Design-woning van interieurarchitect


Astrid Zoumpoulis - Verbraeken | 20 juni 2015

SAMENVATTING

Voor iemand die zo bezig is met stijlvolle en harmonieuze interieurinrichting, heeft hij vast ook een specifieke mening als het om tasters en ruimtecontrollers gaat. “Er is een enorm brede keuze in KNX-wandtasters, voor elk interieur is er wel een passende serie. Zelf hebben we voor rvs gekozen, met een stoere vormgeving. Natuurlijk zijn ze in algemene zin chiquer en geavanceerder dan de ouderwetse ‘domme’ schakelaars, maar ook die hebben hun charme vind ik. Net als drie-aderige kabels, zullen ook die echter snel gaan verdwijnen denk ik.”

De eigen woning van een interieurarchitect is als een levend visitekaartje. Zo ook voor Piet-Jan van den Kommer. In het groene buitengebied van Bergen staat het droomhuis van zijn gezin. Niet een waar je bordjes ‘niet aanraken’ tegenkomt, maar een woning waar ook harige honden en kleine kinderen zorgeloos mogen genieten. Een perfecte harmonie van natuurlijke materialen en kleuren, designmeubelen en persoonlijke accessoires. Maar bovenal een leefbaar en functioneel woonhuis. KNX-techniek draagt hier onzichtbaar bij aan de beleving en het comfort.



Piet-Jan van den Kommer is interieurarchitect en meubelontwerper. Aan de rand van Bergen bouwde hij enkele jaren geleden een vrijstaande bungalow (extra large) met uitzicht op de weilanden. Hij kon hier zijn fantasie vrijelijk loslaten op het ontwerp van gebouw en interieur. En nu eens met alleen de eigen wensen voor ogen. De woning is 280 m2 groot en alle vertrekken op de begane grond staan via openslaande deuren in verbinding met de tuin. Het gebruik van ruw hout, beton en roestvrijstaal geven de woning een stoer en natuurlijk uiterlijk. De uitstraling is vooral puur en robuust. Dat is dan ook de stijl die het werk van Piet-Jan van den Kommer kenmerkt.



Brug naar woonkeuken
De woning van de Van den Kommers is een schitterend visitekaartje voor de succesvolle interieurarchitect. Een lust voor het oog. Via de lichte entree met vide kom je via een houten ‘brug’ in de luxe open woonkeuken. Alles wat hier staat, komt uit eigen hoofd en van eigen hand. De eikenhouten keukenkasten, het stoere betonnen aanrechtblad, het mega-kookeiland. In de ruime woonkamer zijn de openhaard en de houten design-wand voor de tv en de stereo-installatie de blikvangers.
De masterbedroom sluit aan op een luxe badkamer met een bijzondere muur van gestapelde houtwiggen. De wastafel bij het toilet is vervangen door een grote natuurstenen ‘vaas’ met een rvs ‘wandelstok’ als kraan. Het bed lijkt op een nonchalant opeen gestapelde partij planken, alweer een ontwerp van de eigenaar. Ook vanuit de slaapkamer is er directe toegang tot de tuin, waar een buitendouche op zomerse dagen voor extra genot zorgt. Op de begane grond zijn verder een studeerkamer en twee kinderslaapkamers. Het souterrain biedt plaats aan een gastenverblijf, een thuisbioscoop, een wijnkelder en de technische ruimte met opslag. Het souterrain is bereikbaar middels een brede trap vanuit de woonkeuken, waardoor een vide is gecreëerd. Bovenaan de trap is een dakvenster, waardoor ook beneden voldoende licht binnenvalt.
In de grote tuin valt meteen de buitenkeuken op. Ook het keukenmeubel - WWOO genaamd - is van eigen ontwerp en makelij. De keuken is uitgerust met een Big Green Egg om te grillen en te bakken, een wasbak, opbergkasten en een stalen haard.

Onzichtbare techniek

Van den Kommer had bij het ontwerp van zijn droomhuis vrijwel niemand nodig. Het enige aspect waarvoor hij wel wat advies kon gebruiken, was de techniek. De architect wilde de besturing van de installaties in de woning zo veel mogelijk automatiseren om zo het comfort te verhogen en in extra gemak te voorzien. Randvoorwaarden waren een eenvoudige bediening en de onzichtbaarheid van de techniek. Het moest er wel zijn, maar mocht niet prominent naar voren treden. Hij klopte daarvoor al in een heel vroeg stadium aan bij Elektropartners in Heerhugowaard. “Vanaf de tekenfase hebben we samen om tafel gezeten om invulling te geven aan de woningautomatisering. Dat was een slimme zet van de eigenaar, want in die fase kun je nog alle kanten op. Toen we zijn wensen hoorden, was meteen duidelijk dat we de woningautomatisering op het KNX-protocol moesten uitvoeren. Dat is de enige manier om alle apparatuur en installaties met elkaar te laten communiceren in dezelfde taal, zodat ze in samenhang en op afstand zijn te besturen”, zegt Roald de Jong van Elektropartners.



