T+A K1 AV DVD Receiver


Kilian Bakker | 20 maart 2008 | Fotografie Kilian Bakker | T+A

Bij T+A stoppen ze al jaren flexibele en uitgekiende technologie in strak vormgegeven behuizingen. De nieuwe T+A K1 AV receiver/speler is daar een goed voorbeeld van.

Design, Life Style; het zijn termen die veelvuldig worden gebruikt in de huidige High End audiowereld. Was vroeger een zo Spartaans mogelijk uiterlijk en minder knoppen op- dan het aantal voetjes onder het apparaat de rigeur, tegenwoordig richten de meeste HiFi fabrikanten zich op een bredere markt. Ook T+A springt daar op in met hun nieuwe AV receiver maar zonder geweld te doen aan hun kenmerkende vormgeving.




Historie

T+A werd in 1978 opgericht met als doel: ontwikkeling van hoogwaardige transmissielijnweergevers. Niet veel later werden er actieve weergevers ontwikkeld die later zouden leiden tot een volledige versterkerlijn. Vanaf 1988 kon T+A een complete productlijn van bron tot weergever bieden. In 1997 werden de eerste home-theater producten geïntroduceerd en recentelijk is men bij T+A bezig met het ontwikkelen van SACD- en DVD spelers, D/A converters en digitale actieve weergevers. De 10 serie staat voor T+A`s visie op puristische High End met buizenversterkers, een SACD speler met een buizen-uitgangstrap en een platenspeler. T+A gaat uit van een goed doordacht en tijdloos uiterlijk en levert de producten daarom in verschillende uitvoeringen en kleuren. Naast de klassieke R-serie zijn er ook de compacte M-serie en de lifestyle georienteerde K-serie producten. De huidige toplijn weergevers hebben nu naast digitale versterkers ook elektrostatische hogetonen units die worden aangestuurd door een ingebouwde buizenversterker. Het bedrijf is gesitueerd in Herford, Westfalen (Duitsland) waar de T+A producten worden ontwikkeld en gefabriceerd.

K1 AV

De K1 wordt geleverd in een vrij grote doos en is uitstekend verpakt. De uitgebreide handleiding heeft hetzelfde uiterlijk als de T+A brochure en is in het Duits opgesteld wat voor sommige gebruikers een minpunt zal zijn (een Engelse versie zou wel zo handig zijn). De meegeleverde afstandbediening is half om half in kunststof en aluminium uitgevoerd en heeft fel gekleurde toetsen die meer Scandinavisch dan Duits aandoen. Het front van de K1 AV is overzichtelijk en mooi afgewerkt. De standaard afwerkingen zijn zilver, zwart en chroom. Het recensie exemplaar was zilver en had een lichtgrijze acrylstrip rond het display (de andere versies hebben en zwarte strip). De oplichtende functielogo`s rond de toetsen geven het apparaat een apart uiterlijk.

Bij alle T+A apparaten loopt de topplaat naar achteren verder door zodat de aansluitingen -en in het geval van de K1 AV ook het koellichaam- aan het oog worden onttrokken. De K1 Av is degelijk geconstrueerd en elegant afgewerkt met ronde hoeken. De achterkant is het apparaat voorzien van aansluitingen voor Aux en Tape (Cinchbssen), een standaard 75 Ohms antenne ingang, een digitale uitgang, een subwoofer uitgang, een Scart aansluiting en een RC ingang te vinden. De luidsprekerklemmen zijn zeer degelijk uitgevoerd en geheel geïsoleerd. De tweede rij luidsprekerklemmen kan worden gebruikt voor een paar weergevers in een andere ruimte en er zijn aansluitingen voor een `centre channel` weergever. Zo kan er een driekanaals Home-theater systeem worden gebouwd. Dat derde kanaal is overigens van dezelfde kwaliteit als de twee hoofdkanalen. In de K1 AV huizen namelijk drie identieke 60 watt versterkertrappen.

