Liveverslag Dutch Audio Event 2024: al het nieuws verzameld


Redactie Hifi.nl | 05 oktober 2024 | Fotografie Redactie Hifi.nl

Zaterdag 5 en zondag 6 oktober is de Koningshof in Veldhoven het domein van de audiofiel, de hifi-hobbyist, de muziekfan en de allround liefhebber van het betere beeld en geluid.

DAE 2024

Meer dan 70 exposanten hebben gezamenlijk bijna 300 verschillende merken meegebracht om op maar liefst 3774 (zeggen: zevenendertighonderdvierenzeventig) vierkante meter het nieuwste en het beste op het gebied van A/V-entertainment tentoon te stellen, te laten zien en te laten horen. Daarnaast is er uiteraard livemuziek, zijn er op beide dagen interessante lezingen en presentaties, is er een periodieke pubquiz (met mooie prijzen) én is ten opzichte van de vorige jaren het aanbod aan horeca uitgebreid. 

Wie DAE en/of HIFI.NL vaker bezoekt, weet dat we er gedurende beide showdagen en vanuit onze redactieruimte naast die entree hard aan werken om een liveverslag op te stellen dat gepubliceerd wordt als de deuren op zaterdag opengaan, en zo'n beetje compleet is voordat het zondag allemaal weer voorbij is. Het verschil dit jaar is dat ons team verstopt zit achter de gordijnen van de garderobe, want het aquarium naast de voordeur van de Zeelandfoyer wordt deze editie voor het eerst benut door onze live podcast. 

In de komende weken volgen er dan ook nog een vijftiental 'mini- of show-HiVisits' van een geselecteerd aantal luisterruimtes, maar idealiter vind je hier vanaf zondag 6 oktober einde middag dus een verslag dat een mooi compleet sfeerbeeld geeft van de jongste editie van het Dutch Audio Event. Enjoy!

Laten we traditiegetrouw beginnen met de foto van de entree om 9.55 uur op de zaterdagochtend:

Audio-Technica

Merktechnisch beginnen we het verslag bij Audio-Technica, want in de eerste de beste ruimte die we binnenwandelen treffen we direct een kleine primeur aan: de AT-LP8X platenspeler. Voor de show wel uitgerust met een betere cartridge dan de standaarduitvoering bij de dealer, maar verder direct herkenbaar als de zeer recent geïntroduceerde halfautomatische draaitafel voorzien van direct-drive aandrijving van het draaiplateau.

De nieuwe draaitafel is geïnspireerd op de klassieke modellen van Audio-Technica uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw én wordt gekenmerkt door de J-vormige aluminium toonarm. De nieuw ontworpen toonarmlift gaat automatisch omhoog aan het einde van de plaat en zet de motor uit, een zeldzaamheid bij direct-drive draaitafels. Hierdoor vermindert niet alleen het risico op onnodige naaldslijtage of schade, maar genieten gebruikers ook van een comfortabele en probleemloze luisterervaring. De toonarm zelf is voorzien van de nieuwe armkop AT-LP10, die overigens ook los te koop is. Een combinatie van hoge geluidskwaliteit en bedieningsgemak is waar het geheel voor staat in kamer 50. 

Grimm Audio

In de drukbezochte ruimte van Grimm Audio wordt het aandachtig luisterende publiek door Guido Tent bijgepraat over de klankmatige voordelen van de MFB technologie.

Die techniek vind je in de subwoofers van de vernieuwde Grimm LS1c luidsprekers. Daarnaast is er natuurlijk ruimte voor muziek, die bij Grimm Audio ook altijd verrassend is, en vanzelfsprekend geweldig klinkt.

Ook toont Grimm Audio de nieuwe, in samenwerking met Peter van Willenswaard ontwikkelde PW1 (Peter van Willenswaard, maar ook Phono Magic) phonotrap. Gebouwd op basis van JFet’s die zich klankmatig als buizen gedragen, maar niet de ‘uitdagingen’ hebben van buizen. Grimm Audio zet hiermee, zoals bij al hun producten, in op een lange levensduur en een exemplarische betrouwbaarheid.

