Van Medevoort PHM3 SE


René Smit | 29 april 2011 | Fotografie René Smit | Van Medevoort

Onlangs bezocht ik een kofferbakverkoop met als doel om voor een leuk prijsje wat tweedehands vinyl te scoren. Hoewel het aanbod de laatste jaren sterk te lijden heeft onder de vinyl revival is er altijd wel iets te vinden. Vaak zijn de aanbieders “oudere jongeren”, die hun zolder opgeruimd hebben en denken nog iets te kunnen verdienen aan de stapel Alle 13 Goed lp’s. Dit keer raakte ik in gesprek met twee begin dertigers die een heel mooie collectie te koop hadden.

Tijdens het snuffelen door de bakken werd mijn aandacht van het vinyl afgeleid toen de heren in hun gesprek met veel ontzag de naam Van Medevoort noemden. Al vele jaren ben ik een enthousiaste gebruiker van een audioset van dit merk. Ik kon het daarom niet laten om, heel impertinent, in te breken in hun conversatie. Toen ik vertelde te beschikken over apparatuur van vM werd ik met enige afgunst bekeken.

Conclusie van het geanimeerde gesprek dat ontstond is dat “duur” niet de juiste betiteling is voor een mooie audioset. Afgezet tegen de levensduur van kwalitatief hoogwaardige apparatuur en de daaraan gekoppelde lage afschrijving, kun je beter spreken van een verantwoorde investering in dagelijks muziekgenot.

Iets dat geldt voor veel merken maar voor vM in het bijzonder.

In Maarssen worden al 25 jaar audio producten gemaakt die uitblinken in betrouwbaarheid. Mocht het nodig zijn, dan kan de apparatuur na vele jaren gebruik nog probleemloos service krijgen. Of vaak door een modificatie naar een nog hoger plan getild worden. Deze modificaties kunnen klant specifiek zijn, maar vM heeft inmiddels ook een aantal standaard modificaties in het assortiment opgenomen. Een vaste prijs, een duidelijke omschrijving van de werkzaamheden en verbeteringen, inclusief een certificaat, zorgen voor risicoloos investeren in een stukje extra muzikaliteit.

De al eerder genoemde vinyl revival, in combinatie met het al jaren ongewijzigd in productie zijn van de PHM3 phonotrap, deed Ad van Medevoort besluiten nog eens kritisch naar het ontwerp te kijken. Op diverse punten was er ruimte voor verbetering, en zo ontstond de SE versie. Zo werd bijvoorbeeld de voedingssectie geschoond en nog verder verbeterd. Dit resulteert in een betere afvlakking en capaciteit. Ook gaat de rimpelonderdrukking er op vooruit. De al niet misselijke bandbreedte van de standaardversie werd verder vergroot. Hierdoor is er een octaaf bijgekomen aan de onderkant van de audioband, oftewel het laag loopt dieper door. Ook wisten de mannen van Audioart de signaal ruisverhouding te vergroten. Alle individuele componenten waarmee de standaard PHM3 phonotrap is opgebouwd werden zorgvuldig tegen het licht gehouden en waar mogelijk vervangen door gehoormatig - iedere aanpassing werd beluisterd - betere componenten.

Je moet hierbij denken aan kleine dingen als weerstanden, condensatoren en elco’s, maar ook volledige interne Silver Wire bekabeling. Tevens biedt vM de mogelijkheid te kiezen uit twee verschillende netsnoeren met een lengte van 1 meter, SC 3P of de duurdere en betere SC QP. Op aanvraag zijn uiteraard ook andere lengtes mogelijk. Audioart biedt als één van de weinige fabrikanten tot op zekere hoogte “maatwerk” in het betaalbare segment. De kosten van een modificatie naar SE uitvoering inclusief een vM SC 3P Silver Cable netsnoer van 1 meter bedragen 250 Euro. Wilt u het onderste uit de kan, kies dan de SE phonotrap voorzien van een netsnoer uit de Q-serie, hiervoor dient men 125 Euro extra af te rekenen. Naast het modificeren van uw bestaande PHM3 phonotrap bestaat er natuurlijk de mogelijkheid direct een SE uitvoering aan te schaffen.

