Bowers en Wilkins P5 hoofdtelefoons


Max Delissen | 06 juni 2010 | Bowers & Wilkins

Het leek wel of heel de wereld een aanvraag voor recensie-exemplaren had ingediend, want de P5 die naar de redactie gestuurd zou worden liet wat langer op zich wachten dan we gewend zijn. Onze hoge verwachting werd er in elk geval niet minder van. Toen het pakketje eindelijk gearriveerd was begon een periode van luisteren en uitproberen, door verschillende collega`s, en tenslotte door mij.

Bij de P5 draait het naast geluidskwaliteit ook absoluut om luxe. De verpakking doet sterk denken aan die van een iPod of ander draagbaar Apple product; de kwaliteit en het doordachte ontwerp van hetgeen er in zit wordt weerspiegeld door de doos waarin je het kleinood ontvangt.
 
In de verpakking zit behalve de hoofdtelefoon – in een luxe, zwart stoffen zak – een cd met hoogwaardige (én muzikale!) opnames om de hoofdtelefoon mee te kunnen beluisteren zoals de technici van Bowers & Wilkins dat tijdens de ontwikkeling gedaan hebben, een alternatieve aansluitkabel, een handleiding om de standaard gemonteerde kabel te vervangen wanneer de P5 niet met een iPod of iPhone wordt gebruikt (met uitgebreide afstandsbediening in de kabel overigens!), en een 6,3 mm. verloopstekker waarmee de P5 ook in een `grote` hoofdtelefoonuitgang kan worden gestoken. In dat laatste geval zal de eigenaar trouwens zelf voor een verlengkabel moeten zorgen, want de P5 is duidelijk voor mobiel gebruik ontworpen.


 
Het is niet moeilijker of makkelijker om iets over een hoofdtelefoon te schrijven dan over luidsprekers. Beide soorten weergevers zijn meer aan persoonlijke smaak onderhevig dan andere onderdelen van een geluidsinstallatie, en daarom zijn er nogal forse verschillen in klank. Er zijn nog een paar grote verschillen. Een luidspreker heeft bijvoorbeeld te maken met de akoestiek van de luisterruimte, een hoofdtelefoon absoluut niet. En een hoofdtelefoon draag je op je hoofd, dus dat voegt bij de beoordeling een belangrijke factor toe: draagcomfort.
 
Om dat te garanderen maakt Bowers & Wilkins voor de P5 gebruik van relatief lichte materialen,  maar kiest bewust voor luxe opties. De verchroomde RVS hoofdbeugel is voorzien van een lederen omhulling. De weergevers, die zeer solide en slim in alle richtingen scharnierend aan de beugel zijn gemonteerd, zijn eveneens voorzien van zacht lederen oorkussens. Het gewicht van de P5 is, mede door het gebruik van zo min mogelijk kunststof, wel wat hoger dan ik gewend ben van `draagbare`  hoofdtelefoons, maar dat zou in de praktijk nauwelijks problemen moeten opleveren.
 
De proef op de som
Zoals gezegd kreeg ik de P5 als laatste op de redactie in handen. Waarbij meteen een enorm voordeel van het luxe en duurzame ontwerp bleek: de hoofdtelefoon oogde en droeg `als nieuw`. Sterker nog, ik heb het gevoel dat de collega`s voor mij hem niet eens volledig hadden ingespeeld.
 
Ik heb de P5 een tijdje als reisgenoot gebruikt op mijn dagelijkse woon-werk ritten in trein en bus. Wat meteen opvalt is hoe goed de hoofdtelefoon het omgevingsgeluid onderdrukt. De weergevers omsluiten het oor weliswaar niet helemaal, maar klemmen met precies de juiste druk tegen de oren om een perfecte middenweg tussen draagcomfort en `intimiteit` te geven. Die goede afsluiting draagt ook bij aan de geluidskwaliteit. Een `lekkage` tussen weergever en oorschelp resulteert onherroepelijk in verlies aan lage tonen, en die bleken tijdens de testperiode juist tot de sterkste punten van de P5 te behoren.


