Koopgids 26 inch televisies 2007


Gastauteur | 04 oktober 2007 | B&W

Dit artikel is eerder verschenen in FWD Magazine

De in het artikel genoemde prijzen dienen als richtlijn. Voor informatie betreffende actuele prijzen verwijzen we u graag naar ons winkeloverzicht.

26-inch televisie schermen

Koopgids

Wie een nieuwe televisie zoekt, wordt al snel geconfronteerd met reusachtige toestellen. Afmetingen tot 42” en groter zijn geen uitzondering meer. Maar de 26” toestellen zijn nog steeds erg populair en ze hoeven in beeldkwaliteit zeker niet onder te doen voor de grote broertjes. We kregen acht toestellen binnen, en onderwierpen ze aan een vergelijkend onderzoek.




Kooptips

Zoals steeds staat beeldkwaliteit bovenaan voor televisies. LCD is ondertussen al lang geen nieuwe technologie meer, maar toch doen sommige fabrikanten het beter dan andere. Daarnaast zijn geluidskwaliteit, aansluitingen en gebruiksgemak onze belangrijkste criteria. Tot slot kijken we naar de eventueel uitzonderlijke eigenschappen van een specifiek toestel.


Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is zonder twijfel de belangrijkste eigenschap, ook voor moderne schermen, maar ze blijft moeilijk te beoordelen bij een gewone trip naar de winkel. We helpen je graag op weg met de volgende tips.


Lcd of plasma?

Deze vraag hoef je alvast niet te beantwoorden als je in de 26” categorie op zoek gaat. Alle ingezonden toestellen zijn lcd-schermen. Plasmatoestellen zijn slechts verkrijgbaar vanaf 37”. De beeldverhouding van alle toestellen is bovendien 16:9 breedbeeld. De dagen van de 4:3 toestellen lijken dus langzaam maar zeker geteld.


Lcd? Maar hoe zit het dan met de zwartweergave?

Er wordt met rasse schreden vooruitgang gemaakt op dit vlak, maar we zetten de problematiek graag nog even uiteen. Het is de klassieke klacht over lcd-schermen: een gebrekkige weergave van zwart. Dit is eigen aan de gebruikte technologie. Het scherm is niet in staat is om een pixel perfect af te zetten. Er lekt steeds een beetje licht door, waardoor het zwart als donkergrijs wordt weergegeven. Gelukkig is de moderne generatie schermen sterk verbeterd op dit vlak. Fabrikanten hebben erg aan de technologie gesleuteld om het probleem te vermijden en de resultaten mogen gezien worden. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van allerlei digitale beeldfilters. Een goed voorbeeld is het gebruik van dynamisch contrast. De televisie analyseert razendsnel elk beeld, bepaalt of het om een donkere of lichte scène gaat en past de instellingen aan om het best mogelijke beeld weer te geven.
Het gevolg is dat de contrastverhouding van het gemiddeld lcd-scherm sterk verbeterd is. Jammer genoeg leidt dit ook tot een enorme inflatie van de contrastverhoudingen. Andere meetmethodes en andere meetomstandigheden zorgen voor sterk uiteenlopende cijfers. De prestaties van de schermen in deze test liggen erg dicht bij elkaar, ook al lijken de cijfers soms een wereld van verschil te indiceren.


Andere beeldeigenschappen

In het begin van de lcd-dagen was de resolutie van het scherm nog een onderscheidende factor. In deze test gebruiken alle schermen dezelfde resolutie, namelijk 1366 x 768. Wie zelf in de winkel op zoek gaat naar een toestel, houdt best het HD Ready-logo in de gaten. Daarmee heb je gegarandeerd de minimum resolutie (of hoger) die noodzakelijk is om HD beelden weer te geven. De hier gebruikte resolutie is net iets groter dan de minimum vereiste van 1280 x 720.

