HEOS by Denon - een overzicht


Jamie Biesemans | 08 december 2015 | Fotografie Beeldhouwers | Denon HEOS

In het afgelopen jaar won Denon HEOS een prestigieuze EISA-award voor beste multiroom-oplossing van het jaar. Een hele prestatie, zeker als je weet dat HEOS nog niet zo oud is en er best wat concurrentie is in het segment. De hifi-roots en uitstekende gebruikerservaring helpen HEOS echter om alle rivalen achter zich laten.

Je zou haast niet geloven dat HEOS amper anderhalf jaar geleden verscheen. En toch is het in een heel korte tijd uitgegroeid tot een belangrijke speler qua multiroom-geluid. Voor wie niet vertrouwd is met de term ‘multiroom’: het is een handig etiket om een systeem te omschrijven waarmee je in meerdere kamers muziek kan beluisteren. Dat kon vroeger ook, maar dan kwamen er veel kabels aan te pas en was er niet veel flexibiliteit qua muziekbronnen. Met de opkomst van digitale muziekbestanden, streamingdiensten en krachtige smartphones zijn die minpunten echter helemaal verdwenen. In elke kamer alle mogelijke muziek beluisteren in een prima kwaliteit en gewoon bediend vanaf je smartphone? En in elke kamer of zone iets anders beluisteren? Geen enkel probleem meer. En het woord ‘systeem’, dat verwijst naar het feit dat je verschillende soorten toestellen (speakers, versterkers, soundbars, etc) kan combineren in één handig geheel dat je bedient via een app.

HiFi-roots
Er zijn wel meer multiroom-systemen op de markt, maar het is HEOS die dit jaar als enige een EISA Award ontving. Het was trouwens voor het eerst ooit dat de organisatie – bestaande uit hoofdredacteurs van vijftig AV-magazines uit 22 Europese landen – een award gaf aan een volledig systeem, niet enkel aan één product. Een sterke prestatie is dat. Denon krijgt de prijs dus niet omdat één HEOS-product toevallig goed was, wél omdat de toestellen afzonderlijk sterk presteren maar ook heel goed samenwerken. Hoe was dat mogelijk?

Een belangrijk element is ongetwijfeld de enorme ervaring in hifi die Denon bezit. HEOS mag dan jong zijn, het is gebouwd op het Denon-erfgoed. Het Japanse bedrijf is meer dan zeventig jaar oud en heeft zelfs nog oudere roots in audio. Denon is een sterke naam zowel qua stereo- als surroundgeluid, met veel kennis van zaken.

Het valt meteen op dat bij de HEOS-producten die kennis en ervaring mee is genomen. Een speaker als de HEOS 7 klinkt bovengemiddeld goed en is een referentie in zijn klassie. De HEOS Amp is dan weer een compacte maar toch heel krachtige versterker van 2 x 100 watt die je kan gebruiken om eigen speakers aan te sturen, zelfs grotere modellen met een lagere impedantie!

Het Denon-erfgoed zorgt hier dus voor een degelijke technische basis en aansluitend een uitstekend geluid, twee zaken waarmee HEOS zich al meteen onderscheidt van heel wat andere multiroom-systemen.

Slimme installatie

Een goede geluidskwaliteit is zonder twijfel cruciaal. Daar moet je nooit op besparen, want je wil je muziek in de best mogelijke kwaliteit beluisteren. Maar voor een multiroom-oplossing is een goede klank een must, maar niet voldoende. Een systeem moet vlot te installeren zijn en iedereen moet het kunnen bedienen zonder daar eerst een hele handleiding voor te moeten lezen.

Om de installatie eenvoudig te maken, heeft Denon iets slims bedacht. Je moet niet met allerlei instellingen op je smartphone knoeien om te zorgen dat een nieuw HEOS-apparaat verbinding maakt met je draadloos netwerk. Installeer de HEOS-app en neem het kabeltje uit de doos om de hoofdtelefoonuitgang van je telefoon of tablet te verbinden aan een ingang van het HEOS-apparaat. In de app tik je het wachtwoord van het WiFi-netwerk, kies je een naam voor het HEOS-apparaat, en ziezo: alle informatie wordt automatisch over het kabeltje gestuurd. Een minuut later mag je het kabeltje weer opbergen, want dat heb je niet langer nodig. Het HEOS-apparaat is nu aangesloten op je WiFi-netwerk en kan beginnen spelen.