Helios/Electric IVY en Plixir Power

Al jarenlang heeft Helios ruimte 56 op Dutch Audio Event. Dus je weet zo'n beetje wat je daar te wachten staat. Toch weet Helios ons – en de bezoekers – ieder jaar weer te verassen. Naast de prachtige presentatie van ATC speakers, Benchmark Media en Mutec, is er bijvoorbeeld een paradepaardje uit de akoestiekhoek te vinden. Voor in de ruimte is namelijk een PSI Audio C214 AVAA opgesteld, een actieve bastrap. Het pakt de akoestische problematiek in ruimtes aan. 

De C214 zet je neer op een plek waar staande golven het hardst zijn te horen, de plek waar de eerste piek ontwikkelt. Vaak is dat de hoek achter de luidspreker, waar de drie harde wanden samenkomen en de frequenties het eerst worden ‘aangestoten’. En dan is het heel simpel de C214 in de hoek plaatsen met de luidsprekers naar het midden gericht en aanzetten. Het apparaat is gelijk werkzaam en het effect is gelijk merkbaar (en meetbaar). Zo simpel is het. Je zult dan merken dat de zware resonerende bastonen minder hard worden, maar de bastonen die wegvielen opeens weer wat duidelijker zijn te horen.

Het is tevens enorm leuk om het verschil tussen actieve en passieve ATC speakers te kunnen beluisteren: frappant is dat dezelfde kast met dito drivers toch compleet anders weer kunnen geven.

Ook hier te vinden, in de ruimte en in de set met ATC-speakers: de audiofiele DC voedingen, powerconditioners en kabels van Plixir Power, de mooie spulletjes die door het team van Audio Essence naar de Benelux zijn gehaald. We kunnen je hier uitgebreid vertellen over de MkII-versies van bijvoorbeeld de Elite BDC voedingen en de Elite BAC powerconditioners, maar je kunt voor de betere tekst en uitleg terecht bij de woorden van Plixir-oprichter en eigenaar James Soh die we enkele weken voor DAE aan zijn jas trokken voor een interview.

Yamaha

De stand van Yamaha blinkt uit in diversiteit. De ruimte is ten eerste ingedeeld in twee delen, waarbij de focus ligt op home cinema enerzijds en fraaie weergave van stereo anders. Ook zijn er diverse modellen uit de lineup opgesteld. Naast de hommage aan de eigen 70-jarige hifigeschiedenis (er staan ook diverse ‘vintage’ Yamaha producten, waaronder de iconische Hifi Player uit 1954) is er ook veel moderns te bekijken en beluisteren. 

Zo staan er sets met de streaming stereo versterkers R-N2000A en R-N1000A, die de NS-800A en NS-2000A luidsprekers afwisselend aansturen. Die eerstgenoemde, de R-N2000A, is een perfecte middenweg tussen pure power en verfijning, waardoor muziek authentiek en natuurlijk wordt weergegeven. Naast MusicCast-streaming en YPAO-kamercorrectie bezit de versterker een achttal ingangen, incluis een aansluiting voor een platenspeler, USB klasse B-aansluiting voor een laptop/streamer, en HDMI-ARC.

De Yamaha thuisbios op zijn beurt is uitgevoerd met Aventage receivers en PMC weergevers, en de fabrikant heeft zelfs een heuse DJ-booth opgebouwd met onder meer de Stagepass 1KMK2 professionele speakers.

City Audio Trade

Een hele mooie set ook een paar deuren verder bij het team van City Audio Trade: we zien onder meer de Soulnote A2-SH versterker, een Aurender streamer, Merason DAC1 MKII, de prachtige Audes ST-3000DC powerconditioner die bij René niet alleen op de volle vijf sterren mocht rekenen, maar vervolgens ook nooit meer uit zijn eigen set weggehaald is (die mocht blijven dus, je kunt hier lezen waarom). De gebruikte bronnen zijn onder andere een Transrotor Fat Bob met Skyanalog element en een Blue Amp Fughetta.

