Samsung Test 't Thuis - R1 en R3 wireless audio speaker


Menno Bonnema | 20 november 2015 | Fotografie Beeldhouwers | Samsung

In de serie Test ‘t Thuis is het deze keer de beurt aan Samsung. De Zuid-Koreaanse fabrikant van consumentenelektronica heeft net drie nieuwe wireless audio speakers op de markt gebracht: de R1, R3 en R5. De ronde design-speakers beschikken over 360 graden geluid. Hoe dat klinkt? Dat lieten we uitzoeken door ons thuispanel.

Lees ook de bevindingen van de winnaar!

De R1 en R3 van Samsung staan voor een uitbreiding van de serie wireless audio speakers. De modellen met 360 graden geluid hebben een gebruiksvriendelijke tap-en-swipe interface gekregen en een compleet nieuw design. Om het gebruiksgemak nog meer te optimaliseren is ook de wireless audio multiroom app voor smartphones, tablets én smartwatches verbeterd. Wij lieten zowel de R1 als de R3 testen door ons Thuispanel, dat dit keer door vijf leden wordt gevormd. We lichten er hier vier uit, de winnaar volgt komende week!

Jos Wouters uit Meijel
Zijn motivatie om mee te doen aan het panel voor het testen van de Samsung’s R1 en R3: “Met een geoefend oor en ruime ervaring met verschillende hifi-audiosystemen (zowel bedraad als draadloos ben ik altijd bezig om nieuwe systemen te testen en te beluisteren. Ik volg nieuw ontwikkelingen op de voet en ga waar mogelijk op onderzoek uit. Met een ruime collectie muziek ben ik in staat een breed spectrum aan testen op systemen los te laten. Kennis van Android, Raspberry Pi, PC en audiophile systemen en terminologie maakt mij de perfecte kandidaat om deze nieuwe speakers voor jullie te testen en te beschrijven.”

Na de speakers ontvangen te hebben, ging Jos dan ook gretig aan de slag. “De installatie verliep heel soepel. Er zit ook een duidelijke handleiding bij, maar die heb ik helemaal niet nodig gehad. Het was gewoon plug & play. Ik heb de speakers in de huiskamer neergezet, een ruimte van ongeveer zes bij elf meter met een niet al te hoog plafond. Hoe het klonk? Laat ik dan maar met het slechte nieuws beginnen: de R1 vond ik niet goed klinken. Er zit te veel resonantie in de speaker door het laag. Er lijkt wel iets los te zitten. Vooral bij zeg maar 'akoestisch laag' heeft de speaker daar last van. Gek genoeg bij elektronische muziek met veel laag is het dan weer wel oké. Het goede nieuws dan: de R3 klinkt goed, hoewel wel een beetje ingetogen. Binnen een straal van drie meter is het geluid ronduit goed, daarbuiten wordt het wat minder. Maar dat 360 graden geluid is wel echt aangenaam. Als je de speaker rond draait is het geluid gewoon overal hetzelfde!”

“Met de tap-en-swipe functie bovenop de speakers heb ik wisselende ervaringen. Het idee vind ik goed, maar in de praktijk werkte het bij mij te traag. Als ik al met de tweede handeling bezig wou, ging pas de eerste tap in werking. Dat werkte verwarrend. Over de bluetooth-functie op de R1 en R3 ben ik goed te spreken: die werkte in de hele woonkamer uitstekend. De Samsung wireless multiroom app is op zich oké, maar is in wezen een redelijk beperkte app. Ik heb met muziek afkomstig van streamingdiensten Qobuz en Spotify getest, maar dan ga je al heel snel over de apps van de genoemde muziekaanbieders. En zit je bijvoorbeeld in Spotify en wil je twee speakers koppelen, dan moet je eerst weer uit de ene app en terug naar die van Samsung. Het maken van groepen tenslotte gaat eenvoudig.”

Bronvermelding
“Naast dus muziek afkomstig van Spotify en Qobuz, heb ik ook muziek vanaf mijn Samsung Tablet gebruikt. Al met al krijgt de R3 een ruime voldoende, de R1 niet, die was te beperkt voor in mijn huiskamer. Ik moet zeggen dat ik wel vrij kritisch ben. Hier in de huiskamer staat een installatie van Quad, met daarbij de Electrostaat luidsprekers (ESL 63) en tja, daarmee mag en kun je het natuurlijk niet vergelijken. Wel met andere wireless speakers die ik inmiddels heb gehoord. Die vond ik vaak veel te ‘boenke-boenke-boem’ klinken. De R3 doet het wat dat betreft veel beter.”

