Hi-Visit: Overgaauw


Werner Ero | 01 november 2015 | Fotografie Werner Ero
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 30 oktober 2015

In hartje centrum Leiden is één van de leukere A/V winkels van ons land gevestigd. De echte Leidenaar weet dan waarschijnlijk meteen dat ik daar Overgaauw mee bedoel, maar ook voor mensen buiten de regio is deze winkel absoluut een bezoek waard. De kracht van Overgaauw zit wat mij betreft duidelijk in de meer ‘aardse’ en vooral puur Nederlandse uitstraling. Want ook al kun je hier terecht van eenvoudige instap hifi tot zelfs state of the art high-end: de klantbenadering is in alle gevallen gelijkwaardig, warm, hartelijk en verder eigenlijk vooral heel gewoon. Dat deze winkel daarbij ook nog een scherp prijsbeleid hanteert en in geval van calamiteiten de problemen met een eigen technische dienst vaak zelf op vlotte en adequate wijze op kan lossen, maakt het gedegen en prettige beeld helemaal compleet.



Mijn eerste kennismaking met deze ‘leuk om te ontdekken’ A/V winkel, vond eind mei vorig jaar tijdens de Esoteric Grandioso show plaats. Wat mij toen eigenlijk al meteen opviel, was de gezellige en ongedwongen sfeer. Ook werd informatie over de gepresenteerde producten op een geduldige en ongedwongen wijze verstrekt en waren het duidelijk demonstraties die door professionals werden gegeven. Daar bedoel ik mee dat er naast de nodige vakkennis, ook aandacht aan de akoestiek was besteed. Een belangrijke voorwaarde om op een eerlijke en objectieve wijze componenten te beoordelen en te vergelijken. Naast het voor deze show indrukwekkende arsenaal aan topkwaliteit audiocomponenten, verdient ook de pas door het Overgaauw team verworven, prachtige en zeer karakteristieke in Art Nouveau stijl gebouwde presentatiezaal alle lof. Want mede door deze riante en licht aandoende ruimte, die onderdeel van het aanpalende winkelpand uit 1907 deel uitmaakt, ontstond er uiteindelijk een zeer geslaagde en succesvolle show.



Overgaauw  
Familiebedrijf Overgaauw bestaat dit jaar inmiddels al 51 jaar en blijkt ondanks deze relatief hoge leeftijd ook vandaag de dag nog immer springlevend te zijn. Naast het gestaag groeiend assortiment met een onverminderd hoog kwaliteitsstreven, wordt ook nog steeds voor de specialisatie audio en video in zijn puurste vorm gekozen. We spreken hier dan van relatief eenvoudige audioproducten zoals bijvoorbeeld een Sonos oplossing van € 200,-  tot serieuze high-end systemen tot zo’n € 100.000,- per set. Hoewel de naam Overgaauw al sinds 1964 trots op de winkelpui prijkt, is de dagelijkse leiding alweer vele jaren in handen van schoonzonen Johan Luyx en Fokke Rietkerk. Daarbij worden beiden heren bij het verrichten van hun uiteenlopende dagelijkse werkzaamheden naast een tienkoppig team, trouw ondersteund door hun beide vrouwen die nog wel de naam Overgaauw dragen. Hoewel de eerste verrassing er na mijn vorig jaar afgelegde bezoek natuurlijk wel een beetje af is, ben ik dit keer vooral benieuwd wat deze winkel naast high-end audio nog meer te bieden heeft. Mijn gastheer voor dit bezoek is dit keer mede eigenaar Johan Luykx en net als tijdens mijn vorige bezoek in mei 2014 met andere eigenaar Fokke Rietkerk, is ook dit keer de ontvangst hartelijk en gastvrij. Mede door de veranderingen en grotere rust besluiten we samen met een kop geurige koffie, onze kennismaking in de nu veel meer aangeklede Art Nouveau presentatiezaal voort te zetten.

 

 

Overgaauw - Art Nouveau presentatiezaal

Het nieuwe denken
Dat deze riante 120 m2 grote ruimte verder is aangekleed, blijkt al snel een waar understatement te zijn. Want terwijl dit vertrek tijdens mijn vorige bezoek nog tamelijk provisorisch was aangekleed en ingedeeld, zie ik nu een totaal andere ruimte. Ondanks de duidelijk meer in verschillende gedeelten onderverdeelde ruimte en een drastisch aangepakte akoestiek, is toch heel mooi en met respect voor de oorspronkelijke sfeerelementen, de mooie lichtinval en oorspronkelijke grandeur van de ruimte bewaard gebleven. Hoewel ten tijde van mijn bezoek nog niet alle nieuwe meubels zijn gearriveerd, kan ik toch al heel goed zien dat het einddoel van deze ruimte inmiddels bijna is bereikt. Iets waar ook mijn gastheer duidelijk mee in zijn nopjes is. ‘Het gebruik van deze prachtig grote ruimte is een langgekoesterde wens van Fokke en mij. Niet alleen omdat hij direct naast ons winkelpand ligt en binnendoor is te bereiken, maar ook omdat Overgaauw nog verder wil doorgroeien. Oorspronkelijk is deze winkel namelijk in het lagere prijssegment begonnen. Op zich niets mis mee natuurlijk en begin zestiger jaren absoluut een perfecte keuze. Maar toen Fokke en ikzelf halverwege de negentiger jaren langzaam de zaak instroomden, was onze beste en duurste luidspreker van dat moment een BNS Soundcolumn en bestond de elektronica uit merken als Marantz en Kenwood. Hoewel internetverkoop in die periode nog in de kinderschoenen stond, was voor ons al snel duidelijk dat dit in de toekomst nog wel eens een grote vlucht zou kunnen gaan nemen. Overgaauw moest dus in beweging blijven om ook in latere jaren een speler van betekenis te blijven.



