Review: Denon DCD-50 en PMA-30


Jamie Biesemans | 03 september 2017 | Fotografie Redactie Hifi.nl | Denon

SAMENVATTING

De PMA-30 en DCD-50 hebben beiden een heel modern design dat zeker niet doet denken aan klassieke hifi-onderdelen. In combinatie met de compactere afmetingen krijg je toestellen die in een eigentijds interieur goed tot hun recht komen. De PMA-30 presteert als versterker best goed, zeker als je rekening houdt met het prijskaartje. Je mag deze Denon gerust combineren met iets duurdere speakers; de versterker zal in staat zijn om er alles uit te halen. Verwacht natuurlijk geen mirakels: dit is een systeem dat in een kleinere woonkamer perfect op zijn plaats is, zowel qua klank, vermogen als uitstraling. Zoek je iets gelijkaardig maar wens je wel meer vermogen, dan is de PMA-60 het onderzoeken waard.

PLUSPUNTEN

  • Bluetooth met aptX low latency
  • Redelijke prijs
  • Oorstrelend geluid
  • Strak, modern design
  • Zowel horizontaal als verticaal te plaatsen
  • Ook geschikt als tv-oplossing

MINPUNTEN

  • Eén analoge cinch-ingang
  • Goedkopere remote (DCD-50)

Hoe moet hifi er juist uitzien? Voor sommigen is het antwoord ‘groot, machtig en klassiek’. Leuk als je inderdaad een audiosysteem het middelpunt van je woon- of luisterruimte wil maken. Maar in andere situaties moet het toch wat subtieler. En dan heb je het over toestellen uit de Design-lijn van Denon. Deze familie van compacte hifi-onderdelen bestaat al een tijdje en mag gerust een succes in het segment worden genoemd. De PMA-30 die we hier testen is een gloednieuwe versterker, de DCD-50 is een wat oudere maar nog altijd actuele cd-speler. Beide modellen zijn instapmodellen in de Design-lijn die je gerust betaalbaar mag noemen. Voor de volledigheid vermelden we nog dat Denon tegelijkertijd een krachtigere PMA-60-versterker uitbrengt en een hoogwaardige DCD-100-cd-speler.

Denon DCD-50 en PMA-30: Aardig design

In de drie jaar dat de Design-lijn bestaat is het ontwerp niet echt veranderd. Dat heeft alvast als voordeel dat je een nieuw component kunt combineren met een ouder. Min of meer toch, want het is wel zo dat bepaalde modellen wat breder zijn dan andere. Zo is de DCD-50 even breed en compact als de PMA-30, maar zijn de DCD-100 en DRA-100 (een netwerkspeler) toch wat omvangrijker. Dat is belangrijk omdat veel mensen toch snel de Design-toestellen gaan stapelen.

Het mooie aan het strakke ontwerp is dat je niet per se een stapeltje hifi-toestellen in de hoogte moet bouwen. De PMA-30 en DCD-50 kun je ook op hun zijkant plaatsen. Daar zijn ze helemaal op voorzien. Net als een smartphone kantelen de displays op de toestellen automatisch mee, zodat je ze altijd goed kunt lezen. Met het nodige oog voor detail heeft Denon ook voorzien dat je de meegeleverde voetjes kunt verwijderen, zodat de apparaten rechtopstaand er ook strak blijven uitzien.

Zoals je zou verwachten van hifi-onderdelen waarop de naam ‘Design’ prijkt, is er veel aandacht besteed aan alle designaspecten. De PMA-30 en DCD-50 hebben (als ze plat liggen) zowel boven- als onderaan een compleet vlakke aluminium plaat. De afgeronde hoeken, ook naar de achterkant toe, geven de indruk dat het metaal helemaal rond de toestellen lopen. Maar neen, het is een slimme optische illusie om de verschillende aansluitingen op de achterkant uit het zicht te houden. Een gelijkaardige truc wordt eveneens toegepast om de zwarte zijkanten en het voorpaneel één geheel te laten lijken. Het lijkt één zwarte band die met gracieus afgeronde hoeken mooi over de drie zijden doorloopt. Het voorpaneel is echter wat glanzend – het lijkt bijna glas – met metalen knoppen en accenten. Zo is er bij de PMA-30 een aluminiumkleurige ring rond de centrale volumeknop geplaatst. Ook de display zorgt voor een klasse gevoel. Het is een wit OLED-display dat perfect contrasteert met de zwarte voorkant.