Een slechte kijkhoek, vroeger ook al zo’n kwalijk probleem van lcd-schermen, is bijna niet meer te vinden. Laat je echter niet leiden door de cijfers van fabrikanten. Sommige presteren het kennelijk om een kijkhoek van 178° te realiseren, maar we stellen ons daar toch enige vragen bij. Om te beginnen zie je onder die hoek sowieso al niets meer van het scherm. In de testen bleek echter dat bijna alle schermen ook bij kleinere hoeken al verkleuring toonden. In de praktijk vormt de kijkhoek zelden nog een probleem. Als je echter weet dat de situatie in je woonkamer een grote kijkhoek vergt, ga dan ook op die manier even voor het scherm staan in de winkel en oordeel op basis daarvan.
Alle televisies in deze test, op de Loewe na, hadden een anti-reflectiescherm. De glasplaat van de Loewe zorgt wel voor iets levendigere beelden, maar is beduidend gevoeliger voor reflecties. Besteed ook aandacht aan het kader. Hoogglanzende randen zijn misschien wel mooi, maar kunnen ook erg storende reflecties veroorzaken.
De beeldkwaliteit nagaan is niet altijd even makkelijk. Probeer steeds verschillende instellingen, maar begin met alles op standaard te zetten. Evalueer hoe goed het scherm erg heldere en erg donkere scènes kan weergeven, en kijk of de kleuren natuurlijk lijken. Gebruik hiervoor een film op dvd die je goed kent.

Geluid en testtoestellen

De bijdrage van geluid aan een leuke televisie- en filmervaring mag niet onderschat worden. Voor het geluid gebruik je dan ook best een externe AV-receiver en een prima stel luidsprekers. Bij kleinere schermen zoals deze zal die combinatie in de praktijk echter zelden gebruikt worden, dus is de kwaliteit van de ingebouwde luidsprekers des te belangrijker. Neem een paar cd’s mee die je goed kent en luister of de klank je kan bekoren. Zet ook hier alle instellingen eerst op standaard. Luister naar stille en luide passages. Onthoud wel dat deze sets onmogelijk ruime bassen kunnen weergeven. We zijn over het algemeen geen voorstander van allerlei pseudo-surroundeffecten, maar het is altijd goed om ze even te activeren en te luisteren of je het resultaat smaakvol vindt. Verwacht er echter geen wonderen van.


Aansluitingen


Het gaat de goede richting uit met de connectoren. Sommige toestellen beschikken reeds over twee HDMI-aansluitingen en component video is standaard op alle geteste toestellen.

Ook hier is er kennelijk veel gestandaardiseerd, want de selectie is bij al onze toestellen bijna identiek. Dat is prima voor ons als consument, des te meer omdat het de juiste richting uitgaat. We overlopen de mogelijke aansluitingen nog een keer in dalende volgorde van kwaliteit. Bovenaan onze lijst staat HDMI. Deze digitale aansluiting, die zowel beeld als geluid kan bevatten, is standaard op alle schermen in deze test. Ze garandeert de best mogelijke kwaliteit. Sommige kandidaten hebben zelfs al twee HDMI-aansluitingen. Ook dit is een gevolg van het HD Ready-logo dat deze aansluiting, of een DVI- aansluiting, vereist. Dat brengt ons meteen op DVI, de digitale aansluiting voor beeld. Ze begint meer en meer te verdwijnen ten voordele van HDMI. De volgende stap brengt ons bij de analoge aansluitingen, met component video. Dit is de beste analoge verbinding, te herkennen aan de drie cinch connectoren in rood, groen en blauw. Ze mag niet verward worden met RGB. De RGB-connectie bestaat overigens ook, maar zit dan ofwel in een VGA-stekker voor pc, of in de Scart-connector. Scart is dan ook de volgende stap. Deze aansluiting, sinds lang gemeengoed op Europese toestellen, is echter een geval apart. Ze kan immers drie verschillende signalen bevatten, maar om ze te kunnen gebruiken moet ze door beide toestellen ondersteund worden en correct ingesteld zijn in het menu. Als je via de Scart-aansluiting een RGB-signaal gebruikt, is dit nog steeds een erg goede aansluiting. S-video is de volgende stap naar beneden. De kleine 4-polige stekker is echter eerder ongebruikelijk in ons land. Tot slot is er de composiet video-stekker, die bestaat uit één enkele, gele cinch-connector. Je vermijdt deze aansluiting best, want de kwaliteit ervan is erg slecht. Wie regelmatig een niet-permanent toestel - zoals een camcorder - aansluit op de televisie, kijkt ook best even na of de zij- of voorkant de nodige aansluitingen heeft.


Digitale televisie?

