Marantz surround & MS Genie


Patrick Hendriks | 09 juni 2005 |

Als recensent voor HiFi.nl mag je ook zelf voorstellen doen voor te recenseren apparatuur. Binnen de budgetklasse leek het mij leuk om een Marantz surround set te bespreken, waarbij de DVD-speler een multi-speler zou zijn. In overleg met de importeur is een betaalbare set samengesteld, die volgens hen een "mega-set" zou moeten zijn.

De mega-set bestaat uit een DV6500 DVD-speler (599 euro), een SR5500 surround receiver ( 699 euro) en de Mordaunt Short Genie luidsprekerset (1199 euro). Bij elkaar nog net geen 2500 euro. Met een stel goede analoge interlinks (6 stuks voor 5.1 SACD/ DVD-A) c.q. een digitale interlink, een SCART of component kabel en de luidsprekerbekabeling, schat ik dat je toch al gauw zo`n 3000 euro kwijt bent voor je kunt gaan genieten. Budgetklasse is dus een relatief begrip... Maar goed, dan heb je wel een megaset! Of dat inderdaad zo is ben ik uitgebreid gaan onderzoeken.

Eenmaal opgesteld stond er een glimmend geheel op ons meubel. De demoset is uitgevoerd in zilverkleur en dat heeft, zoals sommigen inmiddels weten, meestal niet mijn voorkeur. Gelukkig is de Marantz set ook verkrijgbaar in het zwart. De zilveren uitvoering oogt mijn inziens een beetje druk. De verchroomde afgeschuinde randen van de twee grote ronde bedieningsknoppen dragen bij aan dat beeld. Iets waar Aziaten erg van houden volgens mij, maar dat kan een vooroordeel zijn. Britse merken doen dat toch anders, vaak met een matte aluminiumlook, wat ik persoonlijk erg fraai vind. Gelukkig is de kleur niet van invloed op de beeld- en geluidskwaliteit!


SR5500 surround receiver


Deze surround receiver valt onder de grote jongens. Met afmetingen van 44x16x46 cm (BxHxD) en een gewicht van 13 kg is het een behoorlijk aanwezig ornament in onze woonkamer. Nou ben ik gewend aan de afmetingen van mijn Quad setje, en dat is een stuk kleiner dan gebruikelijk. Het contrast in afmetingen tussen beide sets is dus aardig groot.

De surround receiver heeft alles aan boord wat je ervan verwacht. Het vermogen bedraagt maar liefst 7x 90W. Omdat veel mensen een 5.1 surroundopstelling maken, blijven er dan twee kanalen over. Zoals bij vele 7.1 receivers kun je de ongebruikte kanalen gebruiken voor het aansturen van luidsprekers in een andere kamer. Denk bijvoorbeeld aan de keuken, waar je naar muziek kunt luisteren tijdens het koken, terwijl de kinderen in de kamer genieten van een film met surround geluid. Daarnaast is de versterker voorzien van multiroom-aansluitingen. Die aansluitingen bestaan uit voorversterkte uitgangen, die kunnen worden aangesloten op een stereo eindversterker met luidsprekers in een andere kamer.

Naast alle mogelijke surround formaten en talloze in- en uitgangen voor beeld en geluid (zowel digitaal als analoog) heeft deze receiver de mogelijkheid om beeld en geluid te synchroniseren, de zogenaamde lip-sync functie. In de huidige surroundsets, waar zowel beeld als geluid allerlei digitale bewerkingen ondergaan, is de kans aanwezig dat het beeld en het geluid niet meer synchroon lopen. Deze receiver heeft de mogelijkheid om dat handmatig te corrigeren. Al met al kan gezegd worden dat dit een zeer veelzijdig apparaat is. Je zult niet snel ingangen tekort komen, hoewel liefhebbers van vinyl niet in staat zullen zijn om rechtstreeks hun platenspeler aan te sluiten. Zij zullen een separate phono-voortrap ertussen moeten hangen. De netsnoeraansluiting is uitgevoerd met een IEC 320 aansluiting. Daardoor kon het netsnoer worden vervangen door een beter exemplaar. In mijn situatie werd gebruik gemaakt van het KE-HI POWER CORD van Kemp Elektroniks.