Aan weerszijden van het geheel: de Qln Prestige Three speakers, die met een prijskaartje onder de tienduizend euro per paar zeker bereikbaar genoemd mogen worden. Compacte vloerstaanders met een redelijk smalle baffle zodat hij niet teveel opvalt. De kastinhoud wordt voor een groot deel gehaald uit de diepte van de speaker, een tweeweg systeem met units van Scan-Speak. De woofer is een 177mm model met een Kevlar conus, rubber surround en een zachte, platte stofkap. Ook de Qln Prestige One zijn er te vinden, trouwens.

Radiant Acoustics

In de ruimte van Lyngdorf treffen we het eerste uitje van de Clarity 6.2 van het nieuwste merk uit de stal van Peter Lyngdorf, te weten Radiant Acoustics. Volgens de Deen niet 'zomaar' een luidsprekermerk, maar een vertegenwoordiging van een soort "supergroep" van individuen die samenkomen met als doel de 'manier waarop we premium audioapparatuur begrijpen opnieuw te definiëren'. 

Het eerste product van het merk is tweeweg monitorluidspreker Clarity 6.2 die zich kenmerkt door het gebruik van de modernste technologieën en hoogwaardige componenten, voor "een nauwkeurige muziekweergave in een ruimtebesparend ontwerp".

De luidsprekers zijn uitgerust met Ushindi-drivers ontwikkeld door de Deense fabrikant Purifi Audio. Deze drivers zijn gebaseerd op een innovatief ontwerp dat vervorming vermindert en geluid helder en gedetailleerd weergeeft met een hoge lineariteit, zelfs bij hoge volumes. Hierdoor wordt een gelijkmatige en nauwkeurige basweergave bereikt die zelfs bij lage volumes niet verloren gaat. Deze worden aangevuld met tweeters, die een helder en gedifferentieerd weergave van hoge tonen mogelijk maken en zo het algehele geluid in balans houden.

Soulnote en Medallic Acoustics

Bij Quad-raad vinden we niet alleen een van de fraaie merken uit het eigen pakket – Soulnote – maar ook de nieuwe luidsprekers van het Nederlandse Medallic Acoustics. Deze door Cyriel Hoenen ontwikkelde luidsprekers laten aan de fraaie apparatuur van Soulnote een neutraal, snel en zeer open en ruimtelijk geluid horen.

Voor wie de naam Cyriel Hoenen bekend voorkomt, dat kan kloppen: hij kwam eerder al voorbij op HIFI.NL met zijn Chiropter zelfbouwspeakers. Ook de Medallic weergevers zijn ontstaan uit zijn breed ingevulde hobby, een grote passie voor muziek en de bijzondere emotie die bij het luisteren ervaren kan worden. De aansturing in kamer 24 is zoals gezegd van Soulnote. De versterkers van dat Japanse merk zijn overigens in meerdere ruimtes te horen, waaronder bij City Audio Trade (zie boven) in kamer 35 en bij Driade in ruimte 38.

PSB & MoFi

In de hal, maar zeker niets om snel voorbij te lopen, vinden we de mooie speakers en hoofdtelefoons van PSB en de analoge oplossingen van Mobile Fidelity. Met de vrolijke en direct herkenbare kleuren weet die eerste al direct een goede indruk te maken. De muziek komt, ondanks de grote hal, namelijk goed over. Daar werden diezelfde kleine Alpha iQ's voor aangewend, maar ook de diverse modellen uit de Imagine-serie waren er te vinden. Recht ertegenover staan de producten van MOFI, met de schijnwerpers op SourcePoint luidsprekers, maar ook – of misschien vooral, bij deze analoogspecialist – de MasterDeck.

De MoFi MasterDeck is ontworpen door MoFi Chief Analog Designer Allen Perkins. Het is een riemaangedreven draaitafel. Gebruikmakend van meer dan drie decennia analoge expertise en voortbouwend op een erfenis van het ontwerpen van bekroonde draaitafels, creëerde Perkins een unieke tien inch hybride gimbal toonarm voor de MasterDeck die buitengewone precisie, controle en tracking levert.

Uitgerust met een koolstofvezel armbuis en het gepatenteerde Spiral Groove contragewicht en afneembare armkop, kunnen azimut, overhang, VTA en meer parameters moeiteloos worden aangepast.

