Primeur: Dali Epicon 6 Getest


Max Delissen | 06 april 2012 | DALI

Noot van de redactie: deze recensie is tot stand gekomen in samenwerking met Music Emotion. Normaal gesproken plaatsen we stukken uit het blad met tenminste twee maanden `vertraging`, zodat we ons archief met artikelen uit het magazine uit kunnen breiden en uiteindelijk alles uit het magazine ook online te vinden is. Maar om artikelen uit nieuwe edities in eerste instantie uniek te houden voor abonnees, zijn deze nooit direct online te vinden. Voor de bijzondere primeur van Dali maken we echter graag een uitzondering. Vanaf Goede Vrijdag dus én op de mat, én in de schappen, én bij ons online: de DALI EPICON 6.

Begin dit jaar kreeg ik van AND Benelux een uitnodiging om samen met zo’n beetje de gehele Nederlandstalige hifi-pers naar Amsterdam te komen voor de introductie van de nieuwe EPICON 6 luidspreker van het Deense luidsprekermerk DALI.

Het werd een zeer bijzondere avond. Een verslagje ervan kon je hier al vinden. Toen ik een paar weken later de vraag kreeg of ik interesse had om deze luidsprekers thuis te beluisteren voor een recensie voor HiFi.nl én Music Emotion stemde ik daarom maar al te graag in.  

De Dali Epicon 6 bij de introductie in Amsterdam (PHOTO40)

En dus stonden er opeens twee slanke, glanzende Deense schonen in mijn huis-kamer. Nou ja, opeens... het was een aardige klus om de luidsprekers van 35 kilo voorzichtig neer te zetten, maar eenmaal op hun plaats boden ze een fantastische aanblik. Mijn vrouw, die mijn werk met groot geduld tolereert, wierp er één blik op en zei met een boosaardig lachje: “Deze zijn mooi smal zeg...” Ik moest haar gelijk geven. Met hun afmeting van 102 x 23 x 44 centimeter (HxBxD), hun gebogen zijpanelen en de schuin naar voren aflopende bovenkant is dit echt een prachtige luidspreker. Maar van een mooi bord kun je niet eten, er is werk aan de winkel.

Techniek
De EPICON 6 van DALI maakt gebruik van een vinding die van zodanige betekenis zou kunnen zijn voor het toekomstige ontwerp van luidsprekerunits dat je gerust kunt spreken van een revolutie. Ze noemen het Linear Drive Magnet System en wat het doet is simpeler gezegd dan uitgelegd: het elimineert de belangrijkste bronnen van vervorming in de motor van een dynamische luidspreker. Het LDM systeem maakt gebruik van een nieuw magnetisch materiaal dat Soft Magnetic Compounds (SMC) heet en dat uit minuscule ingekapselde ijzerdeeltjes bestaat die zich als een soort keramiek in elke gewenste vorm laten persen. Omdat een goede uitleg van de werking van dit unieke materiaal meerdere pagina’s in beslag zou nemen zal ik me beperken tot de hoofdzaken.

SMC magnetisch materiaal (PHOTO40)

De magneet en de spreekspoel van een luidspreker vormen als het ware een elektromotor. De spreekspoel is gewikkeld op de spreekspoelhouder die op zijn beurt weer aan de conus vast zit. Het geheel beweegt in de luchtspleet van de luidsprekermotor op en neer zodra er wisselstroom door de spoel loopt. Om een bruikbaar magnetisch veld op te wekken moet binnen de spreekspoel een (ijzeren) poolkern worden geplaatst die de magnetische flux geleidt. Het nadeel van gewoon ijzer is dat het bij elke frequentie anders reageert op de magnetische flux.

