Multitest gaming headsets: Teufel, HyperX, Corsair, Razer en Epos Sennheiser


Quintijn Bulterman | 05 augustus 2020

Er zijn veel verschillende groepen die belang en interesse hebben in audio. Zij die de focus hebben op muziekbeleving in stereo, bijvoorbeeld. En een andere partij die audio vooral beleeft als onderdeel van films en series. Een groep waar op HIFI.NL weinig aandacht aan besteed wordt, is de gaming community. De audio/videofiel en de gamers hebben echter veel met elkaar gemeen. Dus pak een bak koffie of voor de gamers een energy drink en lees even mee.

Zoals er stigmatiserende beelden over audio- en videofielen zijn, zo zijn die er ook over gamers — we hadden het een zin geleden nog over energiedrankjes. Audiofielen zijn ouwe kerels, die in hun kamerjas naar veel te dure apparatuur luisteren. En dan altijd klassiek of jazz. Videofielen hangen de hele kamer vol met speakers. Gamers zijn pukkelige jongetjes die te veel energy drink achterover gooien en nachten lang alleen maar gamen. Maar als we dat eens overboord gooien en tussen de regels doorlezen, dan zien we iets opmerkelijks. Een audiofiel of muziekliefhebber weet dat zijn hifi-set zo goed klinkt als de zwakste schakel. Een filmfanaat weet dat van zijn favoriete videovermaak genieten staat of valt bij de componenten in zijn setup. En bij gamers is dat precies hetzelfde. Een PC speelt immers zo goed als de combinatie van onderdelen in die PC.

Daarbij geldt: ze streven allemaal naar een geoptimaliseerd systeem, voor de beste beleving. Waar een muziekliefhebber investeert in een nieuwe DAC, doet een videofiel dat in een nieuwe TV en een gamer in een betere videokaart. De tweaks die een audiofiel bezighouden — een nieuwe DAC, andere kabels, betere stroomvoorziening — zijn ook een gamer niet vreemd. Behuizing, moederbord, processor, videokaart, voeding, ram, opslag, de overeenkomsten zijn niet te missen. Ook het verzamelgedrag lijkt sterk op elkaar: collecties muziek en games zijn aan elkaar gewaagd, zeker ook qua bedragen. Maar onder de streep draait het om de beleving, gevormd door beeld en geluid. En dan komen we op HIFI.NL uit. 

We trokken daarom de stoute schoenen aan en hebben eens gevraagd om enkele gaming headsets. Dat leverde een vijftal modellen op die we op de komende pagina's stuk voor stuk zullen behandelen. Eerst doen we het bijbehorende proces even uit de doeken. Want een gaming headset test je natuurlijk met games. Maar ook met films. Veel headsets hebben bovendien ondersteuning voor (virtueel) surround. En hoe voelt de headset aan? Zit'ie lekker, ook na langer dragen? Want dat een headset voor gaming moet voldoen aan comfort, magniet verrassen. Gamingsessies kunnen velen uren achter elkaar doorgaan.

Vrijwel alle headsets hebben knoppen aan de buitenkant zitten, voor de bediening. Hoe functioneel zijn die? En laten we vooral niet vergeten dat er een microfoon aanwezig is. Wat is de kwaliteit daarvan? Bouwkwaliteit is een zeer belangrijk aspect. Dan weegt zwaar in een test.

We willen daarnaast graag de elementen of de variabelen gelijk houden. Een paar vaste nummers is standaard bij een multitest. Belangrijk hierbij is dat een lijst met muziek niet te groot wordt. Maximaal 3 tot 5 nummers. Hetzelfde geldt voor de games die we spelen en de films en series die we kijken. Mocht nu de vraag rijzen, "Hebben jullie iedere keer hetzelfde stukje fim gekeken?", dan luidt het antwoord: “Ja, we hebben iedere keer hetzelfde stukje film gekeken.”

Qua hardware hebben we gebruikt gemaakt van een game pc. Een vrij gemiddeld systeem met een een Nvidia GTX 1660 Super, een Intel i5 6500 en 16 gb ram. Ook is de iPhone 11 Pro ingezet. Indien mogelijk hebben dat samen met de AudioQuest Cobalt gedaan.

The Games
The Witcher 3
Call of Duty: Modern Warfare
GTA 5

Films & series
Transformers: Age of Extinction
Star Wars: The Rise of Skywalker
Brooklyn Nine-Nine

Muziek
Miles Davis – Stella by Starlight
John Mayer – Battle Studies
The Weeknd – After Hours
AC/DC – Back in Black
Michael Jackson – Thriller
Lavinia Meijer - Passagio

Tot slot: iets wat essentieel is voor de audioweergave, ook van koptelefoons, headphones of in-ears, is het inspelen. Hoe zo'n model klinkt als deze nieuw uit de doos komt, is anders na 20 tot 50 uur spelen. Dat gaat ook op voor een gaming headset. We hebben elke unit daarom eerst 20 uur laten inspelen voordat we deze echt beoordelen op audioweergave.

Uiteindelijk sluiten we iedere headset af met een eindoordeel. Dat hebben we pas geschreven nadat we alle headsets hebben getest, om tot een eenduidige prijs-kwaliteitverhouding te komen. Daarbij zijn we overigens uitgegaan van de actuele adviesprijs. De prijs kan bij diverse winkels (inmiddels) lager zijn, en sowieso loont het de moeiten om even wat vergelijkend onderzoek te doen. Als laatste willen we kwijt dat we niet alle specificaties gaan neerzetten in de review. We belichten er wel iets van uiteraard, maar verdere informatie is terug te vinden op de pagina's van de fabrikant.

Direct naar je review van voorkeur? Gebruik dan deze links:

Teufel Cage

HyperX Cloud Alpha S
Corsair Virtuoso RGB Wireless SE
Razer Kraken Ultimate
Epos | Sennheiser GSP 370

Review: Teufel Cage

De Cage is dé gaming headset van Teufel. Dat Teufel ook in die markt aanwezig is, is op zich geen verrassing aangezien het Duitse merk voorziet in bijna elke audiobehoefte. Zo ook andere opties voor gaming, waaronder een speakersetje voor bij de pc of een audiosysteem voor je Playstation of Xbox. Teufel heeft er zelfs een aparte productcategorie voor. De Berlijners staan erom bekend goede kwaliteit te leveren, voor een zeer schappelijke en concurrerende prijs. Dat spreekt elke Hollander wel aan. We zijn dan ook heel benieuwd of Teufel zich staande houdt tegenover de grote gaming merken. Met een prijskaartje van 169 euro zit Teufel er een beetje tussen in.

Teufel heeft gekozen voor een kunststof en aluminium behuizing. Een gesloten headset met binnenin 40mm Mylar drivers. Via de usb-aansluiting is er toegang tot de 7.1 geluidskaart. De aansluiting voor de 3.5mm jackplug is subliem weggewerkt in de behuizing. De microfoon is los te koppelen. Ook een fijne optie, als je bijvoorbeeld muziek wil gaan luisteren. Via de software van Teufel is de sneltoets in te stellen en krijgen we toegang tot een Equalizer (EQ). Achter op de rechter unit vinden we de sneltoets en aan de onderkant een volumedraaischijf. Aan de linkerkant zit de aan-uitschuif voor de microfoon. In de doos zit een 1.5 meter jackplug kabel en een 3 meter usb-kabel. De Teufel Cage weegt met al deze opties een slordige 340 gram.

