Audio Pro LV.2


René Smit | 25 november 2011 | Audio Pro

Audio Pro uit Zweden, fabrikant van luidsprekers en geluidsapparatuur, was tot voor kort voor mij een grote onbekende. Terwijl de fabrikant al vanaf 1978 diverse patenten op haar naam zette en is actief op vier continenten in maar liefst 32 landen. Blijkbaar heb ik dus toch iets gemist.

Via de hoofdredacteur van hifi.be krijg ik de kans nader kennis te maken met het merk. Zijn verzoek of ik zin heb om een set luidsprekers van dit merk te recenseren wordt met een ja beantwoord.

U moet namelijk weten dat het gaat om een set uit de "Wireless serie". Wat inhoudt dat er bij het aansturen van deze actieve speakers geen gebruik meer gemaakt wordt van luidsprekerkabels. Als bron kan naast een computer met USB elk audioapparaat met een line uitgang of hoofdtelefoonaansluiting gebruikt worden.


Foto: Photo40

Volgens de fabrikant is het een plug and play systeem een gegeven dat door de importeur onderschreven wordt. Aan mij om dit in de praktijk te toetsen en niet te vergeten de muzikale prestaties te beoordelen.

LV.2

De Audio Pro LV.2 is de middelste telg uit de Audio Pro Living serie die verder bestaat uit de LV.1 All in One, LV.3 vloerstaander en LV Sub subwoofer. Niet alleen de gebruikte techniek wijkt af van wat ik normaal gewend ben, ook de afwerking is bijzonder. De kast van de Audio Pro LV.2 is namelijk uitgevoerd in leer, naar keuze in de kleur zwart of wit. Dat zorgt voor een hoog life-style gehalte van het product. De verdere afwerking staat op hoog niveau. Zelfs een paartje handschoenen wordt meegeleverd om het leer niet te beschadigen of besmeuren. De LV.2 is een actieve speaker, die beschikt over twee klasse D versterkers met een vermogen van 25 Watt, één voor de 1" tweeter en één voor het 4,5" woofertje. De woofer wordt ondersteund door een reflexpoort aan de voorzijde hetgeen resulteert in een opgegeven frequentiebereik van 45-22.000Hz.

De gebruikte versterkermodules werden specifiek voor deze drivers ontwikkeld om een optimaal resultaat te geven. Naast de versterkers is er in het kleine kastje, 210x145x180mm, ook nog plaats voor de wireless ontvanger en de DSP elektronica. Aan de achterzijde is slechts een aansluiting voor de netadapter te vinden en een schuifschakelaar waarmee de zender en ontvanger op elkaar afgestemd kunnen worden. Om het muzieksignaal tussen zender en ontvanger te transporteren maak Audio Pro gebruik van een eigen beveiligd netwerk(je) dat werkt in de 2.4 Ghz-band. Hiermee is het mogelijk een signaal in CD kwaliteit te transporteren, waardoor bestanden opgeslagen in bijvoorbeeld WAV, Flac of Apple Lossless zonder kwaliteitsverlies afgespeeld kunnen worden. Meer informatie is te vinden op de website.

Aansluiten

In de praktijk blijkt het aansluiten van de set luidsprekers net zo eenvoudig te zijn als de handleiding aangeeft. De speakers worden met de meegeleverde voedingen aan het lichtnet gekoppeld. Verder is het een kwestie van de dongle/zender in een vrije USB poort van een computer steken en in de computer aangeven dat het geluid standaard via "USB Headset" afgespeeld moet worden. Daarna wordt automatisch contact gemaakt tussen de zender en de in de speakers ingebouwde ontvanger(s). Zodra er verbinding is veranderd de kleur van de LED op het front van de luidspreker van rood in blauw. Naast de LV.2 luidsprekers had de importeur ook nog een WF100 zend- en ontvangstset meegeleverd. Deze set beschikt over de nodige kabels, verloopstekkers en een netvoeding om de speakers ook te kunnen combineren met een andersoortige bron. Dat kan ieder willekeurig apparaat zijn met een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting of line-out.

Gek genoeg zijn de meegeleverde audiokabels uitgevoerd met female cinch pluggen, male zou logischer zijn aangezien de meeste line out uitgangen ook female zijn. Het houdt in dat er nog een extra interlink tussen moet om de TX-100 dongle op mijn vM CA350 voorversterker aan te sluiten. Verder werden als bronnen een iPod Touch en "ouderwetse" Sony Discman ingezet. De luidsprekers zijn geplaatst op Sound Organisation stands op de zolderetage. Een ruimte van circa drie bij vier meter met een nokhoogte van bijna vier meter. De computer staat op de begane grond zodat het signaal tussen zender en ontvanger gehinderd worden twee betonvloeren. Audio Pro geeft in de specificaties een bereik van circa twintig meter op wanneer de zender en ontvanger in verschillende ruimtes worden gebruikt. In dezelfde ruimte of op een open vlakte ligt het bereik tussen vijftig en honderd meter.

