Philips Thuistest: PH805 noise cancelling hoofdtelefoon getest door lezers


Redactie Hifi.nl | 05 mei 2020 | Philips

De Philips PH805 noise-cancellinghoofdtelefoon biedt heel veel voor de helft van de prijs van een high-end model. Althans, dat was de strekking van onze review. Maar we wilden ook graag weten wat onze lezers van deze koptelefoon vinden. Daarom schreven we enkele maanden geleden een Philips Thuistest uit, waarvan we nu de resulterende reviews kunnen delen. 

Philips PH805

De PH805 is een van de eerste Philips-hoofdtelefoons die verscheen nadat de licentie voor de audio-afdeling verhuisde naar TP Vision, de mensen die al een aantal jaren onder de Philips-vlag uitstekende televisies bouwen. Deze hoofdtelefoon is echter intern ontwikkeld en wil scoren door te doen wat Philips op audiovlak altijd deed: voor een redelijke prijs toch behoorlijk veel kwaliteit bieden. Het prijskaartje van net geen 180 euro is dan ook een stukje lager dan de topmodellen qua noise-cancelling-hoofdtelefoons van de concurrenten. Wat de prestaties zijn voor dat prijskaartje? Dat horen we nu van onze lezers!

Philips Touch & Try Thuistest

We hebben enkele maanden geleden een oproep geplaatst om lezers te werven die zich graag eens aan deze thuistest wilde wagen. Dat leverde een fors aantal reacties op, waarna we vervolgens ad random drie aspirant recensenten hebben benaderd om aan de slag te gaan. De reacties na een uitgebreide periode van testen en het opstellen van een geheel eigen recensie lees je op de drie volgende pagina's. Enjoy!

De review van Lisa

Hallo! Ik ben Lisa en heb nu al een aantal maanden kunnen genieten van de Philips PH805. Ik heb de hoofdtelefoon vooral thuis gebruikt en op de trein, wanneer ik naar Brussel moest reizen. Ik was al lange tijd op zoek naar headphones om te linken met mijn computer en GSM. Zowel voor muziek, series en games leek het me comfortabeler om een draadloze koptelefoon te gebruiken.

Algemene indruk

Natuurlijk was ik enthousiast dat ik de PH805 gewonnen had, maar ook bij de eerste indruk was ik aangenaam verrast. De PH805 heeft een heel mooi design en is goed afgewerkt. Ook de opberghoes ziet er stevig en duurzaam uit, gemaakt uit een rubberachtige materie met reliëf.

Naast de opberghoes werd er ook een oplaadkabel (USB type-A naar micro-USB), 2.5mm naar 3.5mm kabel en (dit moest ik even opzoeken) zelfs een vliegtuig verloopstekker. De oplaadkabel is heel kort en sommigen verkiezen waarschijnlijk USB type-C, maar dit stoorde mij niet.

Allereerst heb ik de PH805 met mijn GSM verbonden, wat heel vlot ging met behulp van de quick start guide. De verbinding met mijn computer verliep iets moeilijker, maar ik vermoed dat dit voornamelijk lag aan de bluetooth verbinding van mijn PC.

Al vanaf het eerste liedje merkte ik een grote upgrade in audiokwaliteit in vergelijking met mijn oude headset, de Logitech G430. Voorheen heb ik altijd gebruik gemaakt van een headset met draad. Het was even schrikken bij de eerste “battery is low” melding. Maar de headphones af en toe eens opladen wordt een gewoonte en met de 25 tot 30 uur levensduur van de batterij kom je niet snel in nood.

Audiokwaliteit

Het allereerste liedje dat ik beluisterde met deze koptelefoon was ‘Editors – Formaldehyde’, een vrij complex nummer waarin diverse instrumenten worden gebruikt. Het viel me op dat de lage tonen/bas zeer correct en krachtig worden weergegeven. De headphones geven ook een heel mooi stereobeeld. De hoge tonen zouden naar mijn gevoel nog iets gedetailleerder naar voor mogen komen. Dat kan uiteraard ook te maken hebben met het feit dat ik MP3 stream en geen hogere resolutie; ik beluister mijn muziek vooral via Spotify en Youtube. Ook bij het beluisteren van andere muziek, om het even welk genre, kon deze koptelefoon mij prima bekoren. 

Daarnaast gebruik ik de koptelefoon ook tijdens het gamen. De betrokkenheid en beleving in het spel wordt verhoogd met de PH805, zeker in vergelijking met mijn vorige headset. Bij sommige games kan de koptelefoon een belangrijk deel uitmaken van de performantie, door de juiste geluiden op te vangen. Met de PH805 ondervind ik geen enkel probleem.

