KEF Q-serie 2e generatie: verfijnde productlijn van instappers door toepassing van MAT


Sinan Kökbugur | 27 september 2024 | Fotografie Fabrikant | KEF

Luidsprekerfabrikant KEF heeft zijn nieuwe tweede generatie Q-serie luidsprekers aangekondigd. Deze vernieuwde productlijn is voorzien van de gepatenteerde Metamaterial Absorption Technology (MAT), die voor het eerst werd aangekondigd in 2020 en voor het eerst te horen was in de LS50 Meta-update. De nieuwe Q-serie bestaat uit acht modellen, t.w. drie monitormodellen, twee vloerstaanders, een centermodel, een muurhanger en een Atmos-module voor plaatsing op een vloerstaander.

KEF Q-serie

Volgens KEF is Metamaterial Absorption Technology (MAT) goed voor absorptie van 99 procent van het ongewenste geluid van de achterkant van de driver. Het hart van de Q-serie wordt gevormd door de concentrische Uni-Q driver, waarvan de 12e generatie inmiddels in alle acht modellen te vinden is.

De KEF Q11 Meta, Q7 Meta, Q Concerto Meta en Q6 Meta modellen zijn allemaal herzien en opgewaardeerd van een 2,5-weg naar een drieweg ontwerp, hetgeen volgens KEF resulteert in verbeterde details en helderheid. Er is ook een nieuw geïntroduceerde zogenoemde “Shadow Flare”, die naar verluidt zorgt voor een betere hoge frequentie dispersie en het minimaliseren van kastranddiffractie. De cross-over heeft ook verdere optimalisatie en verbeteringen ondergaan.

De behuizing van alle modellen is strak en minimalistisch met een satijnen afwerking die een premium maar subtiele aanblik biedt. De kleur van de drivers past bij de gekozen afwerking, waardoor ze moeiteloos in elk interieur passen.

De luidsprekers worden geleverd met speciale roosters die qua kleur op elkaar zijn afgestemd om de samenhangende esthetiek te behouden. De magnetische bevestiging zorgt voor een veilige en nauwkeurige pasvorm die past bij de strakke en naadloze stijl van de Q-serie.

KEF Q Series MAT: prijzen en leveringsinformatie

De KEF Q-serie met MAT is verkrijgbaar in de afwerkingen Satin Black, Satin White en Walnut. De levering gaat afhankelijk van het model in de periode oktober t/m december beginnen.

Q1 Meta, tweeweg monitormodel: 548 euro per paarQ3 Meta , tweeweg monitormodel: 698 euro per paarQ Concerto Meta, drieweg monitormodel: 1.198 euro per paarQ7 Meta, drieweg vloerstaander: 1.598 euro per paarQ11 Meta vloerstaander: 2.198 euro per paarQ6 Meta, drieweg centermodel: 749 euro per stukQ8 Meta Atmos module: 698 euro per paarQ4 Meta, tweeweg muurhanger: 399 euro per stuk