Overigens, voor de IT-techneuten: de HEOS-apparaten hebben de n-variant van WiFi ingebouwd. Ze kunnen dus verbinden op de (veelgebruikte) 2,4 en (veel rustigere) 5 GHz frequenties, waardoor de verbinding altijd wel stabiel zou moeten zijn. Je kan ook met een ethernetkabel werken, als je dat wenst.

Intuïtieve app
De uitdaging bij multiroomsystemen is dat je relatief complexe toestellen met veel mogelijkheden toch heel eenvoudig te bedienen maakt. Als er complexiteit is, dan moet die volledig verborgen blijven voor de gebruiker. Dat is goed gelukt bij HEOS. Niet enkel door die eenvoudige installatie, maar ook dankzij een intuïtieve app die uit drie hoofdschermen bestaat. De hoofdschermen bereik je via iconen onderaan die de respectievelijke functies meteen duidelijk maken: Kamers, Muziek en Speelt nu. Bij ‘Kamers’ kies je in welke ruimte je muziek wil horen en kan je toestellen samenvoegen, bij ‘Muziek’ krijg je een lijst van muziekbronnen gepresenteerd. Bij het laatste Now Playing-hoofdscherm spring je meteen naar het huidige liedje dat in de geselecteerde kamer te horen is. Kan je snel het volume regelen, de naam van het nummer en de artiest checken, en misschien ook gewoon naar de volgende track gaan als wat je hoort je niet zint.

Wat je bij ‘Muziek’ ziet, hangt af van het geselecteerde apparaat. Over de line-up van HEOS hebben we het zo dadelijk, maar weet dat er heel diverse HEOS-toestellen bestaan. Zo is er de Home Cinema, een soundbar voor beter tv-geluid, en ook een aantal HEOS-speakers. Als je de Home Cinema selecteert, dan zie je bij ‘Muziek’ ook HDMI staan. Die optie zie je niet als je een HEOS-speaker kiest, want die heeft geen HDMI-poort. De app is dus snugger genoeg om je niet lastig te vallen met onbruikbare opties.

Er zijn echter muziekopties die je altijd zal zien, ongeacht het geselecteerde HEOS-apparaat. Dat zijn de muziekbronnen waar je altijd op kan rekenen. Om te beginnen gaat het om Spotify en Deezer, naast de TuneIn-radiodienst. Met TuneIn heb je toegang tot duizenden radiostations van overal ter wereld. Misschien heb je geen zin in Tibetaanse gezangen, maar geen vrees: nagenoeg alle Nederlandstalige zenders kan je via deze dienst beluisteren in een kwaliteit die veel beter is dan via FM.

Onder ‘Muziek’ kan je ook altijd de muziekbestanden op je mobiel toestel kiezen of bestanden die op een gedeelde netwerkschijf staan. HEOS speelt de belangrijkste muziekformaten af, zoals wav, MP3, AAC, WMA, FLAC en Apple Lossless. Die laatste twee zijn gelijkwaardig aan cd-kwaliteit.

Het aanbod

Het HEOS-universum omvat op dit moment vier speakers, een soundbar, twee toestellen om bestaande hifi-materiaal te hergebruiken, en een gespecialiseerde versterker voor professionele toepassingen of inbouwprojecten. Lijkt dat de zaak ingewikkeld te maken? Laat je niet afschrikken. Er zijn meerdere HEOS-toestellen omdat iedereen zijn woning en eisen anders zijn. De ene persoon wil muziek beluisteren in de eetkamer en badkamer, en gaat dus voor twee speakers. Een ander wil het geluid van zijn tv verbeteren en in de hobbykamer op zijn miniketen naar streaming muziek luisteren. En dus opteert hij liever voor een HEOS Home Cinema en een HEOS Link. HEOS is ook modulair te gebruiken en je hoeft niet alles in één keer aan te schaffen. Eerst een HEOS-speaker hier, later een HEOS Amp daar… Dat kan allemaal.