Ten laatste gebruik ik de PH805 ook bij het binge-watchen van series. Ook hierbij werkt de PH805 perfect. Soms mis ik het surround effect, maar dat kan je natuurlijk moeilijk evenaren met headphones.

Dagelijks gebruik

De PH805 is een aangename reispartner. Met de stevige opberghoes heeft hij tot nu toe het pendelen schadeloos doorstaan. Met de PH805 maakte ik voor de eerste keer kennis met de noise-cancelling feature. Het geroezemoes onderdrukken maakte de ervaring tijdens de treinrit nog veel leuker. Ook heel handig dat er veranderd kan worden naar de Ambient Sound-modus (muziek veel stiller) door de touchpad aan te tikken. De touchpad-bediening wordt je heel snel gewoon en is gebruiksvriendelijk. Een ander belangrijk aspect van koptelefoons bij het dagelijks gebruik is het draagcomfort. De PH805 heeft mij nog nooit geïrriteerd, ook niet met bril aan.

Conclusie

De PH805 is een prima koptelefoon die aan al mijn verwachtingen heeft voldaan. Ik maak er tot grote voldoening bijna dagelijks gebruik van. Voor mij zijn de grootste pluspunten de goede bas en het draag- en bediencomfort. Omwille van de goede prijs-kwaliteit van de PH805 zou ik hem aan iedereen aanraden en ook zelf aankopen.

De PH805 krijgt van mij een wel verdiende 4,5/5.  

De review van Piet

Mijn naam is Piet, een muzikant en kunststudent met een grote liefde voor electronica en het geluk om de Philips PH805 te kunnen testen. Ik was al een tijdje op zoek naar een fijne draadloze hoofdtelefoon voor al mijn bezigheden zowel voor studie, werk en privé gelegenheden. Ik werk namelijk veel met geluid in mijn kunst en muziek, en ben daarnaast actief als fietsbezorger. In beide situaties is een hoofdtelefoon een handig hulpmiddel. Toen ik zag dat HIFI.NL thuistesters zocht voor deze nieuwe Philips heb ik meteen een mailtje gestuurd. Het leek mij een goede mogelijkheid om een techreview te schrijven én wellicht een fijne hoofdtelefoon te vinden. De review is gelukt. Of het een geschikte hoofdtelefoon is, dat ontdek je als je verder leest...

...of kijkt; want Piet maakte ook een video!

Algemene indruk

In een kleine doos komt de hoofdtelefoon binnen via de post. De donkerblauwe zijdezachte kartonnen verpakking voelt chique aan en vanuit de onderkant schuift de binnenste doos gemakkelijk naar buiten. Daarin gelegen ligt een grote zwarte etui met het patroon van een golfbal gemaakt van een stevig zacht afgewerkt kunststof. Aan de zijkant van het etui is een hengsel van stof gemaakt zodat je hem gemakkelijk ophangt of oppakt.

Eenmaal opengeritst blijkt de etui van binnen met een soort zachte fleecestof bedekt te zijn met daarin de zwarte kunststof hoofdtelefoon. Ook zit er een klein zakje aan de zijkant waarin een korte micro-usb kabel (voor opladen van de hoofdtelefoon), een 2,5 mm jack naar 3,5 mm jack audiokabel (voor apparaten zonder bluetooth), en een vliegtuigadapter zitten. Er is in de hoes nog ruimte genoeg voor een kleine mp3-speler zoals bijvoorbeeld een Sansa-clip+ zodat je ook je muziek veilig overal mee naartoe kunt nemen.

De hoofdtelefoon voelt licht aan in mijn handen en kraakt zachtjes als ik hem heen en weer beweeg. Als de grote oorschelpen uit- of inklappen klinkt een harde krak waarmee de oorschelpen in positie gaan staan. Het voelt allemaal wat plasticky en minder luxe dan de hoes. De oorkussens en gewatteerde rand daarentegen voelen luxe, zacht en glad aan. Eenmaal op mijn hoofd ben ik blij verrast van het comfort. De oorkussens rusten zachtjes rondom mijn oren en de speakers raken nergens mijn oorschelp. Ook de gewatteerde rand zit comfortabel boven op mijn hoofd.

De hoofdtelefoon lijkt strak genoeg te zitten om mee te gaan hardlopen, want zelfs als ik wild heen en weer schud blijft hij redelijk goed zitten. Alleen bij het headbangen kan hij afvallen. Maar behalve als u van headbangen houdt, verwacht ik niet dat dit een probleem zal zijn.

