Recensie NAD C715BEE receiver


Kilian Bakker | 22 mei 2008 | NAD

NAD heeft een nieuw all-in-one systeem met een USB poort geïntroduceerd. Hij heet C715 en heeft een weergave die niet lijkt te passen bij het compacte formaat.

NAD maakt sinds 1972 uitgekiende `value for money` apparatuur en de C715 is het jongste NAD component; een stereo receiver met ingebouwde CD-speler die ook een Media Player ingang en een USB poort heeft. Het exterieur is in de bekende NAD no-nonsense stijl vormgegeven waarbij de lay-out zodanig is gekozen dat het front ondanks zijn kleine formaat overzichtelijk oogt.

De C715 heeft 3 analoge ingangen, waarvan 1 op het front (MP), een analoge Record uitgang en een optische digitale uitgang. Daarnaast is hij voorzien van een USB poort en kan er digitaal worden opgenomen en afgespeeld met een memorystick of MP3 speler. Opnames kunnen in 7 bit-rates worden gemaakt, in MP3 van 65 kb/s tot 192 kb/s en in WMA van 64 kb/s tot 128 kb/s. De USB aansluiting en de MP ingang bevinden zich samen met de Mini-Jack hoofdtelefoon uitgang op het front, achter een klepje. Op de Source toets na zijn alle toetsen multifunctioneel zoals Tone/Balance/Dimmer; dat spaart ruimte en werkt na een korte tijd van gewenning al aardig intuïtief.

Nadere introductie

De klankregeling heeft voor zowel Bass & Treble een bereik van +/- 10 dB, maar het is jammer dat deze functie alleen vanaf het front kan worden bediend. De meegeleverde NAD SR7 remote heeft wel `folder` en `file` zoekfuncties voor het afspelen van digitale bestanden. De lichtsterkte van het duidelijke VFD display kan door middel van een dimmer-functie worden ingesteld.

De ingebouwde CD-speler heeft het populaire Sony KSM 213CCM mechanisme als loopwerk en is compatibel met CD, CD-R en CD-RW schijven.

Aan de achterzijde bevinden zich onder andere degelijke luidsprekeruitgangen met 4mm banaanbussen en een subwoofer lijn-uitgang voor een actieve sub. Hij is voorts voorzien van een 24 uurs klok met timer en alarm functies. De C715 staat op stevige, resonantiedempende voeten (heel wat beter dan de uit hard plastic vervaardigde schijven die we onder het gros van de meer betaalbare apparatuur aantreffen). Een puntje van kritiek; de vier zelfklevende rubberen eilandjes die aan de onderzijde om schroef-uiteinden zijn aangebracht laten gemakkelijk los. Op zich geen halszaak maar wellicht dat NAD met een betere oplossing kan komen.

De C715 heeft een maximaal continuevermogen van 25 Watt (aan 6 Ohm) en een lijningang gevoeligheid van 370 miliVolt. De C715 is standaard uitgerust met een FM-tuner sectie (de hier besproken uitvoering) maar er is ook een DAB versie leverbaar die 100 euro meer kost. Hij meet 11 bij 21,5 bij 35,9 centimeter (HXBXD) en weegt 5 kilo. De garantieperiode duurt -na online registratie- maar liefst 5 jaar en hij wordt in één afwerking geleverd: Graphite (donkergrijs).

USB

Via de USB aansluiting kan men een PC of MP3 speler aansluiten waarbij de C715 als bron kan dienen of als afspeelmedium.



De C715 kan MP3 of WMA bestanden afspelen maar ook naar een USB stick schrijven, waarbij men keuze heeft uit drie niveau`s; van sterk gecomprimeerd tot minimaal gecomprimeerd. De CD-bedieningsfuncties van de C715 worden ook gebruikt wanneer er muziekbestanden vanaf een USB stick worden afgespeeld. De opnamefuncties bevinden zich op de afstandbediening. Er zijn op het web zelfs al wat USB-stick muziek-uitgaven van bekende bands als The White Stripes, Keane en Bob Marley te vinden maar goedkoop zijn ze niet; voorlopig zijn het hebbedingetjes voor de fans. De bediening is zo simpel als: insteken, de USB ingang kiezen en op Play drukken.

De voordelen van USB sticks moet men vooral op het ergonomische vlak en in de context van multifunctionele apparatuur als de C715 zien. NAD-veteraan Cas Oostvogel stuurde bij de C715 een DALI demo-CD en een USB-stick met daarop datzelfde album. Klankmatig wint de CD versie met gemak (we hebben het immers over lineair PCM Audio versus MP3) maar wanneer men de ergonomische voordelen van zo`n USB-stick in beschouwing neemt en daartegen de redelijke weergave van de beste MP3 kwaliteit afweegt, is het begrijpelijk waarom NAD de C715 van een USB aansluiting heeft voorzien.