Aan de voorzijde kan nog een hoofdtelefoon worden aangesloten via een mini-jack uitgang. Het speciale DVD loopwerk van de K1 AV is geheel afgeschermd en geïsoleerd en is op analoge wijze verbonden met een matrixprocessor. Met deze processor kan bijvoorbeeld het basmanagement nauwkeurig worden afgestemd voor het geval dat de gebruiker van een subwoofer gebruik maakt of de laagweergave van de hoofdweergevers wil aanpassen. Door de gele toets op de afstandbediening kort of lang ingedrukt te houden kan men kiezen uit twee menu`s. Voor een eventuele `centre channel` weergever zijn er nog meer instellingen mogelijk. In het menu voor klankregeling kan men naast `Bass` en `Treble` ook de kanaalbalans en zelfs Loudness instellen. Alhoewel een driekanaals systeem niet per sé nodig is voor stereoweergave kan het toch handig zijn wanneer men op simplistische wijze beeld met geluid wil verenigen of wanneer de twee hoofdweergevers uit interieur overwegingen te ver uit elkaar moeten staan.

 

De K1 AV is volgens de importeur vooral ontworpen om een compleet T+A systeem zo compact en flexibel mogelijk uit te voeren met behoud van de T+A kwaliteitseisen. Er is overigens opzettelijk gekozen voor een zo tijdloos mogelijk uiterlijk zodat nieuwe T+A componenten visueel aansluiten bij oudere T+A componenten. Men maakt in Herford daarom nog steeds geen gebruik van blauwe LED`s wat voor veel mensen wel eens een opluchting zou kunnen zijn. De K1 AV meet 8 cm hoog bij 49 cm breed bij 32 cm diep. Gezien die vrij Amerikaans aandoende breedte zal hij niet in elk audiomeubel even gemakkelijk passen. Dankzij de grote voedingstrafo en de robuuste behuizing legt de K1 Av een gewicht van 10 kilo in de schaal.

Luisteren

De K1 AV werd voor deze recensie gebruikt en beluisterd als een puur 2-kannaals audio weergavesysteem. Nadat de correcte lichtnetfase was gevonden kreeg de K1 AV ruim de tijd om op te warmen voordat er serieus werd geluisterd. De bediening van de CD-lade is iets waar men echt even aan moet wennen want hij is opmerkelijk traag en dat geldt niet alleen voor de lade maar ook voor de werking van het DVD loopwerk. Er zit geen toets "open/close" op de afstandbediening en dus werd er gekozen voor "play". Na het indrukken van die toets even wachten tot de lade dichtgaat en dan... 10 seconden niets voordat de timer gaat lopen en er muziek klinkt. Pas na deze lange opstart kan er een track worden gekozen waarvoor geen directe respons wordt gegeven op het display maar wat na enkele seconden ineens uit de weergevers klinkt (en dan pas ook op het display is te lezen). Nu is geduld een schone zaak maar dit is ongetwijfeld de meest trage digitale speler die hier is gerecenseerd.

De oorzaak van deze vertragingen is een extra controlesysteem wat behalve de `TOC` ook telkens alle tracks fysiek scant. Door deze extra scans zou het DVD loopwerk niet worden bedrogen door Copy Protection en zou de weergavekwaliteit worden verbeterd, aldus T+A. Toen ondergetekende zich had neergelegd bij deze werkwijze werd de aandacht verlegd naar muziek. De hi-hats in de intro van Talk Talk`s `I Believe In You` werden met goede focus en een gedetailleerde metaalruis weergegeven en de rimshots klonken strak en impulsief. De piano werd groot afgebeeld maar kwam tonaal wat slank over. De karakteristieke stem van Mark Hollis werd op plastische wijze afgebeeld en met een goede articulatie weergegeven. Er lag wat nadruk op de sibillance (`s` en `t` klanken) en het tonale karakter was aan de analytische kant. Het orgel werd mooi los en ruimtelijk afgebeeld en in het koor was de harmoniering goed te volgen.