De hoofdtelefoon gaat gemakkelijk aan en uit door een paar seconden op een knop te drukken op de rechteroorschelp. Er klinkt een stem die “Power on” of “Power off” zegt, en een klein lampje gaat branden. Deze knop doet tevens dienst als pauzeknop (als je hem kort indrukt), als volgende/vorige nummer knop (als je hem kort naar links of recht schuift) of als doorspoelknop (als je hem lang naar links of rechts schuift).

Verbinden gaat eenvoudig via mobiel of laptop, en na de eerste verbinding verbindt de hoofdtelefoon automatisch met het laatste bluetooth apparaat waar hij mee verbonden was. Jammer genoeg herinnert de Philips zich maar één apparaat, waardoor je hem dus wel iedere keer opnieuw moet instellen als je meerdere bronnen gebruikt.

Audiokwaliteit

Met de hoofdtelefoon op mijn hoofd, mijn mobiel in de hand en zittend in een comfortabele stoel is het tijd om hem uitgebreid te gaan testen op geluidskwaliteit. Ik heb hierbij getest met een verbinding via de kabel om de beste geluidskwaliteit te krijgen. Via bluetooth werkt de hoofdtelefoon namelijk alleen met een SBC audio-codec die de geluidskwaliteit bij hoge kwaliteit audiobestanden wat naar beneden brengt. Het was fijn geweest als er ook ondersteuning was geweest voor aptX, wat voor betere kwaliteit van het geluid zorgt.

In eerste instantie test ik met elektronische muziek, van rustig tot dansbaar. Hoge noten klinken helder, het midden is neutraal en de bas klinkt strak en warm en overstemt de rest van de klanken niet.

De volgende muziekstijl was rock. Details waren goed hoorbaar, de bas leek soms wat aanwezig maar klonk nooit storend hard. Ruimtelijkheid van de instrumenten was erg goed. Dat is ook het geval bij klassieke muziek. Alleen in de lage tonen worden instrumenten nogal eens een mengelmoes, wat in contrast is met het midden en hoge segment waarin de ruimtelijkheid nog wel duidelijk hoorbaar is. Samenvattend klinkt de hoofdtelefoon warm en ruimtelijk waarbij klassieke muziek de warme bas de ruimtelijkheid mist van de hogere frequenties en daardoor snel een mengelmoes wordt. Het was fijn geweest als de hoofdtelefoon wat platter was afgesteld waarbij alle frequenties ongeveer op gelijk volume worden versterkt.

Noice cancellation en extra functies

Met Noise cancellation en bluetooth functies is de hoofdtelefoon meer dan een paar speakertjes op je hoofd. De rechteroorschelp dient als besturing voor alle functies. Ik neem ze even door. 

Ambient sound
Door lichtjes met de vinger tegen de oorschelp te tikken geeft een stem aan dat ambient sound aanstaat. In deze stand versterken de vier noise cancelling microfoons je omgevingsgeluid zodat je je hoofdtelefoon niet hoeft af te zetten als iemand iets aan je vraagt. Dat werkt goed, maar enigszins langzaam. Ik had liever gezien dat de ambient sound functie sneller aan en uit gezet zou kunnen worden. Dat dit goed mogelijk is met een aanraakbare oorschelp toont Sony. Bij hun hoofdtelefoons wordt ambient sound aangezet door de oorschelp met de gehele hand te bedekken en gaat weer uit als je je hand ervan af haalt.

Noise cancellation
Door nog een keer met de vinger tegen de oorschelp aan te tikken wordt noise cancellation ingeschakeld, wat opnieuw 'omgeroepen' wordt door een stem. Door Philips wordt aangegeven dat de noise cancellation 95 procenet van het omgevingsgeluid zou moeten dempen. In de praktijk blijkt dit alleen zo te zijn voor de lage en middenfrequenties. Geluiden met een hogere frequentie, zoals stemmen, knarsende treinen en piepjes van electronische apparaten komen met gemak boven de noice cancelling uit. Erg storend is dat niet, omdat zonder de lage tonen de omgeving een stuk rustiger aanvoelt op de oren, maar in een kantoortuin kan het toch vervelend zijn de conversatie van je buurman te horen. Gelukkig heeft de hoofdtelefoon van zichzelf al een goede passieve noise cancelling wat betekent dat het materiaal van de hoofdtelefoon ook al behoorlijk wat geluid dempt.

