De Jitterbug Thuis-tester: Doet 'ie het of doet 'ie het niet?


Redactie HiFi.nl | 10 april 2016 | AudioQuest
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 22 september 2015

Kan een audio-apparaat ter grootte van een klein memory-stickje het geluid van je geluidsinstallatie wezenlijk verbeteren? Dat was de kernvraag die we onszelf stelden toen we kennis maakten met de Jitterbug van Audioquest. Ongeveer tegelijkertijd dachten we: dat laten we ‘gewoon’ ons Test-het-thuis-panel uitzoeken. Want wij kunnen er wel wat van vinden, maar we zijn vooral benieuwd naar wat de gebruiker er thuis van vindt. De resultaten? Opmerkelijk.

Samen met AudioQuest hebben we weer  een gave Test-het-Thuis-actie waarbij we lezers vroegen om de Jitterbug op diverse plekken te testen. De Jitterbug is een gloednieuw toestel van AudioQuest, een klein en betaalbaar apparaatje dat belooft een serieuze impact te hebben op de geluidskwaliteit. Aldus de makers van het kleine ‘wonderstickie’. Maar goed, wij horen wel vaker prachtig klinkende reclameslogans langskomen. Waarbij we gelijk willen aantekenen dat we in eerder stadium al prettig verrast werden met de komst (en vooral de prestaties!) van de eveneens klein geschapen Dragonfly, een USB d/a-converter, eveneens afkomstig van Audioquest. Om maar aan te geven: het voordeel van de twijfel hadden ze al van ons. Maar we waren vooral benieuwd naar onze kritische lezers: wat zouden zij er van vinden?

Tien lezers gingen voor ons aan de slag om de Jitterbug aan de tand te voelen, onder diverse omstandigheden, op verschillende plekken. Na twee weken hebben we de Jitterbug thuis-testers gebeld om hun bevindingen met ons te delen. Daarnaast hebben we diezelfde testers gevraagd hun mening in een zelf gefilmd videoverslag vast te leggen. 

Erwin Lammers – “Alsof de muren verdwenen”

“Ik ben lid van Hifi.nl en zo volg ik wel het één en ander op de site. Twee jaar geleden heb ik al de Dragonfly aangeschaft, versie twee en daar was ik bijzonder tevreden over. Zodoende was mijn nieuwsgierigheid over deze Jitterbug al snel gewekt. Ik ben grafisch ontwerper en als zodanig zit ik veel achter mijn iMac en luister op die manier veel naar muziek. Zowel op zolder als beneden in de woonkamer luister ik naar muziek. Bijna altijd via luidsprekers en niet via een koptelefoon. Ik ben wel altijd wel bezig met te proberen naar geluidsverbeteringen te zoeken, vandaar ook die Dragonfly. Winst valt bij mij nog wel te halen in de akoestische ruimte waarin ik zit, maar goed, het kan natuurlijk altijd beter.

De Jitterbug heb ik getest achterop de iMac en op mijn iBook. Via een kwalitatief goede USB-kabel heb ik verbinding gemaakt met mijn vrij nieuwe NAD versterker (3020). Ik werk trouwens voornamelijk met FLAC-bestanden op mijn computers, scheelt ook al natuurlijk. Mijn ervaring met de Jitterbug vind ik wel lastig om te omschrijven. Hij doet in ieder geval mooie dingen. Laat ik het zo zeggen: het is alsof de muren in je luisterruimte verdwenen. Het geluid leek veel ruimtelijker te worden, met ook meer aanwezigheid van hoge tonen. Het best vond ik dat naar voren komen in bijvoorbeeld het nummer “Learned to be still” van The Eagles. Mijn zoon heeft de Jitterbug overigens ook getest en die sluit zich aan bij mijn conclusie: twee duimen omhoog.”

AudioQuest JitterBug - Erwin Lammerts from Redactie Xingo on Vimeo.