 
Een kleine kanttekening over dat draagcomfort wil ik overigens niet achterhouden. Omdat de P5 tegen je oor drukt in plaats van tegen je hoofd, en niet tot de lichtste in zijn soort behoort, kreeg ik soms het gevoel dat de hoofdtelefoon niet stabiel op mijn hoofd zat. Het was daarom even uitproberen voor ik hem zodanig op de kruin had gepositioneerd dat dat gevoel verdween. Geloof me: dat lukt. En dan kun je er bijvoorbeeld ook gewoon mee voorover bukken zonder dat hij de neiging heeft om van je hoofd te schuiven.

Een andere kleinigheidje is dat de oorkussens na ongeveer een half uurtje dragen (afhankelijk van de omgevingstemperatuur overigens) heel even wat klam kunnen aanvoelen. Omdat `warme oortjes`  bij alle hoofdtelefoons eigenlijk een onvermijdelijk fenomeen is (zelfs in-ears hebben een zweetmoment tijdens warme dagen) reken ik het de P5 niet zwaar aan. En bovendien; omdat de oorkussens met leer zijn omhuld voelde ik nooit echt nattigheid.

Luisteren

Over welk fysiek of mechanisch ongemak je het trouwens ook wil hebben, de Bowers & Wilkins P5 blaast alle bezwaren van tafel zodra de muziek weerklinkt. Ik ken best een paar hoofdtelefoons die meer detail leveren, en er zijn ook wel exemplaren die luchtiger klinken, of die meer laag leveren. Maar dat zijn allemaal kostbare ontwerpen die een veelvoud van de P5 kosten, en die door hun fysieke verschijning of elektrische specificaties gewoon niet geschikt zijn voor mobiel gebruik. Zodra we het hebben over een on-ear hoofdtelefoon voor aan de iPod of ander draagbaar muziekapparaatje ken ik geen merk of type dat met zoveel autoriteit en speelvreugde muziek het oor in ademt.



Het laag dat de P5 produceert is krachtig en neutraal, diep als het diep moet zijn, en met meer dan voldoende contour om het onderscheid tussen een contrabas en een basgitaar haarfijn te laten horen. Het middengebied, waarin vooral stemmen en akoestische instrumenten te horen zijn, is snel en op een hele prettige manier kleurrijk (let op: niet gekleurd!). De hoge tonen zijn uiterst gecontroleerd. Detail is in ruime mate aanwezig, maar scherpte is de P5 volledig vreemd. Je kunt dus behoorlijk luid spelen met de P5 zonder dat in de gaten te hebben. Dat hoeft overigens niet, want zoals ik al zei sluit de P5 geluid van buiten goed af. De behoefte om het volume op te krikken is dus goed te onderdrukken.
 
Wat me uiteindelijk het beste beviel was de coherentie van het geluid. Hoewel de P5 in eerste instantie iets afstandelijker klonk dan ik met mijn referentie in-ears gewend ben, raakte ik bijzonder snel betrokken bij de muziek. Na vele uren iPod-shuffle valt te concluderen dan de P5, zoals het een topproduct betaamt, geen specifieke voorkeur heeft voor bepaalde muzieksoorten. Met dien verstande dat de mild warme afstemming voor liefhebbers van uitsluitend barokke kamermuziek wellicht net te veel van het goede zou kunnen zijn.
 
Conclusie
Tot slot moeten we het nog hebben over de financiën. De adviesprijs van 299 euro is een hoop geld, maar alleen als je geen waar voor je geld krijgt is het duur. De P5 is in meerdere opzichten een koopje. Om te beginnen is er de meerwaarde van de merknaam. Het klinkt afgezaagd, maar juist omdat er Bowers & Wilkins op staat weet je dat je een doordacht en perfect gebouwd product koopt. Het design is fraai, en de constructie is van de hoogste kwaliteit. Het voelt, ondanks het ranke design, behoorlijk onverwoestbaar aan. Goede accessoires, een fraaie cd erbij, een luxe verpakking...over koperstrots gesproken...


 
Maar de bottom-line is toch de geluidskwaliteit. En die is zeer goed. Als we bij deze besluiten  om binnen de hoofdtelefoons voor mobiele toepassingen een high-end klasse in te stellen, zou ik de P5 daar zeker in klasseren. Zo. Het hoge woord is er uit. Natuurlijk heb ik niet alles geprobeerd en beluisterd wat er op het gebied van `draagbare` hoofdtelefoons te koop is, maar ik geloof het voorlopig wel. Ik ben serieus aan het wankelen gebracht om mijn eigen referentie in te ruilen. En dat wil wat zeggen...