Helios Stargate cd-speler


Philip van Deijk | 19 februari 2004 | Helios

Poort naar het firmament

Je vraagt je wel eens af of het verstandig is om in deze technologische tijd een apparaat te recenseren dat eigenlijk maar één ding kan. De meeste apparaten die tegenwoordig ontworpen worden zijn voor multifunctioneel gebruik.

Denk hierbij aan de nieuwste generatie voorversterkers waarvan een steeds groter wordende groep tegenwoordig uit is uitgerust met een decoder voor home-cinema gebruik of denk aan onze aloude vertrouwde Cd-speler die is voorzien van steeds meer technische snufjes als dvd/sacd/mp3 comptabiliteit.

Waarom dan toch een simpele Cd-speler vraag ik me af. Het antwoord hierop is niet echt eenvoudig, maar ik merk dat er, ondanks de grote aanwas van multiplayers, nog altijd een markt is voor merken hun ziel en zaligheid in een cd-speler stoppen. Zo heb ik de afgelopen tijd de beschikking gehad over een fantastische speler waarvan de eindtrap voorzien is van een setje buizen. Op de VAD-show liep ik Cor Dekker van Eurogram International tegen het lijf. Eurogram is de importeur van onder meer de beroemde Helios Cd-spelers. Een afspraak om één dezer spelers in huis te halen was snel gemaakt. En het ging niet om de eerste de beste speler, maar om het topmodel in een space-achtige behuizing, luisterend naar de illustere naam "Stargate". De "Stargate" draait al een aantal jaren mee, maar heeft in die tijd de nodige modificaties ondergaan waardoor deze speler moeiteloos mee kan spelen in de top van de markt.

Stargate exposed

De Stargate is een fantastisch uitziende Cd-speler die bij allen die hem mochten aanschouwen, de nodige aahhh`s en oooooh`s heeft ontlokt. De speler is gemaakt van zwart acryl en laat zich moeilijk omschrijven. De bijgevoegde foto’s moeten meer duidelijkheid geven hoe de speler eruit ziet, beter dan zich in 100 woorden laat omschrijven. Al was fotograferen een crime door het hoogglans uiterlijk. Nostalgisch is de klep die met de hand geopend moet worden en doet mij onherroepelijk denken aan een draaitafel met stofkap. Stilletjes besluipt mij het voorgevoel dat het geluid mij daar aan zal herinneren, maar dat kom ik spoedig te weten. De speler is met zijn slordige 8 kilo redelijk zwaar voor het relatief ranke formaat. Eén van de oorzaken hiervan, is de rijkelijke aankleding van de binnenzijde met loodbitumen, maar ook aan het loopwerk waar heel veel aandacht aan is besteed. Het betreft een zwaar gemodificeerd Philips CDM 12.9 loopwerk dat onder de naam “Gyropoint” door het leven gaat. Kort gezegd berust dit type loopwerk op het principe van een speciaal ontwikkelde kogel die in een aantal veren is opgehangen.

De constructie moet aan zeer hoge eisen voldoen om het loopwerk zo stabiel mogelijk te maken. Ook draagt de constructie er toe bij dat hinderlijke trillingen van buitenaf niet bij de essentiele onderdelen kunnen komen. Dit uiteraard om te verkomen dat door allerlei externe factoren het geluidsbeeld te veel verstoord raakt. Na goedkeuring van het loopwerk door het Franse ontwikkelteam kon het digitale gedeelte eraan gekoppeld worden. De Fransen doen hier, begrijpelijkerwijs, heel geheimzinnig over, maar de hoofdmotor van dit digitale geweld draait om een tweetal 18-bits Delta-Sigma converters. Samen in deze opstelling goed voor een “theoretische” 36 bit conversie. Proefondervindelijk is door Helios vastgesteld dat de schakeling meer "analoog" klinkt dan een enkele 18-bit converter. Een verdere wetenswaardigheid is dat deze speler volledig "dual-mono" is opgebouwd en volledig in "klasse A" opereert. U krijgt dit brok techniek voor een bedrag van 5.995 euro overhandigd, inclusief een afstandsbediening waarmee u vanuit uw luie stoel de Stargate feilloos kunt bedienen.