Audio

Nadat we de software van Teufel hebben geïnstalleerd, kunnen we aan de slag. Muziek luisteren doen we niet via de pc, maar via de iPhone 11 Pro. Zo is het mogelijk, met verloopstekker, om via USB en via 3.5 mm te luisteren. Als we de Teufel Cage op deze manier aansluiten, licht het  logo aan de zijkant niet op. Dat geeft de mogelijkheid om de headset ook te gebruiken voor onderweg. De andere kant van deze keuze is dat we het geluid niet kunnen beïnvloeden met een EQ. Het luisteren met de 3.5 mm aansluiting en de AudioQuest DragonFly Cobalt heeft onze voorkeur. Het laat horen waartoe de Teufel echt in staat is. Het pusht de Cage tot het maximaal haalbare.

Bij het nummer Blinding Lights van The Weeknd horen we dat de Cage prima kan omgaan met popmuziek. Het mid en hoog zijn prima uit elkaar te houden en er is duidelijk onderscheid te horen tussen de elementen. De zang krijgt heel netjes een plekje op de voorgrond, terwijl de elektronische elementen erachter de zang ondersteunen en de melodie vormen. Differentiatie tussen het mid en het laag is wat minder goed waarneembaar. Het loopt wat vaker in elkaar over, zeker als we iets dat accent hadden willen horen. Dat verandert overigens compleet als we gebruik maken van de 3.5 mm aansluiting en de AudioQuest Cobalt. Het laag krijgt een duidelijke afkadering mee, hierdoor wordt dat onderscheidende stukje tussen mid en laag geaccentueerd. We horen duidelijk dat de Teufel Cage zich een stuk muzikaler gedraagt, en dat bevalt. 

We schakelen over naar Miles Davis, de koning van de jazz. We horen dat de trompet een duidelijke plek krijgt op de voorgrond, maar het komt tegelijk wat laks over. Niet zo smeuïg en subtiel als we hadden gehoopt. Het nummer luistert prima weg, de relaxte vibe wordt zeker overgebracht. We missen alleen een stukje finesse aan de rand bij de klanken van de trompet. Dan moeten we natuurlijk de vraag stellen of dat erg is. Niet echt, want voor wat de Teufel Cage allemaal in huis heeft en wat het daarmee neerzet, past het geluidsbeeld prima in het prijsplaatje. Audioweergave blijft een spel van compromissen. 

De microfoon is los te koppelen en ook nog eens flexibel. Dat heeft zijn voordelen. Het is namelijk eenvoudig om meer afstand vanaf de mond te creëren. Ook in de software zit een hoop extra mogelijkheden. De kwaliteit van de microfoon is goed. We zijn op de opname goed te horen en met de mogelijkheid om active noise cancelling aan te zetten, worden ook toetsaanslagen minder goed hoorbaar. De microfoon is flexibel en sluit qua design goed aan bij de rest van de headset. Simpelweg een goede microfoon.

Comfort

De Teufel Cage heeft aan de binnenkant van de hoofdband een stuk zacht kussen zitten. Netjes verpakt in zwart kunstleer. De demping hiervan is niet zo comfortabel als we deze indrukken. Maar zodra we de Teufel Cage opzetten, snappen we ook waarom. Het gewicht wordt verdeeld over drie punten. De linker en de rechter unit drukken met gepaste kracht tegen het hoofd aan. De hoofdband neemt het laatste beetje voor zijn rekening, wat zorgt voor een zeer comfortabele fit. De hoofdband rust iets meer naar achter op het hoofd en voelt licht aan.

We hebben langere tijd The Witcher 3 en GTA 5 gespeeld, zonder dat de Teufel Cage zwaar aanvoelt. Het mechanische is zo opgebouwd dat er twee schakelpunten op de units zitten. Een ervan is bedoeld om de oorschelpen naar binnen te klappen, zo wordt de Cage compact om mee te nemen. De tweede is voor een passende fit tegen het hoofd aan. Nu is het lastig om voor ieder hoofd een passende fit te creëren, maar Teufel komt een heel eind. We merken wel, bij ons, dat aan de onderkant van het oor de headset net niet helemaal aansluit op het hoofd. Dat heeft alleen effect op het geluid en niet op het comfort. Omdat het draagcomfort zo goed is, zouden wij zelfs de Teufel Cage durven meenemen in de trein of op de fiets.

Het uiterlijk is genuanceerd. Er zitten in de oorschelpen logos van Teufel die rood oplichten, maar dat is alleen bij gebruik van de pc. Als Teufel er een dopje zou bij leveren voor de opvulling van de opening waar de microfoon zit, dan kan de Cage ook door het leven als reguliere hoofdtelefoon. Zeker dankzij een ingenieuze ingreep waar we de betreffende persoon bij Teufel graag een lintje voor willen geven: de aansluiting voor de 3.5 mm kabel zit verwerkt in het kantelmechanisme in de linkerkant. Daar zie je helemaal niks van. Dat vinden we subliem!

Functionaliteit 

Een goede gaming headset leunt op goede functionaliteit. Een groot gedeelte van die functionaliteit zit in de software. Ook bij de Teufel Cage. Zo is de Equalizer in te stellen. Luister je naar muziek, of stel je de Cage in voor films? Dat is hier mogelijk. En daar kan je het geluid een hoop mee beïnvloeden. Voor wie veel muziek luistert achter de pc, biedt dat uitkomst. Je kan namelijk heel goed de Cage afstellen op je favoriete soort muziek of type games en films. De mogelijkheden van de software is zeker een van de meest uitgebreide in deze multitest.

Daar komt ook de toegevoegde waarde om de hoek kijken. We kunnen de active noise cancelling van de microfoon aanzetten, en vervorming van de stem, volume of balans van de microfoon aanpassen. We kunnen surround aanzetten of juist stereo. Chat volume, dynamische bas, smart volume, het licht van het logo, equalizer, noem het maar op. Dat maakt de Teufel een headset die echt gericht is op persoonlijk gebruik. 

Dat brengt ons tot slot bij de knoppen. De knop voor het aan en uitzetten van de microfoon is vrij rechtaan. Evenals de draaicilinder aan de onderkant. 'Knop' willen we het eigenlijk niet noemen, en het voelt ook een beetje goedkoop aan. De knop ernaast, waar je vanuit de instellingen een speciale functie aan toe kunt wijzen, is wel heel interessant. We kiezen bijvoorbeeld voor 'surround'. Dan gaat met één druk op die knop surround aan of juist weer uit. Mocht dat niet je smaak zijn, dan stel je de knop in met een mute functie.