Centrale bediening

Want inderdaad, Van den Kommer wilde alles centraal kunnen bedienen. Dat kan nu, via een touchscreen in de woonkamer, maar deels ook via de smartphone. Zelfs het touchscreen moest klein en onopvallend zijn, de keuze viel in dit geval op een iPad mini. Hierop kunnen de bewoners de verlichting in de hele woning schakelen en dimmen, het verwarmingsprogramma aanpassen, de beelden van de beveiligingscamera’s bekijken, de thuisbioscoop en de audio in de woonkamer bedienen en alle gegevens uitlezen uit de installaties. In één oogopslag wordt bijvoorbeeld duidelijk waar nog lichten branden en zijn die op afstand uit te schakelen. In feite loopt veel vanzelf, volgens vooraf geprogrammeerde schakelingen en scenes. Daar heeft niemand omkijken naar. Maar de visualisatie van het systeem maakt alle instellingen zichtbaar en biedt de mogelijkheid om die eenvoudig aan te passen. Ook de beveiligingsinstallatie is gekoppeld aan de KNX-installatie. Zo zal bij het inschakelen van het alarm, en dus het verlaten van de woning, automatisch alle verlichting uit gaan en schiet de verwarming in de spaarstand. Bij het afgaan van het alarm, springt alle verlichting op volle sterkte aan.



Alleen stofzuigen doet KNX niet
De KNX-wandtasters van Jung geven de mogelijkheid om de verlichting lokaal te schakelen en te dimmen, of één van de gewenste scenes te kiezen. In de kinderkamers is een deel van de sensoren afgeschermd, ofwel op het ‘kinderslot’. De vloerverwarming staat op een vast comfortprogramma, maar de temperatuur is per ruimte steeds aan te passen aan de persoonlijke voorkeur, ook weer via de wandtasters. In het souterrain is de verlichting gekoppeld aan het gebruik van de beamer voor een filmvertoning. Bij de start van een film, dimmen de inbouwspots automatisch terug. Ook de grondspots in de tuin die de bomen rondom het perceel aanlichten, schakelen op een vast programma aan en uit. De mechanische ventilatie is weer gekoppeld aan het douchegebruik. De ventilatie start bij het betreden van de badkamer op standaardniveau en toert tijdens het douchen automatisch op. Het enige wat KNX nog niet doet is stofzuigen. Maar daar heeft het gezin toch weer een slimme oplossing voor. Met een centrale zuigunit in het souterrain en contactpunten in de wand in alle ruimten, is de zuigslang overal in te pluggen. Voordelen: nooit meer sjouwen met de stofzuiger op de trap en geen uitlaat van stof en vieze lucht in de ruimte.

Showroom interieur en automatisering

Alle intelligentie van het systeem - het ‘KNX-brein’ - bevindt zich in de technische ruimte van de woning, onttrokken aan het oog. Hier is het een geruisloos komen en gaan van signalen tussen de apparaten en het centrale systeem. Hoewel de bewoners niks op hebben met deze ruimte, zijn ze wel enthousiast over wat er achter de gesloten deur allemaal voor hen wordt geregeld. Van den Kommer is zelfs zo enthousiast, dat hij nu in al zijn projecten bij luxe woningen ook een advies voor KNX-woningautomatisering meeneemt. Hij is zelfs een samenwerking aan gegaan met KNX-specialist Elektropartners. In de nieuwe showroom van de architect zullen ook verschillende mogelijkheden van KNX te zien zijn. In een trendy en stijlvol interieur kan men zo beleven wat woningautomatisering toevoegt aan het huiselijk genot.



KNX maakt huiselijk leven aangenamer
Piet-Jan van den Kommer: “Gemak, comfort en functionaliteit staan in mijn ontwerpen altijd centraal; de KNX-woningautomatisering gaat uit van diezelfde uitgangspunten. Wat dat betreft passen we goed bij elkaar. Daarnaast vind ik dat we in deze tijden van ongekende technische mogelijkheden daar ook vooral gebruik van moeten maken. Er kan zo veel meer dan we denken, vooral nu we allemaal wel een smartphone of tablet hebben en daar graag van alles op doen. Waarom dan ook niet de installaties bedienen? Het maakt ons huiselijk leven zoveel aangenamer.” Zo noemt de architect de standaard verlichtingscènes voor ‘dineren’ of ‘thuis komen’. In plaats van alle lampen af te lopen en ze in de gewenste stand te zetten, gaat alles nu vanzelf. En vindt mevrouw Van den Kommer dat de eettafellamp tijdens het eten best wat feller kan, dan toetst ze dat in slechts enkele eenvoudige stappen in op de iPad: van 10 naar 15% dimwaarde. Sommige dingen doen de bewoners nog altijd liever zelf. “Het bad vol laten lopen of de gordijnen dicht doen, dat hoeft voor mij niet. Het is wel zo ‘romantisch’ om dat zelf te doen. Maar dat ik op afstand de verwarming kan instellen of op de camerabeelden kan zien of er niet ergens brand is als het ineens erg warm wordt, dat vind ik prettig. Het gaat voor mij vooral om comfort en veiligheid.” Hoewel hij overtuigd is van het nut en de mogelijkheden van KNX woningautomatisering, geeft Van den Kommer het advies om daarin niet door te slaan. “Maak bedieningen en scenes vooral niet ingewikkelder dan nodig is. Soms kun je te ver gaan, wetende hoeveel mogelijkheden er zijn, maar houd het bijvoorbeeld bij drie voorkeursscènes en beperk het aantal benodigde handelingen om iets te kunnen veranderen. Met te veel complexiteit, lever je weer een stuk gemak in.”



Slimme schakelaars
Voor iemand die zo bezig is met stijlvolle en harmonieuze interieurinrichting, heeft hij vast ook een specifieke mening als het om tasters en ruimtecontrollers gaat. “Er is een enorm brede keuze in KNX-wandtasters, voor elk interieur is er wel een passende serie. Zelf hebben we voor rvs gekozen, met een stoere vormgeving. Natuurlijk zijn ze in algemene zin chiquer en geavanceerder dan de ouderwetse ‘domme’ schakelaars, maar ook die hebben hun charme vind ik. Net als drie-aderige kabels, zullen ook die echter snel gaan verdwijnen denk ik.”