Geen techniek meer

Het is mooi geweest met het technisch gepraat. Het belangrijkste gebeuren staat voor de deur; het uit de doos halen van de speler om hem vervolgens met mijn eigen systeem te integreren. Kleine bijkomstigheid is dat de importeur niet alleen de Stargate bij zich heeft, maar de laadruimte van zijn auto ook nog heeft voorzien van wat extra speeltjes. Achtereenvolgens werden een KR Enterprise geïntegreerde versterker, een set KR Enterprise Galaxy SP-1 luidsprekers inclusief stands, een volledige set bekabeling van Harmonic Technology en als laatste, een audiorack in mijn luisterruimte gedragen. Genoeg dus om me de komende wintermaanden uitstekend mee te kunnen vermaken.

De set is als tweede set naast mijn eigen set geplaatst, zodat ik gemakkelijk de logerende apparatuur met mijn eigen set kon laten meedraaien. Primair draait het in deze recensie om de Helios Stargate Cd-speler en hier zal mijn luisterervaring dan ook voornamelijk op gericht zijn. Ik beluister de andere componenten uiteraard wel in mijn eigen set en zal de bijzondere en kenmerkende eigenschappen kort met u delen. Het overgrote deel van de tijd is de Stargate aangesloten op de Marsh P2000/Marsh A400s combinatie, welke op hun beurt Avalons aanstuurden. Alle interlinks waren van Sign-Audio, de luidsprekerkabels SL-versies van Nirvana. Als echte analoge tegenhanger dient een VPI Scout/Clearaudio Victory combinatie waarvan het signaal wordt versterkt via een Clearaudio Basic Symmetry phono-versterker.

Helios Stargate cd-speler

Plezier

Zal ik maar meteen met de deur in huis vallen, er is met heel veel plezier naar onnoemelijk veel CD`s geluisterd. Niet alleen technisch, maar ook tijdens het lezen van een boek, het voeren van gesprekken en tijdens het uitvoeren van gewone dagelijkse bezigheden zoals stofzuigen en stoffen. Jaja, ook dat laatste moet geschieden en waarom niet het nuttige met het aangename verenigen en de werkzaamheden verrichten met een muziekje op de achtergrond.

De eerste tonen tijdens het serieus luisteren waren afkomstig van een CD van Dead Can Dance. De stemmen mooi los in de ruimte geplaatst, met lucht eromheen en makkelijk weergegeven. De samba-ballen, die aan de linkerzijde worden weergegeven, zijn ver voor en naast de luidspreker te horen. Het heen en weer rollen van de bolletjes wordt met precisie weergegeven en sterft langzaam uit. Enkele seconden later weerklinken de grote drums achterin geplaatst, strak en hard weergegeven, ze dreunen de kamer in. Dit klinkt mooi en de volumeknop gaat bliksemsnel verder naar rechts, de drums blijven op hun plaats en worden intenser. Daarna de stem weer die meer kracht en body krijgt. Er verschijnt daadwerkelijk een persoon in mijn luisterruimte. Dat belooft wat voor de komende weken.

Wie wordt de volgende artiest die zijn kunsten in de Helios mag vertonen? Al snel verdwijnt protest- en folkzanger Ben Harper met zijn "Cruel World" onder de klep van de Stargate. De aanslagen op zijn Weissendorfer messcherp neergezet, het aanhalen van de snaren, het uitsterven ervan, alles is er. Ook de ademhaling en de teug lucht voordat Ben gaat zingen. Soms vraag ik me af of hij niet gewoon voor me zit te spelen met zijn Weissendorfer dwars over de knieën.Na het draaien van een groot aantal CD`s rest mij de vraag of dit “analoog aan analoog” is. Ik besluit de proef op de som te nemen en trek onder andere Pink Floyd en The Weavers uit de kast. CD neemt het op tegen vinyl, hoe vaak hebben we dat al niet gedaan terwijl we de uitkomst eigenlijk al kunnen gissen. Een vergelijk blijft leuk en houdt de hobby spannend en levendig. De speler ontpopt zich tot een speler die een geraffineerde detaillering en autoriteit heel goed weet te koppelen aan een zachte, ronde klank. Nergens treedt vermoeidheid of irritatie op.