Oordeel

De Teufel Cage heeft ons verrast. Dat zit met name in de functionaliteit. Er is zoveel in te stellen, dat de headset een karakter krijgt dat aansluit op jouw wensen. Het is over de hele linie gewoon een goede headset. Voor games, films en muziek. De prijs is daarmee ook goed. 169 euro is een net bedrag, voor een nette headset.

www.teufel-audio.nl

Review: HyperX Cloud Alpha S

HyperX valt onder Kingston en is de gamingtak van het merk. HyperX is een partij die een dikke vinger in de game-pap heeft. Kingston is namelijk sterk aanwezig in de pc-markt, met name qua onderdelen. Denk hierbij aan toetsenborden, muizen, headsets maar ook opslag en ram-geheugen. En niet alleen voor de pc-gamer heeft HyperX mooie spullen voor een betere spelbeleving, ook voor de console gamer voorziet HyperX in controllers en headsets. Dat HyperX gaming ademt, blijkt maar aan de 20 teams die ze sponseren.

HyperX is zo vrij geweest om ons de HyperX Cloud Alpha S op te sturen, met een adviesprijs van 130 euro de meest betaalbare kandidaat in de multitest. De Hyper X Cloud Alpha S is geschikt voor de pc en de Playstation 4. Maar met een 3.5 mm jackplug aansluiting zijn de opties toch iets groter. De HyperX Cloud Alpha S is gebouwd met kunststof en aluminium. In de behuizing bevindt zich een dubbele kamer, die beide gevoed worden door 50mm drivers. Iets wat zal opvallen is de remote. De 3.5 mm kabel, die vast zit aan de headset, kan in de remote worden geplugt. Hiermee krijgen we toegang tot de 7.1 surround functionaliteit, en tevens een usb-aansluiting.

De remote heeft 6 knoppen. In het midden vinden we de knop om 7.1 surround te activeren. Verder een knop voor volume omhoog en een knop voor volume omlaag. De andere knoppen zijn voor direct mute van de microfoon, game en chat balance. En niet te vergeten, de remote heeft gewicht omdat het aan de kabel vast zit. Aan de achterkant zit een clip zodat je de kleine remote kan bevestigen aan bijvoorbeeld je shirt.

Kenmerkend aan de Cloud Alpha S zijn de schuifjes aan de onderkant van de oorschelpen of units. De schuifjes aan de onderkant kennen drie standen: dicht, kleine opening, grote opening. Dat heeft het effect van een baspoort zoals we die ook op speakers kennen, voor een rijkere laagweergave. Het uiterlijk is stoer en het frame draagt hier zeker aan bij. De microfoon is af te koppelen, waardoor je alleen een koptelefoon overhoudt.  

Audio

Call of Duty is een favoriet als het gaat om dynamisch geweld. Alles om ons heen ontploft namelijk, vrijwel constant. Juist hier wil je omgeven zijn door het geluid. De optie voor 7.1 surround staat dan ook aan.

Het verschil tussen 7.1 aan of uit is erg groot. Er zit veel meer helderheid en dynamiek in het geluid. Maar de echte kick komt van de schuifjes voor de laagweergave. Voor games met veel actie is de tweede stand het meest indrukwekkend. Het nadeel van zoveel laag is echter de luistervermoeidheid. Na een uur gamen moet je echt een pauze hebben. Voor de ervaring zet je de schuifjes evenwel even compleet open natuurlijk. 

Ook bij het kijken van films wil je ondergedompeld worden in de beleving. Er is wel één maar: bij het kijken van een film of serie ben je al snel twee uur zoet. Zeker bij een film zoals Transformers. Je wordt bovendien om de 10 minuten getrakteerd op een stevige portie actie. Met de schuifjes open is dat puur audiogeweld. Het nadeel is wel dat je hersenen een ct-scan nodig hebben. We hebben ervaren dat de beste stand voor films en series de eerste is. Dat geeft dan wel een rijker laagweergave, zonder de extreme luistervermoeidheid.

Vervolgens de muziek. Daar schommelen we een beetje tussen de schuifjes dicht of de eerste stand, wat te maken heeft met de manier waarop je het laag in muziek wil ervaren. We willen bijvoorbeeld geen laag dat blijft meezingen op de melodie, maar veel liever een accurate en snelle weergave. Dat bereiken we door de schuifjes dicht te zetten. Luisteren naar John Mayer, wat een laid-back gevoel moet geven, komt dan goed over. Maar als we muziek zoals The Weeknd luisteren of AC/DC, dan is dat extra laag natuurlijk wel weer lekker. Heel eerlijk, het geeft een iets vertekend audiobeeld, maar je voelt de muziek net wat lekkerder. Overall is de muziekbeleving eigenlijk verrassend goed voor de prijsklasse. Ook bij klassiek; met Lavinia Meijer komen we prima uit de voeten. Het is geen hoogstaande hifi-kwaliteit, maar we hebben het hier ook een een gaming headset van slechts een (hele) dikke 100 euro. Met de schuifjes dicht is er net iets meer aandacht voor de harp. En dat klinkt prima.

De microfoon is los te koppelen en flexibel. Net zoals we bij de Teufel Cage zagen. Dat heeft zijn voordelen. Als we een opname terugluisteren, dat valt daar eigenlijk niks op aan te merken; goed hoorbaar en omgevingsgeluid is laag. Aanslag op het toetsenbord is waarneembaar, al zal dat in de praktijk iets minder zijn; we hebben het heel dichtbij geprobeerd en waren daar wel tevreden over. Het is precies wat je kan verwachten in deze prijsklasse.

Comfort

De hoofdband is netjes afgewerkt. Het kunstleer voelt zacht aan en heeft een goede vulling. Het bestaat uit één geheel. Door de keuze van kunstleer blijft er weinig ruimte voor lucht of verademing. In warme omstandigheden kan dat voor wat zweet zorgen. Dat leer vinden we ook terug op de oorkussens. Deze hebben een licht ovale vorm. De vulling is verrassend goed. Het oorkussen sluit mooi aan op het hoofd, en sluit ook goed af. Dat draagt enorm bij aan de geluidsweergave.

Mocht je nu iets grotere oren hebben, dan is dit waarschijnlijk niet de headset voor jou. Bij ons kwamen de oren al net tegen de binnenkant aan, en was er weinig ruimte over in de oorschelp. De HyperX Cloud Alpha S is de meest betaalbare in deze test. Tuurlijk merken we dingen op die daar op wijzen, maar voor een headset in deeze prijscategorie kunnen we weinig opmerken. Om een voorbeeld te geven: de hoofdband is gestikt en dat zie je lopen. Bij een betere afwerking zijn de naden naar binnen gestikt en zie je ze niet.

Bij de serie Brooklyn Nine-Nine zaten we al snel twee uurtjes non-stop in de serie. De headset zit prima. Ook hier merken dat de druk verdeel wordt over de drie punten, hoofd en beide oren. Het heeft even tijd nodig voordat het hoofd en de headset goed aan elkaar gewend zijn, maar daarna zit de headset ook prima. 