Loewe

Sinds vorig jaar brengt het merk Loewe de aanvulling op Dutch Audio Event, als het op beeld aankomt. Dat beeldkwaliteit dan op de eerste plaats komt, wordt al snel duidelijk in ruimte 51. Misschien wel het meest iconische desgin op het gebied van OLED-televisies, is hier te zien. Een vloerstaande televisie met ingebouwd audiosysteem. Het is een beeld dat op het netvlies gebrand staat.

Voor de bezoeker zijn de televisies van het merk buitengewoon interessant, maar onze belangstelling gaat zeker ook uit naar eersteklas geluid. Ook op dat gebied scoort Loewe met soundbars en multiroom-componenten, zoals de klang bar5 mr & sub5, de klang bar3 mr, de klang mr multiroom-speakers en de multi.room amp.

Reference Sounds

Importeur Reference Sounds mag uiteraard niet op Dutch Audio Event ontbreken, en verdeelt zijn producten en demonstraties dan ook over ruimte 22, 83 én de Holland Foyer. Mikkend op een totaalbeleving zoals we van Michael Huigen gewend zijn, komen sfeer en techniek samen op een manier die je steevast doen wensen dat je portemonnee wat groter was – al zijn de nieuwe surroundversterkers van JBL eigenlijk hartstikke bereikbaar.

Maar neem bijvoorbeeld ruimte 83, waar een werkelijk adembenemde audioset staat te spelen rond de Wadax Studio Player: een geweldige primeur die de kwaliteiten van de alles overtreffende Wadax Reference Atlantis terugschaalt tot een (sa)cd-speler, dac én streamer in één chassis. De Studio Player levert zijn analoge muzieksignaal via Transparent Reference Balanced interlinks aan Dan D’Agostino’s Momentum MxV Integrated Amp. Een geïntegreerde versterker zoals alleen Grand Master Dan D’Agostino hem kan maken. Imposant en sierlijk tegelijk, met ongekende energie en souplesse. 

De kracht van de Momentum MxV wordt via Transparent’s Reference speakerkabels overgedragen aan Wilson Audio’s vloerstaande Watt Puppy, dat imposante eerbetoon aan de luidsprekers waar het voor Wilson een halve eeuw geleden allemaal mee begon. Wie er meer over wil weten, leest ons artikel van de introductie in München

Aretai & Bladelius

Aretai maakt haar bezoekers blai. Grote blai, zelfs: met de Contra 100S en de Contra 200F afgewisseld in de demo. Leuk is dat ze tijdens verschillende nummers wisselen tussen die kleine en grote modellen. Dezelfde signatuur, maar de 200F speelt aanzienlijk groter, wat ook niet verwonderlijk is. De Contra 200F is dan ook een 3,5-weg vloerstaande luidspreker voorzien van een woofer aan de voorkant en een woofer aan de achterkant.

De speaker is volgens de fabrikant zelf specifiek ontworpen voor aansturing door een buizenversterker. Dat geeft al aan dat ze met weinig vermogen bijzonder goed aan te sturen zijn. De gevoeligheid van 94dB toont dat overigens ook wel aan. Met ook hier weer een tweeter die is voorzien van de kenmerkende witte waveguide. Verder zien we twee 8 inch drivers voor het laag, ook weer eentje voorop en eentje achterop. Mede hierdoor loopt het frequentiebereik nog verder door naar beneden. Er is ook een middentoner aanwezig, wat het dus een 3,5-weg luidspreker maakt. De Contra 200F kost 27.800 euro per paar.

Van het Zweedse Bladelius hebben we een primeur te pakken. De naamgever, Mike Bladelius, begon in 1997 met het merk, na expertise te hebben opgedaan in een langdurige samenwerking met Nelson Pass. Nu zijn dus de ASK PRE en POWER II aanwezig op DAE 2024. De ASK INTEGRATED was er al, maar nu dus een losse PRE en POWER II. De POWER II doet zijn naam overigens eer aan met 2 x 400 Watt bij 4 ohm.

[verslag wordt doorlopend aangevuld]