Digitale televisie is in opmars. Voorlopig moeten we een beroep doen op een settopbox om het digitale signaal om te zetten naar een beeldsignaal voor onze televisie. Maar er is geen reden waarom dit zo moet blijven. Om de settopbox buiten te kunnen gooien, zijn er twee vereisten. Ten eerste moet het toestel beschikken over een digitale tuner. Dat is een DVB-C-tuner voor Telenet en Indi, of een DVB-S-tuner voor TV Vlaanderen. Een DVB-T-tuner kan ook natuurlijk, maar het aantal zenders dat je via DVB-T kan ontvangen is erg beperkt. Ten tweede moet het toestel beschikken over een CI-slot (Common Interface) voor een CAM (Conditional Access Module). Die CAM kan dan de smartcard bevatten die nodig is om de geëncrypteerde zenders te ontcijferen. Zonder die CAM kan je alleen niet-geëncryteerde zenders ontvangen (ook wel Free-To-Air of - in het geval van kabel - Free-To-Cable zenders genaamd). Bij Indi is die lijst al vrij behoorlijk. Bij de negentien kanalen die niet-geëncrypteerd op de kabel zitten, vind je onder andere één, Canvas/Ketnet, VTM, VT4, VijfTV, Kanaal 2, Ned1, 2 en 3, en BBC1.
Jammer genoeg spelen er niet alleen technische maar ook commerciële belangen mee. Geen enkele kabeldistributeur op de Belgische markt is er bij gebaat om meer zenders ongeëncrypteerd op de kabel te zetten. Zo missen ze immers de inkomsten van smartcards en settopboxen, die de klant dan niet meer hoeft te kopen. Bovendien kunnen de distributeurs dan ook geen onderscheid maken tussen analoge kijkers en digitale kijkers, en dat is niet onbelangrijk in dit tijdperk van gerichte reclame. Daarnaast is de technologie eigenlijk nog maar relatief kort op de markt. Door de klant zoveel mogelijk naar bepaald materiaal of naar een bepaalde opstelling te leiden, kan de distributeur problemen - en dus ook ontevreden klanten - voorkomen. Als klant verlies je op die manier natuurlijk wel heel wat vrijheid. TV Vlaanderen en Indi laten de deur wel open. Zij prefereren het gebruik van goedgekeurd materiaal, maar laten het gebruik van de CAM in een toestel met een DVB-tuner wel toe. Het is dan aan de fabrikant van het toestel om hiervoor de nodige ondersteuning te geven. Bovendien kan je natuurlijk geen interactieve diensten gebruiken. Bij Telenet ligt de zaak anders. Door het beveiligingsprotocol dat zij kozen, ben je steeds aan het gebruik van hun settopboxen gebonden. Het niet-geëncrypteerde aanbod van Telenet is bovendien erg beperkt. Het gaat over de zeven kanalen die normaal via de speciale cabletuner beschikbaar zijn, en die kanalen zijn minder interessant.


Varia

Hoe gemakkelijk zijn de menu’s? Ligt de afstandsbediening lekker in de hand en zijn de belangrijkste functies met één knop te bereiken? Nu breedbeeld meer en meer gebruikt wordt, is een toets waarmee je bijvoorbeeld de breedbeeldmode kan selecteren erg belangrijk op een afstandsbediening. Veel zenders maken nog gebruik van 4:3 beeldformaat en als je telkens naar het menu moet om de weergave aan te passen, wordt het al snel vervelend. Wie veel zapt, kijkt ook best even na of het toestel snel genoeg van kanaal verandert.

Goed, maar te duur

Philips Cineos 26PF9531

De Philips Cineos is een fraai ogend toestel met zijn glanzend zwarte rand. Jammer genoeg zorgt die rand soms voor vervelende reflecties rond het scherm. De lijst met aansluitingen is erg uitgebreid, en bevat onder andere twee HDMI-ingangen en een digitale coax-ingang voor audio. Een pc sluit je aan via vijf cinch connectoren (RGB HV), eerder uitzonderlijk want de competitie opteert unaniem voor een standaard D-sub-aansluiting (VGA). Om de rij aansluitingen af te ronden is er ook nog een usb-slot. Vanaf een usb-stick kan de Cineos mp3-, jpg-, mpeg1- en mpeg2-bestanden lezen. In gebruik is de Philips best aangenaam. De afstandsbediening functioneert prima en de menu’s zijn erg volledig, maar de logica achter de opstelling en het navigatiegemak ervan zijn niet van de beste. Hier en daar lopen we wel eens verloren. Hoe is het beeld op deze Philips Cineos? Het geciteerde contrast van 3500:1 laat ons veel hopen, maar blijkt in realiteit weinig of niet voor te lopen op de concurrentie. De standaardinstellingen voor het beeld lijken ons niet altijd even geschikt. De “Natuurlijk”-instelling levert een te scherp contrast en de “Subtiel”-instelling is net dat: iets te subtiel. Gelukkig is het toestel bijzonder flexibel en kan het goed afgesteld worden. De lijst van beeldverbeteringen is lang: Pixel plus, digital natural motion, kleurverbetering, active control, mpeg artefact reductie, digital noise reduction en dynamisch contrast. Al deze filters kunnen afgezet of in verschillende stappen aangezet worden. Alles op maximum zetten bevelen we zeker niet aan. Na wat geregel waren we tevreden met het resultaat. Enkel de tv-tuner liet ons wat in de steek, we kwamen niet tot een stabiel signaal. Het toestel is goed, maar net te duur in zijn klasse.