Functionaliteit

De omschrijving gaf aan dat de headset allen geschikt is voor de pc. We denken dat met name de 7.1 functie alleen geschikt is op de pc. Want ook als we de HyperX Cloud Alpha S aansluiten met usb op de iPhone krijgen we gewoon geluid. Zelfs de remote werkt deels. Volume omhoog en omlaag is gewoon te gebruiken.

Een game op de mobiele telefoon spelen behoort tot de mogelijkheden. Sterker nog, zelfs de microfoon werkt op de telefoon. Allen de 7.1 functie lijkt niks te doen. In multiplayer games is de knop van direct microfoon mute een zege. Krijg je een belletje, word je geroepen of wil je dat de rest niet mee kan luisteren? Een simpele druk op de knop, dan licht de microfoon met een streep erdoor op, en de anderen horen niks. De software is prima. Het voegt weinig extra toe, dat we al niet met de knoppen konden instellen. De optie van surround bijvoorbeeld.

Het uiterlijk is echt gericht op gamers. Het is dus niet zo dat we deze headset ook naar buiten zouden nemen. Het zou wel kunnen, maar daarvoor mist de HyperX Cloud Alpha S net dat beetje extra, zeker in de afwerking.

Oordeel

De HyperX Cloud Alpha S is een prima headset om mee te gamen en films te kijken. Ook met muziek kunnen we prima uit de voeten. Dat is mede dankzij de schuifjes aan de onderkant van de oorschelp. Hiermee krijgen we meer controle over het laag. Want juist bij games willen we er middenin zitten. Bij films willen we de beleving kunnen proeven. Dankzij de schuifjes heeft de luisteraar hier dus meer controle op. We vinden de prijs-kwaliteitverhouding heel erg goed. Het geluid is prima, het comfort en de functionaliteit ook. Alleen HyperX heeft toch ergens moeten snijden in de kosten en dat zien we dan vooral terug in de afwerking.

Review: Corsair Virtuoso RGB Wireless SE

Corsair is van origine een echt computermerk, net als de concullega's van Kingston. Velen zullen Corsair herkennen van hun ram-geheugen. Maar Corsair is groot, heel groot. Ze richten zich dus bepaald niet alleen maar op headsets of muizen, en het merk is bovendien groeiende. Dat zie je aan het assortiment: pc cases, voedingen, koeling, opslag, gaming muizen, keyboards en headsets en zelfs gaming pc’s.

Bij Corsair zit je dus wel goed – letterlijk, want ze hebben voor gamers ook speciale stoelen. We verwachten dan ook een hoop van de headset die wordt opgestuurd. Een verwachting die direct werd overtroffen toen we dat draadloze mode in ontvangst mochten nemen. Een draadloze RGB headset wel te verstaan. RGB-lichtgevende artikelen is een dingetje onder gamers. Ook bij videofielen. Kijk maar naar de tv’s van Philips, met Ambilight. Het zorgt voor extra sfeer in de omgeving. De headset zelf is op de site van Corsair te bestellen voor 209,99 euro. Dat is een stevige prijs, maar dan is het model wel draadloos.  

De ervaring van het uitpakken is een traktatie. De afwerking valt direct op. E wordt ook een zak/tas met magnetische sluiting bijgeleverd, die in ieder opzicht luxe ademt. Zelfs de kabels en de dongle zijn in dezelfde stijl als de headset afgewerkt. Het doet ons een denken aan de hoofdtelefoons van B&W, specifiek de recent geteste PX5 en de PX7. Deze headset is geschikt voor pc en Playstaion. Er zit een microfoon bij die afgekoppeld kan worden. De Virtuoso is in staat om 7.1 surround weer te geven. Van binnen vinden we 50mm drivers die het draadloze audiogeweld moeten weergeven. Corsair geeft aan dat met het aansluiten via USB 24 bit/96khz- weergave voor muziek mogelijk is. De oorkussens zijn uitgerust met memory foam. Het materiaal is kunststof en aluminium, in gun metal. De afwerking daarvan is echt prachtig. Dat is op de foto’s ook duidelijk te zien. De logos aan de zijkanten lichten op in een gewenste RGB kleur. Hiervoor met wel de software worden geïnstalleerd.

Aan de onderkant van de rechter oorschelp zit een volume draaischijf en een schuifje om te wisselen tussen USB aansluiting of draadloos. Aan de linker oorschelp vinden we de USB aansluiting, 3.5 mm aansluiting en de aansluiting voor de microfoon. Ook hier vinden we een microfoon die losgekoppeld kan worden. Op de microfoon zit dicht bij de aansluiting ook een knop. Hiermee kan je de microfoon aan of uitzetten. Dat is een zeer gewilde functionaliteit onder gamers. Even snel de microfoon uit als je met iemand in de kamer moet praten of als je gebeld wordt. Als we de opname van de microfoon terug luisteren, horen we de kwaliteit. De stem is goed hoorbaar en weinig ruis of omgevingsgeluid. Ook de aanslagen op het toetsenbord worden netjes weggewerkt. Qua microfoon is dit zeker de beste uit deze multitest.

Audio

In het software center zetten we eerst de surround mode aan. We starten Call of Duty op en beginnen een multiplayer game Capture the Flag. Binnen enkele seconden zitten we midden in de actie. En zo voelt het ook. De Virtuoso klinkt geweldig. In vergelijk met de HyperX klinkt de Virtuoso netter en strakker. Er zit meer zuiverheid in het geluid. Het laag is subtiel maar zeer overtuigend. Ook de helderheid valt op. Dat is met name in de actie gedreven spellen een mooi aspect. De beleving wordt hier door beter. In GTA 5 is de wereld om ons heen perfect hoorbaar. We horen de auto’s voorbij rijden, de mensen praten, de hele virtuele omgeving tot leven komen. We horen duidelijk onderscheid tussen dingen ver weg en dichtbij. De surround mode is zeer goed.

Bij films is die ervaring net zo goed. In de film Transformers zitten een hoop special effect-geluiden. Het zijn juist die kleine geluidjes die extra flair geven aan de film. De Corsair Virtuoso gaat hier heel goed mee om. We horen de kleine effecten, een metaalachtige sis, een huls die uit een machinegeweer valt, het 'kggt-tkk-kgggt' van de tranformatie van auto naar robot, het klinkt allemaal erg goed. Ook de midden en de lage tonen komen goed uit de verf. Het laag is subtiel, niet overdreven, maar komt wel binnen.

Bij muziek willen we graag stereo. Via de verloopstekker proberen we de headset met usb aan te sluiten op de iPhone. Maar we krijgen een melding te zien dat de Corsair Virtuoso te veel energie van de telefoon vraagt. Gelukkig kunnen we gewoon de headset aansluiten met een 3.5 mm kabel. We kunnen over de Corsair Virtuoso heel duidelijk zijn; TOP! Dit is een headset die op niveau kan meekomen bij hifi koptelefoons. Tuurlijk ligt er wel een nuance hier. De Corsair Virtuoso headset moet niet alleen maar audio weergeven, maar ook RGB licht geven. Een microfoon moet er ook op aan gesloten worden en dus audio de andere kant op doorgeven.

