Review Teufel Rockster Cross: klassiek Teufel-geluid in een nieuw Fender-getint jasje


Ronald de Boer | 25 september 2024 | Teufel

SAMENVATTING

Al met al ben ik tevreden met de vernieuwde Rockster-serie van Teufel. De Rockster Air 2 viel bij mij al in de smaak maar vond de looks een beetje té aanwezig, met de nieuwe Fender versies zal deze serie vrijwel overal passen zonder een doorn in het oog te zijn. Daarnaast is de Rockster Cross makkelijk mee te nemen en te gebruiken dankzij de meegeleverde draagband, tal van functies en makkelijke bediening

PLUSPUNTEN

  • Veel functies
  • Gebalanceerd geluid
  • Lange accuduur

MINPUNTEN

  • Heeft een stabiele ondergrond nodig
  • Enkel cosmetische vernieuwing

Eric Clapton, David Gilmour, Mark Knopfler, Stevie Ray Vaughan en Jimi Hendrix hebben veel dingen gemeen. Wat dan? Zul je je afvragen. Hun epische gitaarspel met geweldige solo’s? Dat ze allemaal begonnen zijn in de jaren 60? Allemaal correct, maar daarnaast hebben ze ook allen gebruik gemaakt van Fender apparatuur.

Van gitaren tot versterkers, Fender bestaat inmiddels 78 jaar en is één van de grootste namen binnen de muziekindustrie. Ik geef toe dat ik enigszins verbaasd was toen ik las dat Fender ging samenwerken met Teufel om een nieuwe lijn bluetoothspeakers te lanceren. Toch was ik nieuwsgierig wat er uit deze samenwerking zou komen. Maak kennis met de Rockster Cross.

Fender x Teufel: Rockster Cross

Met zijn kleinere omvang van 38cm breed x 16cm hoog x 13cm diep en gewicht van slechts 2,4 kilo is de Cross een stuk handzamer zonder veel functionaliteiten op te offeren. Om het meenemen nog makkelijker te maken is er een originele Fender gitaarband inbegrepen, leuk!

In de periode dat de Cross bij mij heeft doorgebracht heeft-ie denk ik wel iedere kamer van mijn huis gezien. Ik doe graag klusjes of werk met muziek maar om dan altijd de grote stereo-installatie aan te moeten slingeren is ook niet per se andig. De Cross heeft bij mij al onder andere op het terras, in de keuken, op het kantoor en in de garage gestaan. Inmiddels heeft hij een plekje gekregen tussen de keuken en woonkamer en luister ik er iedere dag naar in de ochtend, tijdens het koken of bij de huishoudelijke klusjes die we allemaal zo leuk vinden.

Functionele techniek

De Cross mag dan relatief klein van formaat zijn maar beschikt over een bootlading aan techniek en handige snufjes. Zo zijn er twee 20mm tweeters van geweven textiel met een 120mm stoffen woofer en twee passieve membranen in de behuizing gepropt. Aangedreven door een efficiënte klasse-D versterker beschikt de Cross over genoeg punch en kracht om overal tot zijn recht te komen.

Natuurlijk wil je ook dat dit alles langer muziek kan spelen dan een paar minuten en ook hier heeft Teufel geen bochten afgesneden. Er is namelijk ook nog een joekel van een accu ingepropt die zorgt dat de Cross 16 uur lang kan spelen en dat kan ik inderdaad bevestigen.

Eentje niet genoeg? Geen probleem, je kan namelijk een tweede Cross moeiteloos verbinden voor stereogeluid. Er zijn te veel specificaties om allemaal individueel op te noemen dus ik zal er een paar doen. IPX5 waterdicht, Qualcomm aptX Adaptive Bluetooth, ingebouwde microfoon, te gebruiken met Alexa en Google Home, kan dienen als powerbank, en er is een Aux- en USB-input aanwezig. Op de bovenkant vinden we de play, pause, microfoon, skip, return en volumeknoppen. Op de achterkant zitten de aan-, uit- en pair-knoppen.

Howdy partner

Om dan toch even een muzikaal voorbeeld te noemen, Post Malone kennen we allemaal en al was ik meer fan van Posty toen hij voornamelijk rapmuziek maakte is zijn nieuwe countryalbum ‘F-1 Trillion’ zeker de moeite waard. Austin Post heeft voor dit nieuwe album met veel grote namen uit de countrywereld gewerkt, waaronder Chris Stapleton, Dolly Parton en Luke Combs – om er een paar te noemen.

Het resultaat is een lekker veelzijdig album waar eigenlijk ieder nummer uniek is. De Cross zorgt voor een prima weergave, het laag, midden en hoog blijven in hun eigen baan en alles is duidelijk. Door de weide dispersie maakt het ook niet uit waar je staat, het blijft een prima geluid. Veel bluetooth luidsprekers missen in mijn ervaring vaak body of klinken scherp. Alsof er een hele flinke boost in het laag en hoog zit. Ik kan met een gerust hart melden dat Teufel dit pad niet bewandeld heeft. In tegendeel, de Cross klinkt gebalanceerd en vol.

Wat Teufel ook goed gedaan heeft is de Cross op ieder volume goed laten presteren, bij een hoger volume ontstaat er geen vervorming en op lage volumes valt het geluid niet plat. Het enige minpunt of eigenlijk aandachtspunt is dat de Cross wel redelijk plaatsingsafhankelijk is.

Wanneer je de luidspreker op een dunne kast of tafel plaatst zul je merken dat het laag erg rommelig gaat klinken en gaat overheersen. Dit is geen fout van de Cross maar er zit weinig materiaal tussen de woofers en de ondergrond en dus krijg je last van resonanties. Hoe los je dit op? Plaats de Cross op een stabiele (dikke) ondergrond. Je zult merken dat dit een enorm verschil maakt.

Bestaande tech in een nieuw jasje

Eerder dit jaar heb ik de Rockster Air 2 uit dezelfde lijn van Teufel mogen testen en was toen onder de indruk van de kwaliteit en mogelijkheden maar hij was eigenlijk te groot voor dagelijks (mobiel) gebruik in en rondom het huis. Toen ik de nieuwe serie ging bekijken viel mij eigenlijk direct op dat het hier alleen gaat om een cosmetische vernieuwing. Dat is een beetje jammer maar ik ben zeer benieuwd naar toekomstige modellen waar Fender hopelijk ook op technische vlak betrokken wordt.

Conclusie

Al met al ben ik tevreden met de vernieuwde Rockster-serie van Teufel. De Rockster Air 2 viel bij mij dus al in de smaak, maar ik vond de looks een beetje té aanwezig, met de nieuwe Fender-versies zal deze serie vrijwel overal passen zonder een doorn in het oog te zijn. Daarnaast is de Rockster Cross makkelijk mee te nemen en te gebruiken dankzij de meegeleverde draagband, tal van functies en makkelijke bediening. Zorg er wel voor dat je een stevige ondergrond hebt om de Cross te plaatsen zodat de resonanties beperkt blijven.

Ik kijk uit naar de nieuwe modellen die het gevolg zullen zijn van het partnership tussen Teufel en Fender. Wanneer kunnen we een speaker in de vorm van een gitaarversterker verwachten?

Fender x Teufel: Teufel Rockster Cross
350 euro | www.teufelaudio.nl
Beoordeling 4 / 5