Luisteren

De C715 werd eerst een tijdje ingespeeld, zowel via het CD loopwerk als de tuner-sectie. Overigens bleef de klankregeling tijdens de luistersessies op neutraal (`0`).
De Sara K. Stockfisch SACD Hell Or High Water werd in de CD-lade gelegd om de track I Can`t Stand The Rain optisch af te tasten. Bij het gitaarspel kwamen de snelle slide-bewegingen duidelijk naar voren terwijl de bassnaren van haar akoestische gitaar met een onverwachte `drive` werden weergegeven. Sara K`s zang kreeg een heldere presentatie mee, waarbij de sibillance (s & t) klanken pittig maar niet hard overkwamen. De voetstompen kregen relatief weinig `gewicht` mee maar klonken desondanks solide. Het geheel kwam met een bovengemiddeld goede flow naar voren en klonk zowel expressief als ontspannen.

Er werden vele CD`s beluisterd en telkens viel het op dat de C715 niet meer detail uit probeert te diepen dan hij aankan; hij gaat juist met een tonaal rijke en vanzelfsprekende weergave te werk. Er was ook geen sprake van een duidelijke muziekvoorkeur; uiteenlopende muziekstijlen en opnames werden met dezelfde flow en schijnbaar gemak gepresenteerd, waarbij minder goede opnames niet werden bestraft met een overbelichting van de tekortkomingen. De USB Stick met de daarin opgeslagen Dali demo-tracks (geript met Exact Audio Copy bij een bit-rate van 320kb/s, de MP3 codering werd gedaan met LAME 9.37) werd in de USB poort gestoken terwijl de originele (en overigens interessante) Dali CD in de lade werd gelegd zodat de twee opslag-media naast elkaar konden worden beluisterd.

Reputatie in stand gehouden

De Hans Theesink track Missisippi werd eerst in CD-vorm beluisterd. De staccato bespeelde akoestische gitaar kwam met een grote, rijke nagalm naar voren terwijl Hans Theesink`s zang een fikse presence meekreeg waarbij zijn kenmerkende grommende stemgeluid goed uit de verf kwam. De drums klonken opvallend strak en behoorlijk solide. Het geheel werd met een luchtig en royaal stereobeeld weergegeven. De toegepaste weergevers (Monitor Audio Studio 2SE) behoren weliswaar tot een hogere (prijs-) klasse maar daardoor kwam de C715 ook in de gelegenheid om zijn kunnen ongeremd te tonen.

Dezelfde track werd via de USB Stick afgespeeld (waarbij moet worden opgemerkt dat het knipperende, ultra-felle blauwe LEDje van die Stick zo storend was dat het werd afgeplakt). Het gitaarspel klonk helder maar wat minder impulsief en kwam tijdens de uithalen wat aan resolutie tekort terwijl de zang nog steeds met veel presence en zeggingskracht naar voren kwam. De drums klonken minder strak maar wel `punchy`. Het enthousiasme van de drummer werd nog steeds goed overgebracht en hetzelfde gold in feite voor de rest van de band. De C715 wist ook via de USB poort deze muziek op aanstekelijke wijze weer te geven. De voorkeur ging echter uit naar de CD-weergave en dat zal uiteindelijk voor veel C715 gebruikers gelden, vandaar dat NAD extra aandacht heeft besteed aan dat gedeelte van hun junior All-In-One apparaat.

Bij het beluisteren van de FM tuner-sectie bleek dat er sprake was van een goed uitgedokterd circuit, op zich niet geheel verwonderlijk gezien NAD een goede tuner-reputatie heeft en hun vroegere 412 tuner zelfs jarenlang bij de BBC werd gebruikt. Presentatoren werden duidelijk en tonaal uitgewogen weergegeven (zonder teveel toegevoegde `dreun`). Zenders die met een sterk signaal binnenkwamen werden met een stevige, ronde klank en een behoorlijk breed stereobeeld weergegeven. Met name rock en pop kwamen steeds met een tamelijk plastische presentatie naar voren en dankzij de vriendelijke tonale weergave was er ook na lang luisteren geen sprake van vermoeidheid (wel van melancholie; waar zijn de goede radioprogramma`s gebleven?). De afstandbedienbaarheid werd tijdens het beluisteren van radioprogramma`s erg gewaardeerd gezien vanaf de luisterplek het volume snel kon worden `gedimd` of een ander station kon worden gekozen.

Conclusie

NAD heeft bij hun C715 een goede balans gevonden tussen ergonomische eenvoud en uitgebreide connectivity terwijl de tijdloze vormgeving en de vriendelijke, enthousiaste weergave hem boven het gemiddelde niveau van `mini-systemen` plaatsen. Met zijn robuuste constructie en goede weergavekwaliteit zal hij zelfs op meer doorgewinterde audiofielen een positieve indruk maken. Een uitstekende instap-NAD dus, maar ook een fijn tweede (of derde?) systeem voor de audiofiel die reeds alles heeft.

Aanvullende informatie:

Importeur NAD
AND Benelux
Internet: www.andbenelux.nl

Adviesprijs NAD C715: 499,-
Adviesprijs NAD C715DAB: 599,-

Gebruikte Hardware: 

weergevers:

Monitor Audio Studio 2SE

luidsprekerkabels:

M.A. 4.0

Lichtnet:

Lapp/Popp strip Kemp SNS Plug