Arcam MS250 muziekserver


Eric de Boer | 17 april 2008 | Fotografie Eric de Boer | Arcam

Om beter aan te kunnen sluiten op de hoge integratie van al dan niet gecomprimeerde audio bracht het Britse Arcam enige tijd geleden haar eerste muziekserver op de markt. De eisen van de ontwerpers waren duidelijk; een hoge kwaliteit, de typische Arcam opbouw en ontzettend multifunctioneel moest het apparaat worden. De MS250 was geboren. Hifi.nl voelde voor u de door importeur Audiac aangeleverde muziekserver aan de tand.



Foto: Jiri Büller


Vier smaken, één apparaat


Arcam positioneert de MS 250 in hun luxere FMJ productklasse met de prijs van bijna 5.000 euro. Om goed in te spelen op het gegeven dat ook audiofielen en grote muziekliefhebbers wel eens mp3-bestanden willen afspelen en niet iedere cd willen wisselen, voorziet Arcam de MS250 van een flinke 400 gigabyte harde schijf (Hitachi IDE). Het apparaat werkt als een gewone cd-speler die uw schijfjes kan opslaan, al dan niet onder compressie. Voor echte puristen is er de mogelijkheid om maximaal 640 uur cd’s op te slaan onder het door Microsoft en IBM gepatenteerde Wave bestand, die gelijkstaat aan een datasnelheid van 1411 kbps (kilobits per seconde).

Wilt u wél compressie toepassen om meer muziek kwijt te kunnen met een minder puristische inslag, bied de MS250 de mogelijkheid van compressie middels het inmiddels overbekende MP3 formaat. De grootte van de interne harde schijf kunt u dan benutten voor het opslaan van maximaal 80.000 nummers, wat gelijkstaat aan 4.800 cd’s.



Behalve wat software en een paar halffabrikaten is de MS250 geheel door Arcam zelf ontworpen. Net als in hun cd spelers is de muziekserver voorzien van een flinke voeding, afgeschermde filters en waar mogelijk is ontkoppeling toegepast. De speciaal ontworpen geluidskaart is voorzien van vier Crystal CS4398 stereo dac’s, terwijl voor de analoge input’s Wolfson A/D converters gebruikt worden. Helemaal leuk is dat de gebruiker beschikt over maar liefst vier analoge aansluitingen om verschillende soorten muziek over te kunnen weergeven  in 4 verschillende zones (2.2V rms bij 0dB).

De eerste aansluiting beschikt ook nog over een optische en een coaxiale digitale uitgang, als er nog een externe dac aangesloten moet worden. De vier uitgangen zijn ook nog eens voorzien van triggers voor het uit de stand-by stand halen van de externe apparatuur, en er zijn vier remote ingangen om vanuit een andere ruimte de MS250 te bedienen. Iedere uitgang kan een ander signaal `streamen` dus vier personen in één woning kunnen ongestoord hun eigen muzieksmaak beluisteren.

Verder beschikt het apparaat over drie USB aansluitingen, een PS2 toetsenbordaansluiting (om namen sneller te kunnen ingeven) en als u meer beeld wilt hebben dan de zes regels tellende display kunt u ook een tv of monitor aansluiten door middel van een monitorkabel (D-sub/ VGA) of met een s-video of composiet-video kabel. Ook twee analoge lijningangen zijn aanwezig. Verder een losse stroomaansluiting en last but not least de belangrijke netwerkaansluiting (10/100 Mb).

Nu komt namelijk het leuke van de Arcam MS250; bezit u een al dan niet draadloos computernetwerk? Dit apparaat biedt u de mogelijkheid om al uw opgeslagen muziek te delen in het netwerk, naar uw pc’s en vice versa. Hierdoor hoeft u niet meer te slepen met usb-sticks, externe harde schijven of mp3 spelers, hoewel u deze ook nog zonder problemen kunt aansluiten. Verder biedt het toestel de mogelijkheid om cd’s te branden vanaf de eigen harde schijf, wat ideaal lijkt voor gebruikers die hun LP- of cassettecollectie op audiofiele wijze willen opslaan. Eenmaal aangesloten op internet biedt de MS250 de gebruiker ook nog de mogelijkheid om van internetradio te kunnen genieten.

Voor de compleetheid nog even de technische gegevens; de MS250 weegt 5,2 kilo en is alleen in zilver leverbaar. Arcam levert een nette afstandsbediening bij de muziekserver. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 20 tot 20000 Hertz aan een signaal/ ruisverhouding van 105 dB. De VGA output heeft een resolutie van 800x600 pixels met een maximum van 16 miljoen kleuren. Het gebruikte loopwerk is een Sony CRX230EE.

Ingebruikname en testen maar!

