Naim Nait5i en CD5i


René van Es | 27 mei 2004 | Naim Audio

Collega recensent René Smit speelt zolang ik hem ken met Naim apparatuur. Van die saaie zwarte kastjes met een onbestemde antraciet/olijfgroene voorkant zonder enige opsmuk. En met van die vervelende DIN kabeltjes aan de achterkant die met moeite verkrijgbaar zijn. Een extra voeding erbij om het nog wat beter te maken en ook nog in bi-amp mode. Hij heeft altijd voet bij stuk gehouden dat zijn Naim erg de moeite waard is.

En dat was een trigger om de importeur lastig te vallen om een set thuis te krijgen. Een tweede trigger was het beluisteren van de set van de maand bij Snijders in Rotterdam waar ik naar Naim luisterde en erg onder de indruk raakte. En tenslotte vond ik het een kick nu zelf eens Naim apparatuur thuis te hebben. Want is Naim wel zo saai als het er in vroeger tijden uitzag?


NAIT 5i en CD5i

Met de nieuwe vormgeving heeft Naim het oude uiterlijk achter zich gelaten en gekozen voor zwart. In het midden een groen logo dat verlicht is als de versterker aanstaat. Een simpele LED of een verlicht toetsje maakt het uiterlijk af. Naast elkaar of op elkaar zien Naim dozen er in ieder geval al een stuk beter uit dan vroeger. De versterker heeft vier toetsen om te kiezen uit de lijn ingangen CD, Tuner, Tape en AV. Aan de voorzijde bovendien de volume regelaar. Aan de achterzijde zien we dat alle ingangen zijn uitgevoerd met ……. Cinch stekkers. De CD en de tuner kunnen bovendien met DIN-kabels worden aangesloten. Verder treffen we daar de aan/uit schakelaar, een euro connector voor 230 volt en 4 mm banaan bussen om de luidsprekers aan te sluiten. Intern is de NAIT 5i opgebouwd rond een grote trafo. Voeding is in de ogen van Naim uitermate belangrijk. De verzorgde printplaat bevat alle andere componenten en heeft een directe koppeling met de verborgen eindtransistoren die onder de print tegen de behuizing zijn geschroefd. Een ALPS volumeregelaar laat zich met een motor besturen. Via de afstandbediening kun je het volume niveau aanpassen van elke ingang zodat de tuner niet ineens veel harder staat dan de CD-speler. Je kunt ook de versterker zo zetten dat als er via de afstandbediening een CD wordt gestart terwijl je luistert naar de radio, de NAIT 5i overschakelt naar CD. Erg veel plezier had ik van de optie om de AV ingang naar “Unity Gain” om te zetten. Aangesloten op een AV receiver line out of processor line out werkt de NAIT 5i als eindversterker. Integratie in een stereo/home cinema set werkt zo heel erg makkelijk. De NAIT 5i levert volgens Naim 2 x 50 watt aan 8 Ohm. Iets wat ik zonder meer geloof en wat waarschijnlijk een bescheiden opgave is. Prijs voor de NAIT 5i is 1000 euro.

De CD5i is al net zo bescheiden uitgevoerd. Previous, next, stop en play vormen alle toetsen. Opgesteld naast een lichtgroene dimbare display, een verlicht logo en een knopje om de CD-lade naar buiten te zwenken. Aan de achterkant de aan/uit, de net-entree, cinch-uit en DIN-uit. De keuze voor DIN- of cinch-uit is programmeerbaar. Al moet u dan heel goed zoeken in de handleiding hoe dat moet. De complete bedieningsinstructie voor de CD5i was nog niet beschikbaar ten tijde van mijn schrijven. Maar echte Naim liefhebbers weten feilloos hoe e.e.a. werkt. De CD-lade bevat het complete loopwerk. Een CD schuift dus niet in de speler maar leg je op het loopwerk en stabiliseer je met een mini-puck. Dan draai je de lade weer de speler in. Een beproefde techniek van Naim. Tegenstanders bekritiseren de resonanties die op kunnen treden binnen de CD-lade. Voorstanders juichen toe dat er weinig bewegende delen zijn die kunnen resoneren. De werking was in ieder geval zonder haperen en doodstil. Prijs voor de CD5i is 1299 euro.