Philips Cineos 26PF9531 >>
Puntenscore 71/100
Prijs-kwaliteitverhouding 51/100
www.philips.nl |  1.400 euro


Eenvoudig ontwerp, prima prestaties
Sony Bravia KDL-26U2000

Sony verblijdt ons meestal met een mooi ontwerp. Dit keer worden we echter verrast door een eerder gewoontjes aandoend uiterlijk. Luidsprekers zijn onderaan ingewerkt in een lichtgrijze, eenvoudige behuizing. Voor de buitenkant lopen we misschien niet echt warm maar voor de rest wel. Het toestel beschikt over alle noodzakelijke aansluitingen, die bovendien zeer makkelijk bereikbaar zijn. Er is ook een DVB-T-tuner aan boord en een slot voor een CAM (Conditional Access Module). Niet echt nuttig in België vanwege het beperkte DVB-T-aanbod, maar alvast een stap in de goede richting.

Instellen verloopt vlot en zonder problemen, en we zijn erg tevreden met de resultaten van de tuner. Zoals bij alle sets is het beeld te scherp in de standaard beeldafstelling. De zwartweergave is goed, maar ook hier gaat dat ten koste van detail in het donkergrijs. Het contrast staat bovendien op maximum zodat ook de witte tinten wat aan detail verliezen. De set kan wel heel goed afgesteld worden, en geeft overigens een prima kleurbalans. Tijdens het afstellen merken we dat de digitale filters af en toe aanslaan, vooral om de zwartweergave te verbeteren. Tijdens het kijken lijdt dat echter niet tot problemen.

Geluid is in deze categorie zelden van hoge kwaliteit, maar de Sony doet erg zijn best. De speciale filters zoals BBE ViVA (best voor muziek) en Dolby Virtual (voor film) kunnen geen wonderen verrichten, dus zet ze niet altijd aan. In sommige gevallen helpen ze wel en vermits je ze met de afstandsbediening makkelijk aan of uit kan zetten, raden we je aan om het gewoon uit te proberen. Gelukkig is het gebruiksgemak voorbeeldig. De afstandsbediening oogt misschien eenvoudig, maar de belangrijkste functies zijn snel bereikbaar. We zijn uitermate tevreden over dit toestel.

Sony Bravia KDL-26U2000 >>>
Puntenscore 78/100
Prijs-kwaliteitverhouding 87/100
www.sony.nl |  910 euro

Matig beeld, goede connectiviteit

ACER AT2605-DTV

Acer ken je misschien eerder vanwege hun computermateriaal. Het ingezonden toestel moet op papier alvast de duimen leggen voor de concurrentie als het om contrastverhouding gaat. En jammer genoeg wordt dat in praktijk ook bevestigd. De standaardinstelling staat veel te donker afgesteld, al het detail is verdwenen en in donkere scènes lijken de acteurs soms tegen een zwart doek te acteren. De testscène uit Lord of the Rings is bijzonder hard voor de Acer. De kleuren zijn bovendien erg gesatureerd. Het beeld kan wel bijgesteld worden en de resultaten zijn bevredigend, maar blijven wel achterlopen ten opzichte van de concurrentie. Ondanks de erg prominente kolomluidsprekers zet ook het geluid geen topresultaten neer. De tv-tuner doet zijn werk wel prima, en ook dit toestel beschikt over een DVB-T-tuner. Op het vlak van aansluitingen legt de Acer beslag op de eerste plaats. De lijst is bijzonder lang en elke type aansluiting is aanwezig, ook een aparte antenneaansluiting voor DVB-T. De Acer z`n troefkaart is Empowering Technology. Met één enkele toets kan je schakelen tussen instellingen voor film, spel, sport en concert, zowel voor geluid als beeld. Het lijkt een prima idee, maar er is nog werk aan. De invloed op het geluid is merkbaar maar de beeldeffecten zijn eerder mager, waarschijnlijk een gevolg van de eerder beperkte capaciteiten van het beeldscherm in het algemeen. In gebruik is de Acer aangenaam. De afstandsbediening heeft erg goede toetsen, met uitzondering van de langwerpige en heel dunne cursortoetsen.