Met `My Lagan Love` van Niamh Parson`s CD Heart`s Desire kwam haar stem met opmerkelijke presence naar voren waarbij haar ademhaling en articulatie goed uit de verf kwamen. De subtiele reverberance van de studio was goed hoorbaar en zowel de dynamiek als sibillance van haar zang werden goed neergezet. Bij `Honey Hi` van Fleetwood Mac`s mooie album Tusk klonken de tom-toms sonoor en strak. Christine McVie`s zang werd op subtiele en soepele wijze weergegeven en het Hammond orgel klonk helder maar ook vrij puntig. Het geheel kwam met een goede ruimtelijke coherentie naar voren. Van Eric Bibb`s CD Roadworks werd de track `Tell Ol` Bill` gedraaid. De gitaar en mandoline kwamen verfijnd over waarbij de sprankelend klinkende mandoline met scherpe focus tussen de weergevers kwam te staan. De warme en hese stem van Eric Bibb kwam goed uit de verf terwijl de bas van Dave Bronze op energieke wijze en met een goede timing werd weergegeven. Alhoewel het laag niet erg ver doorliep kwam het geheel tamelijk levendig en plastisch over.

Van Kerstin Blodig`s CD Trollsang (ter beschikking gesteld door Synfonique) werd de track `SolBonn` beluisterd waarvan de langzaam in volume toenemende opname van onweer en regen natuurlijk en transparant werd weergegeven. De krachtig weergegeven donder was werkelijk indrukwekkend. Daarop volgde het impulsieve gitaarspel van Kerstin Blodig wat knallend en helder naar voren kwam waarbij de ruimtelijke klank van haar gitaar in de studioakoestiek goed werd overgebracht. Blodig`s stem klonk tegelijk expressief en vriendelijk. Al met al een boeiende en heldere weergave van een natuurlijke opname, waarmee nogmaals werd onderstreept dat de T+A de voorkeur geeft aan akoestische sessies. De ingebouwde FM tuner werd hierna aan de elektronische tand gevoeld. De presentatoren van Radio 1 kwamen duidelijk over en kregen een goede contrastering -zonder `dreun`- mee. Er werd een Keltisch lied uitgezonden met een vrouwenstem die ademend en open klonk zonder toegevoegde slis (wat bij veel betaalbare tuners gebeurt). De begeleidende draailier klonk rond en vol van toon. Op Radio 2 was Rickie Lee Jones te horen met haar `Chuck E`s In Love`. De drums klonken droog en strak en haar stem werd op losse en duidelijke wijze neergezet. Het geheel klonk vrij rustig, tonaal iets donker (wat wel zo prettig is met FM, zeker tegenwoordig) en werd in een open stereobeeld weergegeven. Het laag liep niet erg ver door maar had een goede soliditeit en grip. De hoge tonen klonken zacht en open met een duidelijke articulatie terwijl het midden vooral rond en soepel over kwam. Een vriendelijk klinkend tunergedeelte dus wat overigens een lichte voorkeur blijkt te hebben voor kabelsignaal.

Conclusie

Een hoogwaardig audiosysteem neemt meestal aardig wat ruimte in beslag en helemaal wanneer er meer dan twee kanalen nodig zijn. T+A heeft met de K1 AV en de andere typen uit hun K serie geprobeerd om zowel audiofielen als design liefhebbers tevreden te stellen. Het design is zeker strak en tijdloos en het zal in de meeste interieurs goed tot zijn recht komen mits het (audio-) meubel in de benodigde ruimte kan voorzien. Met een open en directe weergave weet de K1 AV de muziek die hij weergeeft heel goed te ontrafelen. De bediening is minder geschikt voor mensen met haast maar gelukkig staan daar de fraaie constructie en vele afwerkingen tegenover.


Aanvullende informatie:

Importeur: Servi-Q
Telefoon: 033-2537193
Internet: www.Servi-Q.nl

Prijs T+A K1 AV: 2495,- Euro in zwart, zilver en wit;
2795,- Euro in Chroom of RAL kleuren

Gebruikte Hardware: 

Luidsprekerkabels:

Exposure 4.0 QED Profile 4X4

Weergevers:

Monitor Audio Studio 2SE

Lichtnet:

Lapp/Popp verdeelstrip Belden IEC lichtnetkabels Kemp SNS Plug