Zowel de NAIT 5i als de CD5i leunt zwaar op eerdere ervaring die Naim opdeed in kostbaarder series. Zo is de ophanging van het loopwerk rechtstreeks afkomstig van de CDX2 en de software van de CDS3. In tegenstelling tot de meeste Naim apparatuur is noch de NAIT 5i noch de CD5i op te waarderen met een extra voeding. De enig mogelijke uitbreiding is het toevoegen van een tuner o.i.d. (de prijs voor de NAT 05 tuner is 1250 euro). Naim levert bij beide apparaten een afstandbediening die alle functies van de knoppen overneemt en bovendien programmeer opties heeft naast het kunnen dimmen van de display. Over het bedienen van het volume op de AB ben ik niet kapot. Iets te kort indrukken en er gebeurt niets, iets te lang en het volume blaast op. Je moet ook goed richten. Wel handig dat je gelijk twee afstandsbedieningen hebt als je twee apparaten aanschaft. Tenslotte zit in de doos bij de CD-speler een DIN-snoer.

 

 

Naim Nait5i en CD5i

Aangesloten

Naim is en blijft eigenzinnig. In de handleiding staat duidelijk dat je alleen Naim netsnoer mag gebruiken. En liefst alleen snoeren met DIN-stekkers. Daarom sloot ik de NAIT 5i en de CD5i met de eigen netsnoeren aan. Het bijgeleverde DIN-snoertje vormde de verbinding tussen CD-speler en versterker, afgewisseld met een Linn Analogue interconnect met cinch. Bij de NAIT 5i schrijft Naim geen luidsprekersnoeren meer voor en ik koos voor de Crystal Cable Speak Reference in de huiskamer en Siltech LS-110 Classic in de slaapkamer. Naim heeft in het verleden altijd Naca 5 kabels aangeraden en volgens importeur Phonologic zouden die ook voor de NAIT 5 het beste zijn. Voor zilver kabels zijn ze huiverig.

Naast de CD5i koos ik als bronnen een Magnum Dynalab MD-90 tuner en mijn eigen CD-combinatie bestaande uit Teac loopwerk, Monarchy Audio upsampler, Assemblage jitter reductie en Apogee D/A-converter. Luidsprekers waren afwisselend JMlab Electra 926, Mordaunt Short 902 op Spectral stands of Impulse IMP monitors op Alphason stands. Overige kabels en netsnoeren waren veelal Crystal Cable producten. Geen dempers onder de beide Naim’s, ze staan bovenop de glasplaat van een Spectral meubel.

Voor home cinema weergave staat er een Marantz receiver met JMlab Cobalt “S” speakers die zich laten combineren met de stereo set. De DVD-speler is een Marantz DV6200 welke met een lange Apogee kabel aan de receiver hangt.

Wie tot op het laatste schroefje wil vinden welke componenten zijn ingezet, vindt deze informatie onderaan deze recensie.


Luisteren

Om in te spelen heeft de Naim set eerst staan draaien op een setje Mordaunt Short 902 speakers in de slaapkamer. Dat was een vreemde gewaarwording omdat, in die akoestisch slechte ruimte, er een geluid werd gemaakt wat helemaal niet te verwachten is met MS 902. Diep laag, rustig hoog en fraaie stemmen. Ik kon het niet laten om steeds weer even te gaan luisteren. In die opstelling verhuisde de set naar de woonkamer waar de 902 al snel aan de kant ging ten gunste van de JMlab 926. Een forse maat groter en vele malen duurder. Direct opvallend toen de set weer werd aangezet was de weergave van de radio. Ik weet dat mijn tuner erg goed is, maar de NAIT 5i bracht dat ook perfect over op de luisteraar. Een interview doet je echt versteld staan hoe natuurlijk en waarheidsgetrouw dat kan klinken. Muziek is anders, daar zit veel compressie in en limiters, al doet Radio 2 vaak nog enige moeite om kwaliteit te bewaren. Al met al blijkt de NAIT 5i een investering van een goede tuner waard. Zelfs met het zenderaanbod via de kabel. Pas daarna ging de eerste CD in de lade van de CD5i.