Na flink te hebben gebrainstormd, hebben we uiteindelijk de keuze gemaakt om te upgraden. Uiteraard wilden wij hierbij wel de bekende Overgaauw filosofie van ‘veel waar voor het geld bieden’ handhaven, maar ook ons vizier vooruit en omhoog richten. Gaandeweg vinden hierdoor nog steeds meer nieuwe serieuze merken hun weg naar onze winkel en kunnen we niet alleen onze vaste klanten, maar ook nieuwe belangstellenden nog beter helpen dan voorheen. Ook omdat het nu mogelijk is om onszelf anders en vooral breder te profileren. De ruimte waar we ons nu in bevinden, is zeker in deze vorm met al deze mooie high-end merken, de ultieme verwezenlijking van dit nieuwe denken. Uiteraard geloven wij heilig in deze kwalitatieve uitbreiding en vinden ook dat tijd er nu gewoon rijp voor is. We hebben immers inmiddels de kennis en kunde om er mee te kunnen werken en beleven er met z’n bovendien enorm veel plezier aan. Vooral om klanten en serieuze belangstellenden dit prachtige hoge niveau van muziekbeleving aan te kunnen bieden.’



The proof of the pudding
Om zelf met alles kennis te kunnen maken, maken we vervolgens een rondgang door de complete winkel en beginnen met de ruimte waar we ons op dat moment in bevinden. Het is de zeer grote, in open akoestisch geoptimaliseerde compartimenten onderverdeelde high-end demo zaal met set opstellingen van € 15.000,- tot € 100.000,-. Naast de duurdere modellen van Marantz en Music Fidelity, is er ook elektronica te vinden van Classé, Hegel, Esoteric, Rega, beChocolate en de nieuwste loot in het assortiment: het prestigieuze Amerikaanse McIntosch. Op luidsprekergebied ontwaar ik de betere modellen van Piega, Dali, Bowers & Wilkins, Focal, KEF en Totem. Mede door de geraffineerde inrichting is de presentatie een lust voor oog en als we even later kort enkele luisterklare opstelling aanhoren, constateren we dat dit ook voor het oor geldt. Daarna is het de beurt aan de eigenlijke winkel die in het naastgelegen pand is gesitueerd. Erg praktisch (want het regent op dat moment buiten) is dat we inderdaad binnendoor kunnen doorsteken. Hiermee komen we in het Sonos / Denon Heos / Blue Sound en TV gedeelte terecht. 

Overgaauw - High-end beeldkwaliteit

Televisies? Jazeker, want Overgaauw blijkt ook een ruim assortiment aan de betere LCD TV’s speelklaar te hebben opgesteld. Ook al heb ik zelf op mijn vakgebied als beroepsfotograaf na, eigenlijk maar weinig met beeld. Toch moet ik zeggen dat ik meer tijd bij de schitterende 4K TV toestellen van o.a. Samsung heb besteed dan ik zelf zou verwachten. Want dit ziet er gewoon ontzettend goed en gelikt uit en met een beeldrealisme wat enkele jaren geleden nog onmogelijk was te bereiken.



Terwijl ik verder op deze begane grond om mij heen kijk, zie ik dat de Overgaauw winkel ondanks dat er in toenemende mate naar een bepaalde samenhang en groepsgewijze opstellingen wordt gestreefd, ook gelukkig nog steeds gezellig vol staat. Volgens Johan komt er regelmatig zo veel nieuws binnen, dat het toch ergens een plekje moet krijgen. ‘Wat dat betreft was onze nieuwe high-end presentatieruimte ook echt hard nodig. Want zoals je zo meteen nog beter zult zien, wordt de hele oppervlakte van onze winkel volledig benut om alle producten te tonen. Met het creëren van zo’n high-end ruimte, kunnen we nu niet alleen al deze producten de ruimte en aandacht geven die ze verdienen, maar ontlasten we ook de winkel zelf. Enige nadeel is dat potentiele klanten bij binnenkomst nu niets meer van dit hogere assortiment kunnen zien. Hierdoor zou een mogelijke indruk kunnen ontstaat dat wij niets in dit segment te bieden hebben, maar door het regelmatig organiseren van shows hopen wij dit goed te kunnen ondervangen.’