We gaan verder met Jazz in de vorm van Dave Brubeck. Op de oude opnames klinkt de piano van Dave vaak mager en iel. De aanslagen zijn dan nog net te horen, ware het niet dat je goed je best moet doen om er een piano uit te halen. Zo niet op de Stargate, die laat horen dat er ook tijdens de oude opnames van een piano gebruik is gemaakt. Het pianospel is bijna lijfelijk bij mij in de woonkamer aanwezig, een hele prestatie. Stemmen worden feilloos en onvervalst neergezet. Onder de dames mag Patricia Barber de spits afbijten. Haar stem, variërend van diep en donker tot hard en venijnig, wordt onverbloemd door de Stargate weergegeven. Het geluid van de harde en scherpe stemuithalen doorklieft de ruimte van mijn woonkamer, daarnaast worden piano en gitaar zeer ingetogen en melodieus weergegeven. Een dame die ook vreselijk met haar stem te keer kan gaan is Rachelle Ferrell. De inmiddels overbekende live-opname in Montreux mag zich graag door de Stargate laten weergeven. Ieder kuchje, zuchtje en elke snoeiharde uithaal wordt weergegeven. Op zich is dat geen kunst om te laten horen, maar de Stargate koppelt hier een stuk emotie en muziekherkenning aan, waardoor het luisteren naar CD je gemakkelijk afgaat en je niet het idee krijgt dat je naar een digitale bron aan het luisteren bent.

Helios Stargate cd-speler

Plezier(2)

Bijna natuurgetrouw geluid, ook de grootte van de beeldvorming komt goed overeen met de werkelijkheid, voor zover mogelijk dan. De CD "Live in Paris" van Diana Krall is griezelig echt. De piano die je voorgeschoteld krijgt via de Stargate, laat horen dat er ook daadwerkelijk op een grote vleugel gespeeld is. Ook de druk die weergegeven wordt wanneer de hamers tegen de snaren slaan is duidelijk te horen. De zaalakoestiek is rondom aanwezig, evenals het geroezemoes van het publiek op de achtergrond. Krall`s stem is om van te smullen, snel en precies op nummers als "I Love Here Being With You", "Devil May Care" en -easy-listening meeslepend- tijdens "Wonderful".

CD`s met een hoog percussiegehalte zijn een feest om naar te luisteren, zoals van Cassandra Wilson. De Stargate laat wederom een heel open en transparant geluid horen en gaat daarbij heel diep in het laag. Het geluidsbeeld treedt regelmatig ver buiten de luidsprekers en dat niet alleen, het zet ook voor en achter de Avalons een beeld neer. Deze sterke punten worden door de Avalons extra benadrukt. We vervolgen onze weg in de digitale wereld naar "Jazz At The Pawnshop", een intiem klinkende CD die op is genomen in een in Stockholm gevestigde Jazzclub. De kassa-lades achterin rinkelend zijn met de Stargate zeer duidelijk waarneembaar en veel langer hoorbaar dan ik gewend ben. De vibrafoon klinkt strak en warm, de klanken sterven gecontroleerd uit. De kickdrum droog, waarbij de bekkens en hi-hats puntig en fel losjes in de ruimte weergegeven worden. De ongedwongen en relaxte sfeer die in het café heerst, laat zich door de Stargate goed vertalen, ook in mijn luisterruimte.

Een belangrijk aspect komt hier naar voren; als de versterking, bekabeling en luidsprekers optimaal op elkaar afgestemd zijn, leggen die de eigenschappen van de bron meedogenloos bloot. Fijn als je over een speler als de Stargate beschikt, die verrijkt de muziekbeleving zodanig dat het moeilijk wordt om met afspelen te stoppen. Omdat de importeur er ook een groot aantal andere componenten bijleverde, kon ik naar hartelust spelen en luisteren naar hoe ver de Stargate dan kan komen.

Allereerst heb ik de Stargate in een complete set beluisterd met een KR Enterprise geïntegreerde versterker, die op zijn beurt een set KR Enterprise Galaxy SP-1 luidsprekers aanstuurde. Verbonden met Harmonic Technology bekabeling. De combinatie gaf een zeer prettig beeld, klonk warm en een beetje bruin. Hiermee bedoel ik dat het geheel niet supertransparant werd en de microdetaillering enigszins verbloemd is, vooral in het laag. Zeer begrijpelijk, als je bedenkt dat de afmetingen van de Galaxy SP-1 luidsprekers niet veel meer bedragen dan twee, achter elkaar geplaatste schoenendozen. Deze luidsprekers zijn feitelijk ontworpen voor mensen die een kleine luidspreker in huis willen en daarmee een optimaal resultaat wensen te behalen. Ik denk, met die filosofie in het achterhoofd, dat de ontwerpers van KR Enterprise daar goed in zijn geslaagd. Een mini-monitor blijft immers een compromis. Dit geldt trouwens voor alle luidsprekers, zij het bij de één een wat groter compromis dan bij de andere luidspreker.