Ierland beet het spits af. Mary Black met “Circus”. Dat werd spankelend weergegeven met enig gebrek aan autoriteit. De strakke bas staat losjes in de ruimte en gaat lekker diep. Met enige regelmaat stoor ik mij aan een harde “S” klank die ik liever zou vermijden. Ik snap wel een beetje waar die vandaan komt in de combinatie Naim met JMlab, twee heldere merken bij elkaar. Mogelijk spelen hier de luidsprekerkabels ook een rol in. Later zal dat met de Impulse IMP fors getemd blijken. Het totaal heeft wat ik eerder hoorde van Naim, een lichte, vrolijke, snelle en sprankelende sound die lang luisteren prettig maakt en leuk. Lekker ritmisch en de aandacht vasthoudend. Zeker geen teleurstelling deze eerste kennismaking. Met Rachelle Ferrell verdenk ik de speakers er van een maatje te groot te zijn voor de kleinste Naim. Wel laat de combinatie erg goed horen wat er gebeurt. Op de tonen van deze CD wissel ik tussen cinch en DIN. Het kost geen moeite het te bekennen, Naim heeft gelijk. DIN is gewoon een stuk beter. In definitie en beeld, het is wijder, accurater, imposanter en krachtiger. Ook als ik wissel met andere interconnects t.o.v. de Linn Analogue, dan nog wint de standaard meegeleverde DIN kabel het van de rest. Dus blijft de DIN aansluiting de resterende luisterperiode aangesloten. Het heeft geen zin langer te experimenteren.

Naim Nait5i en CD5i

Loreena McKennitt wordt erg harmonieus weergegeven en het “gevoel”, zoals vastgelegd in de CD,  gaat over op de luisteraar. Er is sprake van een hoge mate van energie overdracht, in geluid en in emotie. Het kleine Naimpje schiet net wat te kort voor de ware grootsheid maar komt heel ver. Zou ik geen direct vergelijk hebben dan gaat het te geven aantal punten omhoog. Nu moet de Naim zijn meerdere erkennen in een kostbare Marsh Sound Design combinatie of in de 47 Labs die ik onlangs ter beschikking had. Bedenk echter dat Naim ook mee kan in de top en daar versterkers te kust en te keur in de prijslijst heeft. Het is knap hoe de NAIT 5i een piano weet neer te zetten. Al luisterend maak ik een uitstapje naar mijn eigen CD-speler en die brengt een stukje van de ontbrekende grootsheid terug in de set. De CD5i is erg lichtvoetig terwijl de Teac/Apogee veel meer gewicht in de schaal legt (ook in euro’s, ca. 2,5 maal de prijs van de CD5i). Dat komt Naim/JMlab meer dan ten goede en onderstreept de kwaliteit van de NAIT 5i. Het gaat allemaal makkelijker en heftiger. Vooral in het laag blijkt de CD5i zijn beperking te hebben in vergelijking met Apogee. Mogelijk door de toegepaste D/A conversie, waar Naim verder geen info over geeft. Overeind, met zowel mijn speler als de CD5i, blijft de soepelheid in de weergave en het gemak. Toch nog even naar de MS902. Om te kijken hoe ver een versterker een goedkope speaker kan drijven. En dat is best ver. Juist de eigenschappen waar Naim sterk in is, ritme en drive, komen tevoorschijn. Een monitor is beslist een betere keuze dan mijn grote vloerstaanders. De drie dimensionale weergave gaat nu een stuk verder dan daarnet. Je hebt een compromis nodig tussen de te goedkope MS902 en de te grote Electra 926 en dat wordt de Impulse IMP die hier nog staat.