Nienke Ras uit Haarlem

Haar motivatie om hier mee te doen mag zeker niet ontbreken. “Ik zou graag de R1 en R3 draadloze speakers willen testen, omdat ik heel erg benieuwd ben naar hoe de speakers het geluid in alle richtingen verspreiden. Dat geeft andere opties dan speakers die alleen aan de voorkant van een kast zitten. Verder ben ik benieuwd of de wireless verbinding geen verlies van informatie met zich meebrengt..” Ook Nienke beoordeelt het aan de praat krijgen van de speakers als eenvoudig. “Ik heb de app geïnstalleerd, zowel op mijn eigen mobiel (iPhone) als op die van mijn man (HTC). Dat werkte voor beiden gelijk. De app wijst je voor de rest de weg.”

360 Graden geluid
“Het 360 graden geluid had ik nog niet eerder gehoord, daar was ik dus erg benieuwd naar. We hebben de speakers op verschillende plekken uitgetest, maar toch vooral in de woonkamer. Die is zo´n beetje acht bij vijf meter met vrij hoge plafonds. We hebben uiteindelijk de speakers bij de kast vlakbij de muur gezet. En ja, inderdaad overal waar je ging staan kon je hetzelfde geluid waarnemen. Wat betreft de modellen onderling vind ik de R1 redelijk schel klinken. Het geluid komt wel natuurgetrouw over. De R3 klinkt iets voller, maar ook weer iets doffer. Dat kun je aanpassen met de equalizer op de app, dan wordt het wel beter. Als ik moet kiezen, zou ik toch voor de R3 gaan; die waardeer ik toch iets meer. Het volume van beiden is overigens ruim voldoende voor onze kamer.”

Bediening
“De tap-en-swipe bovenop de speakers vind ik echt gemakkelijk werken, je kunt heel intuïtief  te werk gaan. Toch geef ik de voorkeur aan de app. Die staat nou eenmaal op je mobiel, die je toch vrijwel altijd bij de hand hebt. Bluetooth werkt op zichzelf heel praktisch en is goed te noemen. Om nog even op de app terug te komen. Die Samsung ziet er goed uit en is makkelijk te bedienen. Zijn kracht, eenvoudig, is gelijk een beetje zijn zwak± hij biedt beperkte mogelijkheden. Ik wil als ik muziek afspeel graag in bepaalde mappenstructuren kunnen werken. Daar heb ik een eigen app voor, maar dat is bijvoorbeeld iets wat bij vele apps op dit gebied ontbreekt. En het maken van groepen gaat echt prima. We hebben de surround mogelijkheid ook uitgeprobeerd, maar dat vind ik weinig toevoegen.”

“Al met al zijn de R1 en R3 van Samsung bijzonder door een 360 graden geluid. Verder is het heerlijk eenvoudig om mee te werken. De muziek die hier in huis wordt afgespeeld is vrij divers. Ikzelf houd bijvorbeeld erg van klassiek, terwijl mijn man de voorkeur geeft aan jazz en blues. Ik moet toegeven dat ik vooral bluesachtige muziek fijn vind klinken op de speakers. Bij muziek met een zanger of zangeres met daarbij nog twee of drie instrumenten is de geluidsweergave goed en ´overzichtelijk´. Bij bijvoorbeeld klassieke muziek met een orkest vind ik wat minder worden.”

Timo Rogier uit Pijnacker

Timo´s beweegredenen om mee te doen aan de test? Hij heeft al jaren alles in huis van Samsung en is er erg tevreden mee. Nu is hij ook al enige tijd opzoek naar draadloos muziek streamen. Zijn vrouw vraagt namelijk al maanden wanneer ze eens lekker muziek kan luisteren door heel het huis! Nu wil Timo eindelijk van dit ‘gezeur’ af zijn, en hij zou het daarom  super vinden om deze Samsung speakers te testen, zodat ze een goeie keuze kunnen maken. En natuurlijk verwacht hij het beste met Samsung…

Uitproberen
“Het opstarten van de installatie ging prima, heel eenvoudig. Maar ik moet zeggen dat ik in het verleden ook wel in een elektronicazaak heb gewerkt en wel het éen en ander gewend ben. Bovendien hou ik wel van wat pielen. In ieder geval: het werkte allemaal, behalve dan de verbinding met de tv. Die is bij ons ook van Samsung, is nog niet eens zo oud, maar de connectie kwam niet tot stand. Wel via bluetooth, dan klonk het prima, maar niet via de wifi. Als je vervolgens dan gaat groeperen, wordt de bluetooth functie automatisch uitgeschakeld. Dat is ook logisch, want bluetooth werkt nou eenmaal één op één. Daarom wou ik het ook via de wifi tot stand brengen. Maar goed, ik moet er wel bij zeggen dat de site van Samsung me al had gewaarschuwd: onze tv was ‘te oud’. Ik ga het misschien nog met een wifi-stick proberen.”