Gaande de luistersessies ben ik stuk voor stuk de componenten in mijn eigen systeem gaan inpassen. Een zeer fraai resultaat werd bereikt wanneer de SP-1`s door de Marsh P2000/A400s combinatie aan werden gestuurd. De SP-1`s konden geen kant op en werden in een ijzeren greep gehouden door deze 2 x 200 watt versterker. Het midden trok meer open en het laag werd strakker, stemmen werden mooi scherp gestoken neergezet en straalden rust uit. Ik ben dan ook van mening dat deze SP-1`s door een groter familielid, dan de door mij gebruikte 2 x 18 watt geïntegreerde KR Enterprise versterker, aangestuurd moeten worden. Dan zullen de eigenschappen van de KR Enterprise SP-1 luidsprekers ongetwijfeld beter tot hun recht komen.

Een leuke feature die bij de set geleverd is, was de "Feet & Cradle of Silence" van Solid Tech. Een speciaal ontwikkelt dempings/ontkoppelings systeem, dat apparatuur van de ondergrond ontkoppelt en daarbij de vibraties van de componenten elimineert. Ik moet zeggen dat het goed werkt. Proefondervindelijk had ik een set van drie onder mijn eigen cd-speler geplaatst en kreeg een rustiger geluidsbeeld. Er is geen klankverandering of een spectaculaire detailverbetering waar te nemen, maar de rust die optreed is opmerkelijk en deed mijn Teac speler erg goed. Een regelrechte aanrader indien uw Cd-speler een nerveus tintje heeft. Van groot belang is dat u ervoor zorgt dat alle trillingen geëlimineerd worden. Het is een eenvoudige ingreep en kost relatief weinig geld. De eveneens meegeleverde Harmonic Technology kabels laten een rustig geluidsbeeld horen met veel lucht en zwart om de instrumenten. Het optimale resultaat bereikte ik door alle kabels te vervangen door de Harmonic Technology. Op die manier bereik je een echte eenheid tussen de componenten en dat laat zich terug vertalen naar een zeer homogeen beeld.

Helios Stargate cd-speler

Conclusie

Dat de Fransen niet alleen goed zijn in het maken van wijn, kaas en stokbrood, blijkt wel uit het feit dat zij de Stargate hebben ontworpen. De Stargate is een combinatie van techniek en Franse inslag, wat zich heel goed laat vertalen in luisteren naar muziek waarbij intimiteit en betrokkenheid bij muziek hoog in het vaandel staan. Het geld dat u moet neertellen voor een Helios Stargate lijkt een fors bedrag, en ik moet ook bekennen dat het een fors bedrag is, maar met deze Stargate haalt u niet alleen een design object in huis (alleen daarom zou ik hem al willen), hij heeft ook nog eens de fantastische eigenschap dat hij muziek laat horen zoals het bedoelt is. Draaien met een Stargate betekent genieten van muziek, je mee laten slepen en intens genieten van je aangeschafte CD`s. Ik weet zeker dat u die opnieuw zult ontdekken en geluiden hoort die u nog nooit op uw set gehoord heeft. Als u op deze manier naar de aanschafprijs van de Stargate kijkt, dan krijgt u erg veel waar voor uw geld en is een aanschaf zonder meer de moeite waard.

 

Gebruikte apparatuur

VPI Aries Scout draaitafel
Clearaudio Victory H element
Clearaudio Basic Symmetry phono versterker
Sony SA5ES tuner
Teac VRDS-7 transport met Peter van Willenswaard modificatie
Audio Alchemy DDE 32+ jitter reductie/upsampling
M-Audio Superdac 2496 d/a converter
Opera Audio Connaisanse
Marsh Sound Design P2000 voorversterker
Marsh Sound Design A400s eindversterker
Avalon Avatar luidsprekers
Monster / MIT / Sign Audio Interlinks
MIT / Nirvana luidsprekerkabels
Sign Audio netsnoer
Creaktiv audio meubel
Helios Stargate cd-speler
KR Enterprise Galaxy SP-1 luidsprekers
KR Enterprise Model 18 BSI geïntegreerde versterker
Harmonic Technology interlinks en luidspreker kabels