 

Jeffrey Dam – “Over de hele linie leek het wel of je een paar decibel wint”

Via Facebook had ik wat voorbij zien komen over de Jitterbug en toen heb ik via internet extra informatie over het product opgezocht. Toen was mijn enthousiasme om deel te nemen aan deze thuis-test wel gewekt. Ik ben veel met muziek bezig, hoewel ik moet bekennen dat het de laaste twee jaar er wel een beetje bij ingeschoten is vanwege een nieuwe studie. Die heb ik net afgerond, dus nu staat mijn hoofd er wel weer naar. Voorheen heb ik ook in de audiobranche gewerkt: dan moet je denken aan het ontwerpen van luidsprekers. Dus ja, me bezighouden met het verbeteren van het geluid is altijd wel belangrijk geweest. Ik bouw graag zelf apparaten, zo heb ik ook mijn eindversterker gemaakt. Nu ligt mijn focus meer op het ontwikkelen van een goede mediaplayer. Niet dat daar geen goeie van te koop zijn, maar het is meer dat ik de echt goede players te duur vind. Dan ontwikkel ik hem liever zelf. Echt winst in mijn audio installatie denk ik toch vooral bij de bron te kunnen halen. Ik heb onlangs nog een nieuwe DAC gekocht, waar ik zeer tevreden over ben.

Over de Jitterbug ben ik zeker tevreden. De beste setting vond ik met accuvoeding in serie met de USB-kabel. Dat levert qua muziek de mooiste afbeelding op. Daarvoor was het geluid toch een beetje diffuus, nu was het geluid completer, de aftekening in het laag was ook wat ronder. Over de hele linie leek het wel alsof je een paar decibel wint, alles werd wat duidelijker naar voren gehaald, je kreeg wat meer “resolutie”, om het maar met fotografie te vergelijken. Vooral toen ik het nummer “Lijmen” van Maaijke Ouboter afspeelde, hoorde ik een behoorlijke verbetering in weergave van zowel stem als piano-plaatsing. Ik wil graag nog verder gaan met testen in andere settings.

AudioQuest Jitterbug - Jeffrey Dam from Redactie Xingo on Vimeo.

 

Jan Lammers – “Eerlijk gezegd hoorde ik weinig verschil”

Iemand maakte mij attent op de aankondiging op de website. Ik gebruik nogal veel ‘USB- dingen’, dus ik was wel geïnteresseerd in naar wat de Jitterbug zou kunnen doen bij mij thuis. Goed geluid vind ik wel belangrijk, wat bijvoorbeeld bij mij inhoudt dat ik de apparatuur goed schoon houd, goede bekabeling gebruik en de luidsprekers goed gepositioneerd heb staan. Ik speel zelf piano. Via Spotify op mijn laptop verbonden door een Google Chromecast op mijn Yamaha versterker (hdmi in), luister ik naar veel pianomuziek. Onlangs wist ik nog een behoorlijke geluidsverbetering te bewerkstelligen door mijn luidsprekers te ‘bewiren’, wat vooral in het stereobeeld veel winst opleverde.

Ik heb de Jitterbug op drie manieren uitgetest: voor de voeding van de Chromecast, op de laptop en in de auto. Ik heb zowel via mijn luidsprekers als via mijn hoofdtelefoon geluisterd. Af en toe dacht ik enige verbetering in het stereobeeld waar te nemen. Maar eerlijk gezegd hoorde ik weinig verschil. Voor verbeteringen kan ik denk ik beter eerst in betere bekabeling investeren.

AudioQuest Jitterbug - Jan Lammers from Redactie Xingo on Vimeo.

 

Wout van Mook – “De bluetooth in de auto van mijn zoon klonk gewoon beter”

De Jitterbug was ik al op internet tegengekomen en toen heb ik naar extra informatie gezocht. Zodoende wou ik wel meedoen aan jullie test. Ik luister veel naar muziek via mijn Sure in-ears. Dan zit je natuurlijk wel helemaal afgezonderd van de ‘rest’ van de wereld. Daarom heb ik ook nog luidsprekers staan, zelf gemaakt en aangesloten op een ‘erfstuk’: een Marantz PM80 versterker. Maar goed, die heeft geen digitale ingangen natuurlijk, dus daar kon ik de Jitterbug niet voor gebruiken. Muzikale winst bij mij thuis kan ik denk ik vooral via de luidsprekers nog bereiken en via betere bekabeling. Via mijn hoofdtelefoon luister in naar bronmateriaal vanaf de pc. Dan merk je al veel verschil naar welk bronmateriaal je hebt. Voor de verbinding tussen hoofdtelefoon en pc gebruik ik een hoofdtelefoonversterker van IFI. Dat levert prima prestaties op. En eerlijk gezegd kan de Jitterbug daar niet tegenop concurreren. Maar dat is ook een niet bepaald eerlijke vergelijking: die versterker kost het twaalfvoudige!

