Arcam Solo


Patrick Hendriks | 21 juli 2005 | Arcam

Toen ik laatst lekker aan het internetten was, liep ik op de site van Arcam de Solo tegen het lijf. Het was liefde op het eerste gezicht. Ik hou van design, en de Solo voldoet aan mijn criteria voor wat betreft design. Mooi symmetrisch en strak vormgegeven met rondingen aan de zijkant, en uitgevoerd met een fraai display. Een sieraad op je meubel. En met één apparaat vul je een kamer met muziek, naast uiteraard een paar luidsprekers.

Waar heb ik het eigenlijk over? De Solo is een stereo CD-receiver met DAB tuner. Drie-in-één dus: CD-speler, tuner en versterker. Arcam is niet de eerste fabrikant die een CD-receiver op de markt brengt, maar is wel één van de weinigen die er een DAB tuner in heeft gestopt. DAB staat voor Digital Audio Broadcasting en DAB is de gedoodverfde opvolger van de huidige analoge radio. Ik voorspel dat bij praktisch alle merken de volgende generatie (surround)receivers uitgerust gaat worden met zo`n DAB tuner! Nou is DAB in Nederland nog niet volledig ingevoerd (medio 2006 wel), gelukkig kun je ook gebruik maken van de ingebouwde AM/FM tuner. Maar daarover later meer.

CD of radio staat je ter beschikking, naast natuurlijk andere analoge bronnen die je kunt aansluiten op de receiver. Voor die andere bronnen zijn er vier stereo cinch ingangen aanwezig op de achterzijde, plus één op de voorzijde. Die op de voorzijde kun je gebruiken voor het aansluiten van bijvoorbeeld een iPod, middels een 3,5 mm stereo stekker (de bekende kleine koptelefoonaansluiting). Ook voor tape is er een uitgang aanwezig, die je natuurlijk kunt gebruiken om op de welbekende cassettebandjes op te nemen, maar je kunt deze uitgang natuurlijk ook gebruiken om muziek via je PC op te nemen. De Solo heeft echter ook een optische digitale uitgang, waarop zowel het signaal van CD als van de DAB tuner naar buiten kan worden gevoerd. Verbind je die aansluiting met je PC, dan kun je dus digitaal opnemen zonder dat er DA- en AD-conversie hoeft plaats te vinden! Daarvoor moet je geluidskaart op je PC dan wel een digitale optische ingang hebben. Uiteraard kun je de digitale uitgang ook gebruiken om een externe DAC aan te sluiten. Vinylliefhebbers kunnen hun vertrouwde platenspeler aansluiten middels een externe phono-voorversterker, aan te sluiten op één van de vier ingangen, want de Solo heeft geen phono-voorversterker aan boord.

Voor mensen die meer willen met het apparaat is ook nog een pre-out aanwezig voor het aansturen van externe eindversterkers, en een analoge stereo uitgang voor een 2e zone. In die 2e zone kun je dan middels een eindversterker met luidsprekers luisteren naar de in gebruik zijnde bron op de Solo. Beide zones krijgen dus dezelfde muziek voorgeschoteld maar het volume is in zone twee wel apart instelbaar. Met een beetje inspanning geniet je dan op twee plaatsen, bijvoorbeeld in de woonkamer en de keuken, van muziek.

De Solo heeft een 2x50W stereo eindversterker en is in staat om ook zware grote luidsprekers aan te sturen. Mensen die meer vermogen willen, kunnen gebruik maken van de variabele uitgangen waarmee externe eindversterkers of zelfs externe actieve subwoofers kunnen worden aangestuurd. Mogelijkheden genoeg dus om met deze Solo een prachtig klinkende set te vormen, al heeft ie aan twee goede luidsprekers voldoende om muziek tot leven te laten komen.