Luisterkelder
Vanuit het TV en streaming audio gedeelte, komen we bij de eigenlijke ingang en de toonbank van de Overgaauw winkel aan de Breestraat 148 terecht. Van hieruit is er een korte trap naar beneden en ook een trap omhoog. Omdat ik er direct zicht op heb, besluit ik de trap naar beneden naar de halfopen luisterkelder te nemen. Hier staan systemen tot € 5.000,- opgesteld. Hoewel niet bijzonder groot, is het Overgaauw-team er toch goed geslaagd er een vol maar toch ook overzichtelijk geheel van te maken. Zij aan zij staan hier boekenplank en vloerstaande weergevers van bekende kwaliteitsmerken als Acoustic Energy, Bluesound, Bowers & Wilkins, Cambridge Audio, Dali, Sonus Faber, Elac, Focal, Tannoy en Piega. Ook aan elektronica is hier geen gebrek en ontwaar ik namen als Advance Acoustic, Creek, Cambridge Audio, Denon, Rotel, Marantz, Rega, NAD, Yamaha, Teac, Sony en de instapmodellen van Hegel. 



 

Overgaauw - Conclusie

In hogere sferen
Het leuke van het Overgaauw pand is dat er door deze hoogteverschillen naast een mooi ruimtelijk effect, je ook sterk geprikkeld wordt om verder te gaan snuffelen. Want wat zie je nu eigenlijk als je de trap omhoog gaat? Het eerste antwoord is een uitgebreide Home Cinema opstelling met producten uit de middel tot zelfs wat hogere prijsklasse. Wederom is deze ruimte niet echt groot, maar staat het geheel netjes en overzichtelijk naast elkaar opgesteld.



Wanneer ik nog een verdieping hoger ga, kom ik duidelijk in de sub topklasse terecht. Hier staan meer vrij en ruimtelijk gemaakte opstellingen die beginnen bij € 5.000,- en doorlopen tot € 15.000,- opgesteld. Merken op deze 2e verdieping zijn Arcam, welke in deze situatie gecombineerd wordt met de duurdere surround luidsprekermodellen van KEF, terwijl ik aan de andere kant van de ruimte de duurdere (stereo) modellen van Elac, Dali, Tannoy, Rega en Rotel tegenkom. 



Eenmaal weer op de begane grond aangekomen maak ik samen met Johan de eindbalans op. ‘Zoals je nu zelf hebt kunnen zien heeft Overgaauw een enorme collectie audiocomponenten van veel verschillende topmerken allemaal onder één dak. Onze ervaren medewerkers zullen daarbij altijd proberen om voor het door de klant bepaalde budget, de beste combinatie samen te stellen. Hiervoor hebben wij onze meer dan 60 merken, verdeeld over 6 verschillende afdelingen dan ook veelal demonstratie klaar opgesteld staan. Vergeet daarbij vooral niet onze recent 120 m2 bijgevoegde high-end presentatieruimte aan de Breestraat 146. In deze grote open ruimte zijn wij optimaal in staat om veel verschillende topsystemen in alle rust te kunnen laten horen. Door de grote variëteit aan merken en ervaring, weten wij als geen ander welke combinaties wel en niet goed met elkaar samengaan en dat is natuurlijk iets waar al onze klanten van kunnen profiteren! Kortom voor mensen die beeld en geluid serieus nemen is Overgaauw, mede door zijn goede bereikbaarheid in de randstad, een heel geschikte adviseur’.



Conclusie     
Aan deze mooie woorden van Johan valt door mij nog maar weinig toe te voegen. Hooguit dat Overgaauw ook in staat is domotica en/of een thuisbioscoop bij u thuis te installeren en dat door gericht en vooral zelf in te kopen het brede pakket kan worden aangeboden met een scherp prijsbeleid. Voor mijzelf zie ik deze winkel ook als een mooi doorgroeipad. Je begint ooit met een eenvoudige maar goed uitgewogen audiosysteem. Waarna binnen de winkel ruim voldoende kennis aanwezig is, om indien gewenst later door te kunnen groeien naar iets werkelijk moois. Dit alles stap voor stap en zonder haast of vervelende commerciële druk. Vooral dat laatste is minder vanzelfsprekend dan het lijkt en is in geval van Overgaauw een mooie basis voor langdurige klanttevredenheid. Zoals het een goede audiowinkel betaamt en zeker zo één met zo’n mooie grote demonstratieruimte, worden bij deze winkel ook regelmatig leuke audioshows gegeven. Naast de vrijblijvende kennismaking met mooie, nieuwe producten, is het ook meteen een ideale gelegenheid om voor uzelf te kijken of de Overgaauw benadering ook wat voor u is.




Overgaauw

Tel: 071-5126862
www.overgaauw.com