Je mag dus zeker spreken van een stijlvolle, frisse verschijning die tegelijkertijd kan opgaan in een grotere context. Dat is zeker het geval als je de moeite neemt om kabels goed weg te werken, zodat hun strak design door niets ontsierd wordt.

Denon DCD-50 en PMA-30: Veelzijdige versterker

We hebben het nu heel uitgebreid over de designaspecten van deze twee Denons gehad. Maar het Japanse merk hamert in zijn marketing er op dat dit echte hifi-producten zijn. En dat klopt ook wel. De Design-familie is om te beginnen een reeks losse componenten. Ze zijn wel compact, maar toch zijn het geen alles-in-één muzieksystemen die vaak worden aangeraden voor eetkamers, keuken en studentenkamers. Dat je beschikt over een aparte versterker die je eventueel uitbreidt met een cd-lezer of netwerkspeler heeft zijn voordelen. Je bent om te beginnen flexibeler, want je koopt enkel wat je nodig hebt. De PMA-30 bijvoorbeeld, komt met Bluetooth en voldoende ingangen, zodat je niet noodzakelijk ook moet investeren in de DCD-50. Dat hoeft enkel als je echt nog muziekcd's wil beluisteren. Theoretisch is het ook beter om heel andere

 functies in verschillende behuizingen te houden.

De PMA-30 is een 2 x 40 watt (bij 4 ohm, tot 16 ohm aansluitbaar) digitale versterker. Daarmee bezit je al aardig wat vermogen om een set boekenplankspeakers maar ook vloerstaanders aan te sturen, afhankelijk van hun gevoeligheid. Je kunt één set luidsprekers aansluiten en eventueel een aparte actieve subwoofer, om zo een 2.1-systeem te bouwen. Dat kan interessant zijn, bijvoorbeeld als je opteert voor heel compacte speakertjes en/of de PMA-30 ook wil gebruiken als oplossing voor tv-geluid. Dat kan perfect, want er zijn twee optische digitale ingangen voorzien. Nagenoeg elke televisie is voorzien van een optische uitgang. Daarnaast heeft de PMA-30 nog één coaxiale ingang die net als de optische aansluitingen audiostreams tot 24-bit / 192 kHz kan verwerken. Voor de meeste potentiële consumenten is dat ruimschoots voldoende. Wil je toch hoger mikken, dan is de PMA-60 een betere keuze, aangezien deze grotere broer van de PMA-30 uitgerust is met een USB klasse B-poort.

De PMA-30 heeft ‘slechts’ één analoge cinch-ingang én een Bluetooth-ontvanger. Positief is dat deze beschikt over ondersteuning voor aptX low latency. Vertraging bij het streamen over Bluetooth bleek inderdaad geen probleem toen we de PMA-30 via Bluetooth verbonden met onze Samsung UE60KS7000 en een aflevering van ‘Defenders’ via Netflix bekeken. Dat is weliswaar wellicht niet via de aptX-codec  (Samsung onthult niet welke Bluetooth-codecs hun tv’s ondersteunen en aptX is nog altijd een optionele technologie), maar ook dan leken lipbewegingen en dialogen perfect gesynchroniseerd. Volgens ons is dat wel slim gezien, want een toestel als de PMA-30 is perfect geschikt om pakweg in een kleiner appartement bij een tv te plaatsen zodat er meteen één oplossing is voor muziek en film.

Denon DCD-50 en PMA-30: Cd-speler of transport

De DCD-50 is een cd-lezer die je als speler of als transport kunt inzetten. Het kan immers geluid naar buiten sturen via analoog (waarbij de Burr-Brown PCM5102 DAC van de DCD-50 wordt gebruikt) of via de coaxiale uitgang. Het is uitgerust met een slot-loading speler die de schijfjes naar binnen ‘hapt’, niet met een lade die naar buiten schuift. Mooi, want zo blijft het design strak en wordt er wat minder stof naar binnen gebracht.

