B&W Zeppelin iPod Docking Station


Marc Brekelmans | 01 april 2008 | B&W Range

Merk: B&W
Type: Zeppelin
Soort: iPod Docking Station met ingebouwde versterker en luidsprekers

De Bowers & Wilkins Zeppelin is een iPod Docking Station met ingebouwde luidsprekers. Hij is met zijn breedte van 64 cm en doorsnede van ongeveer 20 cm redelijk fors te noemen. Zijn naam heeft hij te danken aan de bijzondere (elliptische) vormgeving die doet denken aan een...zeppelin.


Productbespreking

De Zeppelin is door Bowers & Wilkins in samenwerking met Classé ontwikkeld. Op zich geen vreemde samenwerking aangezien beide merken tot hetzelfde concern behoren. Dat de Zeppelin niet op een regenachtige zondagmiddag is ontworpen mag blijken uit de technische specificaties. Wat dacht u van twee 90 mm glasvezel midranges, twee op Nautilus technologie gebaseerde 25 mm tweeters en een 125 mm Kevlar basweergever, waarbij de bas-unit versterkt wordt met een 50 watt versterker en de tweeters en midranges door een 2 x 25 watt versterker...serieuze cijfers, nietwaar? 

Aan de fraai gepolijste aluminium achterzijde vinden we, naast de twee basreflex poorten, een component video aansluiting, een s-video aansluiting, een aux-ingang, een USB-poort en een ‘achtje’ voor de stroomvoorziening. 

De vormgeving is niet puur esthetisch – al ziet het geheel er fraai uit – de ronde vorm zorgt voor een stevige klankkast en  voorkomt staande golven in de behuizing. Het taps toelopen van de uiteinden zorgt ervoor dat de tweeters – die aan beide uiteinden gepositioneerd zijn – minder last hebben van kastreflecties.

Zeppelin in gebruik

Leuk en erg handig is de manier waarop de iPod op de Zeppelin wordt geplaatst. Hiervoor heeft Bowers & Wilkins een soort handvat – dat je vooral niet als handvat moet gebruiken -gemaakt waarop nagenoeg iedere iPod, zonder speciale adapter, zijn plekje vindt. Door deze constructie is het ook mogelijk geworden de iPod te bedienen alsof hij in je hand ligt...zeer doordacht. Een kleine elliptische afstandbediening zorgt ervoor dat de basisfuncties ook vanaf de luisterplek te bedienen zijn.

Het zonder speciale adapter kunnen plaatsen van iPods heeft een groot bijkomend voordeel. Tijdens de testperiode hebben meerdere iPods plaats genomen in de Zeppelin: de bijgeleverde iPhone, mijn eigen iPod Classic en een iPod van de derde generatie (die trouwens op het opladen na perfect functioneerde in de Zeppelin). Het laten horen van leuke en/of nieuwe muziek was een peulenschil: gewoon je iPod in de beugel klikken en de muziek door de Zeppelin laten schallen. Samen naar elkaars muziek luisteren was nog nooit zo snel en eenvoudig. Ik kan me voorstellen dat je zelfs speciale iPod avonden organiseert. Iedereen neemt zijn eigen iPod mee en voordat je het weet is er een avond voorbij. De veel gehoorde opmerking dat je jezelf door de iPod afsluit van de wereld is met de Zeppelin uit de wereld, het was namelijk lang geleden dat ik met zoveel verschillende mensen muziek heb beluisterd. De Zeppelin maakt de iPod weer sociaal.

De Zeppelin is in eerste instantie een iPod dock, maar gelukkig kun je ook een tweede apparaat aansluiten via de 3.5mm mini-jack die zowel analoge als digitale signalen kan verwerken. Zo kun je bijvoorbeeld de iPod Shuffle of een draagbare cd-speler of zelfs je walkman telefoon aansluiten.
Voor de iPods die ook beeld kunnen weergeven is er in een composiet en een s-video aansluiting voorzien. Zo kun je bijvoorbeeld de HiFi.nl vodcast op je televisie weergeven.

De USB-ingang op de achterzijde is helaas niet geschikt om externe USB-apparaten aan te sluiten, de ingang is uitsluitend bedoeld om toekomstige software upgrades uit te kunnen voeren.

Hoe klinkt zo’n Zeppelin?

Om de Zeppelin – en trouwens ieder iPod Docking Station – goed te laten klinken is het belangrijk dat de bronbestanden op de iPod van behoorlijke kwaliteit zijn. Vanaf 320 kbps AAC klinkt het allemaal zeer behoorlijk, maar echt interessant wordt het pas vanaf Apple Lossless. Dan komt de Zeppelin pas echt goed uit de verf. Met lossless files klinkt de Zeppelin zeer volwassen, de bas is krachtig, gaat diep (tot 47Hz) en is dynamisch, het hoog is open en beheerst. Ook de breedte van het geluidsbeeld is, gezien de afmetingen en opstelling van de luidsprekers, zeer goed te noemen. Mocht je toch nog wat willen wijzigen aan de tonale afstelling, dan kun je daarvoor de EQ instellingen op de iPod gebruiken. Bij het aansluiten van de iPod op de Zeppelin krijg je trouwens een extra optie ‘luidsprekers’ in het menu van de iPod. Daarmee is de instelling van de basweergave aan te passen. Deze instelling gebeurt via de iPod maar wijzigt de instelling van de Zeppelin.

De Zeppelin is geen vervanging van je zorgvuldig opgebouwde hifi-installatie, maar zonder meer aan te bevelen als extra muziekset voor semi-portable gebruik. Ik zie me in de zomer al in de tuin zitten met mijn volledige muziekcollectie onder handbereik.
Maar zelfs als primair muzieksysteem is de Zeppelin zeer goed in te zetten, er zullen legio mensen zijn waarvoor de Zeppelin een serieuze upgrade betekent ten opzichte van hun huidige muziekinstallatie. Alleen jammer dat voor gebruik als hoofdinstallatie een tuner ontbreekt in het ontwerp: een ingebouwde tuner zou de Zeppelin echt helemaal af maken.

Conclusie en kenmerken

De Zeppelin is een bijzonder iPod Docking Station. Zowel wat betreft vormgeving, bedieningsgemak als klankkwaliteit. Allen zijn van een hoog niveau. Enige minpuntjes die ik kan bedenken zijn het ontbreken van een ingebouwde tuner en de toch wel forse afmetingen waardoor de Zeppelin wat lastiger een plekje in huis te geven is. Maar door die forse afmetingen klinkt de Zeppelin als geen ander iPod Docking Station. Bowers & Wilkins heeft een bijzonder product afgeleverd. Het moet raar lopen wil dit geen klassieker worden!


Belangrijkste kenmerken

Type:
iPod Docking Station

Vermogen:
50 Watt (subwoofer) en 2x25 Watt (mid/hoog)

Afmeting:
64x20 cm. elliptisch

Opmerkelijk:
Geen adapters nodig voor de iPod


Prijzen en beschikbaarheid
De B&W Zeppelin kost 599 euro, en is verkrijgbaar bij geauthoriseerde B&W dealers.

De foto`s voor deze productbespreking werden door Paul Vermeulen gemaakt bij Applestore The Innovators in Tilburg.