ACER AT2605-DTV >
Puntenscore 63/100
Prijs-kwaliteitverhouding 74/100
www.acer.nl |  849 euro 


Kunstig maar duur ontwerp
JVC LT-26X70BU

De JVC doet zijn Interi-Art naam alle eer aan. Het smalle, hoekige kader omringt het scherm als een kader voor een kunstwerk. De luidsprekers zijn volledig weggewerkt. Het resultaat oogt dan ook erg luchtig. Ook de afstandsbediening valt op door zijn slanke vormgeving, maar ze ligt prima in de hand. Verder kan het toestel pronken met twee HDMI-aansluitingen. De JVC puurt prachtige beelden uit onze kabel, de tuner krijgt zeker onze aanbeveling. Enkel het zappen had misschien net iets vlotter gemogen. De menu’s zijn prima opgesteld en erg volledig. Qua gebruiksgemak zijn we dan ook zeer tevreden. Bij het regelen van de beeldinstellingen vonden we geen gebruikersinstelling, je moet één van de bestaande instellingen overschrijven. En dat was nodig, want ook hier is het beeld veel te scherp. Zwart en wit zijn erg versterkt waardoor er heel wat detail verloren gaat. Maar na wat gespeel met de regelingen kregen we een erg behoorlijk beeld. Ook hier is er overigens een veelheid aan beeldfilters die ingesteld kunnen worden. Van sommige filters is de bijdrage wel al wat moeilijker te onderscheiden dan van andere, maar het algemene resultaat is prima. Ondanks zijn verborgen luidsprekers viel het geluid van deze set nog best mee.

JVC LT-26X70BU >>
Puntenscore 73/100
Prijs-kwaliteitverhouding 52/100
www.jvc.nl |  1.399 euro

Voor wie van rond houdt

Samsung LE26R71B

Wie van ronde, organische vormen houdt, zal zeker zijn gading vinden bij Samsung. Het toestel is hoogglanzend zwart afgewerkt, ook de rand rond het beeldscherm, en dat is iets dat we liever niet zien. De luidspreker is volledig weggewerkt en de onderzijde is afgewerkt met een aluminium detail. Het toestel beschikt over een goede selectie aansluitingen achteraan, maar aan de zij- of voorkant zijn er geen aanwezig. Dat maakt dat ook de ingang voor een hoofdtelefoon achteraan zit. Gelukkig zijn alle aansluitingen erg goed toegankelijk zodat dit gebrek minder pijnlijk is. De menu’s zijn eenvoudig en makkelijk om door te navigeren. Ook de afstandsbediening doet haar werk prima. We zappen lustig door de kanalen, en belangrijke instellingen zoals beeldgrootte, geluidsinstelling en beeldinstelling zijn beschikbaar op de afstandsbediening zonder door de menu’s te moeten navigeren. Met behulp van kanaalbeheer kan je weinig gebruikte kanalen uit de zaplijst halen. Zo kan je sneller zappen tussen je geprefereerde kanalen zonder steeds door een aantal oninteressante kanalen te moeten waden. Het beeld is in de standaardinstelling matig, maar niet slecht. Net zoals bij veel andere toestellen is het wit te sterk en het zwart te donker gezet. Die problemen verdwijnen na het afregelen. Het toestel kan zich niet echt onderscheiden van de concurrentie, en daarmee schiet het wat ons betreft net wat te kort om zijn prijs te rechtvaardigen.