Maar dat even terzijde, als we echt muziek luisteren dan kunnen we daar met de Corsair Virtuoso oprecht van genieten. Het album Thriller van Michael Jackson klinkt als echte Nederlandse pindakaas; lekker smeuïg. Het komt zeer goed over en de elementen zijn in balans. Omdat die balans zo goed aanwezig is, word je als luisteraar opgenomen in de muziek, een punt waar we bij hifi graag op beoordelen. Bij het nummer “The Girl Is Mine” horen we duidelijk hoe de zang een centrale plek op de voorgrond krijgt. Het krijgt body door de melodie die soepel wegluistert. Het laag lijkt, zeker door de andere headsets, wat flauw. Totdat we de volume knop wat verder open draaien. Dat is het geval bij “Beat It”. We horen dat de kracht van het laag toeneemt, maar ondertussen de muziek wel in balans blijft. De vocalen blijven goed hoorbaar, we horen geen clipping, gekraak of andere tekenen dat de headset het niet aan kan. Dat maakt dit een uiterst goede keuze voor muziek.

Deze prettige luisterervaring zet door bij klassiek. Lavinia Meijer is prima te beluisteren. Details zijn goed hoorbaar en de emotie komt door. De Corsair Virtuoso RGB Wireless SE is een headset waarvan we graag een test naast een echte hifi-koptelefoon zouden willen doen. Misschien een idee voor een volgend artikel.

Comfort

De Corsair Virtuoso RGB Wireless SE is alles behalve een goedkope headset. Dat is te zien aan de materialen, afwerking en te horen aan de kwaliteit van de audio. Maar zit het ook lekker? Niet geheel onbelangrijk als je een game speelt en er weer vier uur voorbij vliegt. Op de hoofdband en de oorkussens vinden we zeer zacht kunstleerachtig materiaal terug. Het lijkt iets zachter aan te voelen dan de HyperX. De afwerking is prachtig. De hoofdband is naar binnen gestikt en loopt direct over in het frame van de headset. Het geeft een prachtig accent weer tegenover het genoemde gun metal in de kleur.

We droegen de Corsair Virtuoso niet midden op het hoofd, maar iets meer naar achter. De verdeling van het gewicht is hier meer op het hoofd. In tegenstelling van de vorige headset, waar er ook veel druk lag op de oren. Dat is bij de Virtuoso niet het geval. Door de goede vulling van de hoofdband valt het gewicht minder op. Op de oren rust de headset zeer goed. Het voelt ongedwongen aan. De vorm van de oorschelp en kussens is rond en geeft veel ruimte voor de oren. Ook zeer geschikt voor mensen die iets grotere oren hebben.

Qua draagcomfort scoort de Corsair Virtuoso zeer hoog. Een lange sessie in The Witcher 3 is geen enkel probleem. Er is echter wel iets anders wat we moeten melden. Dat heeft te maken met de buitenkant van de linker- en rechterunit. Het ziet er prachtig uit en aan beide kanten is het logo te zien. Dat is in te stellen in alle mogelijke kleuren. Alleen het ronde gedeelte is niet glad. Er lijkt een heel fijn lijn of rasterwerk op te zitten. Dat voelt heel bijzonder aan als we er met de vinger langs komen of overheen gaan. Bijna als een nagelvijl, maar dan nog fijner. Het voelt zelfs onplezierig aan. Nu zal je daar niks van voelen als je de Corsair Virtuoso op het hoofd draagt, maar het is evenwel het vermelden waard.

Functionaliteit

Corsair is een grote naam en dat zien we ook terug in de software. Er zijn zelfs andere merken die de software lenen voor hun producten. De ICUE software is eigenlijk een Cosair center. Hier komen namelijk al je Cosair producten in te staan. Je ontvangt er ook de melding dat er een update is voor je product. In ons geval stond er alleen 'headset', maar de fabrikant heeft meer producten die ook RGB licht hebben of updates nodig hebben.

We kunnen voor de Corsair Virtuoso RGB Wireless SE hier instellen of we surround of stereo geluid willen hebben. We kunnen ook alle kleuren van de regenboog kiezen. Ook de optie voor spatial sound is terug te vinden. De mogelijkheid van draadloos of bedraad is erg fijn. Dat gaat ook op voor de 3.5 mm aansluiting. Er zit veel functionaliteit in de headset en in de software. Het is een samenwerking die een geweldig product tot stand brengt. De linker en rechter unit, zijn beide naar binnen te draaien. Hierdoor klapt het naar binnen en kan je de headset eenvoudig opbergen in de bijgeleverd tas. Dat zijn echt pluspunten. Bij het draaien van de units, voelen we de bouwkwaliteit van de headset. Dat is echt een sterk van de Corsair Virtuoso RGB Wireless SE. Het voelt niet alleen degelijk aan, het is het ook echt. Verder vinden we weinig knoppen aan de buitenkant. Hiermee wordt het strakke design in stand gehouden, maar hadden gamers misschien toch graag een zelf in te stellen functionele knop gezien. We begrijpen dat ze voor de keuze design zijn gegaan. Als Corsair nu kleine plugjes zou bijleveren om de gaatjes op te vullen, dan zou het design nog beter tot zijn recht komen. Als je bijvoorbeeld de 3.5 mm aansluiting op een telefoon gebruikt, dan vul je de rest gewoon op.

Oordeel

In deze multitest hebben we veel muziek geluisterd. De Corsair staat qua muziekprestatie bovenaan de lijst. Het komt het dichtste bij een hifi hoofdtelefoon. Misschien wel gelijkwaardig. Maar dat zullen we in een andere test moeten beluisteren. De Corsair Virtuoso RGB Wireless SE is in deze test in ieder geval onze favoriet om kwalitatief muziek te beleven. Tel daarbij de bouwkwaliteit en het comfort op en je hebt een dijk van een headset.

Review: Razer Kraken Ultimate

Razer is onder gamers wereldwijd een bekend merk, direct te herkennen aan het logo met de driekoppige slang in neongroen. Sinds de start van het bedrijf in 2005 heeft het zich weten te vestigen als merk wat in alle facetten van gaming actief is. Dat is niet alleen een muis of een toetsenbord, maar ook laptops, behuizing voor externe grafische kaarten, monitoren, pc behuizingen, headsets en zelfs producten voor gaming op de mobiele telefoon. Deze test zou met andere woorden niet compleet zijn zonder een headset van Razer.

Razer stuurde ons de Razer Kraken Ultimate. Een headset die zoals de andere modellen in deze multitest ontwikkeld is voor gaming. De Kraken serie kent drie modellen: de Kraken X, Kraken en de Kraken Ultimate. We gaan ervan uit dat daar een goed, beter, best opbouw in zit. De Kraken Ultimate heeft in ieder geval aardig wat aan boord. De doos valt direct op. Het groen springt eruit. In de doos vinden we….bijzonder weinig. De headset, een boekje en een briefje van Razer. Hoe belangrijk audio voor je game ervaring is. Wat ook belangrijk is; de prijs. Die schommelt op moment van schrijven tussen de 120 en de 160 euro. Goed zoeken loont dus zeker.