DV6500 multispeler


In tegenstelling tot de receiver is de multispeler klein en vooral een lichtgewicht. De DV6500 is een stuk minder diep dan de SR6500 surround receiver. De receiver is ongeveer twee maal zo diep en als je ze boven op elkaar plaatst blijft dat een beetje een vreemd gezicht. Het mooiste is om de componenten in een audiorack te plaatsen waardoor ze niet worden gestapeld. Dat oogt fraaier en is beter voor de warmteafvoer van de surround receiver. De DV6500 is een speler die praktisch alle schijfjes accepteert. Ook SACD en DVD-A schijfjes worden door de speler weergegeven. Nou lijkt SACD en DVD-A niet zo`n groot succes te zijn, het is toch prettig dat de speler het formaat afspeelt. Ook MP3, (S)VCD en schijfjes met foto`s worden afgespeeld. De videoformaten DIVX en XVID worden niet ondersteund, maar dat vind ik niet zo`n groot gemis. Op beeldgebied is de speler voorzien van SCART en component uitgangen en er kan gekozen worden voor progressive scan via de component uitgang.

Wat erg prettig is aan deze speler is dat hij onthoudt welke track wordt afgespeeld. Na het uitschakelen en weer inschakelen gaat de speler gewoon verder waar hij gebleven was. Zeker met film is dat erg prettig, je kunt de volgende dag een film afkijken zonder dat je hoeft te zoeken waar je gebleven was. Voor SACD en DVD-A heeft de speler analoge uitgangen beschikbaar. Het signaal van deze formaten wordt niet op de digitale uitgangen ter beschikking gesteld. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat er digitale kopieen worden gemaakt van de muziek. Het betekent wel dat je zes analoge interlinks tussen de speler en de surround versterker moet knopen om te kunnen genieten van deze audiofiele formaten. Later zal blijken dat niet alleen SACD en DVD-A profiteren van de analoge uitgangen. Het netsnoer is niet afkoppelbaar van het apparaat. Jammer dat men de speler niet heeft uitgevoerd met een IEC 320 aansluiting, dan had je als gebruiker nog de mogelijkheid om er een beter snoer voor te kopen.

Mordaunt Short Genie luidsprekerset

Om het geheel te completeren werd bij de surround set een Mordaunt Short Genie luidsprekerset geleverd. Vier strijkijzers, een ellips en een kubus verschenen in mijn interieur. De foto`s verklaren de hiervoor staande vreemde zin. De strijkijzers zijn de kleine front- en surroundluidsprekers, de ellips is de center luidspreker en uiteraard is de kubus de subwoofer. Mooi afgewerkte apparaten, en ik moet zeggen dat de center luidspreker op de televisie best fraai stond. Ik heb wel eens vreemdere pukkels boven op mijn televisie gehad. Alle units zijn magnetisch afgeschermd en kunnen dus zonder problemen dicht bij beeldschermen geplaatst worden.

De subwoofer wordt geleverd met een geluidsmeter en een CD om hem af te stellen. De subwoofer is namelijk voorzien van een zogenaamd instelbaar "notch filter". Een notch filter is een filter dat een smalle frequentieband kan wegfilteren. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om 50 Hz brom weg te filteren. Voor de subwoofer wordt het gebruikt om de beste lage tonen weer te geven door te zorgen voor gelijkmatige prestaties bij de lage frequenties en door mogelijke resonantie in de luisteromgeving te effenen, aldus de fabrikant. Het resultaat van het instellen van het notch filter was dat het laag erg strak was en zeker niet boemig. De subwoofer is voorzien van een 25 cm woofer en een 200 W versterker. Het frequentiebereik loopt van 38-200 Hz en dat betekent dat het laagste octaaf niet wordt weergegeven. De subwoofer heeft een instelbaar volume en een instelknop voor de maximaal weer te geven frequentie. De set is niet bedoeld voor ontzettend grote huiskamers, maar in huiskamers van normale Nederlandse afmetingen (25 tot 40 m2) komen de Genie`s goed tot hun recht. Voor de luidsprekers zijn ook standaards te koop, waarmee de luidsprekers op oorhoogte kunnen worden geplaatst. In veel gevallen zal dat noodzakelijk zijn. Ze kunnen echter ook aan de muur gemonteerd worden. Zonder standaards was het een beetje lastig om de luidsprekers goed te plaatsen.