De praktijk

Dat de specificaties er - in ieder geval op papier - op vooruit gegaan zijn is mooi, maar is het in de praktijk ook hoorbaar? Met de reputatie die Audioart als bedrijf en vM als merk hebben opgebouwd zal het vast wel snor zitten. Maar het is natuurlijk altijd leuk en spannend om dit in de praktijk, in combinatie met de eigen bekende set en ruimte, te toetsen.

De PHM3 SE vindt een plaatsje in mijn Quadraspire rek naast de standaard versie. Na het checken van de polariteit - vM apparatuur is hiervoor altijd voorzien van een markering - is de stekker op de juiste wijze in een Inakustik AC1506 stekkerblok geprikt. Als interlink wordt gebruik gemaakt van een Siltech SQ88 G5 Classic MKII. De versterkers zijn een vM MA240, recent gereviseerd en gemodificeerd, en een vM PA535 3-kanaals eindversterker. Deze set stuurt mijn Audiovector S3 Avantgarde Arreté speakers in een bi-amp configuratie aan.

Om de versterkers en speakers met elkaar te verbinden wordt er een dubbele run Inakustik LS1002 luidsprekerkabel gebruikt. Als bron dient een Funk Vector draaitafel met een Shelter 301 element. Er is voorzien in “schone” stroom door middel van een gescheiden, geaarde groep, rechtstreeks gekoppeld vanuit de meterkast. Hierin is een AHP klankmodule geplaatst in plaats van een normale schakelautomaat, waarin recent een vlakdraad zekering is gezet. Dat de vM apparatuur die verbeteringen in het stroomcircuit duidelijk laat horen geeft aan hoe transparant de versterkers zijn en hoe laag de ruisdrempel ligt. Over transparantie gesproken, bij het beoordelen van apparatuur en speakers van andere merken is de Van Medevoort versterkerset nog nooit de beperkende factor gebleken. Ook niet wanneer het apparatuur uit een duidelijk hogere prijscategorie betrof.

Na een klein weekje opwarmen van de PHM3 SE is het tijd voor muziek, daar draait het ten slotte allemaal om.

De eerste zwarte vinyl schijf die op het plateau van de Funk Vector draaitafel gelegd wordt is Peter Gabriel’s So.

Op dit album zijn een aantal bekende tracks te vinden als Sledgehammer en Don’t Give Up, een duet met Kate Bush. Luisterend met de standaard PHM3 phonotrap geeft een prima resultaat, Sledgehammer kent behoorlijk wat drive en de blazers klinken pittig. De combinatie laat perfect horen waarom vinyl nog steeds bij uitstek geschikt is als medium voor muziekweergave. Ruis is totaal afwezig en - mits goed gereinigd en onderhouden - is het geluid vrij van spetters en tikken. Belangrijkste is de vloeiende en relaxte manier van weergeven. Binnen een paar seconden tapt mijn voet mee op de maat van de muziek. Er lijkt weinig te wensen over te blijven. Echter wanneer ik de interlinks omprik naar de SE versie van de PHM3 en vervolgens hetzelfde stuk opnieuw beluister, wacht mij een aangename verrassing. Er is een duidelijke toename te horen in het laag, niet alleen in kwantiteit maar zeker ook in kwaliteit.

De muziek krijgt meer gewicht en ook dynamisch wordt een stap voorwaarts gemaakt. De blazers knallen er nu echt uit en klinken puntiger en scherper, de weergave kruipt dichter naar een live beleving. Dat de laagweergave er op vooruit is gegaan is goed te horen in Don’t Give Up, een track die bijna gedragen wordt door de basgitaar. De PHM3 SE is heel erg stil, iets dat te merken is aan het einde van het nummer. Het uitfadende basloopje en wat kleine details als het aanslaan van een bekken blijven langer hoorbaar, waardoor het nummer in feite een aantal seconden langer lijkt te duren.