Er zijn die punten die Razer naar voren schuift: THX Spatial Audio, Custom-Tuned 50mm Drivers en de Active Noise-Canceling Microphone. Razer noemt het zelf een USB Surround Sound Headset with ANC Microphone.

THX is een norm in audio. De toevoeging hiervan, met spatial sound, zou moeten zorgen voor een rijkere surround ervaring. De Kraken Ultimate heeft 50mm drivers, afgestemd zijn door een audio engineer. Het is tenslotte belangrijk dat machine geweer in een game ook klinkt als een machine geweer en niet als een verkouden schaap. En om zelf ook goed te klinken, heeft Razer een active noise-cancelling microfoon ingebouwd. Inderdaad, de Kraken Ultimate heeft een ingebouwde microfoon. Deze trek je uit of duw je weer naar binnen. We vinden op de Razer Kraken Ultimate geen 3.5 mm aansluiting of kabel. De enige kabel is een vaste usb-kabel. Dus echt gericht op de pc gamer. Dat verklaart ook de RGB verlichting op de oorschelppen.

Audio

Dat Razer snapt hoe belangrijk alle elementen zijn voor een goede game ervaring, wordt bewezen door de zeer goede software die beschikbaar is. Vanuit het Razer control center kunnen de games worden opgestart. De software zorgt dan ook voor een optimale game ervaring, om zoveel mogelijk Frames Per Secondes (FPS) uit je systeem te persen. Alles is dus gericht op gamen. We selecteren surround mode voor het geluid en maken ons op voor een potje knallen in Call of Duty. Meer over de software is terug te lezen in het stukje functionaliteit.

De game ervaring is overweldigend. De virtuele surround mode werkt geweldig. Misschien wel als beste in de test. Dat komt mede dankzij de THX. Die zorgt voor een stuk kwaliteit in het geluid. Het geluid in games is zeer dynamisch, zeker bij ontploffingen van een granaat of ander explosief geweld. De Razer Kraken Ultimate trekt je echt in de game. Het nadeel hiervan is helaas wel, dat je het geluid al snel te hard zet. De ervaring wordt dan intenser, maar kan ook zorgen voor luistervermoeidheid.

Bij films zet deze ervaring eigenlijk gewoon door. Het gevoel dat je er middenin zit. Neem bijvoorbeeld een vechtscène met lightsabers. In The Force Awakens zitten goede gevechten. We luisteren naar een herkenbaar stukje audio: het moment dat de lightsaber aan gaat en het zoemen. Razer doet dat spot on! Er zit een helderheid in het geluid die het benadrukt, maar ook een stukje laag dat het effect levendig maakt.

De oplettende lezer snapt dat wij hier nu een kleine uitdaging hebben. De Razer Kraken Ultimate heeft namelijk een vaste usb-kabel. Gelukkig voor ons kunnen we de headset via de verloopkabel aansluiten op de iPhone 11 Pro. En met goed resultaat. Het beluisteren van audio hebben we deels gedaan op de computer, maar toch wel het meest op de telefoon. Hoeveel verschil er onderling in de headsets kan zitten, blijkt maar weer als we de Razer Kraken Ultimate beluisteren met muziek. Het stereobeeld is iets wat we nog niet eerder hebben gehoord in deze test. Net als bij een “echte” hifi koptelefoon is er veel onderscheid te horen tussen de elementen in de muziek. En dat is precies wat een bijzondere ervaring kan geven. Even voor de duidelijkheid, op de telefoon kunnen we niks aanpassen qua equalizer. Het geluid is zoals het is! En als wij eerlijk zijn maakt dat indruk op ons.

We luisteren het album After Hours van The Weeknd. Laten we er maar meteen induiken. In het nummer Too Late zitten een hoop waarneembare details. Kleine elementen in de muziek. De Razer Kraken Ultimate trekt het geluid naar buiten toe. Een heel breed stereobeeld. In die diepte die wordt gecreëerd, daar laat de Razer de verschillende elementen horen. De zang en vocalen zijn dichter bij het oor te horen. Daar achter is een laag met bas te horen. Dat is wel bij popmuziek , want helaas zet dat niet zo goed door bij jazz of klassiek. Miles Davis komt wel door, maar we zitten er net niet helemaal lekker in. Voor de Razer is vooral pop, rock en elektronische muziek goed te doen, zo blijkt. Verwacht trouwens geen geluid van een hifi koptelefoon die rond de 400 euro mag kosten, maar meer dat de Razer Kraken Ultimate wel kleine elementjes laat horen die daar aan doen denken.

De kwaliteit van de microfoon is goed. De microfoon is flexibel en kan perfect afsteld worden op de gebruiker. Wel echt ontworpen voor de pc gamer. De active noise cancelling voor de microfoon werkt zeer goed. Toetsaanslagen zijn daardoor nauwelijks te horen op de opname. Stemkwaliteit is helder, je bent goed te verstaan.

Comfort

Qua comfort zit je bij Razer wel goed. De afwerking is 100 punten. Het kunstleer loopt over de bovenkant van de hoofband. Daarop staat heel netjes RAZER. Het geheel voelt als een hard foam aan. De onderkant of binnenkant van de hoofdband is van ademend stof. De vulling is zacht en voelt ook zacht aan. In de hoofdband zit een goede dosis flexibiliteit. Het zit heel prettig op het hoofd. De open en ademende stof aan de binnenkant hebben we alleen bij de Sennheiser/Epos headset gezien. Het zorgt ervoor dat de warmte van het hoofd wordt afgevoerd.

De oorkussens zijn ook gericht op langdurig comfort. Hoewel vanaf de buitenkant lijkt alsof het gehele oorkussen van kunstleer is gemaakt, is het gedeelte wat tegen het hoofd aankomt gemaakt van stof. In de vulling van de oorkussens vinden we een cooling gel om ervoor te zorgen dat het comfortabel zit en dat de warmte die opbouwt ook juist wordt afgevoerd. En laten we daar meteen even heel duidelijk in zijn, dat werkt heel erg goed. Van alle headsets voelt de Razer Kraken Ultimate het beste aan bij lange game sessies. Daar vallen twee dingen bij op; het aangename, zachte zitcomfort en de afvoer van warmte op het hoofd en de oren.

De Razer Kraken Ultimate drukt niet tegen het hoofd zoals de andere headsets. Dat zorgt voor de zachte fit. Daarbij komt helaas wel dat de headset niet aan je hoofd zit vast gezogen. Er wordt dus niet zoals bij de Corsair of HyperX een soort vacuüm gecreerd. De Razer heeft een ontspannen, tikkeltje losse fit.

Er zit in het midden van de oorschelpen een scharnier. Hiermee kunnen de units licht bewegen, zodat ze goed aansluiten op het hoofd. Over het comfort kunnen we heel kort en heel duidelijk zijn; 100 punten!