Van S naar XL
Laten we bij de vier speakers beginnen. De HEOS 1, HEOS 3, HEOS 5 en HEOS 7 kan je ‘vertalen’ naar S-M-L en XL, net zoals bij kledingmaten. Bij elk maatje dat je hoger gaat, worden de bassen dieper en het vermogen groter, en vul je grotere kamers. Helemaal aan de top staat de HEOS 7, een pronkstuk van een speaker dat vijf digitale versterkers bevat die elk een eigen driver aansturen. Twee tweeters, twee mid-woofers en één subwoofer zorgen voor een stevige en gedetailleerde klank, met twee passieve basradiatoren die het laag nog verder ondersteunen. De HEOS 7 is de veelzijdigste speaker, met een USB-poort, hoofdtelefoonaansluiting en een analoge aux-ingang met 3,5 mm jack. De HEOS 5 en HEOS 3 kan je zien als de compactere versies van de HEOS 7, nog altijd met aardig wat vermogen en muzikaliteit.

De HEOS 1 is een beetje een buitenbeentje. Hem enkel omschrijven als de ‘small’ versie is onheus. Hij is inderdaad zeer compact en kan door zijn rechtopstaande design in een klein hoekje geplaatst worden. Maar de HEOS 1 doet ook zaken die de andere HEOS-speakers niet kunnen. De behuizing van de HEOS 1 is zo geconstrueerd dat je hem probleemloos in een vochtige ruimte zoals een badkamer kan plaatsen. Voeg er een optionele batterijpack aan toe en je kan de HEOS 1 meenemen naar de tuin of een andere locatie. Geen WiFi aan de barbecue, zeg je? Stream dan via Bluetooth, want zo’n ontvanger wordt meegeleverd. Je kan hem dus zelfs meenemen op skireis of een weekendje weg.

Ook goed om weten: de HEOS-speakers kan je combineren in een stereopaar. Zonder kabels tussen de speakers kan je dus een mooi stereogeluid krijgen in een kamer. Twee HEOS 1-speakers bijvoorbeeld, zijn meer dan een eenvoudige som van twee speakers. De klank is grootser, ruimer.

Helemaal HiFi
Multiroomsystemen lijken vaak enkel rond draadloze speakers te draaien. Bezitters van HiFi-materiaal blijven in de kou staan. Maar dat is zeker niet waar bij HEOS. Wie zelf een goede audio-installatie heeft of enkel een set luidsprekers, kan nog altijd de mogelijkheden van HEOS benutten. Hoe? Met de HEOS Amp of HEOS Link, natuurlijk.

Deze twee toestellen werken beiden als ‘ontvangers’ voor streaming muziek. Net zoals de speakers verschijnen ze in de HEOS-app en kan je ze helemaal bedienen op je smartphone of tablet. Maar door hun vele in- en uitgangen kunnen ze veel meer.

De HEOS Amp is niet enkel een ontvanger, maar ook een volledige digitale versterker die heel wat in zijn mars heeft. Je hoeft enkel twee luidsprekers rechtstreeks met de Amp te verbinden en je kunt muziek beluisteren. Het is zelfs mogelijk om een bijkomende subwoofer aan te sluiten, om een volwaardige 2.1-opstelling te krijgen. De Amp is een totaaloplossing: sluit een cd-speler (of een andere bron) aan via de optische ingang of analoge cinch-poorten, en je kan ook muziek van deze bron op de Amp beluisteren. Als je dat wil, kan je die cd ook laten afspelen elders in het huis op een ander HEOS-apparaat.

De HEOS Link is gelijkaardig aan de Amp, maar is een digitale voorversterker die je op zijn beurt met een eigen versterker en luidsprekers koppelt. Dat kan analoog of digitaal, net zoals je een cd-speler met je versterker zou verbinden. Ook de Link heeft een uitgebreid palet aan aansluitingen en de mogelijkheid om een subwoofer te verbinden.