Ik raak in de war met het programmeren van de Naim. De led op de volumeregelaar gaat knipperen en ik krijg hem niet meer uit. Wat ik probeer is de AV stand zo te zetten dat de NAIT 5i als eindversterker werkt. Uiteindelijk lukt het me. Probleem is dat, als je een toets op de afstandsbediening op het verkeerde moment indrukt, de Naim denkt dat hij in de programmeer stand moet gaan. Onervarenheid van de recensent? Eenmaal gelukt kijk ik met genoegen naar een paar films. Heerlijk om zo je versterker en hoofdluidsprekers in een set te integreren. Het beste van twee werelden, surround en stereo. Daarna weer muziek ditmaal van Laura Fygi. Haar sterk ritmische invloeden van de Zuid Amerikaanse muziek doen de Naim set bloeien alsof Mrs. Fygi de kasten staat te strelen met haar sensuele handen. Soms heeft Laura ondersteuning van een groot orkest en daar blijft ze goed bovenuit komen. Het onderscheidend vermogen laat Naim niet in de steek. Het is muziekweergave die ver uitstijgt boven het mini en budget niveau. Die vergelijking gaat behoorlijk mank. Deze welbestede extra euro’s haal je in de loop der jaren aan muziekplezier dubbel en dwars terug. Een Naim set gaat niet aan de kant maar staat steeds weer in de spotlights. Nooit vervelend, nooit saai, nooit lelijk. Niet met klassiek, niet met pop en zeker niet met jazz.

Op een set Alphason stands staat inmiddels de kleine IMP die steeds weer grote indruk maakt. Ook op de Naim bewijst de tweeweg monitor zijn waarde. Groot is de geprojecteerde ruimte om de speaker. Als McKennitt weer mag, ditmaal met “The book of secrets” laat de IMP horen wat de Naim in huis heeft op een kleiner systeem. Zowel de CD5i als de NAIT 5i zingen er lustig op los. Lekker los van de kasten en pas als de muziek heel zwaar en druk wordt slibt de Naim een beetje dicht. Dan wordt het allemaal net iets te veel op hoge volumes. Een stapje terug op de dB meter hervind ik de natuurlijkheid en de losheid. De combinatie Terrasson & Wilson is veel stuwender dan normaal verwacht mag worden voor deze prijs. Zachte tingels en ruisende percussie. Een mooie, losse en indringende stem. Misschien niet het toppunt van precisie en transparantie, maar ik kom echt een heel eind in de goede richting. Het maakt zeker en vast muziek zeggen onze zuiderburen. Door de grotere poort in de nieuwe uitvoering van de IMP staat een basdrum krachtig. Net als een piano die meer kast heeft gekregen. De puntige snelheid geeft een realistische indruk. En hoewel de combinatie niet goedkoop is vind ik hem toch beter dan het gemiddelde niveau rond deze prijsklasse.

Een lekker stuk popmuziek van Tony Braxton zorgt voor burenoverlast. De diepe bas draagt verder dan ik mij eerst realiseer. Tony’s “Unbreak my heart” combineert een soepele begeleiding met een fraaie damestem. Een mooi afgerond geheel dat naarmate je beter luistert steeds verder verrast. De percussie kan harder en indringender maar dan heb je en een grotere versterker nodig en grotere speakers. Wie weet zal een subwoofer met high level ingang nog iets toe kunnen voegen. Maar die is niet voorhanden. Dat moet u eens samen met de dealer uitproberen. Beverly Craven vormt goud van oud. Heel mooi hoe haar stem van haar nooit vervelende debuutalbum los komt uit de set. Gevoelig is een juist woord in deze context. Haar laatste tracks zijn meeslepend, melancholiek en treurig. De sfeer van het New Orleans straatorkest is haast voelbaar. De lome en zware lucht hangt om je heen. De band trekt voorbij zoals de Naim set aan mij voorbij ging. Indruk achterlatend.