Conclusie

Ik maak de overstap naar een solo album van Kate Bush, Hounds Of Love uit 1985. De eerste single van dit album, Running Up That Hill, werd haar één na grootste hit en leverde eindelijk een doorbraak op in de Verenigde Staten. Opgenomen in haar eigen studio op een 48 sporen (tape)recorder is dit één van de betere jaren `80 producties geworden. Weliswaar is het beeld vooral in de breedte ietwat over the top, iets wat de PHM3 SE goed laat horen - het reikt tot ver buiten de speakers and hangt tegen Q sound pseudo surround aan. Nog meer dan bij de standaard versie worden alle instrumenten op hun eigen plaats afgebeeld. De belletjes lijken in een halve cirkel om de stem van Kate geplaatst te zijn en duiken schijnbaar uit het niets op in het beeld. De zware trommels staan ver naar achter en hebben veel gewicht. Timing en ritme zijn van hoog niveau, hierin excelleert de combinatie Funk Vector met Shelter element. De PHM3 SE phonotrap vormt daarbij een uitstekend doorgeefluik en vertraagt de weergave geenszins.

Het eerste titelloze album van singer/songwriter Rickie Lee Jones wordt alom geroemd en zou qua niveau veel van de latere albums overtreffen. Niet helemaal terecht, een later album als Pirates is minstens net zo goed. Het openingsnummer We Belong Together is heel dynamisch. De PHM3 SE weet dit zonder enige beperking door te geven. Dusdanig zelfs dat het een schrikreactie teweeg brengt wanneer de instrumenten inzetten na het rustige en ingetogen gezongen intro. De phonotrap is zo stil dat de instrumenten compleet uit het niets in het geluidsbeeld verschijnen en kan de hiermee gepaard gaande dynamieksprong moeiteloos verwerken. De SE versie doet het duidelijk met meer gemak dan de standaard versie, hetgeen resulteert in een betere en meer realistische muziekweergave. Het opgebouwde beeld is wederom groot en instrumenten worden links en rechts tot ver buiten de speakers geplaatst.

Na een aantal weken is het wel duidelijk dat de SE versie op een hoger plan musiceert dan de standaard versie.

Veel meer dan de bovengenoemde lp’s zijn beluisterd en zonder uitzondering werd een positief verschil geconstateerd. Ondanks dat er meer te horen is - details, dynamiek en ruimtelijkheid - blijft het muzikaal waardoor klankmatig mindere albums beluisterbaar blijven. De standaard uitvoering behoort in zijn prijsklasse al tot de top. Die phonotrap heeft zich in de afgelopen jaren in mijn steeds wisselende set bewezen als een betrouwbare constante factor die prima de verschillen in bijvoorbeeld bekabeling, elementen en loopwerken laat horen. Wat telkenmale opvalt is de synergie wanneer uitsluitend met een combinatie van vM elektronica gespeeld wordt. De som der delen is dan duidelijk nog groter. Met het opwaarderen naar SE specificaties is de PHM3 echt tot volle wasdom gekomen en kan moeiteloos de strijd aan met zijn (vaak duurdere) concurrenten.

Aanvullende informatie:

Prijzen:
Compleet

vM PHM3 standaard 650,- euro
vM PHM3 SE +SC 3P100    900,- euro
vM PHM3 SE +SC QP100    1025,- euro

Prijzen voor modificatie bestaande PHM3:

vM PHM3 modificatie + SC 3P100 250,- euro
vM PHM3 modificatie + SC QP100 375,- euro

Distributeur:

Clofis Nederland B.V.
Argonstraat 7a
2718SM Zoetermeer
Tel. 079-3631290
Fax. 079-3631299
www.clofis.nl
verkoop@clofis.com

Gebruikte apparatuur:

vM MA240 geïntegreerde versterkervM PA535 eindversterkervM PHM3 phonotrapvM SA230vM SACD spelerFunk Vector draaitafel met RB300 armShelter 301 elementAudiovector S3 Avantgarde Arreté speakersBekabeling en accessories:
Siltech SQ88G5 ClassicSharkwire SC-L03 interlinksInakustik Black&White LS1002 luidsprekerkabelsInakustik AC1502-6 stekkerblokInakustik HDMI kabelSupra Lorad netsnoerenAHP klankmoduleQuadraspire QX25 voetjesQuadraspire Q4L audiorack