Kijken

Voor het beoordelen van de beeldkwaliteit van de DV6500 speler is deze aangesloten op mijn Metz Artos 82 Pro kleurentelevisie. De verbinding tussen beide apparaten verliep via een component kabel. Er is zowel gebruik gemaakt van progressive scan als interlaced beeld. In de progressive modus was, net als bij andere spelers die ik gerecenseerd heb, het beeld wat minder stabiel dan in de interlaced modus, maar dat ligt aan de televisie en niet aan de speler. Volgens mij is in progressive scan modus de beeldverversing 50Hz en niet 100Hz, waardoor het beeld veel meer trilt en onrustiger oogt.

De afgelopen weken zijn er heel wat DVD`s in de speler beland. De beeldkwaliteit van de speler is uitstekend. Een mooi helder kleurrijk beeld, zoals de meeste goede DVD-spelers dat tegenwoordig hebben. Huidtinten worden natuurlijk weergegeven, maar ook heldere harde kleuren worden goed afgebeeld. Met een SCART kabel was de beeldkwaliteit eveneens dik in orde, hoewel via de component aansluiting het beeld net iets beter oogde. Helaas ontbreekt bij deze speler de optie om het beeld in het originele formaat weer te geven, en dus moest bij 4:3 materiaal de televisie in een andere stand worden omgeschakeld.


Luisteren


Voor het beoordelen van de Marantz apparatuur is de complete set naar mijn akoestisch geoptimaliseerde luisterruimte verplaatst. De set is daar aangesloten op mijn Kef Reference model 3 luidsprekers. Bij het luisteren naar de set kan gekozen worden voor de analoge uitgangen van de DVD-speler of de DA-converters in de receiver. Door te schakelen tussen beide opties kon ik goed beoordelen hoe verschillend de DA-omzetting plaatsvindt. "Come Away With Me" van Norah Jones verdween in de lade. Het viel meteen op dat de analoge uitgangen van de speler een iets rustiger, minder hard geluidsbeeld neerzetten dan via de digitale ingang op de receiver. De analoge aansluiting klonk wat warmer. Ook bij andere CD`s viel dat meteen op. Conclusie is daarom dat de DVD-speler betere DA-converters aan boord heeft dan de receiver. Analoog aansluiten! Dat maakt de set ook weer wat goedkoper, want die digitale interlink kan in de winkel blijven liggen. De DV6500 speler geeft gelukkig ook het dolby digital of DTS signaal via de analoge uitgangen weer, en er hoeft bij film of meerkanaals muziek op DVD geen gebruik te worden gemaakt van de digitale verbinding. Wel moet je zes analoge interlinks aanschaffen, maar dat was toch al noodzakelijk bij deze speler wanneer je wilt genieten van SACD of DVD-A. Het verdere luisteren heeft plaatsgevonden via de analoge verbindingen. En in die modus klonk de combinatie erg goed. Een rustig en evenwichtig geluid waarbij genieten voor veel mensen van ruim voldoende kwaliteit is. Het geluid van de combinatie klinkt naar mijn oordeel, ook via de analoge uitgang van de speler, helder en neigt iets naar scherp. Maar dat kan met de klankregeling natuurlijk nog wat worden bijgesteld.