Hierdoor wordt een remmende werking op de spreekspoel uitgeoefend die leidt tot vervorming. Omdat het SMC materiaal uit individueel geïsoleerde ijzeren deeltjes bestaat die allemaal exact hetzelfde reageren op de flux ontstaat een zeer gelijkmatige magnetische geleiding en verdwijnt die remmende werking. En daarmee de vervorming. Dit effect wordt nog versterkt door een aluminium ring die om de poolkern wordt gemonteerd. Deze zorgt er voor dat de kracht die op de spreekspoel wordt uitgeoefend bij elke uitslag van de luidspreker hetzelfde blijft. Hierdoor wordt het door aangeboden voltage veel effectiever gebruikt.

De Epicon in detail

Hoewel “mooi smal” een wel heel kernachtige beschrijving van de Dali Epicon 6 is, klopt hij vrij aardig. Zowel de uiterlijke als technische afwerking van de luidsprekers is van een adembenemende perfectie. De diepe laag transparante hoogglans lak over het Ruby Macassar Palissander fineer is spiegelglad. De aluminium montageplaat van de dubbele hoogunit is verzonken in het front gemonteerd en loopt vrijwel naadloos over in de bovenste dunne aluminium sierrand die rond beide roodbruin gelakte met houtvezel versterkte papieren woofers is aangebracht. Deze zeer lichte drivers geven elk een eigen stukje van het frequentiespectrum weer, dat in zijn geheel loopt van ongeveer 35 tot 30.000 Hertz. Met een nominale impedantie van 5 Ohm en een gevoeligheid van 88 dB vormt de Epicon 6 geen al te ingewikkelde belasting voor de aangesloten versterker.

Lars Worre (CEO Dali) legt uit bij de eerder aangehaalde presentatie (PHOTO40)

De direct achter beide woofers gemonteerde baspijpen zijn zowel aan de buitenkant als in de kast voorzien van een trechtervormige beker die ook bij hoge volumes een stille luchtstroom garandeert. De zeer fraaie bi-wiring aansluiting heeft grote, goed bereikbare knoppen die ook voor mensen met grote handen prima te bedienen zijn. De jumpers die bij single-wire gebruik de laag- en mid/hoog sectie van het filter met elkaar verbinden zijn nu eens niet uit conservenblikjes-staal gestanst, maar zijn gemaakt van dik, verguld koper. Dali raadt aan om ze beslist een kans te geven. De frontjes klemmen zich vast door middel van magneten die onzichtbaar onder het gelakte front zijn weggewerkt. Ik heb voornamelijk zónder de frontjes en mét de originele jumpers geluisterd.

Luisteren
De voorzijde van de luidsprekers wordt volgens de opgave van Dali parallel aan de achterliggende muur geplaatst, dus zonder toe-in. Het afstraalpatroon is geoptimaliseerd voor deze manier van plaatsen. De achterkant van de luidspreker bevindt zich ongeveer 40 centimeter van de wand. Dat had misschien iets meer mogen zijn, maar ik moet het ermee doen. Mijn AudioQuest Gibraltar luidsprekerkabel wordt in de onderste luidsprekeraansluitingen gestoken.

(PHOTO40)

De luidsprekers waren ingespeeld toen ze arriveerden, maar ik heb ze toch eerst een paar dagen zachtjes laten spelen zonder er echt naar te luisteren. Bij de eerste serieuze luistersessie hoor ik meteen dat supersnelle, neutrale en volstrekt onvervormde geluid dat me ook opviel tijdens de presentatie in Amsterdam. De ruimtelijke weergave is van een zeer hoog niveau. Een favoriete track om dieptestaffeling te beluisteren is ‘All Is One’, van het album From The Stairwell van The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble. De ver achter de piano geplaatste geluidjes lijken minstens tien meter verderop te staan, een zelden waargenomen afstand in mijn woonkamer. Het laag dat de dubbele woofers weergeven is lichtvoetig en snel maar ook buitengewoon diep. Als ik de track Norbu van de Himalaya soundtrack van Bruno Coulais draai schudt de bank.