Het apparaat voelt vertrouwd solide als ik hem uit de verpakking neem. De afstandsbediening en een standaard netsnoer worden meegeleverd, evenals een heldere Engelstalige gebruiksaanwijzing. Ik verbind de MS250 met mijn Denon AVR-3803 receiver, die voor stereo alleen als voorversterker dienst doet, met een AS L100 interlink. Het beeld wordt verzorgd door mijn Sony KDL32S2000 lcd tv, welke ik middels een Icidu VGA kabel aansluit op de muziekserver. Als eindversterker staat mijn Rotel RB1070 te werken, aangesloten via Weber & Maurer luidsprekerkabels op luidsprekers van Monitor Audio (Monitor 3) en later op Bluenote Reale weergevers. De rest van de set staat zoals gebruikelijk onderaan deze recensie.



Ik zet de tv op de `pc` ingang en zet de Arcam aan. Direct valt op dat de harde schijf, net als in een pc, opstart en door een actieve fan wordt gekoeld. Logisch, want warmte kost snelheid en dataverlies. De eerste ingebruikname verloopt prettig en overzichtelijk. Met de gebruiksaanwijzing ernaast stel ik de menutaal op “Nederlands” in en ga verder. Alle mogelijke instellingen zijn overzichtelijk en makkelijk te bedienen met de bijgeleverde afstandsbediening. Omdat ik thuis niet in het bezit ben van een router en mijn pc ver van mijn luisterruimte af staat, heb ik niet de mogelijkheid om het toestel aan te sluiten op Internet, maar later neem ik het apparaat mee naar een kennis om ook de internetopties te testen. De MS250 staat enige tijd in gebruik ter kennismaking en inspelen voordat ik aan de definitieve test begin.

Het leuke van een veelzijdig apparaat als een muziekserver is dat de mogelijkheden bijna eindeloos zijn. Ik begin dan ook maar bij de basis; het afspelen van cd. Iets waar ze bij Arcam wel kaas van hebben gegeten, gezien de bedrijfshistorie. Ik leg het album Raising Sand van Robert Palmer en Alison Krauss in de speler en selecteer het mede door Tom Waits geschreven nummer Trampled Rose. De vrij directe opname wordt door de MS250 op Arcam-achtige wijze weergegeven; veel rust, een duidelijk crispy geluid maar wel laid back. Een geluid dat veel high end apparaten kennen en waar nog meer luisteraars erg tevreden mee zouden zijn. Zo ken ik Arcam al een tijd. Goed is Alison’s stem te plaatsen, zeker als ik later de Reale’s als weergever gebruik. Ook dieptewerking wordt duidelijk beter op deze weergevers en de Arcam wil wat meer sprankelen dan voorheen.



Gelijk maar eens even testen hoe het `rippen` van cd naar de harde schijf gaat. Via het beeldscherm selecteer ik het opslagmenu en na het ingeven van de cd-titel, artiestennaam en de gewenste compressie –ik kies voor “ongecomprimeerd/ 1411kbps”- start de server met het kopiëren naar de harde schijf. Nu is duidelijk hoorbaar dat er een ander loopwerk in gebruik is dan normaal in een cd-speler, hoorde je de cooling fan al continu draaien, de 10 speed cd-rom speler zorgt voor een flinke herrie. Dit doet me enigszins denken aan de oudere Plextor cd-branders, die ook zo’n geluid voortbrachten bij schrijven en inlezen. Zeker is wel dat Arcam’s technici zoveel mogelijk stabiliteit hebben gewild om dataverlies –lees: kwaliteitsverlies– tegen te gaan. Later helpt een setje Vibrapods iets tegen dit geluid.

Dezelfde track nog een keertje afspelen en overschakelen tussen de harde schijf en de cd. Ik kan niet anders zeggen, er is bijna geen verschil hoorbaar. Heel af en toe lijkt de cd net een beetje meer lucht te hebben en Allison’s stem wat hoger af te kunnen beelden, maar dit is echt een fractie. Knap gedaan. Dan maar over naar de harde schijf zelf. Ik heb een tiental cd’s op de schijf opgeslagen en kan die op diverse manieren benaderen middels het menu. Heeft u geen tv of monitor bij de hand, geen zorgen! Het display voorziet in helder groen in alles, zodat u ook zonder kunt. Al dan niet willekeurig afspelen is mogelijk op genre, naam, album, tracks en playlists en weet je niet waar iets onder staat, gebruik je de zoekfunctie.


Foto: Jiri Büller

Leuk van deze muziekserver is dat je vanaf de harde schijf kunt branden, ik kies voor het maken van een compilatie. Gelukkig had ik nog een lege kwaliteits cd-r liggen van MFSL (UDCD-R) wat garant staat voor goede opnames en zo weinig mogelijk kwaliteitsverlies. Met gemak selecteer je de verschillende nummers uit diverse albums, waarna het branden begint. De uitkomst is gelijk aan de harde schijfkwaliteit. Ik draai van de opgenomen cd het nummer All your love van Sara K. De gitaartonen helder, het laag vol en haar stem weer goed plaatsbaar. Later herhaal ik het branden op een goedkopere cd-r (Nashua), met eveneens een goed resultaat. Wie geen pc heeft of er slecht mee overweg kan, maar wel wil rippen, compileren van muziek en/of branden heeft aan een Arcam MS250 geen verkeerde koop!