Functionaliteit 

Onder functionaliteit valt ook veelzijdigheid. Hier scoort de Razer Kraken Ultimate minder. Dat heeft met name te maken met het feit dat de headset echt gericht is op de gamers. En terecht trouwens. Maar er is wel heel veel functionaliteit terug te vinden in bijvoorbeeld de software van Razer.

Razer Cortex en Razer Synapse zijn de belangrijke software modules van Razer. In Razer Cortex krijg je als gebruiker een overzicht van je games. Razer zal je systeem helpen om de beste game prestatie mogelijk neer te zetten. Ze geven je systeem een 'boost'. Ze zorgen ervoor dat je ram wordt opgeschoond, disablen de CPU sleep mode en ruimen je Clipboard op. Zo kan je systeem er toch net wat meer FPS uit persen.

In Synapse krijg je controle over de Kraken Ultimate. Hier kan je stero of surround instellen. Ook heb je hier beschikking tot de equalizer. En niet te vergeten Chroma. Met Chroma kan je alle mogelijke kleuren instellen op de Headset. Op de buitenkant van ook deze headset zit RGB verlichting. Dat geeft een futuristische look. Het ziet er goed uit. RGB verlichting Done Right! Wat er ook aangezet kan worden is Alexa. Alexa geeft de gebruiker Voice control. Dat is toch aardig wat funtionaliteit. Op de linkerunit vinden we een draaiwiel voor het volume en een snel knop voor THX Spatial Audio. Daarnaast zit een kleine led die aangeeft of het aanstaat. De microfoon hadden we al benoemd. Die rolt op. Aan het uiteinde van de microfoon zit een drukknop, hiermee zet je de microfoon aan of uit. Het geheel maakt het echt een headset voor bij de computer.

Oordeel

Dat het merk Razer PC gaming ademt, blijkt maar uit de Kraken Ultimate. Alles is ontwikkeld en ontworpen voor dat doel. De cooling gel in de oorkussens, de software voor optimale PC gameplay en de active noise cancelling in de microfoon. Tel al die positieve dingen bij elkaar op en dan snap je waarom de Razer Kraken Ultimate onze favoriet was met het spelen van PC games. Dat gaat wel ten koste van veelzijdigheid in de muziekbeleving.

Review: Epos - Sennheiser GSP 370

Voordat we in deze laatste test duiken, moeten we eerst even een lang verhaal kort maken. Dat heeft te maken met de naam. Epos is de vlag waaronder, sinds kort, de gaming tak van Sennheiser headsets varen. Toen wij de GSP 370 ontvingen, stond op de zijkant nog het logo van Sennheiser. Aan de andere kant staat bij ons model de merknaam Sennheiser. In de nieuwe situatie vind je op de oorschelpen het Epos logo en aan de andere kant de namen EPOS en Sennheiser. Maar dat even terzijde.

Sennheiser is een merk dat geen verdere introductie nodig heeft. De headset die we opgestuurd hebben gekregen, is een draadloze. Evenals de Corsair. Bij het uitpakken, valt ons op dat ook hier weinig in de doos zit. We hebben de GSP 370, een oplaadkabel en een draadloze ontvanger. Volgens Epos zou een volle lading goed zijn voor 100 uur speeltijd. Prachtige woorden, maar zoals we vaker met draadloze hifi koptelefoons hebben meegemaakt, halen ze dat vrijwel nooit. Er zijn namelijk te veel variabelen die van invloed zijn. Dat de accu langer mee gaat dan vergelijkbare modellen, dat geloven we meteen. In de praktijk zien we meestal dat ze dan ook maar 10 procent lager scoren qua accuduur.

Als we de headset in de hand nemen, zien we dat ook de GSP 370 echt gericht is op gamers. Er zitten geen andere aansluitingen op, de microfoon zit vast aan de headset en er is nagedacht over warmte-afvoer. De GSP 370 voelt licht aan, wat komt door de materiaalkeuze. Het geheel bestaat uit kunststof. De Sennheiser | Epos GSP 370 is in staat om stereo en 7.1 virtueel surround weer te geven. De headset is geschikt voor pc, Playstation 4 en Mac. Binnenin vinden we 50mm neodymium drive units. De microfoon zit vast, maar kan met een soepele draai naar beneden worden gehaald. Het gewicht is echt iets dat opvalt. De GSP 370 is licht vergeleken bij de Razer, Corsair of de Teufel. De HyperX is ongeveer gelijk. Qua prijs vaart de GSP 370 een andere route: de adviesprijs is 199 euro. Maar dan heb je ook hier een draadloos model.

Audio

Voor een merk dat hifi-kwaliteit headphones en studiomicrofoons maakt, moet een gaming headset toch een feestje worden. We besluiten om eens wat te gaan rondrijden in GTA 5. Een stukje touren verandert al snel in een stukje scheuren. De GSP 370 laat met goede details horen wat er allemaal gebeurt in het spel. De toeren die de auto maakt waar we in rijden, de omstanders, het overige verkeer, het is allemaal goed waarneembaar. Trouwens ook als je blikschade rijdt. De Sennheiser Epos weet een prettige game omgeving neer te zetten.

Het surround effect is op een zeer goede manier aanwezig. Wat opvalt is dat het laag extra aandacht heeft gekregen voor een wat sterker effect. Dat effect is ook terug te horen als we een film of serie kijken. Bij Transformers is dat lekker, want de actie knalt stevig. We merken wel dat het volume niet te hoog moet, anders wordt het laag te overheersend. Bij een paar afleveringen van Brooklyn Nine-Nine horen we hetzelfde geluidsbeeld. We hebben een goede beleving en zitten er lekker in. Echter is er een maar, want we merken dat we af en toe wat meer laag horen dan dat we willen.

Dan de omschakeling naar muziek. Daar hebben we een verassing. De Epos | Sennheiser GSP 370 werkt namelijk op de iPhone. En daar zijn we hee blij mee. De iPhone 11 Pro maakt gek genoeg met de usb single gebruik van AirDrop naar de headset toe. We vinden het prima, want we kunnen muziek luisteren.

John Mayer klinkt er goed op. Michael Jackson trouwens ook. Zolang we het laag wat onder controle houden, klinkt het prima. We merken wel dat het geluid al snel wat aan de hoge kant moet zijn om het goed te kunnen horen, alleen schuurt dat tegen de hoeveelheid laag aan. Maar het stereobeeld wat de GSP 370 neerzet is heel netjes. Net als de Razer Kraken Ultimate, laat de GSP 370 kleine elementen horen in de muziek. Dat is wat we graag hebben als we naar muziek luisteren. Ongetwijfeld kon het merk daartoe putten uit de jaren van ervaring die is opgebouwd. Jazz en klassiek is een voorbeeld waar de GSP 370 minder goed mee omgaat, zoals we ook zagen bij andere modellen in deze test. Er is een duidelijke voorkeur voor popmuziek.