Kortom, of je nu al een mooie hifi-installatie hebt of een paar luidsprekers die je graag opnieuw van onder het stof wil halen, met de Amp en Link heb je een manier om ze te verbinden met HEOS en van alle streamingmogelijkheden gebruik te maken. De aanwezigheid van een optische uitgang op de Link geef je bovendien de mogelijkheid om de HEOS-functies te combineren met een eigen hoogwaardige DAC, voor wie streeft naar een hifi-ervaring op topniveau.

Bezit je een Denon-receiver of –versterker dan is er nog een mooie bonus: de Link kan via een IR-link of over het netwerk communiceren met oude en nieuwe Denon-toestellen, zodat je ook via de HEOS-app kan bedienen. Zo kan je zelfs van een Denon-versterker van voor de app-tijdperk het volume regelen op je telefoon. Bij Denon-receivers kan je zelfs ingangen selecteren, allemaal via de HEOS-app.

Muziek & film

HEOS draait niet enkel rond muziek. Je wilt ook beter tv-geluid, want die ingebouwde tv-speakers klinken toch maar heel dunnetjes. Het mooie aan de HEOS Home Cinema is dat je in één klap twee vliegen slaat: je krijgt een beter tv-geluid en je kan via streaming naar muziek luisteren.

De Home Cinema is niet de enige multiroom-soundbar op de markt, maar neemt wel een unieke plaats in. Hij wordt geleverd met een compacte draadloze subwoofer, wat gegeven zijn redelijke prijs heel mooi is. Meestal zal je toch meer moeten uitgeven voor een even veelzijdige soundbar met draadloze subwoofer. En een sub, die heb je toch best nodig. Soundbars kunnen veel, maar niet alle lage frequenties goed weergeven. Door de toevoeging van die subwoofer krijg je een voller geluid, wat zeker films heel wat meeslepender maakt. Maar ook bij het beluisteren van muziek biedt een sub een stevige meerwaarde.

De Home Cinema is een goed uitgeruste en krachtige soundbar. Een dubbele versterker drijft vier drivers aan (twee mid-woofers met kevlar conussen en twee 20 mm softdome-tweetsers), voor een grootse geluidervaring. Omdat de Home Cinema een geavanceerde DSP bevat – afgeleid van Denons AV-receiverlijn – kan het een virtuele surroundervaring bieden die heel wat indrukwekkender is dan de stereo van je tv. Het is toch ook opmerkelijk dat de subwoofer bij de Home Cinema een eigen DSP bevat die er voor zorgt dat de timing van de soundbar en sub perfect op elkaar is afgestemd. Ongeacht waar je de subwoofer plaatst.

Een groot pluspunt van de HEOS-soundbar is de aanwezigheid van een HDMI-poort met ARC-functionaliteit. Je legt dus één kabel naar je tv en haalt daarmee audio aan de hoogste kwaliteit binnen. Bovendien regel je het volume gewoon met de afstandsbediening van de televisie – handig! Er is bovendien een extra HDMI-poort, om een bijkomend toestel aan te sluiten, zoals de digitale tv-decoder, console of Blu-rayspeler. Dat is weer een kabel minder die rechtstreeks naar de televisie loopt!

Er zijn nog een heel aantal pluspunten aan de Home Cinema, zoals een nachtmodus, extra ingangen, een bassbooster die diep gaat zonder vervorming en een dialoogverbeteraar die de tekst van acteurs beter verstaanbaar maakt. De HEOS-soundbar onderscheidt daarmee toch aardig van de rest van het speelveld – terwijl hij verre van de duurste is.

Anders dan de rest
Dit overzicht geeft toch wel goed aan hoe veelzijdig en krachtig het HEOS-systeem wel is. Gekoppeld aan een hifi-geluidskwaliteit en een intuïtieve bediening, krijg je een totaaloplossing die al je wensen op vlak van multiroom-streaming waar maakt.