Luisteren

De luidspreker reageert zeer snel op
 kleine en grote dynamieksprongen in de
 muziek en de natuurlijk aandoende druk
 die op alle volumes aan het laag en mid
den wordt meegegeven maakt de weer
gave zeer plastisch en realistisch. Het 
gebrek aan vervorming zorgt er trou
wens ook voor dat je onbeschoft hard 
met de Epicon 6 kunt spelen zonder 
dat er een spoortje hardheid in de weergave komt. De kwaliteit van de versterker is in dat geval de grootste beper
king, niet de luidspreker.

Als een collega 
van de gelegenheid gebruik maakt om te 
komen luisteren, schotel ik hem ‘End Of
 The Road’ van het Goa-Trance duo Infected Mushroom voor. Met de volumeknop van de Naim SuperNait half open 
trillen de ruiten en zakt zijn kin langzaam 
en vol ongeloof naar beneden. Maar ook op laag volume blijft de weergave volledig overeind, met voldoende bas, ruimtelijkheid, dynamiek en zelfs de nodige ‘druk’.

Infected Mushroom

Omdat dit momenteel het enige paartje in Nederland is mag ik de luidsprekers maar twee weken houden. Daarom luister ik elke dag zo’n drie uur, en daarbij constateer ik dat het niet uit maakt wat voor muziek je de Epicon voert. Hij lust werkelijk alles. Wel valt me uiteindelijk toch een klein puntje op waar toekomstige eigenaren rekening mee moeten houden. De Epicon is zó neutraal en laat zó goed horen wat hij krijgt aangeboden dat de weergave van met name het middengebied soms wat zakelijk kan worden. Wanneer de aangeboden muziek goed is opgenomen is het smullen geblazen, maar matige producties vallen op hogere volumes soms net iets harder door de mand dan ik prettig vind. Een wat warmer klinkende geluids- installatie lijkt mij daarom de meest geschikte partner voor de Dali Epicon 6.

De Epicon 6 op de CES in Las Vegas

Conclusie
De Epicon 6 is het nieuwe topmodel van Dali en komt in de plaats van de inmiddels tien jaar oude en hoog aangeschreven Euphonia serie. Wat mij betreft brengt de Epicon 6 op alle punten een radicale verbetering. Uit de relatief kleine behuizing komt een zeer groots geluid. Dat is vanaf de eerste momenten duidelijk, maar het kan even duren voor je helemaal gewend bent aan de bijna volledige afwezigheid van vervorming. Eenmaal op dat punt aangeland blijkt het echter nog veel moeilijker om terug te keren naar ‘gewone’ weergevers. De Epicon 6 is een zeer onthullende luidspreker die de luisteraar een diep inzicht in de opgenomen muziek verschaft. Of iedereen kan leven met de grote neutraliteit kan ik niet bepalen, maar wat mij betreft is de Epicon 6 een formidabele weergever die aan alle audiofiele parameters voldoet.

Het Linear Drive Magnet System zit van binnen, en dat maakt het iets lastiger om er zo krachtig de loftrompet over te steken. Iets dat je er niet meteen aan af kunt zien is ook weer snel vergeten. Want hoewel het effect ervan zowel meetbaar als hoorbaar is wen je er als luisteraar vrij snel aan. Gelukkig is de Dali Epicon 6 behalve een lust voor het oor ook een lust voor het oog. De prijs van 4499 euro per stuk is fors, maar gezien de zeer luxueuze afwerking en de bijzondere technologie die door Dali in huis is ontwikkeld vind ik dit bedrag absoluut verantwoord. En ook als ik alleen de klank als uitgangspunt neem scoort de Epicon 6 buitengewoon hoog.

DALI EPICON 6
€ 4499,- PER STUK

Voor meer informatie kun je terecht bij:

AND Benelux BV
T: +31(0)13-4550955
F: +31(0)13-4555666
E: info@andbenelux.com 
Website / Dali Special