Resultaten
“Ik heb me vooral gefocust op de muziek, via mijn telefoon, de app en de speakers. Nou, ik heb me echt verbaasd over het laag dat uit die speakers komt, vooral bij de R3. Het hoog vind ik iets te schel. De app vind ik zeer gebruiksvriendelijk, alhoewel er wel wat vertraging op de lijn leek te zitten. De tap- en swipe-functie vind ik ook goed werken. Als je dan weer met de app aan de slag gaat, sluit de tap- en swipe-functie automatisch af. De R3 heeft een iets groter display, waardoor die beter leesbaar is. Verder vind ik het mooi dat bij de R3 de adapter erin is verwerkt, daarmee vind ik hem ook mooier dan de R1.

Het 360 graden geluid is op zich best wel oké, maar toch heb je de neiging om de speakers dicht bij een muur te zetten. Dat komt ook een beetje door de lengte van het netsnoer. Met een lengte van anderhalf meter levert dat natuurlijk ook zijn beperkingen. We wonen in een rijtjeshuis met een woonmaker van zo´n 50 vierkante meter. Die inhoud kan zowel de R1 als de R3 makkelijk ´vullen´. Ik moet eerlijk toegeven dat ik de R1 wat langer heb getest, wellicht ook omdat ik het geluid ervan beter vind klinken in vergelijking met de R3. De R1 vind ik in ieder geval verbazingwekkend goed klinken. Voor de keuken willen we eigenlijk ook wel een aparte bluetooth speaker, maar dat is met die R1 helemaal niet nodig. Het geluid bereikt makkelijk vanuit de woonkamer de (open) keuken. Ikzelf luister naar allerlei soorten muziek, van pop tot klassiek, met een lichte voorkeur voor eighties en nineties muziek. Dire Straits klinkt echt super op die R1.”

Resumeren
“Ik vind een prettig werkend en klinkend geluidssysteem van Samsung. Ook mijn vrouw kon goed uit de voeten met de speakers. Jammer dat ik de wifi/verbinding met de tv niet aan de praat kreeg. Mijn voorkeur gaat vanwege het geluid uit naar de R1.”

René Elsinga uit Almere

Vijf mensen leven samen. Vier vrouwen en één man. Tieners van 13 en 14 jaar opgroeiend in een wereld waar overal muziek aanwezig is. Onafhankelijk van tijd, locatie en bron; zolang het maar draadloos is. Het ontdekken dat muziek zoveel beter kan klinken dan alleen mp3 met een goedkope hoofdtelefoon of oordopjes is volop gaande. Gebruikersgemak en mobiliteit viert de boventoon. Een moeder die weinig van al die apparaten moet hebben maar de smartphone langzaam heeft geadopteerd, raakt gecharmeerd van het gemak van hoe je vandaag de dag muziek uit je telefoon kan toveren. En de audiofiele vader wil vooral goed geluid, maar ook op de dag gemakkelijk de dames kunnen verblijden met hun muziek.

Kortom, drie groepen personen met allen een andere visie en toepassing van muziek en bijbehorende apparatuur, waar gemak en gebruikersvriendelijkheid de boventoon voert. Een mooie mix om de Samsung wireless speakers te testen en vooral te beleven. Wij waren natuurlijk erg benieuwd naar René´s ervaringen.