De microfoon is als enige in deze test niet flexibel of überhaupt af te stellen. Dat is een gemis. De kwaliteit van de opname is voldoende. Op de opname is de stem prima te horen en het omgevingsgeluid is netjes. Toetsaanslagen zijn te horen, maar wel op de achtergrond. We hadden door de rijke historie van Sennheiser meer verwacht. Meer kwaliteit, meer helderheid, gewoon meer dan we hier horen. En als we dan zien dat de andere merken in de test het beter aanpakken qua microfoon, dan is dat toch jammer.

Comfort

Hier laat de EPOS | SENNHEISER GSP 370 zijn spierballen zien. We waren al blij met de Razer Kraken Ultimate en het comfort die dat model bood. Maar de GSP 370 doet er nog een schepje bovenop. De hoofdband is opgedeeld in twee smalle banen. Hierdoor ontstaat er ruimte. De ruimte die wordt gebruikt om warmte van het hoofd af te voeren. Aan de binnenkant vinden we een zachte ademende stof, die een laag foam bekleedt. Het geeft een zeer prettige fit op het hoofd. Dan de oorschelpen. Ze hebben een ovale vorm en de binnenkant heeft wat weg van de vorm van een oor. De stof die tegen het hoofd rust, lijkt op een zacht suède. Tijdens het dragen voelt het ook koel aan. Daar omheen zit een stukje kunstleer. De vulling is een memory foam die zorgt voor heel veel draagcomfort. De oorschelpen sluiten helemaal af, waardoor je weinig van je omgeving hoort.

Nu de maar: de binnenkant is niet heel groot. We hadden met onze oren weinig problemen, maar met een iets groter paar zal dat toch wat minder lekker zitten. Het draagcomfort tijdens lange speelsessies is evenwel geweldig. Daar scoort de Epos | Sennheiser GSP 370 heel erg goed mee. Aan de rechterkant zit een draaiknop waarmee we het volume kunnen bedienen. Deze knop ligt in lijn met het design. Dat kunnen we alleen niet zeggen van de aan-uitknop aan de linkerkant. Dat is een klein zwart plastic schuifje. Die voelt gewoon goedkoop aan, zeker bij de rest van de headset. Alles bij elkaar telt op tot een prettige headset qua comfort. Het gewicht is goed en door dat te combineren met de foam vulling, is het prima om lekker lang mee te gamen. 

Functionaliteit

Dat we de GSP 370 op de iPhone 11 Pro konden aansluiten, was natuurlijk een grote verrassing. Maar daar houdt het qua extra functionaliteit ook wel bij op. Er zitten verder geen knoppen op de headset. Bij de Teufel was er een knop die we een speciale functie konden meegeven. Dat zou ook bij dit model een fijne toevoeging zijn geweest. Naast de microfoon zit een led lampje dat met een kleur aangeeft hoe vol de accu nog is. Dat is wel iets wat we moeten toegeven, die accu gaat lang mee. Een volle week gamen, 20 à 30 uur, is geen enkel probleem. We hebben zelfs de hele test op één volle lading kunnen doen. Dat is inclusief het inspelen. Dat is lang, voor welke in-ear of koptelefoon dan ook.

De microfoon zit vast, maar dan ook echt vast. Het is niet mogelijk om deze los te koppelen. De microfoon kan omhoog of naar beneden. Er is ook geen mogelijkheid om deze iets dichterbij de mond of juist verder weg te bewegen. Dat is in vergelijk met de andere modellen in deze test natuurlijk opmerkelijk. Tegelijkertijd brengt deze test een gevoel. Een stemmetje dat zegt dat de GSP 370 vooral thuishoort naast een PlayStation. Want ook de software geeft ons niet die extra functionaliteit die we zoeken, maar wel zo graag terug hadden willen zien. Het is namelijk heel goed mogelijk om er in het weekend lekker lang mee te gamen, daarna een week niet aanraken en vervolgens weer het weekend erop gewoon weer gaan gamen, zonder op te laden. Ook de draadloze functionaliteit zorgt ervoor dat je rustig op de bank kan ploffen en geen last hebt van vertraging in het geluid. Epos | Sennheiser heeft namelijk in de GSP 370 een low latency techniek ingebouwd. Die werkt precies zoals het zou moeten, zeker als je op de bank aan het gamen bent. Daar zit je al snel drie à vier meter van de tv af. Bij pc gaming zit je veel dichter bij het scherm en is draadloos niet altijd de beste oplossing. Dus we hebben de pc aangesloten op de tv en gekeken of dat inderdaad het geval was. De veronderstelling werd bevestigd: dit is een lounge headset. Ideaal voor een Playstation of Xbox.

Oordeel

Bij de Epos | Sennheiser GSP 370 horen we duidelijk de invloed van jarenlange ervaring in de audio industrie. De muzikale prestatie is zeer goed. Alleen de microfoon blijft qua kwaliteit iets achter. De GSP 370 scoort ook goed op comfort. Daar is goed over nagedacht. Ook over de warmte opbouw en hoe dit afgevoerd moet worden. Voor lekker onderuitgezakt gamen op de bank, vonden wij deze Epos | SennheiserGSP 370 het best geschikt.

Conclusie

Laten we de afsluiting beginnen met het volgende: wij als amateurs qua gaming audio waren oprecht verbaasd door de geluidskwaliteit van de diverse headsets. Maar we hadden ook verwacht dat de modellen onderling vrij dicht bij elkaar zou liggen en een direct vergelijk met een evidente winnaar zou kunnen komen. Dat bleek toch iets anders in elkaar te zitten. De 5 headsets in deze multitest hadden namelijk stuk voor stuk een eigen sterkte.

De HyperX gaf de beste 'bang for your buck', de beste oempf voor je geld. De Razer bleek de ideale partner voor pc gaming. De Corsair op zijn beurt was veruit onze favoriet als het aankwam op muziekbeleving. Voor lekker ontspannen gamen op de bank, wat je vaak doet op een console, was de Epos | Sennheiser het beste geschikt. En dan blijft alleen de Teufel nog over. De Teufel Cage is een echte all-rounder, met een mooi prijskaartje.

Een duidelijke winnaar kiezen is dus niet echt een optie, met name omdat het van je voorkeur afhangt. Wel laat al het voorgaande duidelijk zijn dat er veel verschillen zijn, maar ook veel mogelijkheden, kwaliteiten en specifieke strengths. En dus dat het loont om jezelf eens goed af te vragen waar je voorkeuren liggen en wat je allemaal gaat doen of wil kunnen doen met je headset voordat je tot aanschaf overgaat. 

Als tip willen we ook meegeven dat de prijzen in deze markt behoorlijk kunnen fluctueren, nog los van al dan niet tijdelijke aanbiedingen. Kijk goed rond voor scherpe prijzen en actuele aanbiedingen bij de diverse concurrenten.

Teufel Cage | www.teufel.nl
HyperX Cloud Alpha S | www.hyperxgaming.com
Corsair Virtuoso RGB Wireless SE | www.corsair.com
Razer Kraken Ultimate | www.razer.com
EPOS - Sennheiser GSP 370 | www.eposaudio.com / www.sennheiser.com