Aansluiten en luisteren

Aansluiten van de Solo is een fluitje van een cent. Netsnoer aansluiten, luidsprekers aansluiten, antenne aansluiten en klaar is Kees. Voor de antenne heb je wel een andere connector nodig dan de standaard CAI-connector die we allemaal kennen. Een speciale schroefverbinding (een zogenaamde F-connector) wordt gebruikt om een antennekabel aan te sluiten. Een veel betere verbinding dan de gangbare CAI-antenne-aansluiting. De meegeleverde antenne is een T-vormige draadantenne die je verticaal achter de set aan de muur moet knopen, en die wel 2 meter lang is. Leuk om even van DAB radio te proeven. Voor het beste resultaat adviseert Arcam dan ook een externe dakantenne toe te passen, met een eigen antenne voor FM en DAB ontvangst. Het was fijn geweest als Arcam er een antenneschakelaar bij had geleverd, waarmee je kunt schakelen tussen CAI en DAB. Er zijn overigens ook verloopjes in de handel waarmee de F-connector overgaat in een CAI aansluiting, maar een F-connector die je rechtstreeks op de coax kabel schroeft is ook een optie. De Solo dealer zal bij aanschaf wellicht zorgen voor de nodige materialen.

Voor deze recensie is dus voor DAB radio gebruik gemaakt van de meegeleverde draadantenne. Het was voor mij de eerste keer dat ik DAB radio ging horen, dus eigenlijk was ik best wel benieuwd. De draadantenne werd conform de handleiding aangesloten en het apparaat werd ingeschakeld. Na een paar keer drukken op de source knop verscheen DAB groot op de display. Ik dacht na over hoe af te stemmen op zenders, maar dat bleek niet nodig. Geheel automatisch verscheen de eerste zender in de display, met direct allerlei informatie zoals je dat ook bij RDS tuners gewend bent. Zendernaam en zendercategorie maakten mij meteen duidelijk waarop was afgestemd. Het volume werd verhoogd en wat direct opviel was het ontbreken van ruis. Stilte en rust in het signaal, zoals dat bij een CD de normaalste zaak van de wereld is. Duidelijk was dat de geluidskwaliteit zeer goed was, veel rustiger, stabieler en strakker dan dat van de analoge FM radio. Hopelijk blijft de geluidskwaliteit van radio zo goed, want de kwaliteit hangt sterk af van de bitrate die wordt toegepast.

Met een F-connector die ik op een coax kabel kon schroeven, is analoge radio via de FM zenders beluisterd. De kwaliteit van de FM via de kabel is prima, de beperking zit in het signaal, niet in de tuner. Wat dat betreft is een antenne op het dak nog steeds de beste oplossing. Zolang DAB in Nederland nog niet volledig is ingevoerd zul je veel plezier beleven aan de FM-tuner in de Solo. De kwaliteit van de tuner is uitstekend en met 30 programmeerbare voorkeuzezenders kun je al je favoriete stations kwijt. RDS informatie scrollt soepel over de display, in een rustig tempo.

Na de positieve radio-ervaringen werd het tijd om de kwaliteit van de CD-speler en de versterker te beproeven. De versterker is 2x50 W en toen ik daar achter kwam maakte ik me enigszins zorgen. Ik heb eerder een recensie gedaan van een budget stereo DVD-receiver en van dat apparaat was de 2x50W versterker net wat te licht voor mijn luidsprekers. Ik heb direct maar contact gezocht met de importeur van Arcam en de situatie voorgelegd. Maar de importeur maakte zich geen zorgen. Men had de Solo op zeer grote, zware en veeleisende luidsprekers aangesloten en dat gaf zeer bevredigende resultaten, mits het volume niet op disconiveau werd ingesteld. Vermogen zegt dus niet alles, het gaat om de kwaliteit ervan!

In mijn luisterruimte is de Solo in eerste instantie direct aangesloten op mijn eigen Kef Reference model 3 luidsprekers. Ik had meerdere weken uitgebreid in mijn nieuwe luisterruimte via mijn installatie naar de Kefs geluisterd en kon dus goed beoordelen wat de verschillen waren. Nou, die verschillen waren erg klein. In een akoestisch geoptimaliseerde ruimte hoor je veel beter verschillen tussen componenten dan in een doorsnee woonkamer, omdat er niets wordt versluierd. Zijn de verschillen in een goede ruimteakoestiek ten opzichte van kwalitatief goede apparatuur klein, dan kan gerust gesteld worden dat de Solo van zeer goede kwaliteit is! Het laag is iets zwaarder en iets minder gecontroleerd dan bij mijn eigen set, en het hoog is iets feller. Maar het zijn kleine verschillen die in een normale gestoffeerde woonkamer volgens mij praktisch niet hoorbaar zijn.