Als noise cancelling aanstaat is een lichte ruis hoorbaar alsof het zachtjes om je heen regent. Overigens is dit iets wat ook bij duurdere hoofdtelefoons nog vaak hoorbaar is, het stoorde mij niet. Met muziek aan valt de ruis zelfs helemaal weg. Overigens werkt de noise cancellation niet geweldig als er wind is, omdat die vaak de microfoons dichtslaat waardoor er veel geruis te horen is. Daar hebben veel noise cancelling hoofdtelefoons last van.

Bellen
Als iemand je belt klik je op de aan-uitknop om op te nemen. Dit geldt ook voor het ophangen. De belfunctie werkt niet geweldig. In stille ruimtes zonder echo was ik goed te verstaan maar zodra ik mij in een rumoerige ruimte bevond zoals in een station of op straat moest ik hard praten om mij nog verstaanbaar te maken. Daarnaast sloeg vaak de wind in de microfoons waardoor er alleen nog geruis hoorbaar was aan de andere kant van de lijn.

Voice assistant
De hoofdtelefoon beschikt over de functie de voice assistant van je smartphone op te roepen. Als je je hand even tegen de zijkant aanhoudt, springt automatisch de standaard voice assistant van je mobiel aan. Zo kan je je mobiel vragen wat het weer is vandaag, en of je oom nou vandaag of morgen jarig is. Bij mij werkte deze functie niet helemaal naar behoren. Standaard ging mijn S-voice app aan van Samsung, die sterk verouderd is ten opzichte van bijvoorbeeld Siri, Google assistant en Cortana. Ik heb het proberen aan te passen, maar dat is mij uiteindelijk niet gelukt. Dit kan ook liggen aan mijn smartphone met een wat verouderde versie van Android. Ik heb het namelijk niet getest op andere apparaten. Het zou heel handig zijn als er een Philips-app was. En dat brengt ons bij het volgende punt.

Instellingen voor de hoofdtelefoon
De Philiphs PH805 bevat geen Android of Apple app om de hoofdtelefoon te personaliseren. Dit is wel het geval bij bijvoorbeeld Bose, Sony, Audio-Technica en JBL. Hierin valt de hoofdtelefoon wat tegen. Functies als een equalizer, noise cancelling level, batterijpercentage, voice assistant setup en software updates waren heel handig geweest om de functionaliteit van de hoofdtelefoon te verbeteren. Maar voor deze prijs is dat wel te vergeven.

Batterijduur

Philips geeft aan dat de hoofdtelefoon zo’n 25 uur (met NC) of 30 uur (zonder NC) meegaat. In mijn ervaring klopte dit aardig. Het is mij niet overkomen dat het geluid plotseling wegviel. Het is alleen jammer dat het niet mogelijk is het batterijpercentage te zien op een Android telefoon. Op iPhones is er wel de mogelijkheid het batterijpercentage te checken. Het zou wellicht een goed idee zijn om de hoofdtelefoonstem het batterijpercentage voor te laten lezen, zodat je weet wanneer de hoofdtelefoon opgeladen moet worden. Dit is bij bijvoorbeeld Sony het geval. Het opladen gaat overigens erg snel. In 15 minuten oplaadtijd kan je al weer 6 uur luisteren via bluetooth. En mocht de accu er onverhoopt toch mee ophouden, dan kun je altijd nog via de meegeleverde audiokabel verder luisteren.

Conclusie

In samenvatting is de Philips PH805 een comfortabele hoofdtelefoon met midrange kwaliteit noise cancelling, een lange accuduur, een warm geluid en een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het was fijn geweest als er meer personalisatie mogelijk was, maar voor deze prijsklasse is dat misschien ook niet te verwachten. Ik raad de hoofdtelefoon aan als je voor een scherpe prijs een fijne multifunctionele noise cancelling hoofdtelefoon zoekt die lang meegaat en comfortabel op je hoofd zit.

Piet's plus- en minpunten

+ Comfortabel
+ Lange batterijduur
+ Goede prijs/kwaliteit
+ Stevige beschermhoes met alle benodigde kabels
+ Gedetailleerd warm geluid

- Hoofdtelefoon voelt wat krakemikkig aan
- Geen personalisatie door het gemis van een app
- Geluid mag wat platter afgesteld worden
- Noice cancelling kan beter
- Geen ondersteuning aptX

De review van Silvana

Mijn naam is Silvana, online marketeer. Ik ben veel onderweg voor mijn werk, zowel met het OV als met de auto. Ik wilde deze hoofdtelefoon graag testen omdat ik nu de standaard oortjes heb die geleverd worden bij een iPhone en ik mij aan het oriënteren was op een koptelefoon met hoogwaardig geluid en een hoofdtelefoon die het gehele oor bedekt. Ik gebruik de hoofdtelefoon voornamelijk in het OV, in de sportschool en thuis tijdens de schoonmaakwerkzaamheden. Ik luister muziek, kijk films en luister naar meditaties met de hoofdtelefoon. 