De speler bedien je via de knopje aan de voorkant of via de meegeleverde remote. Het is een klein ding dat toch voorzien is van heel wat knopjes, voornamelijk omdat het ook kan dienen om de PMA-30 te bedienen. Maar we vinden de remote bij de DCD-50 toch wat goedkoop voelen, zeker als je hem vergelijkt met het kastje dat bij de PMA-30 zit. Deze afstandsbediening is wat korter maar wel breder, maar steekt vooral wat beter in elkaar. Aangezien je de remote van de PMA-30 ook weer voor de DCD-50 kunt gebruiken, kun je zelf beslissen welke van de twee je op de koffietafel legt. Functioneel zijn ze gelijk, tot de meer geavanceerde knopjes toe, zoals de dimmer en versterkersetup.

Die laatste functie laat je een bescheiden aantal instellingen aanpassen, zoals een bass/treble-control maar ook een gain-instelling voor de hoofdtelefoonuitgang op de PMA-30. We zijn eerlijk gezegd verrast, want dit is een instelling die je niet vaak in deze prijsklasse (of zelfs hoger) tegenkomt. Het maakt deze compacte Denon-versterker beter geschikt om te gebruiken met heel uiteenlopende hoofdtelefoons, incluis een veeleisend model als de Sennheiser HD650 met zijn impedantie van 300 ohm. Het levert ook degelijke geluidskwaliteit. Dat is toch een pluspunt, wederom ook als je ’s avonds op een appartement wil luisteren naar je muziek. De enige kleine kritiek die we hebben is dat bij het insteken van de hoofdtelefoon het volumeniveau van de speakers wordt overgenomen (en omgekeerd), wat bij het overschakelen soms verrassend kan zijn.

Denon DCD-50 en PMA-30: aan de slag

Zoals gezegd hebben we de Denon DCD-50 en PMA-30 ingezet voor tv-geluid en (vooral) naar muziek geluisterd. Daarbij combineerden we de set met een paar Dali Opticon LCR’s, luidsprekers die door hun dunne bouw en mogelijkheid voor muurmontage conceptueel goed passen bij de Denon Design-componenten. Cd’s zijn een medium dat we eerlijk gezegd tegenwoordig amper bovenhalen, ondanks een grote collectie. Vinyl en streaming/digitale bestanden komen veel meer aan bod. Maar toevallig waaide er net een nieuw zilveren schijfje binnen: ‘Behind the counter with Max Richter’, een nieuwe compilatie waarbij de Britse componist de luisteraar meeneemt op een ontdekkingstocht langs zijn voornaamste invloeden. Het is een dubbelalbum dat je van Bach en Boulanger naar Mogwai en Godspeed You Black Emperor voert, en inderdaad het werk van Richter wel wat duidt. Wat opvalt is dat de DCD-50 gerust een competente cd-speler mag genoemd worden, goed voor zijn prijspunt. We vonden hem net wat meer detail vrijgeven en beter klinken digitaal aangesloten op de PMA-30. De Denon-versterker is één van die toestellen die je vanwege zijn kleiner formaat kunt onderschatten, maar hij presteert in deze klasse prima.

Bij ‘Nun Komm den Heiden Heiland’ van Bach bijvoorbeeld – goed getimed voor de 500ste Lutheraanse verjaardag – zit er veel rust en diepte in de mooie opname op het Richter-album die de PMA-30 best goed overbrengt. De Denon-versterker haalt verrassend veel uit de Opticons. Hangen we een Raspberry Pi met Hi-Dac en Roon via optische kabel op de versterker, dan peilen we naar hoe de PMA-30 strakke elektronische muziek verdraagt. Enorm dynamisch is ‘I Don’t Know Why’ van Imagine Dragons niet (8,5 LU), maar de track loopt wel als een trein en wordt relatief gecontroleerd gebracht. Van hardheid geen sprake, het luistert echt aangenaam.

Denon DCD-50 en PMA-30: Conclusie

De PMA-30 en DCD-50 hebben beiden een heel modern design dat er zeker niet uitziet als een klassieke hifi-onderdeel. In combinatie met de compactere afmetingen krijg je toestellen die in een eigentijds interieur goed tot hun recht komen. De PMA-30 presteert als versterker best goed, zeker als je rekening houdt met het prijskaartje. Je mag deze Denon gerust combineren met iets duurdere speakers; de versterker zal in staat zijn om er alles uit te halen. Verwacht natuurlijk geen mirakels: dit is een systeem dat in een kleinere woonkamer perfect op zijn plaats is, zowel qua klank, vermogen als uitstraling. Zoek je iets gelijkaardig maar wel je meer vermogen, dan is de PMA-60 het onderzoeken waard.