Benieuwd was ik naar het geluid van SACD en DVD-A. Speciaal voor het DVD-A gebeuren heb ik de surround versie "Tubular Bells 2003" van Mike Oldfield aangeschaft. Die schijf is in de woonkamer beluisterd met de Mordaunt Short Genie luidsprekers. In de luisterruimte is vooral geluisterd naar stereo SACD. Eerst de DVD-A. Hoewel ik geen vergelijkingsmateriaal heb was de klankkwaliteit in algemene zin goed. De Genies geven een mooi en helder geluid en de subwoofer helpt de kleine luidsprekers om het geheel wat meer body te geven. Het surround effect was duidelijk aanwezig en mij viel op dat er door Mike vooral gespeeld werd met de effecten om geluid van de ene naar de andere kant te laten lopen. "Spielerei" dus. Voor het SACD gebeuren is in eerste instantie de DV6500 op mijn Quad set aangesloten.

Een sampler met de titel New Sound Experience verdween in de lade. Op die schijf staat ook een nummer van Norah Jones, "Don`t know why", dat ik ook op CD heb. De SACD verdween in de Marantz, en de originele CD van Norah Jones schoof ik in de Quad CD-speler. Nou is de Quad natuurlijk wel een speler van een andere orde, maar helaas wist SACD mij hier niet te overtuigen. Het geluid klonk op de Quad CD-speler zelfs een fractie mooier dan via de SACD. Iets warmer, meer detail. Van een New Sound Experience was geen sprake. Omdat de SACD hybride is, heb ik de schijfjes omgewisseld. Dus op beide spelers werd de CD laag afgespeeld. Duidelijk was dat de Marantz speler de SACD-laag mooier laat klinken dan CD-laag. Kwam de SACD-laag zeer dicht bij het geluid van de Quad CD-speler, bij de CD-laag hoorde je wel wat verschil, al was het niet schokkend. Het leek alsof het geluid van de Marantz speler iets vervormde in het hoog en wat scherper klonk. Volgens de importeur komt dat doordat de Marantz speler geen dedicated powersupply voor audio met zich meedraagt. Hoe dan ook, de speler klonk op zich zeer goed, zowel met CD`s als met SACD`s. Let wel, de set is in een ruimte beluisterd waar de akoestiek is afgestemd op het beluisteren van stereoweergave. Je hoort direct verschillen in apparatuur en opnames, en ik moet zeggen dat de Marantz combinatie gewoon erg goed klonk.

Conclusie

De combinatie DV6500 en RS5500 van Marantz is een goed klinkende set waarmee het genieten is bij zowel film in surround als muziek in stereo.
De DV6500 is een alleskunner en die zorgt middels de analoge geluidsuitgangen voor een mooi gedetailleerd geluidsbeeld.
De SR5500 is een goede surroundversterker met fijn klinkende eindversterkers aan boord. Het vermogen van 7x90 W is ruim voldoende en behoud veel reserve als er niet zo luid wordt gespeeld. De receiver heeft ontzettend veel in- en uitgangen en ondersteunt praktisch alle op dit moment mogelijke digitale (surround)formaten. De DA-converters van de SR5500 receiver vind ik iets minder goed dan die van de DV6500. De combinatie met de analoog aangesloten DV6500 maakt het een zeer goed geheel, en dat voor een relatief lage prijs.

De Mordaunt Short Genie luidsprekers hebben eveneens een goede indruk op mij achtergelaten. Ze zijn prachtig afgewerkt en ook vormgeving sprak mij wel aan. Zelden zo`n fraaie center luidspreker op mijn televisie gehad! Daarnaast gaven de kleine satelliet luidsprekers in combinatie met de subwoofer een prima geluid. Mooi helder, niet scherp. Strak laag uit de subwoofer maakte het geheel compleet.

En spreken we hier van een megaset? Ja, mits er analoog wordt bekabeld tussen DVD-speler en receiver. Dan mag er best turbotaal gebruikt worden om deze set te beschrijven.

 

Apparatuur en prijzen:
Marantz DV6500 DVD-speler: 599 euro
Marantz SR5500 surround receiver: 699 euro
Mordaunt Short Genie luidsprekerset: 1199 euro

Importeur:
Marantz Benelux
Beemdstraat 11
5653MA Eindhoven
Tel: 040 2507800
Website: www.marantz.com