De praktijk

Ik begin eenvoudig door alle apparatuur in één ruimte te plaatsen. Via de hoofdtelefoonuitgang van een Sony Discman wordt verbinding gemaakt met de TX-100 dongle. Die krijgt zijn voeding via de meegeleverde netstekker met USB aansluiting. Direct nadat ik de play toets van de Discman heb ingedrukt veranderen de rode led’s in de luidsprekers in de kleur blauw en klinkt de muziek door de ruimte. Niets instellen, synchroniseren of wat dan ook, gewoon muziek luisteren. Met de meegeleverde afstandsbediening, die overigens zo klein is dat kwijtraken een gerede optie is, is het volume exact regelbaar. De speakers hebben totaal geen moeite om de ruimte te vullen met muziek. Gelukkig heeft Audio Pro er voor gekozen de basreflexpoort aan de voorzijde te realiseren waardoor de speakers relatief dicht bij een achterwand geplaatst kunnen worden. Hoewel de Discman niet als een high-end bron aangemerkt mag worden is de muziek toch zeer te genieten. Luisterend naar het compilatie album MTV Unplugged met daarop tracks van verschillende artiesten laat horen dat de LV2 een echte monitor luidspreker is.

Barefoot gezongen door K.D. Lang wordt mooi drie dimensionaal in de ruimte geplaatst zonder dat het geluid aan de speakers blijft kleven. Dat de Audio Pro speakers dit zouden kunnen was te verwachten, echter wat ik niet verwachtte was de genereuze basweergave. Deze bijzonder kleine luidspreker zet een zeer volwassen en strak laag neer. De vleugel die in het nummer een prominente rol vervult wordt realistisch in de ruimte geplaatst. Bij het opvoeren van het volume laten de luidsprekers duidelijk merken wanneer de grens bereikt is, het hoog wordt dan scherp en schel. De laagweergave blijft wel strak en redelijk gedefinieerd. Mocht u toch een keer te enthousiast met de volumeknop in de weer gaan weet dan dat de speakers zowel thermisch als tegen kortsluiting beveiligd zijn. Een geruststellende gedachte zeker gezien het feit dat je nergens af kunt lezen hoe ver de volumeregelaar open staat.

Plug and Play

Na deze eerste ervaringen wordt het tijd om het systeem te gaan gebruiken waarvoor het redelijker wijs bedoeld is. Hiervoor verhuisd de TX-100 dongle naar de huiskamer waar mijn PC geplaatst is. Wederom wordt de bewering "plug and play" waargemaakt. Na het plaatsen van de dongle in een USB poort en het aanklikken van "USB Headset" als geluidsweergever maakt het systeem direct verbinding. De muziek die ik op de PC geselecteerd heb om af te spelen klinkt al uit de luidsprekers wanneer ik 10 seconden later de zolderruimte betreedt.

De muziek wordt weergegeven zonder tikken, glitches of andere haperingen. Slechts wanneer er iemand recht voor de zender gaat staan zijn er wat hikjes te horen. De afstand, een meter of acht, in combinatie met twee dikke betonnen vloeren is blijkbaar de grens van het systeem. Voor het ontdekken van nieuwe muziek is Spotify een uitstekende provider. Ik maak beneden op de PC een playlist aan en kan in alle rust op de zolderkamer de muziek beluisteren. Voor een toepassing als deze is de geluidskwaliteit van Spotify ruim voldoende maar de Audio Pro LV.2 speakers laten wel duidelijk verschil horen met bestanden van betere kwaliteit. Het klinkt allemaal wat plat en geknepen, weg is het transparante hoog wat te horen was bij CD weergave via de Discman. Ook gaan stemmen wat neuziger klinken en krijgen ze minder karakter.

De op de harde schijf van de computer geripte CD’s in het Apple Lossless formaat klinken een stuk beter. Bij het beluisteren van Rolling In The Deep van Adele’s album 21 kent de muziek een zeer volwassen laagfundament. De Audio Pro LV.2 speakers laten gemakkelijk horen waarom een actieve speaker in de basis beter klinkt dan een passieve. Versterker(s) en unit(s) zijn optimaal op elkaar aangepast en bovendien past Audio Pro ook nog DSP toe dat, mits goed gedaan, prima resultaat kan geven.History van Michael Jackson bevat een verzameling met louter hits. Don’t Stop‘Till You Get Enough is een heerlijke up tempo track met een snerpende en schetterende blazerssectie. Ook nu weten de LV2 speakers te overtuigen. Ritmisch is het prima in orde, de weergave van het hoog is lekker open en de blazers hebben redelijk wat bite. De baslijn in het intro is krachtig en lijkt uit een grotere luidspreker te komen dan er in werkelijkheid staat te spelen. Prima prestaties zeker wanneer je de prijs van speakers in ogenschouw neemt.

