Sonic Impact Super T-Amp


Jakob Gooijer | 31 augustus 2006 | Fotografie Jakob Gooijer | Sonic T-Amp

Velen onder u kennen waarschijnlijk het Amerikaanse online audio magazine Six Moons wel. Voor degene die Six Moons nog niet kennen, op Six Moons zie je vaak excentrieke audio die je in de mainstreambladen zelden ziet. Via Six Moons liep HiFi.nl een eigenzinnig miniversterkertje tegen het lijf: de Sonic Impact Super-T amp. Deze versterker is een opwaardering van de 30 dollar kostende plastic versie.

De hier geteste Super-T versie kost 190 euro en heeft als extra, ten opzichte van de standaard versie, een aluminium kast, vergulde ingangen en een kwaliteitspotmeter. Het kastje heeft een vorm die doet denken aan producten van 47 Labs, Red Rose en Vincent. Het is klein, meet 80mm x 180 mm x 228 mm en je tilt hem met twee vingers op. De trafo is buitenboord gehouden en voorziet de versterker van 12 Volt.

Bij het uitpakken kwam ik een kabeltje met een interne zekering tegen om de versterker aan te sluiten op een batterij of accu (auto?). De meegeleverde interlink en luidsprekerkabels zijn van Hema-kwaliteit. De verlichting hier in huis heeft betere bekabeling. Intern is de Super-T voorzien van dezelfde ”kwaliteitskabels”, of kan ik hier beter spreken van snoeren. Met dit soort bekabeling zijn hoge stromen al een onmogelijke opgaaf. Ik heb de versterker opengemaakt en tot mijn verrassing kwam ik één print tegen die met een overdaad aan lijm vastgemaakt is. De print bevat standaard onderdelen met in het midden een schakel IC en zeer krap bemeten voedingselco’s. Hoewel het kastje klein is, is er nog een zee van ruimte over.
Aansluiten is een fluitje van een (euro)cent. De uitgangen voor de luidsprekerkabels zijn van goede kwaliteit evenals de vergulde cinch ingangen. Helaas kan er maar één bron aangesloten worden. Inderdaad; je kunt alleen maar je cd speler, je tuner, of een ander apparaat met een uitgangsspanning van ongeveer 2 Volt aansluiten. Niet bepaald een overdaad aan ingangen dus en daar heb ik al een probleem. Wat moet ik met een versterker waar ik mijn apparatuur niet op aan kan sluiten (Nou Jakob, er zijn ook puristen die daar wel voldoende aan hebben hoor - red.)?

Omdat de Sonic Impact volgens het manual niet meer dan 15 Watt aan 4 Ohm geeft (in de praktijk nog minder zelfs) én ook nog een zeer kleine voeding heeft, heb je speakers nodig met een hoog rendement. Begrijp me niet verkeerd; ik heb helemaal niets tegen versterkers met een laag wattage. Integendeel, veel amps met weinig power kunnen in combinatie met de juiste speakers erg goed klinken. Vooral lichtgewicht buizen versterkers tussen de 3 en 15 Watt klinken vaak onvoorstelbaar levendig en muzikaal.

Conclusie

Ik heb de Super-T ongeveer een uur gebruikt met alleen een cd speler en bijgeleverde kabels, maar het resultaat viel zodanig tegen dat ik al snel ging zoeken hoe het beter kon. Ik kwam op het idee om de rec-out van mijn voorversterker op de Super-T aan te sluiten en mijn eigen interlinks en luidsprekerkabels te gebruiken. Dat klonk beter, maar er ging geen wereld voor me open. Ik heb allerlei soorten muziek gedraaid om de pluspunten van deze mini-amp omhoog te halen, maar als ik mijn aantekeningen doorlees zie ik dat ik voornamelijk heb opgeschreven wat ik mis. Verreweg het meest irritante is het ongecontroleerde laag. Het honkt, bonkt, klinkt vies en blubberig. Alsof er een oude Opel Astra langs komt rijden waarvan de 18 jarige eigenaar de carrosserie probeert op te blazen. Het middengebied is redelijk. Stemmen zijn goed te volgen, maar klinken wat plat en futloos. Het beeld is redelijk stabiel en heeft wat diepte, maar niet meer dan een derde van wat ik gewend ben. Van macro-en microdetaillering is weinig sprake.