Ik heb de Jitterbug vervolgend in de auto uitgeprobeerd. Op mijn Kenwood kreeg ik hem via bluetooth niet aan de praat. Toen hebben we hem in de auto van mijn zoon geprobeerd, op zijn Pioneer. En toen werkte het wel. En ik moet zeggen: dat leverde een mooi resultaat op. Een veel schoner geluid. Nu moet het nog in mijn auto gaan werken!

AudioQuest Jitterbug - Wout van Mook from Redactie Xingo on Vimeo.

 

George Ubachs – “Jammer, ik hoorde geen verschil”

Via Hifi.nl had ik over de Jitterbug gehoord. Via continue upgrading van mijn installatie ben ik bezig met het verbeteren van het geluid. Ook via het uitproberen van verschillende formats in streaming aanbieders zoek ik naar verbetering. Ik luister zowel via mijn hoofdtelefoon als via mijn speakers naar muziek, waarbij de laatste wijze wel de voorkeur verdient. Winst in kwaliteit denk ik vooral te kunnen halen in aanschaf van nieuwe speakers en andere bekabeling. Vooral door aanschaf van betere apparatuur heb ik tot nu toe aan kwaliteit gewonnen.

Wat betreft de toepassing van de Jitterbug: die heb ik in verschillende vormen uitgeprobeerd. Via de USB-uitgang van de harde schijf, met mijn iPhone, mijn Nas en de router. Tenslotte ook nog via de USB-uitgang van mijn computer. Mijn conclusie: ik hoor geen verschil. Jammer, want ik had er wel wat van verwacht.

AudioQuest Jitterbug - George Ubachs from Redactie Xingo on Vimeo.

 

Tobias Prinsen – “Zonder van de Jiiterbug te weten, merkte ook mijn vrouw gelijk een verschil”

Via Hifi.nl zag ik de oproep met betrekking tot de Jitterbug. Dat was wel grappig, want ik was me een beetje aan het verdiepen in netfilters om mijn geluid thuis te kunnen verbeteren. Toen wat extra informatie opgezocht over de Jitterbug en me vervolgens opgegeven voor de thuis- test. Ik probeer vooral veel budgetvriendelijke oplossingen uit om tot geluidsverbetering te komen, om het zomaar te zeggen. Op mijn werk luister ik vaak via mijn hoofdtelefoon naar muziek, thuis staat een audio-installatie met redelijke goede luidsprekers. Ik gebruik om te streamen sowieso bij voorkeur high-ress bestanden, dat klinkt gewoon beter. Beneden speel ik dan muziek via mijn pc en een goede mediaplayer, verbonden met mijn versterker. Op de slaapkamer heb ik nog een goeie DAC. Dan is er vervolgens nog een hoofdtelefoonversterker en tenslotte ook nog een bluetooth speaker. In al deze settings heb ik de Jitterbug uitgeprobeerd.

Wat beneden gelijk opviel bij aansluiting van de Jitterbug, was de geluidsverbetering. Het werd opener, rustiger en voller. Het hoog leek meer ruimte te krijgen, terwijl het laag gecontroleerder overkwam. Dat was trouwens niet alleen mijn waarneming. Mijn vrouw merkte het ook op, zonder dat ik had verteld wat ik had gedaan met de installatie. Ik luister graag naar jazz en soul. Ik heb zo’n serie van Best Audiophile Voices. Dat klonk echt beter. Ook in andere settings kon ik dankzij de Jitterbug verbeteringen horen. Opvallend vond ik vooral het effect op de bluetooth speaker. Door de Jitterbug op de speaker aan te sluiten, leek het bluetooth geluid ‘schoner’. Bij mij leverde de Jitterbug mooie resultaten!

AudioQuest Jitterbug - Tobias Prinsen from Redactie Xingo on Vimeo.