Voor het echt subtiele werk kies ik Eva Cassidy’s verzamelalbum Fields Of Gold. Hierop staan een aantal tracks, die mij altijd weten te raken. Eva’s stem zit zo vol emotie en is zo breekbaar en tegelijkertijd krachtig, een welhaast unieke combinatie. Het nummer Songbird, oorspronkelijk van Fleetwood Mac, weet ze op onnavolgbare wijze te vertolken. De Audio Pro speakers weten haar stem mooi los in de ruimte te plaatsen maar laten wat puntjes liggen in het middengebied. Haar stem heeft een wat minder uitgesproken karakter. Nu moet ik daar bij aantekenen dat het natuurlijk niet eerlijk is de LV.2 te vergelijken met andere speakers uit de 750, - Euro klasse. Audio Pro levert voor dit geld namelijk ook de (ingebouwde) versterkers, dongle en afstandsbediening mee. Bovendien heb je geen luidsprekerkabels meer nodig. Het is in dit licht bezien veel eerlijker de LV.2 te vergelijken met speakers uit een lagere prijsklasse. Dat zorgt er voor dat de prestaties in absolute zin niet verbeteren maar wel ten opzichte van de concurrentie. Slechts weinig "budget" speakers van dit formaat zullen een zo strak en volwassen laag weten weer te geven.

Met wat moeite lukt het om de TX100 dongle op de pre-out van mijn vM CA350 voorversterker aan te sluiten. Hiervoor is naast de meegeleverde audiokabel nog een interlink nodig. Zoals eerder aangegeven is de audiokabel uitgevoerd met female in plaats van male connectoren en past dus niet rechtstreeks op de pre-out cinch bussen. Hoewel het systeem ook nu prima functioneert, levert het geen verbetering in de geluidskwaliteit op ten opzichte van het afspelen van Apple Lossless bestanden via de PC. Wel ben je met deze manier van aansluiten flexibeler aangezien het geluid van alle op de voorversterker aangesloten bronnen nu te streamen is.

Conclusie

Flexibel, stijlvol en van hoge kwaliteit zijn woorden die van toepassing zijn op de Audio Pro LV.2 luidsprekerset. Het systeem is werkelijk "plug and play" gebleken gedurende de weken dat ik de set in huis had. De speakers hebben een absoluut luxe uitstraling en zullen in elk interieur een plekje kunnen vinden. De plaatsing is gemakkelijk in alle opzichten. Qua weergave zul je niet snel in de problemen komen doordat het basreflexpoortje aan de voorzijde zit en de speakers hierdoor dicht bij een achterwand geplaatst kunnen worden. Verder ben je totaal niet meer gebonden aan waar de audioset of PC staat door het ontbreken van een fysieke verbinding tussen beide. Een stopcontact is voldoende om geluid uit de speakers te toveren.

De geluidskwaliteit is dik in orde, de LV.2’s klinken groter dan hun fysieke voorkomen doet vermoeden. Het is zonde om ze uitsluitend met muziek van MP3 kwaliteit te voeden, Lossless of CD-kwaliteit kunnen de speakers met gemak aan. Enige wat ik mis in het assortiment van Audio Pro is een setje met daarin de audiokabels om de TX-100 zender aan te sluiten op bronnen zonder USB aansluiting. Nu zijn die alleen beschikbaar in combinatie met de WF-100 zender en ontvanger. Daarmee zouden ook muziekliefhebbers die hun muziek nog beluisteren vanaf fysieke dragers optimaal kunnen profiteren van de geboden geluidskwaliteit. De eerste uitgebreide kennismaking met Audio Pro is een zeer aangename gebleken. Wat een fraai en universeel inzetbaar product.

Audio Pro LV.2 zwart of wit 750, - Euro per paar
Audio Pro WF-100 250, - Euro

Importeur:

Audioplus
Postbus 82299
2508EG Den Haag
Tel. 070-3685602
info@audioplus.nl

Gebruikte apparatuur:

vM CA350 voorversterker vM PA350 eindversterker vM PHM3 SE phonotrap vM SA230vM SACD speler Funk Vector III draaitafel met RB300 arm Shelter 301 element Panasonic DMP-BD30 Blu-Ray speler NAD T577 Blu-Ray speler Audiovector S3 Avantgarde Arreté speakers Audiovector K-C Signature centerspeaker Polk FX3i surround speakers Panasonic TH42PV45 plasmascherm Marantz SR5600 surround receiver
Bekabeling en accessories:

Siltech SQ88G5 ClassicSharkwire SC-L03 interlinksInakustik Black&White LS1002 luidsprekerkabelsInakustik AC1502-6 stekkerblokInakustik HDMI kabelSupra Lorad netsnoerenAHP klankmoduleQuadraspire QX25 voetjesQuadraspire Q4L audiorack