Het hoog is niet bepaald wat je van een kwaliteitsversterker mag verwachten. Diana Krall heeft een spraakgebrek opgelopen en slist dat het een lieve lust is. Met instrumentale popmuziek gaat het beter en soms heb ik heel even het gevoel dat ‘het’ begint te komen. Zou deze Sonic Impact nog verder ingespeeld moeten worden? Maar helaas blijkt dat niet het geval. Als ik na een paar dagen opwarmen (de versterker, niet ik) lieve Diana weer opzet, is ze kennelijk nog niet naar de logopediste geweest en slist er weer vrolijk op los. Jammer! Het valt me ook op dat harmonischen veel minder sterk aanwezig zijn. Ik bedoel daarmee dat ik geen rijk gevulde sound hoor bij de aanslag van een piano- of gitaarsnaar. Eén aanslag van een snaar geeft een brede scharkering van boventonen (harmonischen) en je hoort veel meer dan alleen die ene noot. En dat is nou juist wat reproductie van muziek door goede hifi apparatuur zo echt kan laten lijken. Bij de Sonic Impact mis ik dat nogal. Tijdens het luisteren blijft mij een gevoel van onvrede bekruipen. Je wilt graag dat er een goed geluid uitkomt, doet daar alles aan, maar je krijgt het gewoon niet voor elkaar.

Mijn speakers hebben een rendement van 90 dB aan 4 Ohm. Op zich redelijk hoog, maar ik heb het sterke vermoeden dat deze versterker zich stukken prettiger voelt met hoogrendement hoornluidsprekers met een stabiele Ohmse belasting. Ik ben niet in de gelegenheid om de Super-T als zodanig te testen, maar ik ben zeer benieuwd of dit toch wel vriendelijk ogende bakkie meer potentie heeft.


Conclusie:

De Sonic Impact Super-T  schenkt mij niet het muzikale genot wat ik verwacht van een kwaliteitsversterker. De bouw is voor de gevraagde 190 euro goed, maar de sound is niet bepaald uitnodigend. De gebruikte onderdelen hebben niet de kracht om mijn huiskamer met muziek te vullen zoals ik dat graag wil horen. Misschien dat een andere opstelling een beter resultaat geeft. Ik verwonder me over de superlatieven die op Six Moons en andere internet sites worden gebruikt. Men spreekt van een wonder. Ik heb dat wonder vooralsnog niet kunnen ontdekken, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Lees op de volgende pagina de Second Opninion van Rene van Es

 

Gebruikte Hardware :

Digitaal:

Sony XA-30 ES als loopwerk Sony MDS 20 ES Minidisc als loopwerk Monarchy Audio DIP 24/96 Musical Fidelity A3-24 DAC met nieuwe chip Al deze apparaten zijn voorzien van Tentlabs klokken en BNC in-en uitgangen Philips CDR 950

Analoog:

Clearaudio Champion Modified Rega arm en Virtuoso Wood Cartridge Clearaudio Basic phono versterker

Versterking:

Tube Technology Seer Voorversterker SEEC Mediator M1 Mono Blokken

Luidsprekers:

Audio Physics Virgo II Von Schweikert VR4 gen. III se REL Storm III

Bekabeling en accessoires:

SEEC Zillion Luidspreker kabels SEEC Aktieve en passieve interlinks 6x SEEC B15 Powercord + 1x SEEC Nanodrive Powercord Canare Digiflex Gold II (2x)en SEEC Digital interlinks met BNC Clearaudio Quint Phono Kabel 4X Tube Traps 11 inch. Ah Ofsett Killer Master Base

Second Opinion dan maar....

Second opinion - René van Es

Geprikkeld door de berichten op TNT Audio en Six Moons over de Sonic Impact Super-T versterker wilde ik het ding wel eens in huis hebben. Sterker nog, ik wilde er al één bestellen want voor een koopje ben ik altijd in. Tot onze redactie belde:  “Of ik ernaar wilde luisteren als second opinion op het verhaal van Jacob Gooijer”. Een dergelijk verzoek komt alleen als een apparaat in positieve of negatieve zin sterk afwijkt van de verwachting. Nuchter en zonder voorkennis sloot ik de versterker aan tussen een Musical Fidelity X-Dac V3 en een set Dali Ikon 2 Hobo Hifi SE luidsprekers. Wachtend op het wonder.