Conclusie

Tijdens de reviewperiode had ik de beschikking over een paar Quad ESL 988 electrostaten, en omdat de importeur van Arcam mij had verteld dat de Solo geen moeite had met het aansturen van lastige luidsprekers, besloot ik de Solo maar eens aan de electrostaten te koppelen. Eenmaal aangesloten was het moment aangebroken dat de Solo zich echt kon bewijzen. Want als er luidsprekers zijn die in het algemeen lastig zijn aan te sturen, dan zijn het wel electrostaten. De CD "The girl in the other room" van Diana Krall verdween in de lade.

De prestaties die de Solo neerzette vielen mij 100% mee! Ja, bij hogere volumes werd het basspel iets minder goed beheerst, maar bij luisteren op normale en zelfs hoge volumes was het goed genieten. Het resultaat was een mooi warm en detailrijk geluid met een goed in het midden en iets naar voren geplaatste stem van Diana Krall. Ik heb de hele CD afgespeeld tijdens het schrijven van deze tekst in de luisterruimte, en het was gewoon lekker genieten! En dat willen we toch? Genieten, zonder naar apparatuur te luisteren! Vervolgens verdween de CD "Ray of Light" van Madonna in de speler. Deze ritmische popschijf is natuurlijk het toppunt van studiowerk en kunstmatige manipulatie, maar het geluid dat de Solo uit de electrostaten wist te persen was indrukwekkend! De versterker gaf geen krimp op hoge volumes en liet mij gefascineerd aan mijn luisterstoel gekluisterd zitten, met pompende zware baspartijen en bliepjes en bloepjes die van alle kanten leken te komen terwijl Madonna strak geplaatst in het midden bijna live voor me verscheen. Inderdaad een versterker die wel raad weet met moeilijke luidsprekers!

De Solo heeft nog een paar prettige "features". Zo worden indexen op CD`s ondersteund. De gebruikte hybride SACD van Diana Krall heeft bijvoorbeeld indexen op de CD laag van de schrijf staan, en dat was een prettige ervaring. Naam van de artiest en de titel van het actuele nummer verschijnen keurig op de display. Ik vraag me nog steeds af waarom er zo weinig CD-spelers zijn die indexen ondersteunen! Waarom is dat begin jaren ‘80 praktisch door alle fabrikanten niet geïmplementeerd, en vervolgens door vele CD-producenten niet toegevoegd aan de glimmende schijfjes? Nog een leuke gimmick, de Solo kan gebruikt worden als wekkerradio. Dát is nog eens lekker decadent, een Solo op je nachtkastje! Wel prettig wakker worden... Schakel je de Solo uit, dan verschijnt de tijd op de display, dat in een aantal stappen gedimd kan worden en ook volledig kan worden uitgeschakeld. De display is voorzien van kleine blauwe pixels, waaruit de cijfers en letters op de display worden gevormd. De informatie op de display ziet er daardoor gewoon heel erg goed uit. In feite zoals het hoort, anno 2005!


Conclusie.


De Solo is een CD receiver die er mijn inziens prachtig uitziet en die ook nog eens prachtig klinkt. Met de ingebouwde DAB tuner is hij klaar voor de toekomst voor wat betreft het luisteren naar radio. Het zou fijn zijn als Arcam er standaard een verloopje bij zou leveren zodat je zonder inspanning direct de aanwezige antennekabel kan aansluiten. Met deze receiver valt er heel goed te genieten van CD en radio en van alle andere bronnen die je op de receiver kunt aansluiten. Daarnaast kunnen externe eindversterkers of een subwoofer worden aangesloten, en is voorzien in lijnuitgangen voor een 2e zone. En een externe DVD-speler sluit je natuurlijk ook gewoon aan op het apparaat, met analoge stereo interlinks. Als je van design houdt en op zoek bent naar een apparaat dat heel goed klinkt met CD en radio, dan moet je zeker eens de Solo gaan bekijken en vooral gaan beluisteren!


Aanvullende informatie:
Arcam: www.arcam.co.uk
Importeur voor Nederland: Audiac

Prijs:
Arcam Solo:  1650 euro

Gebruikte Hardware: 

netsnoer: Kemp Elektroniks KE-HI Power Cord audiorack: Callas-Audio Soundboard luidsprekers: Kef Reference Model 3, Quad ESL 988 luidsprekerbekabeling: Siltech FT-12 MK3