Samsung LE26R71B >>
Puntenscore 71/100
Prijs-kwaliteitverhouding 59/100
www.samsung.nl |  1.200 euro 


De digitale tuner
Loewe Individual 26 Selection

Stijl heeft de Loewe zeker, het toestel springt onmiddellijk in het oog door zijn ontwerp. Het scherm is lichtjes gescheiden van de luidsprekerbalk onderaan en dat oogt bijzonder mooi. Anders is het gesteld met de remote en de menu’s. Loewe gebruikt een heel eigen en origineel menusysteem dat onderaan het scherm scrollt. Het is op die manier wel erg moeilijk om een goed overzicht van de menu’s te krijgen. Koppel dat aan een nogal lastige afstandsbediening waarmee je je gemakkelijk vergist wanneer je een cursortoets indrukt, en het gebruiksgemak lijdt er onder. Anderzijds heeft het toestel wel heel wat extra te bieden. Zo zijn er een DVB-T- en DVB-C-tuner voorzien en optioneel kan er gekozen worden voor een DVB-S-tuner. Een slot voor de CAM (Conditional Access Module) is ook voorzien en daarmee is dit toestel theoretisch gezien in staat om alle digitale TV-kanalen in België te ontvangen. Jammer genoeg blijft het voorlopig bij theorie. Op onze Telenet-kabel vonden we na een telefoontje naar Loewe uiteindelijk wel de kanalen die via de zogenaamde cabletuner beschikbaar zijn. Dat zijn dus TVE, BBC World, CNN, CNBC, Arte, France 3 en TCM. De rest van het digitale aanbod is versleuteld, en juist daarvoor dient de CAM. Met behulp van de smartcard in de CAM kan de inhoud immers ontcijferd worden. Jammer genoeg wordt dit voorlopig noch door Telenet, noch door Indi echt ondersteund. We hopen vurig dat hier in de toekomst iets aan verandert. Dat zou een einde maken aan de massa settopboxen die momenteel de huiskamer ontsieren. Voor TV Vlaanderen zou dit wel moeten werken, we konden het echter niet tijdig uittesten. De prestaties van het scherm zijn overigens prima. We vonden de kleuren iets te gesatureerd in de basisinstellingen, maar dat kan bijgesteld worden. De Loewe is het enige toestel met een glasplaat voor het scherm. Dat zorgt wel voor erg mooie beelden, maar heeft dan weer als nadeel dat je moet opletten met reflecties. Ook voor geluid doet deze tv het prima. Dit is dan ook een bijzonder toestel, jammer genoeg ook voorzien van een zeer bijzonder prijskaartje. Het toestel stemt ons wel hoopvol voor de toekomst.

Loewe Individual 26 Selection >>>
Puntenscore 77/100
Prijs-kwaliteitverhouding 45/100
www.loewe.nl |  2.499 euro

Panasonic, LG en de conclusie

Snelle zapper
Panasonic TX-26LX60F

Net zoals de JVC is de Panasonic erg hoekig en bijna als een kader afgewerkt. Het toestel heeft onderaan wel een luidspreker, en dat doet enigszins af aan het ontwerp. Wat ons echter meer opvalt, zijn de ontzettend spaarzame en eerlijk gezegd lelijke menu’s. Grafische hoogstandjes hoeven echt niet, maar voor een menu is de teletekststijl niet meer van deze tijd. Ook de afstandsbediening is maar gewoontjes, voor de meeste functies moet je langs het menu. Enkel de beeldgrootte kan vanaf de remote aangepast worden. De tuner zapt wel erg snel, maar we hadden hier en daar wel bedenkingen bij de kwaliteit. In standaardinstelling zijn we erg teleurgesteld over de Panasonic. Ook hier staat het beeld veel te donker en onze seksscènes stellen dat pijnlijk aan de kaak. Het scherm kan wel bijgeregeld worden en de beelden zijn dan mooi scherp en kleurig, zonder echt overdadig gesatureerd te zijn. Enkel de kleurbalans lijkt enigszins slechter dan bij de competitie, zoals duidelijk getoond wordt door de grijze testbeelden. Het scherm presteert overal erg matig en kan zich net als de Samsung niet echt onderscheiden. De prijs is wel iets billijker, maar toch nog te duur voor een scherm met deze eigenschappen.