Naim Nait5i en CD5i

Bekeerling

“Hoedt u voor bekeerlingen” zijn woorden die mijn zwager vaak spreekt. Hij doelt daarmee op zijn zuster die nooit alcohol houdende drank dronk en tegenwoordig mee helpt om de wijnfles te ledigen. Hij zou mij er ook mee aan kunnen spreken als het gaat over mijn relatie met Naim. Nooit veel serieuze aandacht aan gegeven, nu bekeert en ik zou er graag mee willen leven als een tweede set in huis mogelijk zou zijn. Verwend als ik ben zou ik voor de huiskamer mogelijk kiezen voor een zwaardere en kostbaarder set van Naim. In essentie doet de NAIT 5i met de CD5i hetzelfde als een uitgebreide set met Hi-caps en Flat-caps: muziek maken voor een groot publiek. Waar de jongste en kleinste telgen het laten afweten is fysieke kracht en durf. Waar ze in uitblinken is in ritme en snelheid. Gekoppeld aan transparantie en drive. Dat maakt ze pakkend en geliefd. Kies bij de NAIT 5i een wat kleinere speaker die zich goed laat aansturen. Houdt de helderheid van de speaker aan de matige kant voor de CD5i. Een wat warmere combinatie heeft mijn voorkeur. Maar dat is mede ingegeven door de akoestiek thuis, de Crystal Cables en de heldere JMlab tweeters. Gebruik vooral de DIN aansluiting en maak u niet druk om het feit dat de CD5i geen DVD en SA-CD speelt. Het is een topper voor CD zelf en dat moet maar genoeg zijn. Naim blijft toch graag tenminste een beetje conservatief. Nou ze mogen het, want ze zijn niet ouderwets en stellen zeker niet teleur. Een frisse wind waaide door de luisterruimte. Een boeiende kennismaking die naar meer Naim doet verlangen.


Prijzen:

 Naim NAIT 5i versterker  1000 euro
 Naim CD5i CD-speler  1299 euro
 Naim NAT 05 tuner (niet getest)  1250 euro
       

Importeur:
Phonologic
Grotekerkplein 4
3011 GC  Rotterdam
Tel 010 281 0405
Fax 010 2810406
Email info@phonologic.com
Web www.phonologic.com

 

Gebruikte apparatuur: 

Teac VRDS-T1 CD-loopwerk met Tentlabs XO 3/5 en XO Supply modificatie
Monarchy Audio DIP Upsampler sample rate converter
Assemblage D2D-1 sample rate converter (als anti jitter box)
Apogee Mini-Dac d/a converter
Naim CD5i CD-Speler
Marantz DV6200 DVD-speler
Magnum Dynalab MD-90 tuner
Marsh Sound Design MSD P2000b voorversterker
Marsh Sound Design MSD A200s eindversterker
Naim NAIT 5i versterker
Marantz SR4300 receiver
Focal/JMlab Electra 926 luidsprekers
Focal/JMlab Cobalt “S” CC800center luidspreker
Focal/JMlab Cobalt “S” SR800 surround luidsprekers
Mordaunt-Short MS902 luidsprekers
Impulse IMP luidsprekers
Interlinks analoog: Naim DIN kabel, Linn Analogue, Siltech Mxt Prof. Series New York, Crystal Cable Connect cinch, Sharkwire subwoofer kabel
Interlinks digital: Apogee Wide-Eye
Interlinks video: Oehlbach scart, Profigold scart
LS-kabels: Siltech LS-110 Classic, Crystal Cable Speak Reference
Netsnoeren: Naim, Kemp, Lapp, rubber, Sign PC-150, Crystal Cable Power Reference
Netspanning: Kemp Elektroniks Power Source netfilter, ferriet clamps, separate audiogroep
Meubels en stands: Spectral Straight TV915 en TV913 meubels, Spectral BS-59-Al speaker stands en Alphason stands
Overige accessoires: Master Base Mbase/1 plaatjes, Acoustic Analysing TVA dempers, VLS spikes, WBT en Sharkwire stekker materiaal