Uit de doos

De eerste indruk was zeer positief; een simpele, strakke, nette hoofdtelefoon. Bij de hoofdtelefoon zit een beknopte gebruiksaanwijzing, duidelijk en compleet. Er zit een mooie opberghoes bij. De touch functie werkt goed. De hoofdtelefoon is opgeladen als je deze voor het eerst gebruikt en heb er dan ook lang van kunnen genieten alvorens hem voor het eerst zelf te laden.

Thuis luisterde ik muziek via een Sonos One box. Met het beluisteren van muziek via de Philips hoofdtelefoon werd mij al snel duidelijk hoeveel intenser en beter de audiokwaliteit is met een hoofdtelefoon zoals deze. 

Audiokwaliteit

Ik luister bijvoorbeeld veel hedendaagse popmuziek, zoals Billie Eilish, Khalid en The Weeknd. Tijdens het sporten luister ik naar Spotify Work Out playlists om me te motiveren. Maar ook luister ik muziek van bijvoorbeeld Pink Floyd en Leonard Cohen. Ik heb geen instellingen hoeven aanpassen op mijn telefoon om de muziek goed te kunnen horen. De kwaliteit is goed en zuiver. Zoals mijn vriend aangaf bij het luisteren naar muziek met de koptelefoon; ‘je hoort zelfs wanneer ze de gitaar in/uitpluggen bij een bepaald nummer’.

Onlangs heb ik The Crown bekeken met de koptelefoon en had echt het gevoel in een bioscoop te zitten. Wat een geweldig geluid; deuren die dichtslaan op de achtergrond, begeleidende muziek bij spannende scenes, alles is intenser. Ik ben aangenaam verrast. Ook mediteren met de koptelefoon is een belevenis. Doordat de koptelefoon het gehele oor bedekt en door de ‘active noise cancelling’ hoor je weinig tot geen geluiden van buitenaf. 

Ik heb de koptelefoon opgehad tijdens het stofzuigen en moest 'm vervolgens afzetten om te checken of de stofzuiger wel echt aan stond :) 

Dagelijks gebruik

Er zijn twee geluidsfuncties; ANC en Ambient. Ik luister altijd met de ANC functie. Ambient is te zacht en voor mij zeer slecht hoorbaar. Maar ik snap dat dit is om bijvoorbeeld de muziek zachter te zetten tijdens een live gesprek. De ‘tik functie’ is echter wel wat gevoelig, waardoor je snel de ANC uit zet als je bijvoorbeeld met je schouder de headset aanraakt of ergens anders tegenaan komt. Maar dat is een kwestie van wennen en daar rekening mee houden. 

Ik ben een (voor Nederlandse begrippen) kleine vrouw: 1 meter 56, en mijn hoofd is dan ook in proportie. Dat betekent voor mij dat de koptelefoon op de kleinste stand al iets te groot is, waardoor het gedeelte dat over het oor moet iets lager zit dan zou moeten. Geen drama overigens, kan ik prima mee leven. Dit maakt de beleving niet minder, maar ik wil Philips wel graag adviseren hier rekening mee te houden in de toekomst en een oplossing voor kleinere hoofdjes te bedenken ;) 

De bediening van de koptelefoon zit op het rechter oor. Volume regel je door met je hand naar boven of beneden te swipen. Deze functie werkt super goed, net als de aan-uitknop. De lichtknopjes op de telefoon waardoor je kan zien of hij aan of aanstaat zijn zeer prettig. 

Ik heb de headset nu een ruime maand en heb deze redelijk vaak gebruikt. Ik denk zo een 8 uur per week en heb de headset slechts twee keer hoeven op te laden, de tweede keer preventief omdat ik ermee op reis ging. Bellen of gebeld worden met de headset; gaat goed, geen klachten. 

Conclusie

Een super koptelefoon met goed geluid en handig in gebruik. Goede prijs-kwaliteitverhouding. 

Ik geef de koptelefoon 4 sterren (5 als hij wat beter op mijn hoofdje aan zou sluiten). 

Philips PH805
179,99 euro | www.philips.com