Panasonic TX-26LX60F >>
Puntenscore 71/100
Prijs-kwaliteitverhouding 65/100
www.panasonic.nl |  1.100 euro 


Scherp geprijsd, redelijke prestaties
LG 26LC2R

De matzwarte LG is een statige verschijning. Een eenvoudig alu streep siert de voorzijde. Het toestel zal het prima doen in je interieur als je van sober houdt. Bij het uitpakken slaat de schrik ons om het hart als we de handleiding vinden. Het betreft een boekwerk van een kleine 600 pagina’s. Die zijn gelukkig niet allemaal nodig om de werking van het toestel uit te leggen, want nader onderzoek leert ons dat het gaat om een gebundelde versie in acht talen. We zien liever een aantal kleinere versies, dit is erg onhandig om bij de hand te houden. De aansluitingen zijn allemaal prima bereikbaar, enkel de hoofdtelefoonaansluiting ontbreekt op de lijst. Hoewel de tuner mooie beelden levert, is het niet echt handig zappen met dit traag reagerende toestel. De remote is goed, maar nogal overladen met minder nuttige toetsen. Uitzonderlijk is er ook een toets beschikbaar om de helderheid van het scherm on-the-fly aan te passen. We vinden het eerder een gimmick, een goed scherm heeft dit niet nodig. De beeldkwaliteit is overigens wat ondermaats in de standaardinstelling. Zelfs na het bijregelen blijft er een spoor van kleur in de grijzen achter, hoewel dat het algemene kijkplezier niet echt vergalt. Het geluid op deze set is goed, maar zeker niet uitzonderlijk.

LG 26LC2R >>
Puntenscore 72/100
Prijs-kwaliteitverhouding 76/100
www.lge.nl |  949 euro 


Conclusie

We kunnen duidelijk zijn: lcd-technologie gaat er met rasse schreden op vooruit en de prijzen dalen gestaag. Daardoor wordt deze categorie van schermen erg interessant. Opvallend is ook dat alle toestellen een identieke resolutie gebruiken, die natuurlijk HD Ready is. HDMI heeft eindelijk zijn vaste plaats verworven tussen de aansluitingen. Op sommige toestellen zijn er zelfs al twee HDMI-connectoren te vinden. De beeldkwaliteit is op alle schermen vrij goed tot zelfs zeer goed. Dat is echter enkel zo na wat afregeling. Met de standaardinstellingen is het dikwijls veel slechter gesteld, en dat vinden we erg jammer. Vooral de Acer ging uit de bocht tijdens de beeldtesten. We moedigen fabrikanten dan ook aan om minstens een instelling te voorzien die een goed neutraal beeld geeft, zonder overdreven contrast, helderheid of kleursaturatie. Na alle testen komt de Sony Bravia KDL-26U2000 uiteindelijk als grote overwinnaar uit de bus. Het toestel kaapt niet alleen de Beste Keuze-prijs weg, maar door zijn bijzonder aantrekkelijke prijs is het ook nog eens de Beste Koop. Het dient gezegd dat de Loewe Individual 26 Selection een waardige tweede positie inneemt voor de Beste Keuze. Het toestel leidt het peloton als het aankomt op eigenschappen, en we juichen Loewe toe voor het toevoegen van de DVB-tuners. We hopen dat andere fabrikanten deze weg volgen en dat televisiedistributeurs zoals Telenet en Indi deze configuraties willen ondersteunen. De prijs van de Loewe ligt jammer genoeg erg hoog. De tweede en derde plaats voor Beste Koop worden ingenomen door de LG 26LC2R en de Acer AT2605-DTV.


Testmethode

Alle toestellen worden geëvalueerd met behulp van onze referentie dvd-speler Denon 3910, de Digital Video Essentials test-dvd en de THX Optimizer. We gebruiken ook scènes uit de volgende films: Lord of the Rings - The Two Towers Extended Edition, Star Wars Episode II - Attack of the Clones, Brotherhood of the Wolf, Hero en House of Flying Daggers. We beoordelen hierbij de standaard instellingen maar proberen ook het toestel zo goed mogelijk af te regelen.


De geteste toestellen

Acer AT2605-DTV 8 www.acer.nl 849 euro
JVC LT-26X70BU 8 www.jvc.nl 1399 euro
LG 26LC2R 8 www.lge.nl 949 euro
Loewe Individual 26 Selection 8 www.loewe.nl 2499 euro
Panasonic TX-26LX60F 8 www.panasonic.nl 1100 euro
Philips Cineos 26PF9531 8 www.philips.nl 1400 euro
Samsung LE26R71B 8 www.samsung.nl 1200 euro
Sony KDL-26U2000 8 www.sony.nl 910 euro