Het TNT Audio verhaal kennende dacht ik eerst dat ik iets heel verkeerd had aangesloten. De eerste indruk was niet om blij van te worden. Na gecontroleerd  te hebben of de speakers wel in fase stonden en een andere interlink te hebben aangesloten, werd de versterker na 24 uur onafgebroken spelen niet beter. Om een paar voorbeelden te geven. “Amused to Death” van Roger Waters geeft nauwelijks de indruk van Q-Sound. De Sonic Impact komt niet verder dan een mager en plat stereobeeld. Terwijl ik normaal tenminste 270 graden omgeven ben door geluiden. Diana Krall rommelt in het laag, biedt nauwelijks enige betrokkenheid, is vlak en ongeïnspireerd. Katie Melua heeft een vieze slissende “S” in haar stem. Patricia Barber is wederom vlak, futloos, heeft geen dynamiek, opgeblazen lelijk laag en geen enkele controle over de luidspreker. Meer voorbeelden zal ik u besparen, zoals ik mijzelf een hoop narigheid bespaarde door er niet al te lang naar te luisteren. Zaken als gebrek aan stereobeeld, gebrek aan detail, ongeïnspireerde weergave, onnatuurlijke klank, het staat allemaal in mijn notities.

Bij de versterker zat een briefje van de importeur waarin hij aangaf dat het een gecontroleerd exemplaar is dat bij hem net zo goed klinkt als zijn eigen Super-T versterker. Dus defect is het ding niet. Waarom TNT Audio het verhaal over deze versterker zo opblaast is mij een raadsel. Mogelijk was men onder de indruk van de eerste en goedkopere versie van 30 dollar.  Voor 30 dollar is het namelijk een aardige versterker. Voor 189 euro is het een miskoop. Wie dat geld uitgeeft doet een veel betere aankoop met bijvoorbeeld een Denon, Onkyo of een Pioneer versterker. Met meer ingangen, meer vermogen, meer opties, zelfs een afstandbediening en een aanmerkelijk beter geluid. Ter controle heb ik een Pioneer A-209R geleend en aangesloten. Wie denkt dat de Sonic Impact ook maar in de buurt komt van andere klasse D of T versterkers komt bedrogen uit. En al doet het uiterlijk vaag denken aan 47 Labs, de Sonic Impact heeft als enige met een 47 Labs gemeen dat het een versterker is. Het kwaliteitniveau ligt mijlenver uit elkaar.

Misschien dat de Super-T “aardig” speelt op hoorns met een breedbandluidspreker. Het middengebied is het enige wat redelijk goed gaat. Hoog en laag gebieden zijn ronduit slecht. Met een breedbander die afvalt naar de frequentie uiteinden kun je dat verdoezelen. Qua rendement zat ik met de Dali’s goed, het speelde hard genoeg. Gelukkig niet al te lang. Ik denk dat ik weet waarom een second opinion aan mij is gevraagd. Ik weet zeker dat Jacob tot een gelijke conclusie is gekomen. Gauw vergeten deze versterker.

Lees op de volgende pagina de reactie van de importeur

Reactie Importeur

Laat ik om te beginnen uitleggen wat mij bezielde om de Super T Amp op te nemen in mijn assortiment. De originele $30,- plastic T Amp laat nogal wat stof opwaaien in de audiowereld. Er zijn op de diverse wereldwijde audiofora uitzonderlijk veel positieve reacties te vinden op deze versterker. Tientallen audioliefhebbers hebben de originele T Amp van een mooie behuizing en fatsoenlijke aansluitingen voorzien. Daarnaast zijn er vier à vijf verschillende bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in kant en klare versterkers en zelfbouwkits op basis van deze Tripath chip. Wat dat betreft mag er gerust van een hype gesproken worden. De ontdekking dat de T Amp niet leverbaar was in Nederland terwijl hij in de USA zelfs bij een gigant als Amazon te koop is, vormde voor mij de doorslag om deze versterker in mijn assortiment op te nemen. Door de aanhoudende klachten over de betrouwbaarheid van de standaard T Amp heb ik besloten alleen de veel beter gebouwde Super T versie te verkopen.

Aangezien ik overduidelijk een commercieel belang heb bij een positieve recensie ga ik niet inhoudelijk op de recensie van Jacob en Réne in. Wel verbaas ik me over de eerste negatieve T Amp recensie ooit. TNT Audio: “[Reviewing the T-Amp] has been the most thrilling and incredible experience I`ve had with a component in, say, 25 years of HiFi listening”.

Voor meer informatie:
Roland Breteler.
Crafty Luidsprekers
www.crafty.nl
info@crafty.nl

 

Lees hier de recensies van TNT Audio en Six Moons:

TNT Audio over de T-Amp

Six Moons over de T-Amp

Six Moons over de Super T-Amp