 

Jos Spaan – “Hoe slechter het bronmateriaal, hoe beter de Jitterbug zijn werk deed”

Via de nieuwsbrieven van Hifi.nl en Audioquest wist ik van jullie test-actie met de Jitterbug af. Ik was wel nieuwsgierig naar of zo’n klein dingetje verschil kon maken. Wat muziek betreft ben ik nog van de ‘old school’: ik heb nog een buizenversterker in huis met andere vintage apparatuur, waaronder ook nog een Thorens platenspeler. Om maar even een beeld te schetsen. Daarnaast heb ik toch klein pc-tje van Asus aangeschaft. Ik wou toch ook met Spotify wat gaan doen. Maar ik heb ook wav-bestanden op de computer staan. Belangrijk is in ieder geval dat die pc stil is. Via een bluetooth adapter op de achterkant van de buizenversterker kan ik dan muziek streamen naar de speakers.

Ik heb de Jitterbug in serie met de USB-kabel gebruikt op de pc. Bij muziek van Spotify hoorde ik het meeste verschil. Dan klonk het allemaal met meer rust, minder een ‘computergeluid’ ook. Bij het afspelen van cd’s (in wav-bestanden) vond ik het verschil al minder duidelijk. Ik denk toch hoe slechter het bronmateriaal, hoe beter de Jitterbug zijn werk doet. Ik heb erg genoten van Diana Krall en Patricia Barber. De stemmen van deze zangeressen kwamen extra mooi uit de verf dankzij de Jitterbug.

AudioQuest Jitterbug - Jos Spaan from Redactie Xingo on Vimeo.

 

Gerard Hoogendoorn – “Het klinkt cliché: het brengt enigermate herbeleving van het oude werk qua details”

“Ik pik zo nu en dan wel wat op over nieuwe producten van Audioquest. Zo kwam ook de Jitterbug op de radar. Het verbeteren van geluid is een continu proces, muziek is mijn hobby. Zo één keer in de vijf jaar doe ik een grote investering in de ‘hardware’, tussendoor blijven dan de kleine ‘tweaks’ over. Ik luister tegenwoordig alleen nog maar naar streamend naar muziek. Al mijn muziek staat geript op een NAS, aangevuld met downloads. Internetradio is tegenwoordig ook prima te doen met 192 kbs. Op speaker-gebied kun je altijd nog winst boeken, maar ja: die kosten vaak ook een paar centjes.

De Jitterbug heb ik uitgeprobeerd op de uitgangen van mijn Synology NAS en mijn SOtM streamer. Ook heb ik hem korte tijd op de uitgang van mijn labtop getest. De resultaten waren prima, echt waar. Die USB uitgang van Synology, an sich een hele strakke optie want je hebt geen extra hardware nodig voor het afspelen, vond ik altijd minder dan de SOtM streamer. Edoch: die klinkt nu ook high end. De klank (kleur) verbetert. Je kunt verschillende trommels van het drumstel beter onderscheiden. Het klinkt cliché: het brengt enigermate herbeleving van het oude werk qua details. Het meest heeft de Jitterbug verrast bij internetradio-uitzendingen. Die krijgen net dat meer zodat het nog acceptabeler wordt.”

AudioQuest Jitterbug - Gerard Hoogendoorn from Redactie Xingo on Vimeo.

 

Henri Paulussen – “Alleen bij inzet op een vrije subpoort hoorde ik enig verschil”

Via Hifi.nl Weekly zag ik de Jitterbug voorbij komen. Thuis speel ik muziek af via een goede versterker met dito speakers. De bron die de muziek aanlevert is daarbij steeds vaker via streamen. Via Spotify Connect vanaf de Macbook en iMac, maar ook vanaf de NAS. High- ress bestanden zijn daarbij zeker van belang, ik merk dat je daar veel winst mee kunt bereiken. Een verbetering die ik onlangs nog heb ontdekt was het verschil tussen de Spotify Connect via mijn NaimUniti en Spotify via een ‘gewone’ streaming device. De eerste levert een betere definitie van het geluid op.

De Jitterbug heb ik ingezet op de versterker, hoofdtelefoon, MacBook en NAS. Alleen bij inzet op een vrije subpoort hoorde ik enig verschil. Voor de rest heeft de Jitterbug mij niet echt weten te verrassen.

AudioQuest Jitterbug - Henri Paulussen from Redactie Xingo on Vimeo.