was het installeren van besturingsfuncties voor domotica namelijk beslist niet eenvoudig. Zeker niet als het gelijktijdig schakelen en gecombineerde functies betrof. Die tijd is voorbij want Busch-free@home® is ook voor de installateur een intuïtief en gebruiksvriendelijk systeem. De basis is de 2-draads bustechniek, waarbij er volledige vrijheid bestaat voor het centraal of decentraal plaatsen van de aktoren. Zo ontstaat een overzichtelijk en betrouwbaar systeem en toont Busch-free@home® zijn werkelijke kracht. Door het combineren van verschillende functies ontstaan bovendien zeer persoonlijke en uitgebreide programma’s. Bovendien is het System Access Point - de centrale van Busch-free@home® - te verbinden met verschillende sensoren die de aangesloten functies regelen.



Dubbel eenvoudig
De kennismaking met het systeem gaat stap voor stap via een handige wizard. Voor minder ervaren domotica-installateurs biedt Busch-free@home® ook een korte online-cursus gericht op het snel leren begrijpen en toepassen van het systeem. Zo zijn elektro-installateurs in een mum van tijd de expert voor hun klanten op het gebied van eigentijdse huisbesturing. Configuratie en bediening van Busch-free@home® zijn dankzij de gratis app voor Android en iOS eenvoudig en snel. En dat geldt ook voor de inbedrijfname. Bovendien kunnen installateur en bewoner de instellingen met iedere computer of tablet zelf aanpassen.



Conclusie
Met de nieuwe uitbreiding van het Living Space® Experience breidt Busch-Jaeger zijn expertise verder uit met implementaties op utiliteitsgebied. In de zorgkamer is een heel reële invulling gegeven wat huisautomatisering voor taken kan verrichten wanneer ouderen langer thuis moeten blijven wonen, terwijl de hotelkamer bewijst dat het comfort voor de hotelgasten duidelijk nog verder kan worden verbeterd en op een nog hoger peil kan worden gebracht. Het Busch-free@home® huisbesturingssysteem is een duidelijke handreiking naar domotica voor iedereen. Vele mogelijkheden van de grote en vaak kostbare systemen zijn nu bereikbaar tegen aanmerkelijk lagere kosten en met een aanzienlijk eenvoudiger installatie.
Wat wil een mens nog meer?

www.busch-Jaeger.nl