Aanpak: Hollandse school
“Je kan op twee manieren aan de slag gaan. Of je pakt de handleiding erbij, of je gaat gewoon aan de slag, de Hollandse manier zeg maar. Ik ben van de laatste categorie. Gewoon gaan. En vervolgens loop je dan vast. Komt omdat ik een vrij dichtgetimmerd wifi-netwerk heb, denk ik. Tot twee keer toe krijg ik de melding `geen verbinding` na het invoeren van de wifi-code. De derde keer heb ik wel beet en kan ik verder. Ik heb het ook de kinderen laten proberen en die konden er ook mee werken. Dan toch even het volgende: bij het installeren van de app wordt je gevraagd akkoord te gaan met de voorwaarden van Samsung. Bijna niemand leest die voorwaarden en klikt ´blind´ op akkoord. Ik heb ze wel gelezen en schrok toen nogal. Er wordt wel heel veel van je gevraagd om mee akkoord te gaan. Heb ik dan ook niet gedaan, ´niet akkoord´ aangevinkt en toch kon ik verder gaan. Opmerkelijk.”

Apart: spatial stereo
“Dan het 360 graden geluid, je mag het zo noemen. Oké, in alle hoeken hoor ik inderdaad hetzelfde geluid. Volgens wordt het ook wel spatial stereo genoemd. Ik heb nog niet kunnen ontdekken wat voor versterkers er aan boord zitten van de R1 en R3. Maar die in de R3 vind ik wel redelijk aanwezig en enigszins vermoeiend om naar te luisteren. Ik heb gelijk het hoog en mid terug geschroefd via de equalizer op de app De R1 heeft ik een stuk ´vriendelijker´ klinken, daar hoefde ik niet zo veel aan te veranderen. De R3 biedt wel meer detail. Ja, dat 360 graden geluid of spatial stereo weergave: dat vinden wij wel een bijzondere ervaring hier in huis. We hebben de R1 en R3 ook gekoppeld en dan amper één meter bij elkaar vandaan gezet. Het geluid loopt goed synchroon en met twee van die ´rondstralers´ van geluid geeft het toch wel een speciaal geluid. Waarbij je toch ook nog duidelijk de eigen klankleuren van de R1 en R3 kunt blijven onderscheiden.”

Aan de tap en swipe
De tap- en swipe functie werkt wel goed, het ziet er interessant uit. Het voordeel bij de R3 is dan dat je door het  grotere display beter de informatie kunt aflezen. Ieder voordeel heeft zijn nadeel, zo ook hier. Want bij deze speakers heb je snel de neiging om ze met je mee te nemen in huis. Dan bestaat het gevaar dat je per ongeluk de toetsen aanraakt en dan gebeuren er dingen die je niet wilt. Maar goed, we hebben het snel onder de knie gekregen hoe we de speakers het best konden ´vervoeren´. De meerwaarde van de toetsen, daar zet ik wel mijn vraagtekens bij. Je gebruikt immers voornamelijk de app.”

App logica
“De app die Samsung hier gebruikt vind ik niet helemaal consistent in zijn werking. Haal je de speakers uit het net, om ze daarna weer toe te voegen, dan is de wifi er wel weer, maar is de app plotseling weg. Hij is wel weer snel te vinden, maar toch. En dan de menustructuur. Het navigeren gaat gewoon anders. Vergelijk het met een boek. Je hebt paragraaf 3 uit en wilt nog even terug. Dan stuurt het menu je niet naar paragraaf 2, maar naar het begin van het hoofdstuk, paragraaf 1 dus eigenlijk. De logica hiervan ontgaat mij. Bij Spotify bijvoorbeeld moet je regelmatig uit de app en er weer in. Ik vind het niet super intuïtief werken. Wat ik wel erg leuk en goed vind is dat de app telkens goed in beeld komt bij de andere apps waar je op dat moment mee aan de slag kan. Zoals bij de AirPlay app van Apple.”

Andere zaken ten slotte
“Het aanmaken van groepen ging prima. Heb ik al genoemd dat ik het snoer wat aan de korte kant vind? Het is sowieso jammer dat er nog een snoer aan moet, maar ja, anders krijg je weer zo´n batterijenvreter in huis. Ik vind de speakers overal goed klinken, waar je ze ook neerzet. De R1 is gemakkelijker `in omgang`, het geluid is makkelijker te appreciëren. Bij de R3 heb ik heel snel de neiging om het volume te dempen. Oh ja, dan nog een tip voor de app/bouwers: zet er alvast wat voorgeprogrammeerde mogelijkheden. Nu moet je alles zelf opzetten. Al met al is dit een erg leuke exercitie voor mij en ons gezin geweest om zo´n systeem te ontdekken en helemaal uit te vinden wat wel en wat niet mogelijk is. En om dan maar af te sluiten met de muziek zelf: het nieuwe nummer van Adele klonk fraai.

De winnaar volgt volgende week!