Conclusie

Om één van mijn eerdere opmerkingen terug te komen, je kunt met dit apparaat ook LP overzetten op de harde schijf! Ik sluit mijn onlangs gemodificeerde Bluenote Phono1 voortrap aan op de MS250, selecteer de externe ingang en kan spelen. Om een kennis een plezier te doen heb ik onlangs bij een kringloopwinkel de LP Erogenous van The Mystic Moods gekocht, die niet meer te krijgen is op cd of lp. De vierendertig jaar oude persing had nog nooit een platenwasser gezien, dus haalde ik mijn Knosti uit de kast en zorgde voor een schone groef om af te tasten. Melodieuze muziek die mijn kennis blijer zou maken dan mijzelf, maar goed om aan te horen.


Foto: Jiri Büller

De MS250 staat opnameklaar en ik laat de naald in de groef zakken en druk op opname. Voor kant twee maak ik een nieuwe track aan –de muziekserver kan helaas tussentijds geen tracks aanmaken zoals de cd-recorders dat wel kunnen- en vergelijk het resultaat later met het origineel. De intro bestaat uit een regengeluid met onweer, die de MS250 vol weergeeft. En hoewel het origineel nét dat beetje meer warmte en charme heeft, is het resultaat niet onverdienstelijk. Ik brand de opname dan ook voor mijn kennis, die dankzij de Arcam zijn oude muziekstuk opnieuw kan beluisteren.

Alle verzamelde muziek kan vanaf de harde schijf op een externe harddisk geplaatst worden als back-up, wat bij mij zonder problemen verliep. Toen ik het apparaat bij een vriend in zijn thuisnetwerk liet opnemen, kwam alle informatie van een spelende cd meteen in beeld. Ook internetradio was bereikbaar, welke door gebrek aan tijd niet is beluisterd.


Conclusie

Arcam zet met de MS250 muziekserver een grote veelzijdigheid neer voor een eventuele koper. Geluidstechnisch typerend voor Arcam, maar wel degelijk. De prijsklasse waarin de MS250 is gepositioneerd zal niet direct voor spectaculaire verkoopcijfers zorgen, zoals de muziekservers van Hifidelio en Cambridge Audio die een stuk beter betaalbaar zijn. Omgekeerd levert Arcam wel een product dat op bijna alle fronten meer het predicaat High End verdient, zeker als het gaat om afspeelkwaliteit van cd en een hoogwaardige multi zone bron. Let wel, ik zeg bijna. Want in mijn optiek mag je voor dit bedrag wel een apparaat verwachten dat zijn broodnodige koeling elders betrekt dan van een wat goedkoop klinkende koelventilator die bij lage volumestanden toch wel erg aanwezig is. Ik ben goed bekend met computertechnieken en weet dat bij een kleine extra investering dit geluidsniveau te halveren of zelfs te elimineren moet zijn. Ook hadden de ontwerpers wat mij betreft beter voor de toevoeging van de nieuwere compressievorm FLAC (t.o.v. het MP3-formaat, red.) kunnen kiezen, die voor een betere geluidskwaliteit garant zou staan. Dit terzijde is de MS250 de serienaam FMJ zeker waard. Ook voor diegenen die veel gebruiksgemak eisen van zo’n uitgebreid apparaat.



Geïnteresseerden doen er goed aan om het apparaat eens goed te beluisteren, onder het genot van een kopje Earl Grey, natuurlijk.

Arcam MS250 zilver: 4995 euro
www.audiac.nl

Gebruikte Hardware: 

Analoog

Bluenote Piccolo mkII Bluenote B5 mkII Titanium arm Goldring Eroica LX Moving Coil element

Digitaal

Arcam MS250 muziekserver Denon DCD725 cd-loopwerk Denon DVD2900 DVD-Video/ Audio/ SaCD loopwerk Sony RDR-GX3s Dvd-recorder Samsung DCB-9401R DVB-tuner Sony KDL32-S2000

Versterker

Denon AVR-3803 Rotel RB-1070 Bluenote Phono1 mkII met ASE modificatie

Luidsprekers

Bluenote Reale Dark Wengé Monitor Audio Monitor3 Rosewood afgevuld met loden korrels (voorluidsprekers) Monitor Audio Monitor3 Cherrywood (achterluidsprekers) Infinity HCS-center (centerluidspreker)

Subwoofer

JBL LX-2000 subwoofer (gemodificeerd)

Stroom, kabels en accessoires

Kemp Power Source netfilter DIY stekkerblok Audio Selectief L100, Monster M-850i, M-600, Ixos en ProfiGold PGV Interlinks Qed Sub-cable Weber und Maurer LS-01, Qed en Tasker luidsprekerkabels Quadraspire, Vibrapods, Masterbase en Nutters Audio dempers/schotels De Mat van ArtSpeak DIY “Vlechtsneek” stroomkabel Empire meubel